Dirk Nowitzki mérföldkövével hosszabbításban nyert a Mavs

Dirk megelőzte Shaq-et - simán nyert a GSW és a Spurs - megszenvedett a Cavs - keleti második a Hawks - az OKC lelépte a Lakerst

Újabb mérföldkőhöz érkezett Dirk Nowitzki az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, hiszen a Dallas német klasszisa a Brooklynban aratott hosszabbításos győzelem alkalmával megelőzte Shaquille O’Nealt és fellépett a hatodik helyre a liga örök pontlistáján. A Golden State és a San Antonio is simán hozta a kötelezőt, a Thunder másodjára is átgázolt a Lakersen, az Orlando az utolsó másodpercekben verte meg a Houstont, a Kings nagy győzelmet aratott Indianában, a Hawks pedig fellépett a keleti második helyre. Nem jött egyszerűen a Cavs sikere az Anthony-t nélkülöző New York ellen, a Boston ismét győzött Charlotte-ban, a Washington remekül játszva gyűrte le a Memphist, a Pelicans és a Bucks hozta a kötelezőt, a Denver pedig Phoenixből távozott győztesen – íme a részletek!

Visszajátszás: Beautiful Game, 2015-ös kiadás

Charlotte Hornets – Boston Celtics 89-102

Mindenki kivette a részét. Nem Isaiah Thomas show-ját láthattuk a Celticstől, hanem ahogy az utóbbi mérkőzéseken már megszokhattuk, nagyon tudatos és kiegyensúlyozott csapatjátékot – Thomas mellett Olynyk, Bradley és Crowder is elérte a 18 egységet. Még ennél is fontosabb volt azonban a védekezés, mert bár nem dobtak túl jól a hazaiak (42%), a vendégek játékát teljesen elvették, az alapemberek közül csak Nic Batum játszott jól, a többieket leszedték Bradley-ék – a Hornets csak 36%-kal tüzelt mezőnyből, a Boston így 11 nap alatt kétszer is nyert Charlotte-ban.

Egy erőtlen felzárkózás volt a Hornetsben. Az első perctől kezdve a Boston irányított, egy 6-0-s futással nyitottak a hazaiak és egy pillanatig sem adták ki a kezükből a vezetést – az első negyedet nyolc ponttal nyerték, de később ez az előny elérte a húszat is. A Charlotte a negyedik negyedben azért megindított egy rohamot, az újonc Frank Kaminsky 23 ponttal szezoncsúcsot hintett és 92-86-ig közelítettek a vendégek, itt azonban megálljt parancsolt a Boston és egy 10-3-as etappal végleg lezárta a meccset.

A Hornets legjobb dobói: Kaminsky 23/6, Batum 17/9, Lin 12, Lamb 12/3
A Celtics legjobb dobói: Olynyk 20/3, Crowder 19, Bradley 18/6, Thomas 18/9

Cleveland Cavaliers – New York Knicks 91-84

Majdnem meglepetést okozott a New York. Ugyan az első negyedben ellépett a Cavs, a fordulás után ezt ledolgozta a Carmelo Anthony-t nélkülöző Knicks és a 23 pontos, 13 pattanós (4/5 tripla, 4 gólpassz) Kristaps Porzingis vezérletével átvette a vezetést a záró etapban. Négy perccel a vége előtt azonban elfogyott a tudomány, szigorúbbá vált a Cavs védekezése, LeBron James előlépett, a Cleveland pedig megnyerte a meccset. A parádézó Porzingis jó vezére volt csapatának, mellette Calderont, illetve a támadásban sokat rontó, de nagyot védekező Afflalót érdemes kiemelni, de ez végül kevésnek bizonyult a sikerhez.

Nem maradt a kezdő ötösnél David Blatt. Az első sorból Kyrie Irving csak 19 percet töltött pályán és csak öt pontot szerzett (sérülése után még nem erőltetik), Mozgov pedig csak 13 percet kapott – a meccs további részében szinte végig Dellavedova és Tristan Thompson volt pályán, JR Smith pedig nagyjából elfelezte a játékidőt Iman Shumperttel. Dellavedova és Thompson révén működött igazán jól a védekezés és a negyedik negyedben is ez kellett a sikerhez, illetve az, hogy a 23 pontos Love mellé fel tudjon lépni James – a négyszeres MVP fontos kosarakkal jelentkezett a hajrában és sorozatban hatodik győzelmére vezette csapatát.

A Cavaliers legjobb dobói: James 24, Love 23/6, Thompson 10
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 23/12, Afflalo 16, D. Williams 11

Indiana Pacers – Sacramento Kings 106-108

Az utolsó perc döntött. A remekül játszó Kings az első perctől kezdve kihasználta fizikai fölényét és hamar meglépett – az első félidőben végig a vendégek akarata érvényesült. Tizenöt pontos hátrányát azonban elkezdte ledolgozni az Indiana és bár Paul George ismét borzasztóan dobott (5/19), a Miles-Ellis-G.Hill trió extrát játszott (61 pont) – két perccel a vége előtt átvette a vezetést a hazai gárda. Több pontot azonban nem tudott szerezni, előbb Gay válaszolt egy tempóval, majd a döntő szót Cousins mondta ki, az utolsó dobást pedig George elrontotta – óriási győzelmet aratott a Kings.

A festékben dominált a Sacramento. Ugyan csak négy triplát süllyesztettek el a kaliforniaiak, a Pacers pedig 12-t, ezt bőven pótolták a palánk alatt – 64-44-re nyertek a festékből, ami óriási különbség. Cousinst főleg az első félidőben nem lehetett tartani, 18 pontnál és 12 pattanónál járt a nagyszünetben (25 egységgel és 16 pattanóval zárt), de mellette Gay, a szezoncsúcsot jegyző Collison, valamint a 16 gólpasszt (és 9 eladott labdát) a közösbe tevő Rondo is a gyűrűt támadta. A negyedik negyedben Omri Casspi is hozzátett kilenc pontot – továbbra is remek formában a Kings, az Indiana viszont sorozatban harmadik vereségét szenvedte el.

A Pacers legjobb dobói: Ellis 21/9, Miles 20/12, G. Hill 20/12
A Kings legjobb dobói: Cousins 25, Collison 24/6, Gay 19

Orlando Magic – Houston Rockets 104-101

Nem izgulta el az Orlando. Bár az első negyedet James Harden vezérletével megnyerte a Houston, a folytatásban egyértelműen a Magic akarata érvényesült: a játékot vállaló Elfrid Payton majdnem dupla-duplázott és a kezdő ötös minden tagja elérte a tíz pontot. Az 50% feletti mezőnymutató és a rendkívül kiegyensúlyozott játék 14 pontos előnyt eredményezett, de a negyedik negyedben ismét jött Harden és ledolgozta a különbséget a vendégcsapat – sőt, bő két perccel a vége előtt a vezetést is átvette. 14 mp volt már csak az órán, amikor Fournier egy gyönyörű kosárral juttatta ismét előnyhöz az Orlandót, a kimaradt houstoni dobás után pedig Harris süllyesztett el két büntetőt – rendkívül nyugodtan és tökéletesen menedzselte a helyzetet a hazai csapat.

Kevés volt a Harden-show. A Rockets dobóhátvédje megpróbálta egyedül megnyerni a találkozót, szinte folyamatosan nála volt a labda, de bár hatékonyan dolgozott, ez most nem volt elég. 31 pontját 12/18-as mezőnymutatóval szedte össze, kiosztott hét gólpasszt és  amikor ő a pályán volt, három ponttal jobb is volt a Houston, de a többiek ezúttal nem igazán tettek hozzá – védekezésben sem tudtak mit kezdeni az Orlandóval, így ismét vereséget szenvedtek. Érdekesség, hogy a meccsenként 11 büntetőt átlagoló Harden csak kétszer állhatott a vonalra az első negyedet követően, ez nagyon fontos volt a Magic szempontjából.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 21, Harris 19/3, Fournier 17/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 31/6, Howard 12, Lawson 11/3

Washington Wizards – Memphis Grizzlies 100-91

John Wall, a vezér. Sorozatban harmadik győzelmét aratta a Wizards Bradley Beal nélkül, most is csak kilenc játékos tudott átöltözni, de John Wall ezúttal is sikerre vitte csapatát. Az irányító a legutóbbi 19 gólpasszos estéje után most „megállt” 14-nél, folyamatosan megtalálta társait és bár gyengén dobott, a negyedik negyedben kulcspillanatban süllyesztett el egy hárompontost. Az extra alacsony szerkezettel (egy magassal és két irányítóval) játszó Washingtonnál most a védekezés is jól működött és ez volt a siker kulcsa: nem engedtek kinti dobást és érdemi periméter-játékot a Memphisnek, így a rengeteg hiányzó ellenére idei egyik legjobb teljesítményüket nyújtva arattak győzelmet.

Csak az utolsó negyedben közelített a Grizzlies. Három negyeden keresztül tehetetlen volt a vendégcsapat, ha gyorsítottak, az feküdt a Washingtonnak, ha lassítottak, akkor pedig az ő ritmusuk sem volt meg. Egyedül négyes poszton tudták kihasználni fölényüket, itt Jeff Green és Zach Randolph is hozta a pontokat, de kintről csak Mike Conley egy-egyeiben bízhattak, a passzsávokat nagyon jól zárta a Wizards – ráadásul tíz büntetőt is elhibáztak a vendégek, ami szintén nem fért bele. A gárdából nagyon hiányzott az alig öt perc alatt kiállított Mario Chalmers, aki pillanatok alatt beszedett három faultot, majd reklamálásért két technikait – ugyan a negyedik negyedben kicsit zárkóztak, a Washington kezelni tudta a helyzetet.

A Wizards legjobb dobói: Temple 20/9, Sessions 16/3, Wall 14/6
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 21/6, Jeff Green 19, Randolph 16

Brooklyn Nets – Dallas Mavericks 118-119 – hosszabbítás után

Egy kosár döntött a hosszabbításban. Ugyan mindkét fél vezetett már tíz pont feletti különbséggel, a rendes játékidő utolsó percei parádésan alakultak – kosárra kosár volt a válasz, mindkét oldal nagy játékokat mutatott be. Barea 12 mp-cel a vége előtt dobott egy floatert faulttal együtt, de Young egy óriási triplával válaszolt, majd éppen Bareát blokkolta a túloldalon – jöhetett a túlóra. Itt is Barea lépett fel, az ő nagy hármasával vette át a vezetést a Mavs, majd az utolsó két percben már csak egy-egy kosarat szereztek a csapatok – a záró akkord Jacké lehetett volna, de nehéz középtávolija kimaradt, így parádés meccset nyert meg a Dallas.

Barea karriercsúcsot dobott, Nowitzki előzött. A mérkőzés eleje még egyértelműen Dirk Nowitzkiről szólt, a német klasszis sorra dobálta a kosarakat és haladt Shaquille O’Neal felé az örök pontlistán. Végül sikerült is elkapnia – ő szerezte az utolsó kosarat a hosszabbításban, 22 egységgel zárt, amivel megelőzte a centerlegendát és fellépett az örökranglista hatodik helyére. Kicsit azonban még őt is elhomályosította JJ Barea, aki 32 ponttal karriercsúcsot, 11 gólpasszal pedig szezoncsúcsot jegyzett, egészen elképesztő formában játszott – maximálisan kihasználta Deron Williams és Devin Harris hiányát. Igaz, nem sok hiányzott ahhoz, hogy a túloldalon 29 pontos szezoncsúccsal jelentkező Thaddeus Young legyen a mérkőzés hőse…

A Nets legjobb dobói: Young 29/3, Bogdanovic 17/15, Jack 13/6, Johnson 13/3, Lopez 13
A Mavericks legjobb dobói: Barea 32/15, Nowitzki 22/9, Matthews 17/15

Atlanta Hawks – Detroit Pistons 107-100

Keleti második az Atlanta. A jó rajt óta nagyon göröngyös úton járt a Hawks, de most sorozatban ötödik győzelmét aratta a gárda, amivel száguld a Cleveland után és fellépett a keleti második helyre. Ennek oka a nagyot javuló támadójáték és most is ezzel nyerték meg a meccset: a két irányító, Teague és Schröder vezérletével gyorsabban játszottak ellenfelüknél, jól találták meg a magasembereket (Splitter is tíz pont fölé jutott) és kézben tartották a találkozót.

Nem a hack-a-Drummond volt a kulcs. Már az első negyedben hackelte a vendégek centerét a Hawks, ami olyan szinten bejött, hogy 7/18-at dobott a vonalról, de ezekkel együtt is 25 pontos, 12 pattanós dupla-duplát szállított – sőt, mellette remekelt Marcus Morris és jól játszott Reggie Jackson is. A vendégeknél inkább a védekezés és a kispad volt a probléma, az Atlanta irányítóit képtelenek voltak kordában tartani, a kispadról pedig egyáltalán nem érkezett jó teljesítmény – a második negyedet meg is nyerte 15 ponttal a Hawks, az ott megszerzett előnyt pedig remekül osztotta be a végéig.

A Hawks legjobb dobói: Teague 23, Millsap 18/3, Horford 15/3
A Pistons legjobb dobói: Drummond 25, Morris 22/6, Jackson 19/3

Milwaukee Bucks – Philadelphia 76ers 113-100

Nem volt ellenfél a Philly. Már az első negyedben megmutatta a Bucks, hogy nem lesz kérdés a találkozón, hiszen percek alatt bőven tíz pont feletti előnyt épített ki - a legnagyobb különbség 25 egység volt, de a Sixers egy pillanatig sem volt partiban. Úgy játszották le őket Antetokounmpóék, hogy egyáltalán nem erőlködtek, 60%-kal (!) dobtak mezőnyből, Middleton 8/9-et, Parker 8/10-et, Carter-Williams 9/13-at, Antetokounmpo 11/13-at hajított – egészen elképesztő számok. A gárda a csípőműtéten átesett Jason Kidd nélkül is könnyed győzelmet aratott, de a keleti playoff-helyek egyelőre így is nagyon messze vannak…

Nem változik semmi. Továbbra is teljesen reménytelen a Philadelphia, a tavalyi szezonban legalább a védekezést lehetett dicsérni az utolsó hónapokban, Nerlens Noel azt össze tudta fogni – most azonban elöl-hátul tragédia a gárda. Senkit nem tudunk a pozitív oldalon megemlíteni tőlük akkor sem, ha most dobtak száz pontot, hiszen ismét eladtak 23 labdát, 62 pontot kaptak a festékből és egészen nevetséges védekezéseket mutattak be olykor – idegenben így 0-18-ra, összességében pedig 1-30-ra állnak…

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 22, Middleton 21/6, Carter-Williams 18
A 76ers legjobb dobói: Okafor 17, Thompson 16/6, Noel 11

Minnesota Timberwolves – San Antonio Spurs 83-108

Popovich-féle ujjgyakorlat. Zsinórban hetedik győzelmét nagyon könnyedén zsebelte be a Spurs, a meccs elejétől fogva ellenállhatatlanul játszottak. A kezdőötös négy tagja jutott el legalább 11 pontig (emellett Tim Duncan 24 perc alatt 5 gólpasszig és 4 blokkig!), a lendületet pedig továbbvitte a kerek 50 egységet berámoló cserepad, akik különösen a 3. negyed elején tolták meg a szekeret. A festékben 54-24-re nyert a vendéggárda, 47-31-re hozta a pattanózást, 10 triplát küldött a helyére – az már csak hab a tortán, hogy a három hármast értékesítő Danny Green mintha megtalálta volna azt a dobókezet, amit a szezon eleje óta keres.

Ezt nagyon gyorsan el kell felejteni. Andrew Wiggins alapos oktatásban részesült Kawhi Leonardtól és Tim Duncantől, a 2/11-es mezőnymutatója javarészt abból jött össze, hogy hat alkalommal takarták be a Spurs játékosai – de Towns is csak szenvedett. A csapat többi tagja alapvetően nem játszott rosszul, de ez bőven kevés az egyre jobban összeálló San Antonio ellen – ráadásul a Wolves hazai vesszőfutása csak nem akar megszakadni, most éppen 4/11 az otthoni mérlegük…

A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 17/3, Muhammad 15/3, Dieng 12.
A Spurs legjobb dobói: Leonard 19/9, Parker 14/6, West 13.

New Orleans Pelicans – Portland Trail Blazers 115-89

Damian Lillard nagyon hiányzott. A Blazers irányítója lábsérülés miatt továbbra sem állhat sorozatban ötödször bukó csapata rendelkezésére, és annyira nem bő a keret, hogy ezt elbírják. Az első negyed után csak három pont volt közte, a félidőre viszont a sokkal mélyebb Pelicans-cserepad már 17 pontra hizlalta a különbséget. CJ McCollum igyekezett pótolni Lillardot (19 pont, 7 gólpassz), a vendégjátékosok összetörték magukat a pattanókért (58-49) - de az akarat kevés, ha nem éri el a mezőnyszázalék a 35-öt.

Felhozó meccs. A Pelicansnek össze kell állnia, ha a playoffba akar jutni, egymás után második győzelmükkel talán meg is indulnak felfelé. A nyugati középmezőny egyébként roppant szoros, a New Orleans jelenleg 14., de a 8., még playoff-helyen álló Jazz mindössze 3 győzelemmel gyűjtött többet. Ma a szokásos Davis-Evans tandem húzta a csapatot, Davis 12 pattanóval, Evans 9 gólpasszal spékelte meg pontjait – ehhez jött a kispadról Holiday (19 pont, 5 gólpassz) és Ryan Anderson (13 pont, 6 pattanó), akik összesen hat triplát pörköltek be. Csapatszinten 13-ig jutottak, emellett 27 gólpasszt osztottak ki egymás között, ezek voltak a siker kulcsai.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 28, Evans 24/6, Holiday 19/9.
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 19/3, Leonard 15/9, Crabbe 12/3.

Phoenix Suns – Denver Nuggets 96-104

A jó rajt győzelmet ért. Sérülések és betegségek miatt alig nyolc játékost forgatott Mike Malone vezetőedző a vendégeknél, de ez éppen elég volt. Az első negyedben a végül 31 pontig jutó veterán hátvéd, Randy Foye három triplával jelentkezett, a padról beszálló Arthur is kilenc pontot szórt – sőt a Gallinarit helyettesítő Papanikolau is jól játszott. A második negyed közepén már 20 pont felett járt a különbség, ahonnan a Suns ugyan tudott fordítani, de a végjátékban sokkal higgadtabbak voltak a vendégek. A Nuggets háromszemélyes kispadja elképesztő volt, Arthur dupla-duplázott (19 pont, 10 pattanó), de Jokics (13 pont, 9 lepattanó) és Willy Barton (17 pont, 9 pattanó, 5 gólpassz) sem volt messze tőle.

Szégyen. Amikor az ellenfél a Papanikolau-Mike Miller-Faried frontcourttal és a Foye-Gary Harris hátvédpárral áll fel, illik alaposan megverni – ehhez képest a Suns gyakorlatilag teljes fegyverzetben kapitulált. Brandon Knight (21 pont, 10 gólpassz) és Jon Leuer (18 pont, 10 pattanó) dupla-duplája, illetve a padról beszálló, 6 triplát hintő Ronny Price karriercsúcsa is dicséretes, de itt vége is a pozitívumok felsorolásának. Eric Bledsoe borzalmasan játszott, a Len-Chandler centerpárost (összesen 1 pont, 4 pattanó) nem lehetett pályán tartani – de ami ennél is rosszabb, a kispadon óriási gondok vannak. Markieff Morris alig 12 percet volt pályán, ebbéli elégedetlenségének pedig úgy adott hangot, hogy hozzávágta a törülközőjét Jeff Hornacek vezetőedzőhöz – valószínű, hogy az idényt nem Arizonában fejezi be, de addig is borzalmasan romboló a tevékenysége.

A Suns legjobb dobói: Knight 21/3, Price 20/18, Leuer 18.
A Nuggets legjobb dobói: Foye 31/21, Arthur 19/3, Barton 17/9.

Golden State Warriors – Utah Jazz 103-85

Újabb sima hazai. A Warriors megőrizte otthoni veretlenségét, és ebbe Steph Curry gyengébb dobóformája (16 pont, 5/14 mezőnyből, 9 gólpassz) sem zavart bele. Az ismét sokoldalú Draymond Green (15 pont, 9 pattanó, 6 assziszt, 2 blokk) mellett Thompson pontjai jelentették a differenciát – no meg a cseresor, akik 39 egységet tettek a közösbe. A csapat nem csillogott támadásban, a Jazz védekezése mellett ez nem is lehetett elvárás, viszont a túloldalon felvették a kesztyűt: 9 blokk mellett 19 eladott labdába hajszolták bele a Jazzt.

Nem itt kell győzni. A Jazz derekasan küzdött, mindent megtett, de az első negyed végén beszedett 10 pontos hátrány miatt folyamatosan rohanniuk kellett az eredmény után, ami nagyon nem az ő játékuk. Hayward ráadásul rettenetesen dobott (2/15 mezőnyből), ilyen napokon még kevesebb az esély a sikerre, pláne a listavezető otthonában. A Utah így is a 8., még rájátszást jelentő helyen áll, de 1-2 idegnyugtató győzelemre szükségük lenne még idén.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 20/9, Curry 16/6, Green 15/3.
A Jazz legjobb dobói: Favors 17, Hood 15/9, Burke, Burks 13/3-13/3.

Los Angeles Lakers – Oklahoma City Thunder 85-120

Brutális volt az OKC. A Thunder nem ismert kegyelmet, az első perctől kezdve óriási nyomás alá helyezte a Lakers védelmét, ami kártyavárként omlott össze. Az első negyedben 10, a harmadikban 20 pontot tett közé a vendégcsapat, akik így gond nélkül húzták be 20. sikerüket. Westbrook kacérkodott a tripla-duplával (23 pont, 8 pattanó, 8 gólpassz), de inkább pihentették az utolsó negyedben, Kevin Durant pedig kilenc (!) mezőnykísérlettel jutott el 21 pontig. Mellettük Ibaka, Kanter és a főleg védekezéséről ismert Roberson (7/9 mezőnyből) is remekelt támadásban.
 
Oktatófilm. A Lakers kezdőötöséből Roy Hibbert rendelkezett a legjobb +/- mutatóval, csak sajnos az is -28 volt – el lehet képzelni, mennyi ellenállást volt képes kifejteni a hazaiak kezdője. Kobe Bryant 22 mezőnykísérlettel jutott el 19 pontig, a Los Angeles 61-35-re vesztette el a pattanócsatát, 13 blokkot kaptak, egyetlen percig nem volt esélyük. Julius Randle bokasérülés miatt hiányzott, de ez nem lehet indok ilyen szintű összeomlásra.
 
A Lakers legjobb dobói: Bryant 19/6, Russell 18/12, Kelly 12/3.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 23, Durant 21/3, Ibaka 17/6.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus