Dupla hosszabbításos dobópárbajban győzött a Cleveland

James túlragyogta George-ot - Westy 40 pontos TD-je is kevés volt - Curry-parádéval hozta a 11.-et a GSW - nem hibázott a Boston.

Drámai küzdelmet hozott a Cleveland és az Indiana csatája az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, melyet végül a szenzációsan játszó, 41 pontos tripla-duplát hozó LeBron James vezérletével behúzott a címvédő – hiába jutott a túloldalon 43-ig Paul George. Russell Westbrook is 40 pontos tripla-duplát gyártott, de a Thunder így is kikapott otthon a Charlotte-tól, Steph Curry remeklése viszont már zsinórban tizenegyedszer is győzelmet ért a Golden State-nek. A Spurs tartalékosan is verte a szintén hiányos Jazzt, a Boston nem hibázott New Yorkban, ismét nyert a Brooklyn, New Orleansban is büntetett Jimmy Butler és a Chicago – nézzük, hogy mi történt!

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

New York Knicks – Boston Celtics 94-110

Nem égett meg a Boston. Bár a korábbiakban kötelező győzelmek szállításával akadt gond a vendégoldalon, ezen a találkozón villámgyorsan tudatosították Thomas-ék, hogy nem kívánnak szenvedni. Az első negyedben már több mint tíz pontos előnyt szedtek össze és úgy is tükörsimán jött a siker, hogy 17 eladott labdát hoztak össze és alig haladták meg a 30%-os mutatót a triplavonalon túlról, ugyanis volt olyan pont a mérkőzésen, amikor 27 egységgel vezettek.

Amikor semmi nem jön be. Mintha nem lett volna elég a két komoly hiányzó (Rose, Anthony), más gond is szakadt a hazaiak nyakába. Többek között saját csarnokban ritkán látható gyenge dobóformával és az ellenfél hibáinak kihasználatlanságával lehetetlenítették el magukat Porzingisék. Alig 38%-os mezőnypontossággal nem lehet meccset nyerni, főleg ha az ellenfél dominanciájának már a feldobástól úgy enged egy csapat, mint tette a Knicks ma.

A Knicks legjobb dobói: Lee 16/3, Porzingis 14, Hernangomez 12
A Celtics legjobb dobói: Thomas 19/12, Brown 16/6, Smart 14/3, Horford 14/3

Oklahoma City Thunder – Charlotte Hornets 101-113

Pontatlanság okozta csalódás. Szinte lehetetlen úgy mérkőzést nyerni, hogy 24 eladott labdát vét egy csapat, s ezeket a hibákat 35 kapott ponttal könyveli el az együttes. Westbrook mindent megtett (14/31 mezőnyből, 7/15 tripla, 10 gólpassz, 13 lepattanó, 8 eladott labda), de kezdeti és a félidő utáni rövidzárlat is elegendő volt ahhoz hazai részről, hogy esély se maradjon a felzárkózásra, egyenlítésre.

Folytassa, Charlotte! A remek passzban lévő vendégek nem szakították meg jó sorozatukat, sőt kiemelkedő mutatókat hoztak a győzelem mellé. 18 szerzett labdájukat felhasználták a Thunder kivéreztetésére, 2012. november 23-a óta nem jegyzett ilyen mennyiségű szerzett labdát a Hornets, a ragyogóan játszó Walker (10/20, 7/14, 4-4 gólpassz és szerzett labda) pedig 14. alkalommal dobott legalább öt triplát. A jó kezdés, az agresszív (32 büntető) támadójáték és a gyorsaság mind-mind a vendégeknek kedvezett, ami végül sima győzelemben csúcsosodott ki.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 40/21, Oladipo 19/6, Roberson 12
A Hornets legjobb dobói: Walker 29/18, Kaminsky 18/9, Kidd-Gilchrist 16

Los Angeles Lakers – Memphis Grizzlies 108-103

Meglepte ellenfelét a Lakers. Váratlanul összeszedett és fegyelmezett játékot mutattak be a hazaiak, akik végig megbízhatóan védekeztek, uralták a lepattanózást (51-33) és több jó egyéni teljesítményt is fel tudtak mutatni – Russell 28 pontja mellett Randle, Robinson és Nance is dupla-duplázott. A lepattanózással több gyengeségüket is ellensúlyozni tudták, majd a negyedik negyedben hat eladott labdát harcoltak ki, ezzel pedig a maguk javára döntötték el a végig szoros találkozót – 97-97 után volt labdaszerzésük, támadópattanójuk és 7/8 büntetőjük. A meglepő sikerrel megelőzték a Phoenixet és elmozdultak a nyugati utolsó helyről, most csütörtök hajnalig pihenhetnek, akkor utaznak San Antonióba.

Hiányzik Gasol. A spanyol center jelenléte nagyon hiányzott a Memphisnél a festékből, egyrészt a meccsdöntőnek számító lepattanózáson javíthatott volna, másrészt védekezésben nem volt, aki védje a gyűrűt, harmadrészt támadásban is hatalmas szükség lett volna a pontjaira és a passzaira. Nélküle nem igazán volt megbízható fegyver a vendégeknél, pontosabban a leosztásokat Wright, Allen és Ennis is felpakolgatta, de nagyon hiányzott még egy playmaker, mert sem Conley, sem Randolph nem játszott igazán jól – kiemelendő viszont a megint hat triplát beverő Troy Daniels. Gasol mellett egyébként most Vince Carter is hiányzott és ezzel a vereséggel nem tudták kihasználni az OKC hibáját, nem zárkóztak fel fél meccsre a rivális mögé.

A Lakers legjobb dobói: Russell 28/9, Randle 18/3, Ingram 13
A Grizzlies legjobb dobói: Daniels 20/18, Conley 20/12, Wright 16

Milwaukee Bucks – Dallas Mavericks 105-109

A negyedik negyedben agresszív volt a Mavs. A záró etapban nagyon hamar bónuszba került a Dallas, a vendégcsapat folyamatosan harcolta ki a faultokat és könnyű pontokat szerzett a büntetővonalról – Harrison Barnes (31 pont, 17 a negyedik negyedben) például egymaga tízszer talált be innen ebben az időszakban. Ez volt az az agresszivitás, ami végül a győzelmet jelentette a texasiaknak, a Seth Curry és a hajrában Dirk Nowitzki nélkül küzdő gárda vezetett tíz ponttal is a negyedik negyedben és bár feljött a Bucks egy labdára, lehozta a végjátékot Rick Carlisle együttese – jól játszott Ferrell és Barea is, de minden pályára lépő hozzátette a magáét. A kissé meglepő siker után megint úgy fest, hogy Dallasban nem törődnek a drafttal…

Elvesztette a fonalat a Bucks. Nem a megszokott játékát hozta a Milwaukee, ráadásul a mérkőzés ritmusa szinte végig úgy alakult, ahogy a Dallas szerette volna, a hazaiak csak alkalmazkodni tudtak, de kontrollálni, uralni az összecsapást nem. Támadásban még nem is voltak akkora gondok, Giannis Antetokounmpo (31 pont, 15 lepattanó, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk) szenzációsan játszott és fellépett mellé Dellavedova is, mint playmaker, de nem tudták kordában tartani a Mavs betöréseit, a negyedik negyedben folyamatosan jöttek a faultok és ez nem fért bele – a 109 kapott pont nem az, amivel történetük egyik legsikeresebb hónapját produkálták márciusban. Jason Kidd együttese így is őrzi ötödik helyét, de most egy hárommeccses idegenbeli túrára indul, első állomásként a Thunderrel csap össze.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 31, Dellavedova 14/6, Middleton 13/3
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 31/9, Nowitzki 17/9, Barea 17/9

San Antonio Spurs – Utah Jazz 109-103

Tartalékosan is megvan a rangadó. Danny Green és LaMarcus Aldridge sérülés, Manu Ginobili, Patty Mills és David Lee pedig pihentetés miatt hiányzott a hazai csapatból, amely ennek ellenére megverte a nyugati negyedik helyezettet – jól látszik Popovich csapatának ereje, bár a Jazznél is voltak fontos hiányzók. Tony Parkernek fel kellett lépnie ezúttal támadásban, a csapatvédekezés az említett hiányzók nélkül is rendben volt és az együttes  17 pontos előnybe került az első félidőben, igaz, egy gyengébb periódussal ezt le is adta – a harmadik negyedben aztán Kawhi Leonard egymaga 19 egységet rámolt be, az ő parádéja pedig eldöntötte a meccset a hazaiak javára. Innentől már végig kézben tartotta a mérkőzést a Spurs és végül hozta a győzelmet, meggyőző játékkal múlta felül riválisát – az All-Star óta 16-4-et futott a társaság, ami a liga legjobbja, megelőzve a GSW-t és a Portlandet.

Diaw impresszív visszatérése. Nagy kedvenc volt éveken keresztül San Antonióban Boris Diaw, kulcsszereplő volt a 2014-es bajnoki címben is, nyáron viszont távozott, éppen a Jazzhez – most tért vissza először volt csapatához, „bandázott” a meccs előtti estén Tony Parkerrel, találkozott mindenkivel. A mérkőzésen aztán 9/9-es (!) mezőnymutatóval beszórt 19 pontot mindössze 19 perc alatt, remekül játszott, de mégsem kapott több időt, mert Snyder inkább a small-ballra szavazott – igaz, végül ez sem vált be, Leonard ízekre szedte őket a harmadik negyedben. Diaw mellett Gobert (19 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz, 6 blokk) mindenképpen kiemelendő, de a Hillt, Favorst és Burks-öt nélkülöző gárda újabb verésbe futott bele, így fél meccsre csökkent előnye a Clippersszel szemben.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 25/9, Parker 21, Simmons 17/3
A Jazz legjobb dobói: Gobert 19, Diaw 19/3, Hayward 16/3

New Orleans Pelicans – Chicago Bulls 110-117

Jimmy Butler könyörtelen volt. A Chicago vezére szenzációs formában dobott a back-to-back második felén is, rögtön az első tizenegy mezőnykísérletéből bevert kilencet, teljesen mindegy volt, hogy ki hogyan védekezik rajta, megoldott mindent. Az ő rendkívül nehéz dobásai egyrészt demoralizálóan hatottak a hazaiakra, másrészt feldobták a vendégeket, harmadrészt megnyitották a területeket a többiek számára is, így Rondo (egy pattanóra és gólpasszra a tripla-duplától), Portis vagy Lauvergne is remekül megélt a lehetőségekből – a gárda végül 50%-os triplamutatóval jutott el 117 pontig és a playoff szempontjából kulcsfontosságú győzelemig. Butler végül 39 ponttal, közte 3/3 triplával zárt, vezérletével félidőben 18 egységgel vezetett a Chicago és a negyedik negyedet végig uralta – ugyan a hajrában zárkózott a Pelicans, húsz másodperccel a vége előtt Butler elvette Davisék utolsó reményeit is.

Hiányzott a védekezés. Támadásban ezúttal is rendben volt a New Orleans, az 56 ponttal (közte 21/22 büntetővel) és 29 lepattanóval záró Cousins-Davis páros hozta magát, ugyan nem dobott igazán jól a gárda, de közelről és a büntetővonalról így is hozta a pontokat – a gond a pálya túloldalán volt. Bárki váltott ki Butlerre, azt megbüntette a Chicago sztárja, sem egy-egyben, sem csapdákkal nem tudták őt lassítani Holiday-ék, ráadásul az eladott labdákból rendszeresen átrohant rajtuk a Bulls, ezen a téren 32-12-re (!) nyertek a vendégek – ezek a hibák nem fértek most bele, így sorozatban hat hazai győzelem után kikapott a társaság.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 30/3, Cousins 26/6, Holiday 17/6
A Bulls legjobb dobói: Butler 39/9, Portis 21/9, Lauvergne 15/9

Toronto Raptors – Philadelphia 76ers 113-105

DeRozan most mást játszott. A liga pontlistáján ötödik helyen álló dobógép ezúttal nem akart megint negyven pontot dobni, magára húzta a védekezést és igyekezett jó döntéseket hozni – ebből végül mindössze tizenegy mezőnykísérlet és kilenc gólpassz sült ki, teljesen más felfogásban játszott. A többieket mindenesetre helyzetbe tudta hozni, Ibaka (24 pont, 6 pattanó, 6 blokk), Poeltl és Valanciunas is remekül élt a festékbe bepasszolt labdákkal, csapatszinten 54,1%-kal tüzeltek mezőnyből, így kontrollálták a meccset és a második negyedben szerzett tízpontos előnyt beosztották a végéig. Végül különösebb erőlködés nélkül hozták a kötelezőt és már meccselőnnyel harmadikak Keleten, szerda hajnalban a Pacers vendégei lesznek.

Remek bemutatkozás. Délelőtt igazolta le a D-ligából Alex Poythresst a Philly, aki az első negyedben pályára is lépett, rögtön zsákolt egy méreteset Valanciunason és végül 24 perc alatt 11 ponttal zárta élete első NBA-meccsét – impresszíven mutatkozott be a ligában. Mellette egy másik újonc, a 23 pontos Luwawu-Cabarrot villogott leginkább, de a Philly-nek nem igazán voltak reális győzelmi esélyei, ahhoz nem volt meg az átütőerő támadásban, így zsinórban harmadik vereségét jegyezte a gárda – szerda hajnalban a Nets lesz az ellenfél.

A Raptors legjobb dobói: Ibaka 24, DeRozan 17, Valanciunas 14
A 76ers legjobb dobói: Luwawu-Cabarrot 23/9, Saric 16/3, Stauskas 14/6

Brooklyn Nets – Atlanta Hawks 91-82

Visszatért Millsap. Hét kihagyott találkozó után lépett újra pályára az Atlanta erőcsatára, egyelőre csak a kispadról szállt be, de 26 percet már így is játszott – a dobás még nem ment neki, de 14 mezőnykísérletből eljutott 14 pontig. Ő azonban nem hozta meg az áttörést, a Hawks újfent erőlködött, megszenvedett minden apró pontért, a gárda motorja, Schröder rengeteget hibázott, csapatszinten bőven 40% alatt tüzeltek és eladtak 19 labdát – egyszerűen gyengébben kosárlabdáztak, mint a ligautolsó Brooklyn. A most már hetek óta tartó nagyon komoly hullámvölgy csak azért nem kerül a rájátszásukba, mert hetedik helytől lefelé a többiek sincsenek jobb formában, de jelen állapotukban nem nagyon várható tőlük győzelem a playoffban – ahhoz a hátralévő öt találkozó alatt kategóriákat kellene javulniuk.

Meglesz a húsz? Az utóbbi időben 50%-os csapatként teljesít a Nets, így a hátralévő öt találkozó alatt nem elképzelhetetlen, hogy szerez még két győzelmet, amivel elérné a húszas határt – azok után, hogy hosszú heteken keresztül állt kilencnél a társaság, ez váratlan fejlemény lenne. Pedig most is rászolgáltak a sikerre, Brook Lopez és Jeremy Lin vezérletével fegyelmezetten és jól játszottak, stabilan védekeztek és bár a hajrában közelített a Hawks, Dinwiddie a legjobbkor vert be egy sarokhármast, majd újabb jó védekezésük után lejárt az Atlanta támadóideje, végül Booker dobhatott üres ziccert. A meccs itt, két perccel a vége előtt el is dőlt, így több, mint két év (!) után tudott újra egy back-to-back mindkét felén nyerni az együttes.

A Nets legjobb dobói: Lopez 29/3, Lin 15/6, Hollis-Jefferson 11/6
A Hawks legjobb dobói: Schröder 16/6, Hardaway Jr. 14/3, Millsap 14/3

Miami Heat – Denver Nuggets 113-116

Egy ítélet hiányzott a Heatnek. Tíz másodperccel a vége előtt Tyler Johnson vert be egy clutch hármast, amivel 114-113-ra alakult az eredmény, majd a bedobásnál Whiteside szavaival élve „sétált” Nikola Jokics – beletopogott, de a játékvezetők nem fújtak semmit, nem adták oda a labdát a Heatnek. Ez döntőnek bizonyult, hiszen a két büntető után kimaradt a hazaiak hármasa, igaz, a gárda összesen ötvenkét másodpercig vezetett a meccs során, akkor is egy ponttal – szoros, izgalmas találkozón szenvedett nagyon fájó vereséget a floridai alakulat, így egyre nehezebb helyzetbe kerül a rájátszást illetően. Érdekesség, hogy a korábban Pakson játszó Rodney McGruder idén 60. alkalommal volt kezdő, erre Heat-újonc 2008 és Mario Chalmers óta nem volt képes – illetve szintén érdekesség, hogy vasárnap 0-8-ra áll Erik Spoelstra csapata a szezonban.

Triplák nélkül is megy. Ezúttal egyáltalán nem a kinti dobásokkal (5/20) jutott el 116 pontig a Nuggets, sokkal inkább a festékből operált a gárda: a remeklő Gallinari (29 pont, 11/19 mezőnyből) mellett Jokics (19 pont, 10 pattanó, 7 gólpassz), Chandler és Mudiay is termelt, több megbízható fegyverük is volt a vendégeknek. Különösen az első félidőben villogtak, amikor megléptek tíz ponttal, de védekezésben ezúttal sem voltak stabilak, így a fordulás után visszajött a Miami, a negyedik negyedben szinte végig fej-fej mellett haladtak már. Gallinari két nagyon fontos kosara után aztán Mudiay elöl-hátul clutch játékokat mutatott be, a végén pedig ugyan egymás után két időkéréssel, de megúszták a bedobásos esetet – a győzelem ellenére viszont már csak a Portland betlijeiben reménykedhetnek a rájátszással kapcsolatban.

A Heat legjobb dobói: Dragic 22/3, Richardson 17/12, Whiteside 16
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 29/9, Jokics 19, Chandler 19/3

Cleveland Cavaliers – Indiana Pacers 135-130 – kétszeri hosszabbítás után

Paul George munkája nem ért győzelmet. A Pacers klasszisa parádés estét produkált, 43 pontja mellett 9-9 lepattanót és gólpasszt is jegyzett, a hosszabbításban pedig egymaga tartotta a lelket csapatában: sorozatban 19 pontot szerzett ekkor, holott a két túlóra alatt összesen 26 egységig jutott a vendégcsapat. Hozzá kell tenni, hogy az első ráadás végén meg is nyerhette volna a meccset, de két másodperccel a vége előtt elrontott egy büntetőt, így maradt a következő hosszabbítás, ahol már föléjük nőtt a Cavs – hektikus, drámai összecsapáson szenvedték el zsinórban negyedik vereségüket, de ha így játszanak a továbbiakban, akkor George szerint ott lesznek a playoffban.

Volt némi egyet nem értés. LeBron James mestermunkát végzett ezen az estén, hiszen 41 pontos, 16 lepattanós, 11 gólpasszos tripla-duplát ért el úgy, hogy 29 dobásából 16-ot elsüllyesztett és 52 játékperce alatt mindössze egyetlen labdát adott el – egyedül a hat kihagyott büntető rondít bele az összképbe. Illetve nem csak ez, ugyanis a második hosszabbítás hajrájában csúnyán leteremtette egy időkérésnél Tristan Thompsont, bár a meccs végén elnézést kért tőle és a magasember is egy „lépjünk tovább, mi egy család vagyunk” mantrával reagált az újságírói kérdésre – a jelenetet kiváltó védekezés azért ismét jelezte, hogy vannak még gondok a csapatnál. A címvédő mindenesetre ha nehezen is, de hozta a derbit, a rendes játékidő utolsó percében egyik csapat sem talált be, az első túlóra végén George kezében volt a döntés, a másodikban viszont már a Cleveland akarata érvényesült – az utolsó percben James és Love is bevert egy-egy clutch hármast, amivel megtörték az Indiana ellenállását.

A Cavaliers legjobb dobói: James 41/9, Irving 23/6, Love 20/9
A Pacers legjobb dobói: George 43/18, Miles 27/15, Young 19

Golden State Warriors – Washington Wizards 139-115

Curry elszabadult. Nagyon könnyedén szedte szét a Wizards védekezését a kétszeres MVP, gyakorlatilag azt csinált, amit akart – nyolc gólpassza mellett 42 pontig jutott, 22 mezőnykísérletéből 15-öt elsüllyesztett és bebombázott közte 9/14 triplát is. Az irányító tavalyi önmagát idézve ugrasztotta jó párszor talpra a közönséget, mellette Thompson, Livingston és a tripla-duplázó Green is megkapta a maga labdáit, a ligaelső pedig 56,2%-os mezőnymutatóval, simán szerezte meg sorozatban 11. győzelmét. Érdekesség, hogy bár a fölény végig egyértelmű volt, Steve Kerr mégis 35-36 percig játszatta Curry-éket, igaz, védekezésben most nem kellett megszakadniuk, pedig a győzelmi széria kulcsa mindenképpen ez: az elmúlt 11 találkozó során 34%-kal (!) dobnak ellenük a riválisok.

Nem volt esély. Hamar kiderült, hogy a Warriors ezen az estén sem verhető, bár az első félidőben még tartotta magát a Washington és csak mínusz tízzel fordult – a nagyszünetet követően aztán egyértelművé tette a hazai alakulat, hogy nem fogja elszórakozni a meccset és megduplázta a különbséget. Scott Brooks le is hívta kezdőit, nem erőltette túl őket, hiszen egyébként is elég fáradtak és rossz passzban vannak – zsinórban három vereséggel zárta ötmeccses idegenbeli túráját a gárda, most hazai pályán, a Charlotte ellen el kell dönteni, hogy rámennek a harmadik kiemelésre, vagy inkább frissítenek a playoff előtt.

A Warriors legjobb dobói: Curry 42/27, Thompson 23/12, Livingston 17
A Wizards legjobb dobói: Beal 20/6, Bogdanovic 20/12, Wall 15

Phoenix Suns – Houston Rockets 116-123

Harden nélkül is megoldotta a Rockets. A csuklósérülése mellé még egy betegséget is összeszedő MVP-jelölt idei első mérkőzését hagyta ki, de a vendégcsapat kezelte a szokatlan helyzetet és hozta a kötelezőt a liga jelenlegi leggyengébb csapatával szemben. A playmaker szerepkört Patick Beverley és a kezdőbe bekerülő, de elég gyengén dobó Eric Gordon vállalta magára, előbbi felül is teljesítette az elvárásokat (26 pont, 8 pattanó, 9 gólpassz), de mellettük dobott negyven pontot a padról a Lou Williams-Nené kettős, míg a kezdőben a 6/9 triplát beverő, tegnap még D-ligás Troy Williams hozott extrát – a megszokott rohanó, sok hármassal operáló stílus végül ha szűken is, de győzelmet eredményezett.

Tizenkettő. Most már tényleg az a kérdés, hogy a GSW győzelmi sorozata, vagy a Suns vereségszériája szakad meg előbb, előbbi 11-nél, utóbbi 12-nél tart jelenleg – Bookerék már lecsúsztak a Lakers mögé, a nyugati utolsó helyre és csak 3,5 meccsel jobbak a ligautolsó Brooklynnál. Örülhetnek a második körben kiválasztott újonc, Tyler Ulis 34 pontos karriercsúcsának, főleg hogy 9-9 lepattanóval és gólpasszal is megspékelte mindezt, illetve annak is, hogy a hajrában meg tudták szorítani a Houstont, de védekezés nélkül nem fognak meccset nyerni, ez most is bebizonyosodott.

A Suns legjobb dobói: Ulis 34/9, Booker 27/3, Dudley 15/9
A Rockets legjobb dobói: Beverley 26/12, L. Williams 23/6, Gordon 22/6

Az aktuális tabella itt elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus