Doc Rivers előbb meghatódott, majd győzött Bostonban

A nap dobása Stephen Curry-é, aki megnyerte a meccset csapatának a Dallas ellen. Doc Rivers új csapata megverte a régit, míg a Thunder kis elégtételt vett a tavalyi playoff-ért a Grizzliesen. A Bulls tovább süllyed, a Knicks nyert ellenük, míg a Bobcats váratlanul otthon hasalt el a Magic ellen. A San Antonio irtózatos verésben részesítette a Bucksot, és kisebb meglepetésre a Jazz is ugyanígy tett a Kingsszel. A Minnesota és a Pelicans is tapad a playoff-ért folyó harcban, mindketten visszajöttek 50 százalékra.

A nap legfontosabb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg.

Charlotte Bobcats - Orlando Magic 83-92

Nik Vucevic visszatért. Jó néhány meccset ki kellett hagynia a Magic centerének, ma viszont látszott, mit jelent ő a csapatnak: 14 lepattanót kapkodott össze, vezetésével 52-41-re hozta az Orlando ezt a különcsatát, emellett a gárda palánk alatti védekezése is nagyon rendben volt. Támadásban hét játékos ért el legalább10 pontot. 

Váratlan vereség. A Bobcatsnek esélye nyílt ma arra, hogy visszakapaszkodjon 50 százalékra, egyúttal ostromolja a keleti harmadik helyet – azonban hiába működött ma is kiválóan a gárda periméter-védekezése, támadásban nem nagyon találták meg a ritmust, illetve nem volt senki, akire lehetett volna számítani 1-1 nehéz helyzetben. Az újonc Cody Zellert lehetett dicsérni, aki kezd magára találni a gyenge rajt után, de például Kemba Walker 4/18-as, Gerald Henderson 3/14-es mezőnymutatója értékelhetetlenül gyenge volt – sajnos utóbbiak a gárda játékának fazonszabászai. 

A Bobcats legjobb dobói: Henderson 12/3, McRoberts 11/3, Jefferson, Walker, Zeller 10-10.
A Magic legjobb dobói: Nelson 17/9, Davis 17, Afflalo 16/3. 

Boston Celtics - Los Angeles Clippers 88-96

Doc Rivers újra otthon. A Clippers szakvezetője idén nyárig volt a Boston edzője, a nézők nem is felejtették el a közös sikereket, hatalmas ovációban részesítették. Riversnek már az is gondot okozott, hogy kijöjjön a pályára, annyian akartak kezet fogni vele – láthatóan meghatódott a fogadtatástól. 

Újra gondok a Celtics cseréivel. Az első félidőben védő- és támadóoldalon is remekelt a Jeff Green és Jordna Crawford vezette Boston, ám a kezdők mögé ismét nem sorakozott fel a kispad, összesen 4 egység érkezett tőlük. A második félidőre el is készült az erejével a hazai kezdőötös. 

A Clippers robbantott fordulás után. Jól érezte meg Rivers, hogy mikor kell rátenni egy lapáttal: a második félidőben 14 pontot vert az ellenfélre a Paul-Griffin-Jamal Crawford trió húzta vendéggárda, akik 3-2-re állnak idegenbeli túrájukon. 

A Celtics legjobb dobói: Green 29/9, Jo. Crawford 20/3, Bass 17.
A Clippers legjobb dobói: Paul 22, Ja. Crawford 21/6, Griffin 18.

Memphis Grizzlies - Oklahoma City Thunder 100-116

Rettenetes formában a Grizzlies. Három komoly sérültje nélkül néhány percig volt csak esélye az otthon már a 8. vereségét begyűjtő Maciknak, a félelmetes formában lévő Oklahoma már a félidőben 15 pontos előnyre tett szert. A Thunder a harmadik negyed elején gyorsan 20 fölé növelte a különbséget, a 4. negyedben Durant, Westbrook és Perkins már nem is lépett pályára, ami nagyon hasznos volt, mivel az OKC back-to-back játszott. 

Tony Allent nagyon várják vissza. Marc Gasolt úgy, ahogy pótolták a Memphisnél, de a liga legjobb kinti védője nélkül a csapat védekezése egyszerűen nem működik, ráadásul Jerryd Bayless kénytelen a helyén játszani, így viszont borul a rotáció, és a kispad elvesztette motorját. 

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 20/6, Leuer 17/6, Randolph 17. 
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 27/6, Lamb 18/9, Durant 18/3. 

Milwaukee Bucks - San Antonio Spurs 77-109

Más bajnokság. A SAS Tim Duncan vezetésével 63-40-re hozta az első félidőt, a Spurs legendája végül alig 24 perc játékidő alatt 21 pontig és 16 lepattanóig jutott. Tony Parker is kiválóan játszott, így a második félidőben a cseréknek lehetőségük nyílt gyakorolni egy kicsit élesben – végül 50 egységig jutott a kispad. 

A Bucks kezdőötöse nem létezett. 19 pontig jutottak összesen a Milwaukee kezdői, nem is nagyon erőltették a játékukat a 2. félidőben. A cserék így villoghattak, de mindez csak a statisztikák javítására volt elegendő. 

A Bucks legjobb dobói: Wolters 18, Antetokounmpo 15, Raduljica 10.
A Spurs legjobb dobói: Duncan 21, Parker 15, Leonard 13.

Minnesota Timberwolves - Philadelphia 76ers 106-99

A Wolvest nem tudták legyőzni a saját fegyverével. A Minny az idény korábbi szakaszában rendre nagy előnyöket épített fel a meccs elején, majd a végére kipukkadtak – ma pont fordítva történt. A Michael Carter-Williamset továbbra is nélkülöző Philly 39-20-ra vezetett az első negyedet követően, Wroten, Young, Turner és a padról beszálló James Anderson remekül játszott. Ezután viszont jött az összeomlás: hiába teljesített jól a center Spencer Hawes, a többiek nagyon leálltak, Evan Turner például egymaga kilenc (!) labdát adott el. 

50 százalékon a Minnesota. Nagyon kellett ez a siker az utóbbi időben kissé felforgatott, és a játékukat nem találó hazaiaknak, akik a katasztrofális első etap után a két középső negyedben ledolgozták a hátrányukat. Kevin Love (26 pont, 15 pattanó) és Nikola Pekovic (20 pont, 6 pattanó, 3 blokk) úr volt a palánkok alatt, míg Ricky Rubio 7 gólpassza mellett úgy dobott 21 pontot, hogy mezőnyből majdnem 50%-kal termelt, és 10 büntetőjéből kilencet a helyére küldött. Ez azért kiemelendő, mert Rubio nagyon nem a dobószázalékairól híres. 

A Timberwolves legjobb dobói: Love 26/3, Rubio 21/6, Pekovic 20.
A 76ers legjobb dobói: Hawes 20/12, Wroten 20/3, Anderson 16/6, Young 16. 

New Orleans Pelicans - Detroit Pistons 111-106 hosszabbítás után

50 százalékon a Pelicans. Bár Anthony Davis továbbra is pihenni kényszerül kéztörése miatt, a New Orleans legutóbbi 10 meccséből hatot megnyert, így elég jól tartják magukat. Ma Jason Smith volt az egyik hős, a center végig remekül állta a Monroe-Drummond páros rohamait, 22 pontig és 16 pattanóig jutott, hasznosságát jól mutatja a +18-as plusz-mínusz mutató. 

Jó a Pistons, de nem eléggé. Nem először fordul elő a csapattal, hogy nem képesek érvényesíteni erőfölényüket a palánk alatt – vagy ha sikerül, akkor a periméteren akadnak gondjaik. Ma egy harmadik problémáról, az utolsó pillanatokról szólt a történet. Greg Monroe (28 pont, 10 pattanó) és Andre Drummond (10 ,pont, 11 pattanó) is dupla-duplázott, miközben a két hátvéd, Jennings (25 pont, 4 tripla) és Stuckey (20 pont) hiába játszott jól, a rendes játékidő végén Jennings előbb egy homályt dobott, majd egy tempót, végül egy kétségbeesett triplát is kihagyott. 

A Pelicans legjobb dobói: Anderson 22/12, Smith 22, Holiday 19/6.
A Pistons legjobb dobói: Monroe 28, Jennings 25/12, Stuckey 20.

New York Knicks - Chicago Bulls 83-78

Majdnem elszórakozta a Knicks. Carmelo Anthony (30 pont, 10 lepattanó) vezetésével a New York 46-32-re vezetett a hozzá hasonlóan borzasztó formában lévő Bulls ellen, és a 4. negyed kezdetén is 14 pontos volt az előnyük – innen lett 74-74 bő 3 perccel a vége előtt. Szerencséjükre Anthony a végjátékban nyolc büntetőből hetet bedobott, így elkerülték az újabb hazai blamát. 

Sérülés sérülés hátán. A Knicksben Raymond Felton újra kidőlt combizomhúzódással, ráadásul Iman Shunpertet is le kellett cserélni, miután a térde találkozott Dunleavy térdével. Még szerencse, hogy a veterán Kenyon Martin visszatért – kellett is a 4 blokkja. 

A Bullsban most csak ennyi van. Továbbra is történelmi mélységekben van Tom Thibodeau regnálása alatt a Chicago (8-12, négy győzelemmel az 50%-os mérleg alatt), de egy rossz szót sem lehet mondani a játékosokra, akik reménytelen helyzetből is talpra álltak. Luol Deng kisebb Achilles-sérülése miatt kiült Derrick Rose és James Butler mellé, vagyis három kezdőjátékosa nélkül állt fel a Bulls. Kilenc játékosuk volt hadra fogható, köztük az újonc Murphy és a veterán center, Nazr Mohammed, akik percekre álltak csak be. 

A Knicks legjobb dobói: Anthony 30/3, Stoudemire 14, Bargnani, Udrih 8-8.
A Bulls legjobb dobói: Dunleavy 20/9, Boozer, Noah, Gibson 12-12.

Sacramento Kings - Utah Jazz 101-122

Egy héttel később más lenne az eredmény. Rudy Gay még nem öltözhetett át a Kings szerelésébe, így eléggé szűk és felforgatott rotációval játszott a Sacramento. Két napja a Mavs ellen hajtotta őket a becsvágy, ma viszont, ahogy a center DeMarcus Cousins megfogalmazta, minden labda rossz volt – támadó- és védőoldalon egyaránt. A következő meccsen már játszhat az új szerzemény. 

A Jazz odatette magát. A két középső negyedet 70-49-re hozta a Utah, és végig tartani tudták a tempót. Csapatszinten 35 gólpasszt osztottak ki (Trey Burke vezetett ebben a statisztikában, kilenccel), mezőnyből és tripláról is 50% felett dobtak, a büntetőket pedig közel 87 százalékos hatékonysággal értékesítették. 

A Kings legjobb dobói: Cousins 21, Thomas 20/3, Fredette 13/3, Williams 13.
A Jazz legjobb dobói: Jefferson 20/9, Burks 17/9, Burke 17/3, Favors 17.

Golden State Warriors - Dallas Mavericks 95-93

Steph Curry jobb volt egykori hátvédtársánál. Monta Ellis alig másfél éve távozott Oaklandból, manapság már a Dallas kötelékében remekel. Ma is jó volt, egykori csapata ellen 20 pontot szerzett, 5 gólpasszt osztott ki, 3 labdaszerzése mellett nem adta el a játékszert. Curry viszont 33 pontot termelt be 6 triplával súlyosbítva, kiosztott 10 gólpasszt is, ráadásul az utolsó másodpercekben bedobta a győztes tempót. A nyolc eladott labdára már csak a statisztikusok emlékeznek. 

A Warriors majdnem ’elünnepelte’ magát. Miután Curry megszerezte az előnyt a Warriorsnak, a Dallasnak még maradt 1.5 másodperce – viszont nem volt már időkérése, és azonnal játékba kellett hozniuk a labdát. A Golden State játékosai viszont erre nem figyeltek, az ilyenkor szokásos pacsizásokat és összeugrásokat hajtották végre – majd már csak akkor kaptak észbe, amikor Jose Calderon elengedett egy félpályás dobást. Szerencséjük volt, mert ha a Dallasnak több ideje marad 1-2 másodperccel, akkor fel tudják passzolni a labdát és kiegyenlíthettek volna egy közeli kísérlettel.

Közvetlen riválistól kapott ki a Mavericks. Két napja Sacramentóban váratlan vereséget szenvedett a Mavs, így ma javítaniuk kellett volna – nem sikerült, így ahelyett, hogy elléptek volna a Golden State-től, most már azonos mérleggel (13-10) állnak. 

A Warriors legjobb dobói: Curry 33/18, Barnes 17/3, Lee 15.
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 21/9, Ellis 21, Calderon 18/9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus