Drámai meccsen született meg az első Suns-siker

Két buzzer, egy hosszabbítás a Suns-Blazers mérlege - a Clipperst is megverte az OKC - Atlantában tudott nyerni a Lakers.

Eric Bledsoe kosarára a rendes játékidő utolsó másodpercében még válaszolt a Portland, a hosszabbításban azonban már nem hagyott időt a válaszra az irányító és a dudaszó pillanatában megnyerte a meccset csapatának – a Phoenix első győzelmét jegyezte idén az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Az Oklahoma City továbbra is veretlen, miután megnyerte a rangadót a Clippers otthonában, a Hawks viszont már nem az, Dwight Howardék a Lakerstől kaptak ki hazai pályán. Visszavágott a Chicagónak a Boston, James Harden újabb nagy estéje a Houstont, DeMar DeRozan negyven pontja pedig a Torontót vezette győzelemre – íme a részletek!

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Washington Wizards – Toronto Raptors 103-113

DeRozan megállíthatatlan. A Raptors dobógépe sorozatban negyedszer is átlépte a harmincpontos határt és idén már másodszor jutott el negyven egységig (14/23 mezőnyből, 11/16 büntető) – folyamatosan nyomás alatt tartotta a Washington védekezését és ismét sikerre vitte csapatát. A harmadik negyedben ő és Kyle Lowry révén lépett meg a vendég együttes tíz ponttal és ezt az előnyt már megtartották a végéig, összességében 55,6%-kal tüzeltek mezőnyből és 40%-kal tripláztak – parádés támadójátékot mutattak be. Meg kell említenünk a cseresort is, Joseph, Patterson és Ross kulcsszerepet vállalt abban, hogy az első negyed végén és a második negyed elején tartani tudták a lépést a Washingtonnal, DeRozan ugyanis egy kisebb bokasérülés, Lowry pedig a szeme alatti vágás miatt kivált egy időre a játékból.

Nyeretlen a Washington. Hiába hozott extrát John Wall (33 pont, 11/19 mezőnyből, 11 gólpassz, igaz, 9 eladott labda), hiába dobott ultra hatékonyan Porter (11/12 mezőnyből) és csapatszinten is hiába tüzeltek 58%-kal, a harmadik negyedben beszedett hátrányukat már nem tudták ledolgozni a fővárosiak. A húsz eladott labda és a mindössze három elsüllyesztett hármas komoly gondot jelentett annak ellenére, hogy a festékből 68-28-ra (!) nyertek, így 0-3-ra romlott a mérlegük.

A Wizards legjobb dobói: Wall 33, Porter 23, Gortat 15, Beal 15/6
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 40/3, Lowry 18/9, Ross 15/6

Charlotte Hornets – Philadelphia 76ers 109-93

Batum szemléletet váltott. A francia hátvéd nagyon gyengén kezdte a szezont, nem ment neki a játék (27%-kal dobott), nem volt elég agresszív és hasonló felfogásban játszott ezen az estén is az első félidőben. A fordulás után azonban változtatott, a harmadik negyedben egymaga 17 pontot szórt, csapata rá építve fordított és 19-cel nyerte ezt a játékrészt – itt el is dőlt a találkozó, a Philly-ben nem volt meg már az erő ahhoz, hogy felálljon ebből az ütésből. A hazaiaknál ki kell még emelnünk a padról megint nagyon jól beszálló Frank Kaminsky-t, de Kemba Walker is hozta magát, így a Hornets 3-1-re javította mérlegét.

Center nélkül. Három tehetséges center (Embiid, Noel, Okafor) is van a Sixers keretében, ám előbbi kettő egyáltalán nem léphetett most pályára, utóbbi pedig továbbra is perclimiten van, így a padról beszállva 12 pontot tudott hozzátenni. Az alap frontcourt a Covington-Holmes-Saric trió volt, de a padról érkezett Thompson, illetve a friss igazolás Ilyasova is – Brown szerint nem is a pontokkal, vagy a kinti dobásokkal volt gond, hanem a védekezéssel, főleg a gyűrű védésével, erre nem volt alkalmas ez a sor. Azt azért hozzátehetjük, hogy támadásban sem működött így a gépezet és 40% alatt tüzeltek mezőnyből, ezzel továbbra is nyeretlen a társaság.

A Hornets legjobb dobói: Walker 22/6, Batum 20/12, Kaminsky 14/6
A 76ers legjobb dobói: Saric 14/6, Ilyasova 14/6, Okafor 12

Brooklyn Nets – Detroit Pistons 109-101

Lopez és a Nets ihletett napja. Hatalmas formában kezdte a találkozót a Brooklyn, a hazai együttes az első húsz dobásából 16-ot értékesített, az első negyedben több volt az eladott labdájuk, mint a rontott dobásuk – ez hasonlóan folytatódott a második etapban is, így 16 ponttal vezettek a nagyszünetben. A hajrá aztán szorosan alakult, de hiába közelített öt pontra a Pistons, Trevor Booker két nagy védekezése és támadópattanója, Bogdanovic, majd Lopez büntetői a győzelmet jelentették a Nets számára. Lopez egyébként is dominált, 34 pontjában helyet kapott 4/8 tripla (karriercsúcs) is, leszedett mellé 11 lepattanót és nagyon megnyerte a Drummond elleni csatát – rossz hír viszont, hogy Jeremy Lin combhajlítója megsérült és kivált a meccsből, többet egyelőre nem tudni.

Fáradt volt a Pistons. Érződött a back-to-back a vendégeken, Van Gundy szerint nem volt meg a kellő energia, ez pedig főleg a védekezésre nyomta rá a bélyegét – egy fokkal végig lassabbak voltak, a Nets pedig remekül mozgatta a labdát és használta ki a hibáikat. Drummond ma teljesen elveszett (6 pont, 6 pattanó), hátul rendre rosszul védte a kettő-kettőket, támadásban pedig nem akadt igazán kiemelkedő teljesítmény náluk, így sorozatban három győzelem után vereséget szenvedtek. Van Gundy azt is hozzátette, hogy nem fog „csak úgy” pihentetni, az ő játékosai 82 meccsre kapják a pénzt…

A Nets legjobb dobói: Lopez 34/12, Kilpatrick 24/12, Harris 13/3
A Pistons legjobb dobói: Morris 23/9, Harris 23/6, Caldwell-Pope 15/6

New York Knicks – Houston Rockets 99-118

Harden azt csinált, amit akart. A Rockets vezére kedvére játszadozott a Knicks védekezésével, folyamatosan megtalálta az üres embereket a triplavonalon túl, vagy éppen egy-egy alley-oopra, végül 15 gólpasszal és nem mellesleg harminc ponttal zárt. A Houston rá építve az első perctől uralta a találkozót és könnyed győzelmet aratott az egy nappal korábban, Clevelandben elszenvedett vereség után – a 21 pontos Gordon és a 16-ig jutó Anderson mellett a padról dupla-duplázó Harrell (17 pont, 10 pattanó, 3 blokk) is remekül használta ki Harden labdáit.

Gyenge volt a New York. Ezen az estén esélye sem volt a gárdának, Derrick Rose szerint amíg nem védekeznek, addig hasonló meccseket fognak játszani – valóban nem tudták egy pillanatra sem megnehezíteni a Houston és Harden dolgát. Porzingis és Noah is kosár nélkül zárt, ráadásul 54-34-re elveszítették a lepattanózást (19 támadópattanót engedtek), a Madison Square Garden közönsége pedig ezt az előadást egyértelmű „booo”-zással díjazta…

A Knicks legjobb dobói: Anthony 21/3, Rose 16, Lee 16/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 30/15, Gordon 21/12, Harrell 17

Atlanta Hawks – Los Angeles Lakers 116-123

Lou Will már sok volt a Hawksnak. A korábbi Atlanta-játékos egymaga 16 pontot szerzett a negyedik negyedben és elsősorban az ő teljesítménye miatt tudta megfordítani a pontzáporos találkozót a Lakers. Addig a hazaiak vezettek, de végig tartotta a lépést Luke Walton együttese, D’Angelo Russell (23 pont, 8 gólpassz) vezérletével a második félidőben már át is vette az irányítást – 72 pontot rámoltak be a nagyszünet után és egyszerűen gyorsabban játszottak, mint a Hawks. A hajrában sem remegett meg a kezük, Williams extrája és sorozatos jó védekezések után Nick Young triplája volt az utolsó szó 17 másodperccel a vége előtt, így az arany-lilák idei második győzelmüket jegyezték és jó szájízzel térhetnek haza négymeccses túrájukról.

Elszenvedte első vereségét az Atlanta. „Szeretünk védekezni is” – válaszolta arra a kérdésre Kyle Korver, hogy miért játszotta jobban a Lakers az up-tempót ezen az estén, hiszen a Hawks is ezt a stílust kedveli általában. Valóban nem tudtak mit kezdeni a rendkívül hatékonyan dolgozó vendégcsapattal, hiába parádézott Dwight Howard (31 pont, 11 pattanó, 12/16 mezőnyből, 7/10 büntető), hiába hozott extrát a padról Hardaway (26 pont, 5/7 tripla), ez most kevésnek bizonyult. Leindításból több, mint kétszer annyi pontot szerzett a Lakers, a kinti dobásaik, valamint a büntetőik is jobban ültek, így Budenholzer csapata elvesztette veretlenségét.

A Hawks legjobb dobói: Howard 31, Hardaway 26/15, Bazemore 11/3, Schröder 11/3, Humphries 11/3
A Lakers legjobb dobói: Russell 23/3, Williams 18/6, Young 17/9

Memphis Grizzlies – New Orleans Pelicans 89-83 – hosszabbítás után

Csúnya meccs volt. A Pelicans egy extra második negyedet leszámítva rémes játékot mutatott be, de a Grizzlies sem lehetett magára büszke, főleg a kilenc pontot hozó negyedik negyedre – mindkét fél bőven 40% alatt dobott mezőnyből, ketten együtt pedig 42 labdát adtak el. A 37 pontot átlagoló Anthony Davis összesen tíz egységet (3/13 mezőnyből) tudott hozzátenni, de a túloldalon Marc Gasol (8 pont, 3/18 mezőnyből) még nála is jobban szenvedett – a rendes játékidő utolsó másfél percében nem született pont, majd a ráadásban egy 9-0-s etappal döntötte el a meccset a Memphis.

Randolph az élen, Hield javul. A Grizzlies „arca” is csak tíz pontig jutott 18 dobásból ezen az estén, de ez is elég volt ahhoz, hogy történelmet írjon: megelőzte a csapat örökranglistáját eddig vezető Pau Gasolt a dobott kosarakat tekintve. A túloldalon Buddy Hield játékának örülhetnek az újabb fájdalmas vereség ellenére, hiszen az újonc a szörnyű szezonkezdet után kezdi összekapni magát, legutóbb már hozzátett tíz pontot, ezúttal pedig 18 egységével (4/9 tripla) ő volt a Pelicans egyik legjobbja.

A Grizzlies legjobb dobói: Green 21/9, Conley 20/6, Ennis 16/6
A Pelicans legjobb dobói: Stephenson 21/3, Hield 18/12, Galloway 18/12

Boston Celtics – Chicago Bulls 107-100

Egy nem várt extra. Al Horford nem lépett pályára a Bostonban, de akadt, aki pótolja: Amir Johnson szenzációs estéje nagyon kellett a Celtics sikeréhez. A magasember eddig 0/1 triplával állt a szezonban, még soha nem dobott kettőnél többet egy meccsen, ezúttal 4/4-gyel zárt – 23 pontjából 16 érkezett a harmadik negyedben. Az utolsó bő másfél percnek aztán így is 100-100-ról mentek neki, de ebből jobban jött ki a Boston, így visszavágott a Chicagónak, igaz, lehet, hogy nagy árat fizetett érte: megsérült Jae Crowder bokája és Brad Stevens szerint őt mostanában nem fogjuk a pályán látni.

A végét elrontotta a Bulls. Az első negyedben a Celtics, a másodikban a Chicago játszott jobban, majd a záró etapban is a vendégek akarata érvényesült, egészen az utolsó pillanatokig. 100-100 után azonban Nikola Mirotic kihagyott két büntetőt, Rondo elrontott egy tempót, eközben engedtek egy támadópattanót és két közeli kosarat a Bostonnak – sem elöl, sem hátul nem álltak a helyzet magaslatán. A legvégén még Butler és Wade is elrontott egy-egy távolit, ez volt az utolsó szó, így a gyengébben dobó és sok labdát eladó Chicago elszenvedte idei első vereségét.

A Celtics legjobb dobói: Johnson 23/12, Thomas 23/12, Bradley 13/3
A Bulls legjobb dobói: Butler 23/6, Mirotic 17/9, Wade 15

Utah Jazz – Dallas Mavericks 97-81

George Hill nagy fogás volt. A nyáron Salt Lake City-be érkező irányító ezúttal 25 ponttal állt csapata élére, végig kontrollálta a játékot és a mérkőzést, ez pedig újabb győzelmet jelentett a Jazz számára – Quin Snyder szerint Hill most is éppen azt csinálta, amire a legnagyobb szükségük volt. Eldönteni ugyan csak a negyedik negyedben tudták a mérkőzést (a kispad eléggé kiürült Hayward, Burks és Diaw hiányában), de az ő akaratuk érvényesült, elszívták a levegőt a Mavs-játékosok elől és végül újabb győzelmet arattak. A gárda így 3-2-vel áll és szombat hajnalban azt a Spurst fogadja, amelyet előző este legyőzött idegenben.

Még várat magára az első győzelem. Hiába tért vissza Dirk Nowitzki, támadásban csak szenvedett a Dallas, egyetlen kiemelkedő teljesítmény sem akadt náluk – sőt, a 7/26 tripla szinte magával hozta a vereséget számukra. Hiába próbálkoztak small-ballal (Bogut csak 17 percet játszott), ez sem vezetett eredményre, nem voltak meg a helyzeteik, az extrák nem jöttek, a cserék ugyan tudtak némi lendületet adni, de a 81 pont is jelzi, hogy mi volt a fő gond. Rick Carlisle együttese így továbbra sem tud nyerni, a következő lehetőség erre a Portland ellen lesz majd.

A Jazz legjobb dobói: Hill 25/12, Hood 22/6, Johnson 13/6
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 14/6, Williams 12/6, Matthews 12/9

Phoenix Suns – Portland Trail Blazers 118-115 – hosszabbítás után

Stílusos első siker. A Sunsnak többször vissza kellett kapaszkodnia, többször tűnhetett úgy, hogy megnyerték a meccset, azonban végül Eric Bledsoe óriási buzzer hármasának köszönhetik a győzelmet. A hátvéd (aki a rendes játékidő végén is győztesnek tűnő duplát dobott) és társai, Brandon Knight és a sérülésből visszatérő Booker sem játszott jól támadásban, de valamennyire limitálni tudták a Lillard-McCollum duót, ez pedig elég is volt ahhoz, hogy meccsben maradjanak. Több kiegészítő ember viszont parádézott, TJ Warren 27 ponttal vezette a táncot, a center Tyson Chandler 18 pattanót gereblyézett össze, váltótársa, Alex Len pedig 18 pontig és 7 pattanóig jutott, nekik köszönhetően a festékben 62-38-ra tönkreverték az ellenfél magasembereit.

Komoly gondok a palánk alatt. Mason Plumlee és Ed Davis eddig nem csillog az alapszakaszban, kissé elveszettnek tűnnek mindkét palánk közelében, Meyers Leonard pedig inkább kintről veszélyes. Festus Ezeli lassan bevethető állapotban lesz, az ő védekezése nagy tartást adhat a Blazersnek, addig azonban imádkozhatnak, hogy ne dobják őket túl. Ma is az volt a gond, hogy a Suns újra és újra visszanyúlhatott a magasembereihez, ráadásul Plumlee-ék gyengélkedése miatt Bledsoe-ék nagyobb nyomást is helyezhettek a periméterre. A padról Evan Turner hiába dupla-duplázott (11 pont, 10 pattanó), és dobott 14 pontot Crabbe, a rendes játékidő végén is csak egy „Hail Mary” alley-oopal maradtak meccsben, és a ráadásban is végig rohantak az eredmény után.

A Suns legjobb dobói: Warren 27, Bledsoe 20/3, Len 18.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 27/3, McCollum 24/9, Crabbe 14/6.

Los Angeles Clippers – Oklahoma City Thunder 83-85

Ezért ér meg kilenc számjegyet Steven Adams. Sokan talán értetlenül álltak az új-zélandi center új négyéves, 100 milliós szerződés-hosszabbítása előtt, de ma is bizonyította, hogy az általa vezérelt védelem ligaelit magasemberek ellen is hatásos. DeAndre Jordan teljesen elveszett volt mellette (8 pont, 6 pattanó), Blake Griffin egyenesen szenvedett (7/21 mezőnyből), így fokozatosan egyre egysíkúbb lett a Clippers játéka, ami a negyedik negyedben csúcsosodott ki: ekkor egy közel hat perces szakaszban egyetlen kosárra futotta az erejükből. Chris Paul ugyan igyekezett sokoldalú lenni (15 pont, 11 pattanó, 9 gólpassz, 6 labdalopás), de Russell Westbrookot nem tudta lefogni, innentől kezdve a Thunder kezében voltak a megoldások, és nem is féltek használni.

Hibátlan az OKC. Eddig lehetett azt mondani, hogy a Thunder gyengébb gárdák ellen szedte össze a makulátlan mérlegét, a Clippers viszont évek óta billeg a középcsapat és az élcsapat szintje között, az ő legyőzésük komoly értékmérő. A LAC ellen megvillant a csapatnak az az arca, amit nagyon nem akarnának látni az ellenfelek: Russell Westbrook a hátán cipeli a támadójátékot, Adams, (a szintén szerződést hosszabbító) Oladipo és Roberson vezetésével kőkemény védekezést kap az ellenfél kint és bent is, a többiek pedig mind hozzátesznek egy kicsit a közjóhoz. Ezúttal az újonc Sabonis és Abrines 2-2 triplát, Kanter 12 pattanót, a frissen átigazolt Jerami Grant pedig 2 blokkot tett bele a zsákba.

A Clippers legjobb dobói: Paul 15/6, Speights 14/3, Griffin 14.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 35, Oladipo 9/3, Sabonis, Abrines 6/6, Kanter, Chiston, Grant 6.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus