Dirk Nowitzki és a Dallas megbüntette DeAndre Jordant

A Mavs elkapta a Clipperst - LMA győzelemmel tért vissza Portlandbe - nem tud hibázni a GSW - a Nets nyert Houstonban

 

A Dallas Mavericks a 31 pontos Nowitzkire építve elégtételt vett DeAndre Jordanen és legyőzte a Clipperst az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A címvédő Golden State ismét könnyedén verte a Memphist és továbbra is veretlen, LaMarcus Aldridge győzelemmel tért vissza Portlandbe, megszakította negatív szériáját a Sacramento és a Toronto, sőt, a Brooklyn is megszerezte első sikerét, miután nyerni tudott Houstonban. Paul George Bostonban is győzelemre vezette az Indianát, az Atlanta javított a New Orleans ellen, a Charlotte, az Orlando és a Denver viszont az utolsó pillanatban nyert – íme a részletek!

Visszajátszás c. videós rovatunkat ezen a linken lehet megtekinteni!

Charlotte Hornets – New York Knicks 95-93

Már megint a cseresor. A back-to-back mindkét találkozóját győzelemmel zárta a Hornets, s ahogy tegnap, úgy ma is Batum (10/18 mezőnyből) mellett a cserejátékosok hozták a sikert a hazai csapatnak. Hullámzó mérkőzésen a második és a negyedik negyedben is legjobbkor játszottak jól a vendéglátók, bőségen kompenzálták, hogy 33-52 arányban elbukták a lepattanócsatát. Lin (aki két kulcsfontosságú és nehéz duplát értékesített a végjátékban) és Lamb nagyon hatékonynak bizonyult támadásban, amit Zeller büntetőzéséről nem feltétlenül lehet elmondani (8/15) - a magasember az utolsó hazai támadásnál mégis jóvá tette korábbi hibáit, kegyetlenül átverte Lopezt, s értékesítette a győzelmet jelentő közelit.

Az elengedett győzelem. Egyetlen stabil negyed hiányzott a vendég együttesnek ahhoz, hogy behúzza a találkozót. Anthony szárnyalt (12/25 mezőnyből, 6 lepattanó, 4 gólpassz), Porzingis újabb dupla-duplával jelentkezett (10 pont, 15 lepattanó), s hiába csak 7 alkalommal büntetőzhettek Calderonék, tíz pontos előnnyel vághattak neki a záró játékrésznek. Itt azonban a hazaiakat nem tudták feltartóztatni a védő oldalon, nem jöttek a triplák, kicsúszott a Knicks kezéből az irányítás, a koronát az összeomlásra pedig Anthony tette fel, aki egy tiszta középtávoli kísérletet a palánk szélére dobott. Az utolsó pillanatban Porzingis dobott még egy triplát, de a visszajátszások után kiderült, ha minimálisan is, de időn túl. A negyedik negyedbeli leolvadás miatt magának köszönheti a vereséget a Knicks.

A Hornets legjobb dobói: Batum 24/6, Lin 17/3, Lamb 14/6
A Knicks legjobb dobói: Anthony 29/9, Calderon 13/3, Afflalo 12

Orlando Magic – Los Angeles Lakers 101-99

A pontosság diadala. A találkozó elején egy ütközést követően Oladipo megsérült és már nem tért vissza a parkettre, de Payton botrányos dobóformáját (1/13 mezőnyből) 10 lepattanóval és 8 gólpasszal kompenzálta, Harris pedig dupla-duplázott. Oladipo hiányában a hazai kispad úgy gondolta, hogy rajtuk áll a csapat sikere, a cserék 65 pontot tettek a közösbe, Napier (8/16 mezőnyből, 5/9 tripla) a negyedik negyedben két fontos triplát értékesített, Frye pedig nem spórolt erejével (16 perc, 6/7, 14 pont).  Az utolsó öt percre jó ritmussal fordult a Magic, s a fordítás után már nem engedték vezetéshez a vendégeket. A mérkőzés hőse, a visszatérő és a padról érkező Vucsevics (9/16 mezőny) nehéz dobást vállalt 0,8 másodperccel a lefújás előtt, de sikerrel járt és megnyerte csapatának a találkozót.

Kár az utolsó öt percért. Ismét Bryant nélkül játszott a Lakers, mely nagyon kiegyenlített mérkőzést vívott, ugyanis 15 alkalommal állt döntetlenre a találkozó és 25-ször változott a vezető kiléte. A vendégeknél működött a csapatjáték, hat játékos érte el a tíz pontos határt, viszont a legnagyobb problémájuk az volt, hogy a Magic külső dobásait nem tudták hatástalanítani, s engedték, hogy egy triplákon nyugvó etappal fordítson. Az utolsó három percben egyetlen mezőnykosarat szerzett a Lakers, így túl sok magyarázatra nem szorul, hogy miért szenvedtek vereséget.

A Magic legjobb dobói: Napier 22/15, Vucsevics 18, Fournier 16/6
A Lakers legjobb dobói: Hibbert 15, Russell 14/6, Nance Jr. 13/3, Williams 13

Philadelphia 76ers – Toronto Raptors 103-119

Scola és a harmadik negyed döntött. Az első játékrészben 34 pontot szerzett és vezetett a Philly, sőt még félidőben is csak hat egységgel járt előrébb a Raptors, köszönhetően Lowry nagyon távoli buzzerének. A fordulás után azonban jött Luis Scola és vele nem tudott mit kezdeni a Sixers: az erőcsatár egymaga 17 pontot szórt ebben a játékrészben 8/10 dobást értékesítve, a vendégek előnye súrolta a húsz egységet. Innen már nem volt visszaút, a lepattanókat uraló Raptors megszakította hárommeccses vereségsorozatát.

Okafor és a triplák. Az újonc center ezúttal is remekelt, első opcióként 26 pontot szórt (13/22 mezőnyből), hét lepattanója mellé négy blokkot is kiosztott – az ő vezérletével nyerte a Sixers az első negyedet. Mellé ketten is fel tudtak lépni támadásban, Thompson és Canaan együtt 10 (!) hárompontost süllyesztett el, így nem meglepő, hogy 100 pont fölé jutottak a hazaiak – védekezésben azonban nagyon hiányzott Nerlens Noel, Scola 18 perc alatt verte meg őket.

A 76ers legjobb dobói: Okafor 26, Thompson 19/15, Canaan 18/15
A Raptors legjobb dobói: Lowry 23/6, Scola 21/3, Joseph 15

Boston Celtics – Indiana Pacers 91-102

Paul George-ra ismét nem volt ellenszer. Végig szorosan alakult a találkozó, a Pacersnél Ellis és főleg a kezdőbe visszakerülő CJ Miles hozta a pontokat, majd jött a harmadik negyed vége és egy 11-0-s roham: ezt már George vezényelte le két triplával és jó védekezéssel, majd a záró etapban is ő vette vállára csapatát. Az újfent erőcsatárként kezdő klasszis 26 ponttal és 10 lepattanóval zárt, mellette ki kell emelnünk még a végig remekül védekező George Hillt is, az Indiana így az utóbbi hat meccsén az ötödik győzelmét aratta.

A triplák hiányoztak a Bostonnak. Ugyan a Bradley helyén kezdő kettest játszó Turner hozta a pontokat a hazaiaknál, Thomas és a visszatérő Smart sem tudott igazán érvényesülni George Hillel szemben – most a magasemberek kinti dobásai sem ültek és a 4/24-es triplamutató elég beszédes adat. A harmadik negyedben 6/20-at dobott mezőnyből a Celtics és bár büntetőkkel haladt előre, a tíz pont körüli hátrányt már nem tudta ledolgozni – egyszerűen nem volt ennyi tűzerő a csapatban ezen az estén.

A Celtics legjobb dobói: Turner 20, Thomas 14/3, Lee 13
A Pacers legjobb dobói: George 26/6, Miles 17/3, Ellis 13/3

Atlanta Hawks – New Orleans Pelicans 106-98

Horford tripláit már nem bírta el a Pelicans. Az első félidőben még jól játszott az Anthony Davist nélkülöző New Orleans, volt tíz pont feletti előnyük is, a nagyszünetre is magabiztos előnnyel mehettek – a fordulás után aztán sebességet váltott az Atlanta és magasembereire építve fordított. Horford 4/6 triplát (!) süllyesztett el, Millsap mély dupla-duplát (19 pont, 16 lepattanó) szállított és a védekezésben feljebb kapcsoló hazaiak tíz ponttal nyerték a harmadik negyedet – már nem jöttek a Pelicans külső dobásai, innentől pedig nem volt kérdés a győztes kiléte.

Egy jó félidő. A Pelicans Davis nélkül elsősorban a külső dobásaiban bízott és részben a Hawks szellősebb védekezésének köszönhetően, de be is dobott szinte mindent – az első 14 triplakísérletből 10 a gyűrűbe talált vendégoldalon. Ezt a sebességet nyilván nem lehetett tartani a végéig, a fordulás után már csak 4/15 hármas akadt be és bár Ish Smith folyamatosan bizonyít (18 pont, 10 gólpassz ezen a meccsen), az Atlanta ellen ez most kevés volt – a festékben nagyon kikaptak Gordonék.

A Hawks legjobb dobói: Horford 26/12, Millsap 19, Teague 14/3
A Pelicans legjobb dobói: Gordon 26/12, Smith 18/6, Anderson 17/6

Dallas Mavericks – Los Angeles Clippers 118-108

DeAndre azt kapta, amire számítani lehetett. Dallasban finoman szólva sem fogadták kitörő lelkesedéssel a centert, a bemelegítéstől a végső dudaszóig minden lehetséges alkalommal „boo”-zott a közönség, Jordan pedig nem is játszott jól – 9 pontja és 11 lepattanója mellett -23-as +/- mutatóját is meg kell említeni. A Clippersnél egyébként egyedül Griffin és Austin Rivers említhető a pozitív oldalon, Chris Paul is nagyon gyengén dobott, igaz, a veteránok közül Pierce és Crawford még használható volt a padról.

Nagyon fel volt tüzelve a Mavs. Az első perctől kezdve haraptak a hazai játékosok, ennek köszönhetően az első negyed után szinte végig előrébb is jártak – igaz, nem sokkal. A hajrában jött a hack-a-Jordan (sikeresen), Pachulia két büntetője után pedig a 31 pontos szezoncsúcsot hintő Nowitzki dobott egy táblás hármast, amivel gyakorlatilag eldőlt a meccs – a német klasszis egyébként 11/14-es mezőny- és 5/6-os triplamutatóval varázsolt. Parsons hiányában Wesley Matthews játszott hármast és ő is megmutatta, hogy lehet rá számítani, idei legjobbját hozta 25 ponttal – a Dallas 55%-os mezőnymutatójára nem tudtak válaszolni a vendégek.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 31/15, Matthews 25/9, Felton 13/3, Williams 13
A Clippers legjobb dobói: Griffin 21, Rivers 16/6, Paul 11/3, Crawford 11/3

Houston Rockets – Brooklyn Nets 98-106

Megvan az első. A 0-7-es rajt után toronymagasan idei legjobb teljesítményét hozta a Brooklyn, a padról 22 pontos szezoncsúcsot szállító Bogdanovic révén végig tartották a Houstont – egy 9-0-s futással előnybe kerültek a negyedik negyedben, majd egy 6-0-s etappal növelték is ezt. A hajrában Thornton triplájával került egy kosárnyi távolságra a Rockets, de Bogdanovic erre is válaszolni tudott. A Nets kimagaslóan dobta a hármasokat az eddigi 23%-os borzalomhoz képest, hiszen 47%-kal tüzeltek kintről – igaz, hogy a festékben nagyon kikaptak, de ezt most kompenzálni tudták.

Elfelejtett védekezni a Houston. A támadójáték sem működött tökéletesen (Harden és Lawson 11/33-at dobott mezőnyből együtt), de főleg védekezésben volt érthetetlenül gyenge a Rockets – hiába volt ott a festékben Howard (20 pont, 17 pattanó, 5 blokk) és hiába játszott Jones, a periméteren nem tudták tartani a lépést a vendégekkel. A kispadról csak Capela nyújtott értékelhetőt, így nem is tudott váltani a Houston, Hardent pedig a hajrában levették Joe Johnsonék – meglepő vereségbe szaladt bele a texasi csapat.

A Rockets legjobb dobói: Harden 23/9, Thornton 21/9, Howard 20
A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 22/6, Johnson 16/3, Larkin 15/9

Memphis Grizzlies – Golden State Warriors 84-100

Ezt tudja a GSW. A címvédő nem játszott kiemelkedően jól, egyszerűen csak hozta, amit tud – Curry két egészen őrült dobást és 28 pontot szórt, ellopott öt labdát, mellé Iguodala és Barnes fellépett pontszerzésben, egyébként pedig kőkeményen védekeztek. Már az első negyedben tíz pont felett járt a Warriors előnye és bár a Memphis Randolph vezérletével a harmadik játékrészben egyetlen egységnyire zárkózott, Curry ebben az etapban egymaga 17 pontot tett fel a táblára és elfojtotta a hazaiak rohamát. A bajnok így továbbra is hibátlan, a 9-0-s rajt pedig finoman szólva is elég impresszív…

Ennyit tud a Memphis. Nyilván játszhatott volna jobban is a Grizzlies, de a sorozatban negyedik vereség után már nem feltétlenül lehet balszerencséről és ennek társairól beszélni. Mike Conley 1/12-t, Courney Lee 1/7-et dobott mezőnyből, erőltették a Gasol-Randolph párost, de annyira gyengén dobott ismét a hazai csapat (34% mezőnyből, 3/15 tripla), hogy gyakorlatilag esélytelennek bizonyultak. Az is igaz, hogy a tíz nappal ezelőtti ötvenpontos zakóhoz képest ez teljesen baráti különbség…

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 26/3, Randolph 19, Allen 15/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 28/9, Iguodala 20/12, Barnes 19/3

Denver Nuggets – Milwaukee Bucks 103-102

Faried támadópattanója döntött. A harmadik negyedben 16 pontot vert ellenfelére a Denver, de a záró etapban Bayless vezérletével összekapta magát a Milwaukee és szűk másfél perccel a meccs vége előtt kiegyenlített. Mudiay büntetőire Antetokounmpo válaszolt, majd Gallinari dobhatott a sarokból, de a labda még a gyűrűt sem érte el – ekkor érkezett Kenneth Faried, feltette a támadópattanót és megnyerte a meccset csapatának. A Nuggetsnél egyébként eddig a pontig Gallinari kifejezetten jól játszott (25 pont, 7 pattanó) és Mudiay (16 pont, 11 gólpassz) is jól teljesített, de a szinte hibátlanul dobó Faried kellett a győzelemhez – ezzel egyébként 4-4-re javult a csapat mérlege.

Őrült első félidőt játszott a Milwaukee. Az első két negyedben 70%-kal (!) dobott mezőnyből a vendégcsapat, ami egészen hihetetlen adat – 64 pontot dobtak Monroe-ék a nagyszünetig és tíz pont feletti előnyt építettek ki. Védekezésben azonban nem álltak a helyzet magaslatán, a fordulás után pedig kissé elfogyott az erő, így Bayless nagy negyedik negyedére (14 pont) volt szükségük ahhoz, hogy legyen esélyük a sikerre – 53%-os mezőnymutatóval nem sűrűn kap ki egy csapat, most azonban ez történt.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 25/12, Faried 19, Mudiay 16/3
A Bucks legjobb dobói: Bayless 22/9, Monroe 18, Vasquez 15/9

Sacramento Kings – Detroit Pistons 101-92

Használt a megbeszélés. Egy nappal a meccs előtt játékos-edző-vezető gyűlés volt a Kingsnél, miután a csapat 1-7-tel kezdte a szezont - itt igyekeztek mindenki szerepét tisztázni a gárdán belül. Úgy tűnik, hogy sikerült: a hazaiak már az első negyedben 13 pontos előnyt harcoltak ki (köszönhetően Rudy Gay 12 pontjának). A meccs további részében is kiválóan kontrollálták a játékot, Rondo tripla-duplázott (14 pont, 15 gólpassz, 11 pattanó), Cousins pedig kintről-bentről ellenállhatatlan volt. A kispadról is jött érdemi segítség Casspi és Belinelli révén, remekül ment a védekezés – valami ilyesmit képzeltek el a szezon előtt Sacramentóban.

A Pistons lassul. A kiváló szezonkezdet után egy hatmeccses idegenbeli túrán van a Detroit, és sorozatban másodszor is vereséget szenvedtek – ma már a rajtnál beragadtak, onnantól pedig csak rohantak az eredmény után. Drummond 14 pontos, 17 pattanós dupla-dupláját árnyalja, hogy nem mutatott be blokkot, eladott 5 labdát és Cousinst sem nagyon tudta limitálni – de a hátvédeket sem lehet dicsérni, nem tudtak megfelelő ritmust adni a támadásoknak, ennek is köszönhető a 40% alatti dobóteljesítmény, amit igazából csak a 4. negyedben kozmetikáztak. Stan Van Gundy csapatánál így sincs még tragédia, az 5-3-as mutató azonban tovább romolhat, ha nem figyelnek.

A Kings legjobb dobói: Cousins 33/12, Gay 25/3, Rondo 14/3.
A Pistons legjobb dobói: Morris, Jackson 16/3-16/3, Caldwell-Pope 15/6.

Portland Trail Blazers – San Antonio Spurs 101-113

LMA-ról szólt az este. LaMarcus Aldridge a franchise második legjobb pontdobójaként hagyta el nyáron Portlandet és ment Texasba (hasonlóan egyébként Clyde Drexlerhez, aki a legtöbb portlandi pontot szerezte) – vegyes volt a fogadtatása, ahogyan egyébként mindig is az volt a Blazers-drukkerek körében. Aldridge különösebben nem foglalkozott a szurkolói reakciókkal, 23 pontjával új csapata legeredményesebbje volt. Mellette Kawhi Leonard (20 pont) és a mindössze 21 percet kapó Tim Duncan (12 pont, 6 pattanó, 2 blokk) villogott, de a kezdő hátvédek, Tony Parker és Danny Green is életjeleket adtak támadásban. A padról Ginobili továbbra is nagyszerű (14 pont, 5 pattanó, 3 gólpassz), a teljes gárda 56%-kal tüzelt – ez már hasonlított a "régi" Spursre, még ha a Portland is volt az ellenfél.

Szegény embert az ág is. A nyáron négy kezdőjátékos távozott Portlandből, így nyílt lehetősége többeknek, hogy előlépjenek – köztük volt Meyers Leonard is, aki Aldridge (egyik) cseréje volt az elmúlt években. Hiába dobott azonban jól, a harmadik negyedben vállsérülést szenvedett – körülbelül itt is volt vége a Blazers meccsének. Egy új arc, Al-Farouq Aminu hiába pörkölt be két nagy triplát, majd Lillard hiába egyenlített ki 66-66-nál, nem volt ma több a Portlandben. Annak viszont örülhetnek, hogy egy másik nyári szerzemény, az eddig sérült Gerald Henderson 12 ponttal és jó játékkal mutatkozott be – annak kevésbé, hogy a jó szezonkezdés után már 4-5-ös mérleggel állnak.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 22/15, McCollum 21/3, Henderson 12.
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 23, Leonard 20/3, Ginobili 14/3.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus