Derrick Rose visszatért, Howard bemutatkozott Houstonban!

Mára virradóra három mérkőzést játszottak a tengerentúlon, az Észak-amerikai profi kosárlabdaliga előszezonjának nyitónapján, valamint az Oklahoma City Thunder is fellépett, igaz Duranték Törökországban gyűrték le a Fenerbahce Ülkert a Global Games keretein belül. Máris az igen komoly visszatérések, illetve új csapatokban való bemutatkozások kerültek reflektorfénybe, hiszen másfél évnyi(!) kihagyás után játszott mérkőzést Derrick Rose, a Chicago korábbi MVP-je, Dwight Howard pedig impresszív produkcióval indította houstoni pályafutását. 

Az Indiana korábbi franchise playere, Danny Granger is most állt be térdműtéte óta először, de Jrue Holiday és Tyreke Evans New Orleans-i bemutatkozása is érdekesre sikeredett, pláne, hogy utóbbi azonnal le is sérült. Andre Iguodala a Golden State színeiben mutatkozott be, míg Jordan Farmar a Lakers-höz tért vissza pár év keringő után. Nézzük, mi történt ezen a játéknapon, melyet nem várt emberek extra teljesítményei is megfűszereztek!

Indiana Pacers - Chicago Bulls 76 - 82

Nem "cicóztak" sokat a felek, a két csoportrivális, mely egyaránt esélyesnek tekinthető a 2013-2014-es kiírásban, a kímélt Joakim Noah-t kivéve az ászaival kezdte a derbit és előszezonhoz képest sokat is játszatta húzóembereit. A vendégeknél ott volt a kezdőben Derrick Rose is, aki 13 ponttal és 3 gólpasszal tért vissza bő 20 perces játékideje alatt, s kifejezetten nagy kedvvel, robbanékonyan kosárlabdázott - még ha ennyire "rozsdásan" azt a szintet egyelőre nem is hozta, amit megszokhattunk tőle térdsérülése előtt. A hazaiaknál csereként jött a pályára Danny Granger, aki csak pár mérkőzést játszott az előző idényben, mivel ő szintén a térdével bajlódott, a Pacers korábbi franchise playere 29 percet töltött játékban, ami alatt 10-ből 2-es mezőnymutatóval dobott 6 pontot. A Bulls egyébként a cserepadról érkező Taj Gibson (18 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) extra energiáinak köszönhette győzelmét elsősorban, míg a másik oldalon a 14 pontjával a legeredményesebb indianai Paul George 18 perc alatt kipontozódott.

A Pacers legjobb dobói: George, D. West 14-14, Hibbert 11

A Bulls legjobb dobói: T. Gibson 18, Deng 15, Rose 13

 

Houston Rockets - New Orleans Pelicans 115 - 116

Igazi bemutatómeccset játszott egymással a két nyugati alakulat, mely elsősorban Dwight Howard (19 pont, 9 lepattanó 27 perc alatt) houstoni bemutatkozása miatt volt érdekes, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a másik oldalon a két nagy nyári szerzemény, Jrue Holiday (13 pont, 8 eladott labda 27 perc alatt) és Tyreke Evans (7 pont 10 perc alatt) is először játszott az új nevet (Hornets helyett Pelicans) kapó New Orleans-iaknál. Evans sajnos már az első félidőben kidőlt a sorból, ugyanis kifordult a bokája. A tavalyi húzóemberek közül Eric Gordon, Ryan Andreson és Brian Roberts sem lépett pályára a vendégeknél ezen az estén, míg a hazaiaknál Francisco Garcia, Marcus Camby, Greg Smith és a sok nyári hírben szereplő Ömer Asik sem öltözött át.

A Williams-legénység egyébként sokat kapott a 21-et szóró, tavaly újoncként nagyon szenvedő Austin Riverstől, de a kezdőként 26 pontot berámoló Anthony Morrow, illetve a tavalyi 1/1-es, Anthony Davis (21 pont, 27 perc alatt) is kitett magáért. Érdekesség, hogy a vendégek Stiemsmával és Davisszel együtt kezdtek, míg a hazaiak Jeremy Lint (11 pont, 4 gólpassz, 3 szerzett labda 19 perc alatt) erőltették kezdőirányítóként, ám csereként Patrick Beverley (12 pont, 5 gólpassz, 4 szerzett labda) a maga 21 perce alatt elképesztő védekezést produkált, Omri Casspi, a korábbi "kitaszított" pedig 20 ponttal kezdte az előszezont. Mindehhez James Harden 21 pontot tett hozzá, de ez sem volt elég a McHale-banda diadalához.

A Rockets legjobb dobói: Harden 21, Casspi 20, D. Howard 19

A Pelicans legjobb dobói: Morrow 26, A. Davis, Rivers 21-21

 

Los Angeles Lakers - Golden State Warriors 104 - 95

Semleges pályán, a kaliforniai Ontarióban feszült egymásnak a két államon belüli rivális és egy hullámzó mérkőzésen a Kobe Bryant, Steve Nash és Pau Gasol nélkül felálló Los Angeles-iek diadalmaskodtak. Próbaemberük, a korábban lottery-draftolt Xavier Henry azonnal lubickolt Mike D'Antoni rendszerében, 29 pontot és 7 lepattanót jegyzett csereként 27 játékperc alatt, a másik két új Lakers-hátvéd, Nick Young (17 pont 19 perc alatt) és a visszatérő Jordan Farmar (12 pont, 7 gólpassz, 3 szerzett labda 27 perc alatt) a nyáron szerzett centerrel, Chris Kamannel (10 pont, 10 lepattanó) karöltve győzelemre is vezették az először Andre Iguodalával (15 pont, 2 szerzett labda 21 perc alatt) felálló GSW-t.

A mai meccsen még egy zsákolást is bemutató Steph Curry (5 pont, 4 gólpassz) összességében nem villogott, neki az öccse, a "próbajátékon lévő" Seth Curry (2 perc, 1 gólpassz) is játékba került, ahogy ugyanezen a poszton a szerb újonc, Nemanja Nedovics is, ám az "Európai Derrick Rose" csak hat percet kapott a bizonyításra, ami alatt a gyűrűbe nem tudott betalálni. A nyáron sérülését teljesen kipihenő David Lee (10 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz 17 perc alatt) kezdett a javuló formában lévő Andrew Bogut (7 pont, 12 lepattanó 17 perc alatt) mellett, a cserepadra pedig Klay Thompson szorult a tavalyi kezdőemberek közül, ám ő a maga 26 pontjával megmutatta hogy csereként is lehet rá számítani.

A Lakers legjobb dobói: Henry 29, N. Young 17, Farmar 12

A Warriors legjobb dobói: K. Thompson 26, Iguodala 15, H. Barnes, D. Lee 10-10

 

Korábban írtuk:

A tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is Isztambulban vette kezdetét az NBA új idénye, ahol az előszezon meccsek sorát nyitó Oklahoma City Thunder nem jutott a Boston Celtics sorsára, és legyőzte a házigazda Fenerbahce Ülkert. A török sztárcsapat remekül kezdett, ám a meccset végig komolyan vevő OKC végül magabiztosan nyert, miközben mindkét oldalon lehetőséget kaptak a fiatalok is.

NBA Global Games:

 

Fenerbahce Ülker – Oklahoma City Thunder 82-95 (28-20, 14-28, 23-27, 17-20)

Mindkét csapat a rendelkezésre álló legjobb keretével állt ki, Bjelica illetve Westbrook hiányzott csak sérülés miatt. Igen magas színvonalon kezdődött a meccs, ez viszont elsősorban nem az OKC-nek, hanem a Fenernek volt köszönhető. A törökök sztárjai, így Linas Kleiza, Bojan Bogdanovic és Bo McCalebb is villogtak, az NBA-s szabályok szerinti, távolabb lévő triplavonal sem zavarta őket. A sok új igazolás ellenére is összeszokott csapat benyomását keltette az Obradovics-legénység, nagyszerű figurákkal jutottak üres dobóhelyzetekig, amiket jól ki is használt elsősorban az említett trió. A túloldalon Kevin Durant és Reggie Jackson mutattak szép dolgokat, de látszott, hogy még nagyon a felkészülés elején járnak az amerikaiak, akik ekkor csak futottak az eredmény után (28-20). Folyamatosan jöttek a cserék mindkét oldalon, kissé leült a meccs, a Fener kezdeti lendülete pedig megtörni látszott. Néhány szép passz, zsákolás vagy blokk azért továbbra is tapsra ragadtatta az egyébként nem túl lelkes közönséget. Mindebből az OKC jött ki jobban, és főleg a félidőre már 20 pontos Durantnek köszönhetően a vezetést is átvették (42-48).

Fordulás után a különbség sokáig nem változott, felváltva estek a kosarak. Nem volt túl nagy a tempó, ám McCalebb, Ibaka és Durant is gondoskodott egy-egy szép megmozdulás erejéig a látványosságról. Amint közel került volna a Fener, a Thunder megrázta magát és tíz pontosra növelte előnyét (65-75). Mindkét edző sokat cserélt, és ezúttal az egyébként mindig szigorú Obradovics mesternek sem az eredmény volt az elsődleges, hiszen sokat ültette legjobbjait. Ez a meccs végére sem változott, így elmaradt a várt szoros végjáték, az amerikaiak kispadja erősebbnek bizonyult, és végül simán húzta be a győzelmet a meccset mindvégig komolyan vevő Oklahoma City.

A Fenerbahce legjobb dobói: Bogdanovic 19/12, McCalebb13/6.

Az Oklahoma City legjobb dobói: Durant 24/3, Ibaka 15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus