Dirk Nowitzki stílusosan előzte meg Reggie Millert

Ma hajnalban 13 mérkőzést rendeztek meg az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA), ezek közül kiemelkedett a Dallas Mavericks és a Houston Rockets texasi találkozója, amelyre méltó volt a rangadó jelző. Szintén nagy izgalmakat hozott a Knicks-Pacers és a Warriors-Grizzlies összecsapás, amely csak hosszabbításban dőlt el, valamint a Clippers látogatása Minnesotában, ahol Chris Paul klasszisa döntött. Az élmenők közül a Spurs, a Trail Blazers és a Heat is sima sikert aratott, míg a Brooklyn Nets vesszőfutása tovább tart – Deron Williams ismét megsérült.

A nap legfontosabb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Charlotte Bobcats - Brooklyn Nets 95-91
 
Kemba Walker nagy estéje. A Bobcats másodéves irányítója 31 pontot termelt 60%-os mezőnymutatóval, és a meccs végén az ő büntetői biztosították be csapata sikerét. Az 50%-on álló Charlotte hétmérkőzéses kudarcszériát szakított meg a Nets ellen.
 
A cserék hiábavaló munkája. Brook Lopez továbbra is sérült, Deron Williams megpróbálkozott ugyan a visszatéréssel, de alig 13 percet bírt – ugyanis egy tempónál Kemba Walker lábára érkezett le, és újra megsérült. Helyettük Andray Blatche (25 pont, 11/14-es mezőny) és Alan Anderson villogott, Blatche az utolsó 5 percben 10 pontot rámolt be, de a győzelemhez ez is kevés volt. A Brooklyn 3-8-as mérleggel áll…
 
A Bobcats legjobb dobói: Walker 31/12, Henderson 13/3, Sessions 13.
A Nets legjobb dobói: Blatche 25, Johnson 19/12, Anderson 16/12.
 
Cleveland Cavaliers - Washington Wizards 91-98
 
Csalóka eredmény. Nene Hilario és a 6 hármast vállaló Bradley Beal vezetésével a Wizards 80-59-es előnnyel kezdte a 4. negyedet, és bár a végén nagyon oda kellett figyelniük, a győzelmük egy percig sem forgott veszélyben. Néhány napja az edzőjük nagyobb koncentrációt kért, azzal nem volt gond: mind a 14 büntetőjüket bedobták és 31 gólpasszt adtak csapatszinten.
 
Kezdő csapat. Andrew Bynum, Tristan Thompson, CJ Miles és Earl Clark állt fel a kezdőben Kyrie Irving mellett, és ők négyen írd és mondd 8 pontot dobtak – nagyon nem is kell tovább ragozni, miért voltak már a félidőben 18 pontos hátrányban.
 
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 28/9, Jack 14/6, Varejao 14.
A Wizards legjobb dobói: Beal 26/18, Nene 24, Webster 15/6, Wall 15.
 
New York Knicks - Indiana Pacers 96-103 hosszabbítás után
 
Egy rossz mozdulat. A Knicks remekül játszott a liga listavezetője ellen, Carmelo Anthony mellett JR Smith és Beno Udrih húzta a csapat szekerét támadásban, és védekezésben is jól lefogták Paul George-ot. Azonban 5 másodperccel a lefújás előtt Iman Shumpert odaütött az egyenlítő triplát elereszteni szándékozó George-nak, aki mind a három büntetőjét bedobva kiegyenlített.
 
Paul George időben ébredt. Nem volt jó meccse a Pacers sztárjának, Anthony rendesen megkeserítette az életét – de csak a rendes játékidőben. A ráadásban 9 pontot szerzett, az újabb sikerrel a Pacers a Spursszel együtt továbbra is vezeti az NBA mezőnyét.
 
Roy Hibbert hihetetlen dobása. 19-11-re égett a Pacers az első negyed végén, 2 másodperc volt hátra, amikor a center kapta meg a labdát egy oldalbedobás után, és védője szorításában egy palánkos triplát helyezett el a Knicks gyűrűjében.
 
A Knicks legjobb dobói: Anthony 30, Smith 21/12, Udrih 19/9.
A Pacers legjobb dobói: George 35/6, Hill 23/12, West 10.
 
Orlando Magic – Miami Heat 92-120

Wade nem hiányzik. A Miami ikonja zsinórban második mérkőzését hagyta ki, a helyette játszó James Jones viszont 5/7-es triplamutatóval és 17 ponttal igyekezett pótolni.

Triplák estéje. Ez volt az első mérkőzés az NBA történetében, amikor mindkét csapat minimum 15 hármast süllyesztett el, legalább 50%-os hatékonysággal. Viszont amíg a Miaminak belülről is ment, addig a Magic mindössze 40%-kal dobott a vonalon belülről.

A cserepadok nem voltak egy súlycsoportban. A vendégek padja 49-14-re múlta felül a hazaiakét, miközben a kezdők is tartották a lépést. Ehhez az is kellett, hogy a negyedik negyedet zsinórban másodszor a cseresor kezdte a Heatnél.

Vucsevics helyett Afflalo. Az idén eddig remeklő center a gyengének tartott Heat-magasok ellen mindössze 6 pontig és 6 lepattanóig jutott, ellenben Afflalo 30 pontot szerzett, közte hét triplával, ezúttal ő próbálta húzni a Magic szekerét.

A Magic legjobb dobói: Afflalo 30/21, Oladipo 20/6, Nelson 17/12
A Heat legjobb dobói: James 21, Bosh 18/3, Jones 17/15

Philadelphia 76ers - Toronto Raptors 98-108

A Philly-nek újra fel kell építenie magát. Remekül kezdte az évet a 76ers, azonban Michael Carter-Williams, a szuperújonc megsérült, és azóta csak esik-kel a csapat. Ma hajnalban MCW visszatért, de még messze van a csúcsformától (2/10 mezőnyből), ráadásul Thaddeus Young, a gárda palánk alatti védekezésének alapembere hiányzott családi okok miatt. Ami biztató lehet a számukra, hogy az akarattal nincs gond, ma is 50-41-re nyerték a lepattanóharcot – csak éppen ismét szétlőtték őket a periméterről, a kinti védekezésükkel valamit sürgősen kezdeniük kell.
 
Nem a Raptors ennyire jó.
A Toronto az egyik legrosszabbul triplázó csapat az NBA-ben, ma viszont majdnem 50%-kal (14/29) dobtak kintről. Ez, illetve DeMar DeRozan remeklése (10/19 mezőnyből, 10/12 büntetőből) eredményezte a sima sikert. Steve Novak, a liga (egészségesen) egyik legjobb mesterlövésze is 15-16 percet tudott vállalni, vele hosszú távon is veszélyesek lehetnek kintről.
 
A 76ers legjobb dobói: Hawes 28/9, Anderson 13/9, Turner 13.
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 33/9, Gay 18/6, Ross 17/9.
 
Atlanta Hawks - Detroit Pistons 93-85
 
A cserék szállították a győzelmet. A visszatérő Paul Millsap is alaposan kivette a részét a Hawks sikeréből, de a 4. negyed elején döntő szituációban Mike Scott és a hosszú sérülését lassan feledő Lou Williams törte meg a Pistons ellenállását.
 
Nagyon nem járt a labda. A Pistons összesen 17 gólpasszig jutott, ami a csapatjátékot játszó Hawks ellen reménytelenül kevés volt. A hátvédekre is nagyobb teher hárult ma, mert Greg Monroe és Andre Drummond felőrlődött a Millsap-Horford páros levédésében.
 
Korver: 85! Az Atlanta triplázója ma is kettőt vállalt, ezzel már sorozatban 85. meccsén dobott be legalább egy hárompontost. Az NBA-rekord már nincs messze, Dana Barros tartja 89 mérkőzéssel.
 
A Hawks legjobb dobói: Millsap 19, Teague 18, Carroll 11/3, Scott 11.
A Pistons legjobb dobói: Jennings 21/9, Stuckey 18/3, Smith 11.
 
Milwaukee Bucks - Portland Trail Blazers 82-91
 
Nyolc győzelem. Nagyszerű szériában van a Trail Blazers, a maival együtt már 10 győzelmük van, ráadásul a négy mérkőzéses idegenbeli túrájukat hibátlan mérleggel abszolválták. A Bucks elleni nem volt megerőltető, Lillard és Aldridge jó játéka, valamint a 40%-os mezőnymutató is elég volt, a Milwaukee mindössze 31 pontra volt képes a második félidőben.
 
A liga egyik pofozógépe a Bucks. Jelenleg elég rossz a hangulat a csapatnál, mivel 2-8-as mérleggel állnak, ráadásul rengeteg sérülésük volt az elmúlt időszakban. Néhányan (Ridnour, Butler, Iljasova) már játékra jelentkeztek, de többen (Sanders, Knight, Delfino) még mindig maródiak. Nehéz így csapatot építeni, de talán lassan megindulhatnak felfelé.
 
A Bucks legjobb dobói: Ridnour 13, Neal 11/6, Pachulia 11.
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 21, Lillard 19/6, Matthews 15/9.
 
Minnesota Timberwolves – Los Angeles Clippers 98-102

Paul megállíthatatlan. A kaliforniaiak irányítója zsinórban 12. fellépésén is dupla-duplát jegyzett, ráadásul 21 pontjából 16-ot az utolsó bő öt percben szerzett, a hajrában gyakorlatilag egyedül nyerte meg a mérkőzést csapatának.

Love csak erőlködött, Martin szárnyalt. A hazaiak erőcsatárának nagyon nem ment a dobás, 14 mezőnykísérletéből mindössze kettőt értékesített, Kevin Martin viszont 28 egységig jutott, amiből 15-öt az utolsó negyedben süllyesztett el, egyedül próbált válaszolni Paul kosaraira.

Tripla nélkül nehéz. A Wolves mindössze ötször talált be kintről (ebből háromszor Martin) 22 kísérletből, a Clippers viszont 24-ből 12 lehetőséget értékesített.

A Wolves legjobb dobói: Martin 28/9, Pekovic 20, Brewer 17/3
A Clippers legjobb dobói: Paul 20/6, Griffin 20, Crawford 16/12
 
New Orleans Pelicans – Utah Jazz 105-98

Visszavágó – a recept adott volt. A Jazz eddigi 13 meccséből mindössze egyet tudott megnyerni – éppen a Pelicans ellen. A Utah egyébként nyolcszor kapott 100 pont felett, ebből hetet elveszített.

Davis az úr, Hayward a New Orleanst segítette. A hazaiak tavalyi 1/1-ese 22 pontja és 9 lepattanója mellé ezúttal is kiosztott 8 (!) blokkot, a palánk alatt egy igazi szörny volt ezen az estén. A vendégek irányítója, Gordon Hayward viszont folyamatosan erőlködött, 17 dobásából mindössze egyet értékesített, 8 triplakísérletéből egyet sem

Zárva a festék. Davis jelenléte miatt alig-alig mentek be a palánk alá a vendégek játékosai, 9-cel több triplával kísérleteztek, viszont 13-mal kevesebbszer állhattak a büntetővonalra.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 22, Anderson 19/12, Holiday 14
A Jazz legjobb dobói: Kanter 19, Lucas III 14/12, Jefferson 13/9, Favors 13
 
San Antonio Spurs - Boston Celtics 104-93
 
A Boston ehhez még kevés. Egymás után ötödik vereségét szenvedte el a Celtics, de a 24 órával korábbi, Rockets elleni égéshez képest sokkal jobban játszottak. Jared Sullinger brutális dupla-duplát szállított (19 pont, 17 pattanó), a triplák kivételével a Boston jól teljesített – de kikaptak 11 ponttal úgy, hogy a Spurs vezére, Tony Parker végigülte a negyedik negyedet, és Tim Duncan se erőltette meg magát (3/13 mezőnyből).
 
A nagy trió előrelépett. Duncan, Parker és Manu Ginobili 629. alkalommal lépett pályára ugyanazon a meccsen, és az örökranglistán előreléptek az 5. helyre – előttük jelenleg a legendás bostoni Bird-McHale-Parish hármas áll, igaz, 100 mérkőzéssel.
 
Csak jó a sorsolásuk? A Spurs 10-1-gyel holtversenyben vezeti a ligát a Pacersszel, azonban győzelmeiket olyan csapatok ellen érték el, melyek közül mindössze kettő volt 50%-os mutató felett a mérkőzésük előtt – egyetlen vereségüket viszont a nyugati 2. helyen álló Portlandtől szenvedték el.
 
A Spurs legjobb dobói: Parker 19, Leonard 16/3, Diaw 12.
A Celtics legjobb dobói: Green 19/6, Sullinger 19/3, Bradley 19/3.
 
Phoenix Suns - Sacramento Kings 106-113
 
A Suns unhatja. Tegnap Sacramentóban, ma hajnalban pedig Phoenixben kapott ki a remekül rajtoló gárda a Kingstől, így alig 24 óra leforgása alatt a pozitív (5-4) mérlegük negatívba (5-6) fordult. Eric Bledsoe nagyon hiányzott a csapatból, a sípcsontját fájlaló hátvéd nélkül félkarú óriás volt a Suns, és a negyedik negyedben beszórt 44 (!) pont sem volt elég a győzelemhez, mivel az ellenfél hátvédjeinek levédésére nem maradt energia.
 
DeMarcus Cousins limitált játéka is elég volt. Faultgondok miatt csak 27 percet tölthetett a pályán a Kings nagyembere, azonban így is dupla-duplázott, sőt 15 büntetőt harcolt ki. A meccset végül a Sacramento irányítói nyerték meg, Isaiah Thomas 11 pontot dobott az utolsó negyedben, Greivis Vasquez pedig kilenc büntetőt küldött a helyére az utolsó egy percben.
 
A Suns legjobb dobói: Dragic 31/9, Green 23/18, Marcus Morris 13/3.
A Kings legjobb dobói: Thomas 23/3, Cousins 19, Vasquez 13.
 
Dallas Mavericks - Houston Rockets 123-120
 
Dirk Nowitzki stílusosan ünnepelt. Reggie Millert előzte meg a Dallas legendája, és már ő a 15. legjobb pontszerző az NBA történetében – győztes összecsapáson, 35 pontot szerezve, a texasi rivális ellen sikerült a bravúr. A 14. Kevin Garnettnek nagyon össze kell kapni magát, mert 42 pontra van tőle Nowo. Még egy ritkaságnak is részese volt ma a német, 1995 óta először fordult elő, hogy két Dallas-játékos is elérje a 35 pontot – akkor Jamal Mashburn és Jason Kidd, ma Nowitzki és Monta Ellis alkotott.
 
A veteránok napja volt. Nowitzki 35, Ellis 37 pontot szórt, az utolsó percben Shawn Marion volt az, aki Ellis passza után bedobta a védjegyének számító saroktriplát – majd Jose Calderon tett a helyére két nagyon fontos büntetőt. A Mavs egyébként 18 pontos hátrányból jött vissza.
 
Ez most nem a Houston estéje volt. 24 órával korábban feltörölték a padlót a Celticsszel, most viszont a 2. félidőre egyszerűen elfáradtak fejben. Az első félidőben Howard, Harden, Parsons és Jones 21/26-ot teljesített mezőnyből, a 4. negyedet viszont 36-19-re vesztették el. Ennek ellenére a végén is lett volna esélyük, de Harden kihagyott egy nagyon fontos büntetőt és két hárompontost is, majd Beverley utolsó egyenlítési kísérletét Monta Ellis védekezte le.
 
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 37/6, Nowitzki 35/6, Marion, Calderon 13/6-13/6.
A Rockets legjobb dobói: Howard 33, Harden 23/6, Parsons 21/12.
 
Golden State Warriors - Memphis Grizzlies 81-88 - hosszabbítás után
 
Itt fáradtság, ott sérülés. A 75-75-ös állás a 4. negyed végén nem kerül be a történelemkönyvekbe, de megvolt az ok a gyenge támadójátékra: a Grizzlies sorozatban 4. idegenbeli meccsét játszotta, a Warriorsból pedig hiányzott a fejsérülését kúráló fazonszabász, Steph Curry.
 
Andre Iguodala most nem volt clutch. A hátvéd-kiscsatár remekül mozgatta a GSW-t, 14 gólpasszt adott, azonban a végén rajta ment el a meccs. A rendes játékidő végén négy labdája volt a győzelemhez, ha csak az egyiket bedobja, győz a Warriors. A néhány napja óriási győztes kosarat dobó Iguodala azonban három dobást elrontott, egyszer pedig eladta a játékszert.
 
Ez a Grizzlies közege. Kevés pontot hozó, nagyon szoros csata volt, ami a védekezésről szólt – ebben a műfajban a Memphis talán a liga egyik legjobbja…
 
A szerencse a bátrakat segíti. Vízválasztónak bizonyulhat ez a négymeccses túra a Grizzliesnél, mivel rossz formában futottak neki, de nagyon összekapták magukat, és végül a mind a négyet megnyerték. Ezzel nem csak nagyot léptek előre a tabellán, de talán újra elhiszik magukról, hogy jók – és az ellenfelek fejében is (újra) ez a kép alakulhat ki.
 
A Warriors legjobb dobói: Thompson 21/6, Lee 18, Barnes 16/6.
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 21, Conley 19/3, Gasol 18.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus