DeRozan túlragyogta Hardent, Korver megőrült

DeRozan jobb volt Hardennél - Korver 11 pontot szórt egy perc alatt - Clarkson ismét meccset nyert - megsérült Randolph, Gay és Schröder

Nem tört meg a sorozat, sorozatban nyolcadszor is elbukott a Houston Torontóban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hétfői játéknapján, köszönhetően elsősorban a 42 pontos szezoncsúcsot szállító DeMar DeRozannak. A Memphis gyenge meccsen verte le a Kingst, de megsérült Randolph és Gay is, Kyle Korver 11 pontot szórt be egy perc alatt Atlantában a Bucks ellen, Jordan Clarkson pedig ismét mérkőzést nyert a Lakers számára. A Boston kulcsmeccset húzott be Charlotte-ban, a Jazz a Minnesotát, a Portland pedig a Phoenixet győzte le simán – íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jeleneteit videós rovatunkban összegyűjtöttük!

Charlotte Hornets – Boston Celtics 104-116

Bradley volt a vezér. A Boston dobóhátvédje elmondása szerint az egész szezon során hitt abban, hogy a Celtics playoff-csapat, ezért pedig elég sokat tett is ezen az estén. Folyamatos nyomás alatt tartotta a Hornets védekezését, 23 dobásából 12-t értékesített és végül kerek harminc ponttal zárt – a harmadik negyedben egymaga 15 egységet rámolt be és a Boston ekkor lépett meg 22 ponttal. Rajta kívül még öt vendégjátékos lépte túl a tíz pontot, de Bradley védekezésben is a csapat élére tudott állni – egészen az utolsó negyedig.

Elbukott a nagy roham. A folyamatosan jobban játszó Celtics 19 pontos fórral vághatott neki az utolsó tizenkét percnek, de a belendülő Walker-Henderson páros nagy kosaraival elkezdte faragni hátrányát a Charlotte. A hajrában mindössze hat egységgel járt előrébb a Boston, de az utolsó percben végül higgadtan büntetőztek a vendégek és megszerezték a győzelmet – ezzel a sikerrel ők állnak a keleti nyolcadik helyen.

A Hornets legjobb dobói: Walker 28/6, Mo Williams 19/6, Henderson 17/3
A Celtics legjobb dobói: Bradley 30/9, Turner 15, Smart 14/3, Crowder 14/6

Philadelphia 76ers – Los Angeles Lakers 111-113 – h. u.

Clarkson kosara döntött. Szinte végig fej-fej mellett haladtak a felek, a rendes játékidő végén magabiztosan vezetett a Philly, de Kelly triplája után Jordan Clarkson egy kettessel hosszabbításra küldte a feleket. A túlórában már a Lakers járt előrébb, de az utolsó pillanatokban itt a Sixers tudott egyenlíteni – viszont most maradt még egy lövése a Lakersnek. Ellington betörését levédekezték a hazaiak, de az utolsó pillanatban bepasszolta a gyűrű alá üresen érkező Clarksonnak, aki egy újabb clutch duplával megnyerte a meccset csapatának.

Újoncok párharca. Clarkson a győztes kosár mellett a rendes játékidőben háromszor egyenlített a hajrában, végül 26 ponttal és 11 gólpasszal zárt, csapata legjobbja volt. A túloldalon is akadt azonban egy remeklő elsőéves, Nerlens Noel 19 ponttal és 14 lepattanóval az utóbbi öt meccsből negyedszer dupla-duplázott, a hosszabbítás utolsó percében pedig egymaga beszórt hat pontot, amivel kiegyenlített – pechjére jött Clarkson a végén. A Lakers egyébként sokkal pontosabban célzott mezőnyből, ezt lepattanókkal kompenzálta a Philly, de a vendégek tíz (!) kiosztott blokkja nem mindennapi, a palánk alatti kisebb hátrányukat ezzel tudták ellensúlyozni.

A 76ers legjobb dobói: Noel 19, Canaan 18/9, Smith 17/3
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 26, Brown 22/9, Ellington 20/12

Atlanta Hawks – Milwaukee Bucks 101-88

Korver egy perc alatt eldöntötte. Egészen pontosan 65 másodpercre volt szüksége a dobóhátvédnek arra, hogy 11 (!) pontot szórjon be – sorozatban három triplát és egy távoli duplát süllyesztett el, ezzel csapata ötpontos előnyéből 16 egységnyi fórt kreált. Ezen felül egyébként Korvernek nem ment a játék, viszont a parádézó Carroll, valamint Horford és Millsap hozták a derbit – komoly probléma viszont, hogy Schröder lábujja megsérült, elhagyta a pályát és nem is tudott visszatérni.

Egy kis plusz energia hiányzott. Jason Kidd szerint nem játszottak elég keményen ma egyik oldalon sem, Carroll elöl-hátul dominálta őket, bár Antetokounmpo (18 pont, 7/9) és Pachulia (17 pont, 13 lepattanó) kimondottan jól teljesített. Korver nagy rohanását leszámítva sem voltak igazán partiban, igaz, közel maradtak, de hozzá tartozik a képhez, hogy az Atlanta nem is nyújtott 100%-ot – példának okáért öt homályt is dobtak mezőnyből.

A Hawks legjobb dobói: Carroll 23/6, Horford 18, Millsap 15
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 18, Pachulia 17, Bayless 14/6

Toronto Raptors – Houston Rockets 99-96

Parádés párharc. A két dobóhátvéd óriási estét produkált, DeRozan és Harden is a hátán vitte csapatát – előbbi viszont szinte nem tudott hibázni a hajrában, ez jelentette a különbséget. DeRozan végül 42 pontos szezoncsúcsot szállított, ehhez képest Harden 31 egysége nem tűnik extrának, főleg úgy, hogy 9/22-es mezőnymutatóval hozta össze. Kevesebb, mint húsz másodperccel a vége előtt (egy-egy nagy kosaruk után) DeRozan éppen Hardent verte meg (ahogy jó párszor ezen az estén) és elsüllyesztette felette a végül győzelmet érő tempót – a sztori külön érdekessége, hogy kiskoruk óta ismerik egymást és sokat kosaraztak együtt már kölyökként is…

Mumuspálya a Houston számára. Sorozatban nyolcadik vereségét könyvelhette el itt a Rockets, utoljára 2007 márciusában távoztak innen győztesen. Ezúttal végig fej-fej mellett haladtak a felek, a két klasszis párbaja meghatározta a mérkőzést, más nem igazán tudott hozzászólni – DeRozan és vele a Raptors bizonyult most jobbnak. Egyébként nagyon hasonló számokat produkáltak a felek minden statisztikában, a hazaiak kicsit jobb dobóteljesítménye végül elégnek bizonyult a győzelemhez.

A Raptors legjobb dobó: DeRozan 42/6, Valanciunas 15, L. Williams 13/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 31/9, Ariza 15/9, Brewer 13

Memphis Grizzlies – Sacramento Kings 97-83

Több volt a sérülés, mint a kosárlabda. Elég alacsony színvonalú találkozót játszottak a felek, viszont mindkét oldalon történt egy-egy sajnálatos eset. Rudy Gay Marc Gasollal ütközött a harmadik negyedben és az addig 29 perc alatt 24 pontot szóró Kings-játékos fejsérülés miatt kivált a mérkőzésből. A negyedik negyedben Zach Randolph könyöke is megsérült, egy lepattanó után kapott oda, majd a következőt már csak egy kézzel húzta le, így ő is elhagyta a parkettet.

Jól járt a labda a hazaiaknál. A Memphis takarékon játszva is kihasználta Cousins hiányát (pihentette őt a Kings) és Gay sérülését, 38 mezőnykosarukra 23 gólpassz jutott és folyamatosan járatták a labdát – bár ők sem nyújtottak jó dobóteljesítményt, ma ez is elégnek bizonyult. A Sacramento játéka érthető módon nagyon megérezte Cousins hiányát, a Grizzlies már félidőre 13 egységgel járt előrébb, Gay kiválása pedig végleg eldöntötte a találkozót. Három komoly vereség után javítottak Gasolék és a Rockets bukásával újfent ők foglalják el a nyugati második helyet.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 18/6, Green 16/6, Randolph 15
A Kings legjobb dobói: Gay 24/6, McCallum 12, D. Williams 10

Minnesota Timberwolves – Utah Jazz 84-104

Visszavágott a Jazz. Múlt héten hét hadra fogható játékossal is győzni tudott a Wolves Utahban, a vendégeket így most a visszavágás hajtotta – sikerült is nagyon simán győzniük annak ellenére, hogy Derrick Favors a háta miatt nem léphetett pályára. Helyettese, a rutinos Booker dupla-duplával (17 pont, 13 pattanó, 2 blokk) jelentkezett, de ugyanígy tett Rudy Gobert is (15 pont, 12 pattanó, 3 blokk). Ezt fejelte meg Hayward és Burke jó dobóteljesítménye (41 pont közel 50 százalékos mezőnymutatóval), már félidőben 10 ponttal járt előrébb a Jazz, a harmadik negyedet 14-0-val nyitották – nem volt egy súlycsoportban a két gárda.

Nekik nyolc. Ugyan többen is felépültek a múlt heti összecsapás óta, a center Gorgui Dieng agyrázkódás tüneteit produkálta, így pihennie kellett – mivel két másik magasember, Pekovic és Garnett is maródi, így nem csoda, hogy átjáróház volt a nyolc embert foglalkoztató Minny palánk alatti védekezése. Az sem segített, hogy a kezdőben három újonccal állt fel a Wolves (illetve az NBA-szinten csekélyke tapasztalattal bíró Justin Hamilton-Lorenzo Brown duóval). Payne 0 pontot szorgoskodott össze, LaVine 21, Wiggins 17 pontig jutott, de elég gyenge dobásokkal, gyakorlatilag az első negyedet követően semmilyen hatással nem volt a Minnesota a mérkőzésre. Tegyük hozzá, hogy a Wolves a 2. legrosszabb mutatóval áll a Knicks mögött, így nem is nagyon fog már megszakadni egy-egy sikerért a hátralévő néhány összecsapáson.

A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 21/3, Wiggins 17, Budinger 14/6.
A Jazz legjobb dobói: Hayward 22/6, Burke 19/6, Booker 17/3.

Portland Trail Blazers – Phoenix Suns 109-86

Célkitűzés teljesítve. A Trail Blazers gálaelőadással ünnepelte, hogy bejutott a playoffba, és a csoportellenfél Thunder gyengélkedése miatt már csak idő kérdése, hogy a Top4 nyugati hely is meglegyen. Az első félidőben még 10 ponton belül tartotta magát a Suns, aztán a harmadik negyedben ellenállhatatlanul kosarazott a Portland: 37-16-ra hozták a játékrészt, egy időszakban 29 egységgel is vezettek. Nem volt ma gyenge pont a hazaiak játékában, 50 százalék felett tüzeltek mezőnyből, 44 felett a triplavonalon túlról, nagyszerűen büntetőztek (9/10), 26 gólpasszt osztottak szét egymás között és simán nyerték a lepattanók különversenyét. Senki nem játszott 30 percet, az ilyen megspórolt játékidők aranyat érhetnek később a playoffban.

A Suns szétesett. A vendégeknek már csak matematikai esélyük van a rájátszásra, ennek megfelelően nem is törték össze magukat. Minden kezdő tessék-lássék kosárlabdázott, komoly ellenállást nem fejtettek ki, különösen a második félidőben. Gerald Green és TJ Warren dicsérhető a padról, más nem nagyon. Nem véletlenül említettünk gálaelőadást, a két csapatra összesen 21 faultot fújtak a bírók (abból egy Bledsoe technikaija volt), a Suns játéka sokszor tényleg az All-Star Gálát idézte – drukkereik sajnálatára nem a támadó, hanem a védőoldalon.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 19/6, Aldridge 17/3, Batum 16/12, Afflalo 16/6.
A Suns legjobb dobói: Green 13/3, Warren 13, Bledsoe 12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus