Denveri tükör a GSW előtt: kiütötte a ligaelsőt a Nuggets

Beállította az NBA triplarekordját a Denver - megsemmisítette az OKC-t a Washington - javított a Spurs - rangadót nyert a Clippers.

Hatalmas pofont kapott a listavezető Golden State Denverben, a Nuggets beállította az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) triplarekordját és 24 hármassal, elképesztő támadójátékkal semmisítette meg Curry-éket. Legalább ekkora zakóba futott bele Russell Westbrook és az OKC a Wizards ellen, Indianában győzött a Spurs, hosszabbítás döntött a Portland-Atlantán, parádés védekezéssel nyert rangadót a Clippers, Dallasból is győztesen távozott a Boston, míg a Miami ismét kikapott - nézzük, hogy mi történt hajnalban!

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Charlotte Hornets – Philadelphia 76ers 99-105

Batum garanciája nem sokat ért. A Hornets francia hátvédje a Clippers elleni vereséget követően azt mondta, hogy garantálja a Sixers elleni győzelmet – mégsem tűnt úgy, hogy a csapat kiteszi szívét-lelkét a pályára. Az hagyján, hogy nem védekeztek igazán jól az Embiidet és Okafort nélkülöző Philly ellen, de a két magasembere nélkül felálló vendégcsapat 51-33-ra nyerte meg a lepattanózást, a palánk alatt esélytelenek voltak Kaminsky-ék. Kemba Walker ugyan most jól játszott (29 pont, 10/18 mezőnyből), de így is szinte végig rohantak az eredmény után és a hajrában éppen Batum hibázott el egy kulcsfontosságú hármast – az utóbbi 11 meccsből a 10. vereségüket szenvedték el.

Ismét jó úton a Philly. Megint sorozatban három győzelemnél jár a Sixers, ebben pedig nagy szerepet vállalt Dario Saric: a horvát újonc most 18 ponttal, 11 lepattanóval és 3 gólpasszal szállt be a kispadról, az utóbbi meccsekhez hasonlóan most is csapata egyik legjobbja volt. Összességében jól járt a labda támadásban és a védekezésük is nagyon fegyelmezett volt, utóbbiért elsősorban a Noel-Covington párost lehet dicsérni – egyetlen negyedben sem szórták meg őket, uralták a festéket (56-32), egyedül a 18 eladott labda miatt nem dőlt el hamarabb a meccs. A gárda csütörtök hajnalban a Bostonhoz látogat, ott már nem ők lesznek az esélyesek.

A Hornets legjobb dobói: Walker 29/3, Batum 16/9, Kaminsky 12/3, Lamb 12/6
A 76ers legjobb dobói: Saric 18/6, Covington 17/9, McConnell 14

Indiana Pacers – San Antonio Spurs 106-110

A végére felébredt Aldridge is. Fordulatos meccs volt, hol egyik, hol másik gárda produkált egy-egy futást, meglépni igazán egyikük sem tudott – nagyjából hat perccel a vége előtt négy ponttal vezetett a Pacers, amikor magára talált LaMarcus Aldridge. A Spursnél addig szinte csak Kawhi Leonardban bízhattak támadóoldalon, az erőcsatár azonban ekkor dobott 10-et a 19 pontjából, hozzászólt Danny Green és Tony Parker is, ezzel pedig hamar megfordították az állást – a hajrában kihasználták a Pacers hibáit, így fontos győzelmet arattak. Aldridge lendülete és agresszivitása nagyon kellett a texasiaknak, a végén clutch helyzetben is betalált kétszer egymás után, ami főleg ahhoz képest volt nagy változás, amit a meccs addigi részében, vagy előző este csinált – a San Antonio következőleg Orlandóba látogat idegenbeli túrája hatodik állomásaként.

Túl sok hiba. 95-91 után öt büntetőt rontottak el a hazaiak, kaptak két blokkot és egyáltalán nem dobtak mezőnykosarat egészen az utolsó perc kezdetéig (tehát bő négy percig) – aztán az utolsó fél percben kulcsszituációban George eladta a labdát is. A negyedik negyedben nagyon sok hibát követett el az Indiana, így hiába működött jól alapvetően a támadójáték, ezek miatt zsinórban negyedszer is kikaptak – simán elbukták a lepattanózást, alulmaradtak a festékben, így hiába dobtak valamivel jobban mezőnyből, a végén vereséget szenvedtek. A gárda rossz szériája ráadásul tovább nyúlhat, hiszen csütörtök hajnalban Clevelandben lép pályára.

A Pacers legjobb dobói: George 27/12, Turner 22/3, Teague 15/3
A Spurs legjobb dobói: Leonard 32/6, Aldridge 19, Parker 12, Green 12/6, Lee 12

Brooklyn Nets – Memphis Grizzlies 103-112

Hozta a kötelezőt a Grizzlies. Hamar meglépett ellenfele elől a vendégcsapat, de nem törte magát azért, hogy lezárja az összecsapást, a hajrában pedig elkezdett apadni a 16 pontos előny – látótávolságon belülre zárkózott a Nets. Ekkor azonban fellépett Mike Conley, beszórt 11 pontot az utolsó négy percben, ami nagyon kellett a sikerükhöz, mellette érdemes kiemelni Marc Gasolt (19 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz), Brandan Wright-ot (17 pont, 7/9 mezőnyből) és Vince Cartert (14 pont, 4/5 tripla), a gárda pedig ezzel a sikerrel fél meccsre megközelítette a Jazzt a nyugati ötödik helyen.

Meddig még? December 26-a óta nem nyert hazai pályán a Brooklyn, összességében sorozatban 13 vereségnél tart az együttes és 7,5 meccsre marad el a liga második legrosszabb csapatától – túl sok örömre nincs okuk ebben az idényben. Ezúttal a 4/5 triplát beszóró Dinwiddie tűzerejével visszakapaszkodtak ugyan a negyedik negyedben, de ahogy a Memphis feljebb kapcsolt, már nem tudták tartani a lépést és tulajdonképpen sima vereséget szenvedtek – becsülettel helytálltak, de a győzelemre nem volt reális esélyük. A következő „lehetőség” csütörtök hajnalban, a Milwaukee ellen adódik majd Kenny Atkinson együttese előtt.

A Nets legjobb dobói: Lopez 17/3, Dinwiddie 17/12, Kilpatrick 15/9
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 32/6, Gasol 19, Wright 17

Miami Heat – Orlando Magic 107-116

Oda a varázs. Hiába tért vissza Dion Waiters, nem tudott segíteni csapatán, a Heat az elképesztő győzelmi sorozat után két gyengébb mérleggel rendelkező együttestől kapott ki zsinórban. Waitersre nem lehetett panasz (23 pont, 10/19 mezőnyből, 6 gólpassz), de a triplák egyáltalán nem ültek, nem járt eléggé a labda, nem volt meg a ritmus, védekezésben is sokat hibáztak, ráadásul nagyon simán, 52-37-re bukták el a lepattanózást is. Erik Spoelstra különösen a védekezéssel volt elégedetlen, Hassan Whiteside-ot hamar le is cserélte és a végén is sok múlt a centeren, bár a saját számai (19 lepattanó, az általa őrzött Vucsevics 4/14-es mezőnymutatója) rendben voltak – erre Whiteside rá is mutatott, mégsem játszott most igazán jól. A floridaiak Houstonba utaznak legközelebb és ez lesz az utolsó meccsük az All-Star előtt.

Az utolsó negyed az Orlandóé volt. A záró etapnak még egálról feszültek neki a felek, sőt, meg is lépett a Heat négy ponttal, de aztán Elfrid Payton rendbe szedte csapatát – kiosztott egy gólpasszt, majd bevert két duplát és fordított. A folytatásban is ő maradt a vezér, nagyon fontos játékokat mutatott be ebben az időszakban, a meccs hajrájában aztán Fournier is hozzászólt: előbb egy clutch kettest süllyesztett el, majd az utolsó percben ő küldte a gyűrűbe a mindent eldöntő hármast is. Innen már nem volt visszaút, az 57,1%-kal triplázó és a lepattanókat maximálisan kontrolláló Orlando sorozatban négy vereség után győzött ismét.

A Heat legjobb dobói: Waiters 23/3, Dragic 22, J. Johnson 15/3
A Magic legjobb dobói: Fournier 24/6, Payton 20, Ibaka 17/3

Washington Wizards – Oklahoma City Thunder 120-98

Katasztrófa volt a Thunder. Nehéz megfejteni, hogy mit művelt ezen az estén Russell Westbrook és csapata, ugyanis egészen borzalmas produkciót mutattak be a vendégek. Az hagyján, hogy félidőben 13 pont volt a hátrányuk, az igazán ijesztő az, hogy sorozatban 24 (!) dobást hibáztak el és a harmadik negyed közepén már 34 pontos lemaradásban voltak – ez a 24 rontott kísérlet értelmezhetetlenül sok, Westbrook pedig zsinórban kilencet vállalt belőle. Az MVP-jelölt 5/19-es mezőnymutatóval ült le a harmadik negyed közepén és nem is tért már vissza, ő és csapata is nagyon fáradtnak tűnt, így végül hatalmas zakóba futottak bele – ezt az estét el kell felejteniük és a Knicks elleni meccsre kell koncentrálniuk. Persze hozzátehetjük azt is, hogy Scott Brooksnál, a hazaiak mesterénél kevesen ismerik jobban Westbrook játékát, talán ez is szerepet játszhatott a végeredményben.

Ujjgyakorlat. Semmi különöset nem csinált a Wizards, csak jó és szép kosárlabdát játszott, amellyel megsemmisítette az OKC-t – 9/9-es mezőnymutatóval kezdtek a hazaiak, itt már lehetett sejteni, hogy egyoldalú lesz a meccs. A Thunder azonban a félidő hajrájáig partiban volt, ott fogyott el az erő, így a fővárosiak erőlködés nélkül, könnyedén arattak kiütéses győzelmet – Beal 6/7 triplát vert be, Wall dupla-duplázott (15 pont, 14 gólpassz), de érdekesség, hogy Morris és Porter így is harminc perc feletti játékidőt kapott. A keleti harmadik helyezett most pihenhet és péntek hajnalban, az All-Star előtti utolsó játéknapon vív még egy rangadót Indianában.

A Wizards legjobb dobói: Morris 23/9, Beal 22/18, Porter 18/6
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 17, Lauvergne 17/3, Payne 12/6

Milwaukee Bucks – Detroit Pistons 102-89

Szokatlan győzelem. Jabari Parker és Khris Middleton hiánya mellett ma Giannis Antetokounmpo sem tett hozzá sokat, a Bucks vezére mindössze nyolc pontig jutott 37 perce alatt, nagyon nem volt ott fejben. Éppen ezért meglepő, hogy mégis sima győzelmet arattak a hazaiak, Michael Beasley (23 pont, 10/13 mezőnyből) és Greg Monroe (26 pont, 13 lepattanó, 12/15 mezőnyből) azonban tarthatatlannak bizonyult, az ő benti játékuk megnyitotta az utat Tony Snellnek (16 pont, 4/8 tripla) is, így ellensúlyozták a vezérek hiányát, vagy gyengébb napját. A siker fő oka azonban mégis hátul keresendő, ugyanis január 2-a, sorozatban húsz mérkőzés után tartották először száz pont alatt aktuális ellenfelüket, nagyon aktívak voltak védekezésben, mindenhova odaértek és ennek köszönhetően végig tíz pont feletti előnyben játszhattak a második félidőben. Az önbizalom-növelő siker után csütörtök hajnalban a Nets ellen meccselnek, így ideális esetben jó szájízzel mehetnek az All-Star szünetre.

Fáradt volt a Pistons. Érződött a back-to-back a vendégeken, hiába termelt Morris, hiába hozta magát Drummond, hiába nyerték meg a frontcourtra építve simán a lepattanózást, mégsem találtak fogást a Milwaukee-n. A 17 eladott labda sem segített, de főleg a perimétert lehet okolni a vereségért, Jackson, Caldwell-Pope, Harris, Smith és Stanley Johnson összesen 27 pontot szerzett, a tripláik egyáltalán nem ültek, a tűzerő teljes hiányával pedig nem nagyon lehet mérkőzést nyerni. A Detroit a Dallas ellen zárja az All-Star előtti időszakot.

A Bucks legjobb dobói: Monroe 25, Beasley 23/3, Snell 16/12
A Pistons legjobb dobói: Morris 26/12, Drummond 21, Leuer 15/3

Dallas Mavericks – Boston Celtics 98-111

A negyedik negyed elején dőlt el. A félidei tizenegy pontos bostoni fór elillant a harmadik negyedben, a záró etapot egyetlen egységnyi előnnyel kezdhették meg a vendégek – itt azonban bemutattak egy 12-2-es futást, amivel megtörték a Dallas lendületét és ellenállását. A szériából Kelly Olynyk hét, Isaiah Thomas öt ponttal vette ki a részét, az irányító egyébként is jól játszott (29 pont, 8 gólpassz), de érdemes kiemelni még Marcus Smartot is – a gárda szűk 50%-kal célzott mezőnyből, elsüllyesztett 16/34 triplát és kiosztott 28 gólpasszt is, jó játékkal aratott győzelmet. Ezzel egyébként 5-1-es mérleggel zárta hat nyugati csapat elleni szériáját (az utolsó négy idegenben), egyedül a Kings otthonában kapott ki Brad Stevens alakulata – Rick Carlisle szerint ez a Boston reális esélyekkel indul idén a nagydöntőért.

Williams kiállítva, Ferrell előtérben. Sérüléséből visszatérve természetesen Deron Williams a Mavs kezdő irányítója, de a második negyedben két gyors technikaival kiállíttatta magát és átadta a stafétát az újonc Yogi Ferrellnek – utóbbi húsz ponttal (8/11 mezőnyből) csapata legjobb dobójaként zárt, ráadásul kiosztott öt gólpasszt is. Ő sem tudott azonban segíteni, Williams kiállítása idején éppen egy 8-0-t futott a Celtics és bár a harmadik negyedben ebből visszakapaszkodtak a hazaiak, a záró etap elején újra jött egy párperces rövidzárlat, amire nem tudtak már válaszolni. Összességében Curry, Nowitzki és Barnes sem dobott most igazán hatékonyan és a padról is csak Ferrell szállt be jól, nem igazán tudtak mit kezdeni a Bostonnal – jelenleg három meccsre vannak a nyugati nyolcadik helytől.

A Mavericks legjobb dobói: Ferrell 20/6, Barnes 19/6, Nowitzki 18/3, Matthews 18/3
A Celtics legjobb dobói: Thomas 29/12, Smart 19/9, Olynyk 15/3

Denver Nuggets – Golden State Warriors 132-110

Tükörbe nézett a Warriors. A Denver a GSW saját fegyverét alkalmazta tökéletesen és a listavezető most megtapasztalhatta, mit éreznek általában az ellenfeleik – igaz, ilyen szintű ágyúzást még ők sem mutattak be idén. A Nuggetsnél Nikola Jokics ismét tripla-duplázott (17 pont, 21 lepattanó, 12 gólpassz, utóbbi kettő karriercsúcs), de a káprázatos triplaesőnek köszönhetően játszották le a vendégeket, ugyanis NBA-csúcsot jelentő 24 (!) hármast süllyesztettek el, méghozzá 60%-os (!) hatékonysággal – brutális támadójátékot mutattak be. Ennek és a nem kevésbé elképesztő (52-27-re megnyert) lepattanózásuknak köszönhetően nagyon hamar el is dőlt a meccs, félidőben 25 ponttal vezettek a hazaiak, igaz, a sok sérült (Gallinari, Mudiay, Arthur, Faried, Chandler) miatt így is végigjátszották a találkozót a kezdők – olyannyira, hogy Hernangomez és Barton 40 perc felett töltött a parketten. A 24 triplával a Rockets rekordját állították be egyébként úgy, hogy az utolsó percben kettőt is mellédobtak, illetve egy üres helyzetet el sem vállaltak…

Hatalmas pofon. Klay Thompson, Shaun Livingston, Zaza Pachulia és David West sem játszott a vendégeknél, de ez sem lehet mentség arra, amit ezen az estén bemutattak – Steph Curry például 1/11 triplával zárt, a meghatározó játékosok közül egyedül Kevin Durant játszott jól. Túlságosan nincs értelme részletezni az összecsapást, a ligaelsőnek köze sem volt a győzelemhez, elöl-hátul gyenge játékkal szenvedte el idei kilencedik vereségét – tavaly összesen kapott ki ennyiszer a társaság, most viszont van még hátra 27 találkozó.

A Nuggets legjobb dobói: Hernangomez 27/18, Barton 24/12, Nelson 23/15
A Warriors legjobb dobói: Durant 25/6, McCaw 19/3, Clark 18/6

Utah Jazz – Los Angeles Clippers 72-88

A magasemberek megoldották. Az első negyedben még tartotta valamennyire a lépést védekezésben a Jazz, a második-harmadik negyedben viszont 28 pontot vert rájuk a vendégcsapat, különösen Blake Griffin és DeAndre Jordan villogott. Az erőcsatár mindkét oldalán parádés volt (26 pont, 10 pattanó, 6 gólpassz, 2 blokk), a center pedig nem hozott ugyan űrszámokat (10 pont, 13 pattanó, 3 blokk), de a Jazz edzője azt mondta róla: utoljára Kevin Garnettől látott ilyet, hogy sorozatosan bemondja, milyen figurát fog játszani az ellenfél, ennek is köszönhető, hogy alig 72 pontig jutottak - valószínűleg nem véletlen egybeesés, hogy KG január óta a Clippers alkalmazottja... Mellettük Austin Rivers volt extra az első félidőben, és bár támadásban azért ők sem sziporkáztak, nem szakadt meg a sorozatuk: zsinórban kilencedik meccsüket nyerték Salt Lake City-ben!

A mumus megint lecsapott. Ahogyan említettük, az alapvetően oroszlánbarlangnak számító Jazz-pályára győzni jár a Clippers, ám az elmúlt évekkel ellentétben most van különbség: közvetlen riválisokról van szó, ezzel a sikerrel a LAC visszavette a nyugati negyedik helyet. A Utah egyszerűen nem tudott felnőni a feladathoz, az elmúlt években látott hibák köszöntek vissza: a 4 bedobott tripla, a 14 gólpassz jól jelzi, hogy még mindig könnyen zavarba hozható a Utah támadójátéka. Annak örülhetnek, hogy már csak néhány meccs, és az All-Star szünet után visszatér Rodney Hood – vele azért máshogyan néz ki a csapat.

A Jazz legjobb dobói: Favors 13, Gobert, Exum 10-10.
A Clippers legjobb dobói: Griffin 26/3, Rivers 15/9, Crawford 11/3.

Phoenix Suns – New Orleans Pelicans 108-110

Elszórakozta a Suns. Egész este remekül működött a Bledsoe-Booker hátvédpáros, főleg Bledsoe volt elemében, kiharcolt 14 büntetőt, sokáig képtelen volt megállítani a Pelicans. A kezdőötös többi tagja közelről nézte a show-t, Warren nem is szerzett pontot, Chriss is csak hétig jutott – szerencsére a kispadról jött segítség. Tucker, Knight és Len is elérte a 10 pontos határt, ráadásul az alapvetően kiscsatár Tucker 16 (!) pattanót tépett le – majd ő lett az egyik negatív hős. Az utolsó negyedben nem nagyon tudták feltartóztatni a magára találó Davis vezette New Orleanst, az utolsó 15 másodpercben pedig három mezőnykísérletük maradt ki, abból kettőt Tucker jegyzett – nyert meccset dobtak a szemétbe.

Davis hozta a szokásost. Végig óriásit harcolt a palánk környékén a vendég sztárja, végül 24 pontig, 10 pattanóig és 4 blokkig jutott, a végjátékban zsinórban beszórt hat pontot, majd a túloldalon mindent megtett a kosárszerzés megakadályozására – ebbe a legvégén szokás szerint bele is sérült, de a saját lábán hagyta el a pályát. A második negyedben volt egy komolyabb rövidzárlata a csapatnak, akkor 14-0-t futott a Suns, ennek a hátránynak az eltüntetése emésztette az energiát, de a kispad itt is remek volt: Moore és Tyreke Evans is 15 pontig jutott, Galloway bevert 3 triplát. Holiday (18 pont, 8 gólpassz) valamit igyekezett kompenzálni azon, hogy védekezésben bohócot csináltak belőle – összességében hajtós kis meccset nyert a Pelicans, ráadásul a back-to-back második részén, és még mindig van némi reményük a playoffra.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 37/9, Booker 21/6, Tucker, Knight 11/3-11/3.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 24, Holiday 18/6, Evans, Moore 15-15.

Portland Trail Blazers – Atlanta Hawks 104-109 - hosszabbítás után

Az első meccs Plumlee nélkül. Az elcserélt Plumlee már nem, az érkező Nurkic még nem állhatott rendelkezésre, így Terry Stotts meglehetősen érdekes kezdőötöst küldött pályára, Lillard és McCollum mellett Harkless, Leonard és Vonleh állt fel. A változtatás felemás sikert hozott, mert Harkless remekelt és félidőben vezetett a Portland, míg a két magasember 38 perc alatt 11 faultot ütött be, sok közük nem volt a meccshez. A padról beszálló Davis-Aminu duó kapott bőven percet a faultgondok miatt, ők jók is voltak (25 pont, 18 pattanó), rajtuk kívül viszont nem sok segítség érkezett. A harmadik negyedben feljött a Hawks, a végjátékban pedig hibát hibára halmoztak McCollumék. A ráadásban zsinórban hét pontot szerzett a Portland, úgy tűnt, mégis győznek – majd kaptak zsinórban egy tucatot…

Millsap és Hardaway a nyerő páros. Az erőcsatár végig szenvedett a dobásaival, amit 12 büntető kiharcolásával kompenzált – naná, hogy ő dobta be az utolsó pillanatban az egyenlítő kosarat. Mellette Hardaway szerzett borzasztó fontos hárompontost 91-95-nél, megint végig lehetett rá számítani, Schröder pedig pontokkal segített. Hátul Howard (19 pont, 16 pattanó, 4 blokk) és Kent Bazemore (8 pont, 6 pattanó, 6 gólpassz, 3 blokk) igyekezett, a vendégek 12 blokkot osztottak ki. Ez sem lett volna azonban elég, ha a végén Hardaway és Millsap szíve nincs a helyén, ráadásul Howard még egy büntetőt is kihagyott az utolsó percben. A hosszabbításban is nagy feltámadást produkált az Atlanta, ekkor már mindenki hozzátett valamit, jutalmuk pedig a keleti negyedik pozíció.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 26/9, Lillard 21/9, Harkless 17/9.
A Hawks legjobb dobói: Hardaway 25/12, Schröder 22/3, Millsap 21/3.

Az aktuális tabella itt elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus