Dupla öröm Clevelandben: Thomas remekül debütált, a Cavs újra nyert

IT rögtön 17 ponttal szállt be a padról - Devin Booker parádéjával győzött a Suns - zsinórban négynél jár a Clippers.

Zsinórban három vereség után győzte le a Portlandet a Cleveland az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ráadásul a csapatnál további bizakodásra ad okot, hogy végre elkezdhette a szezont a nyáron megszerzett Isaiah Thomas is. New Yorkban nyert a Spurs, Devin Booker óriási hajrájával győzött a Suns, sorozatban négy sikernél jár a Clippers, a Charlotte pedig szezoncsúcsot döntött Sacramentóban. 

Visszajátszás: még Pop sem hitte el, hogy mit csinált Ginobili

Cleveland Cavaliers - Portland Trail Blazers 127-110

Thomas nem okozott csalódást. Május óta először lépett pályára a nyáron az Irving-cserében érkező All-Star irányító, aki négy és fél perccel az első negyed vége előtt sétált be először a parkettre Cavs-mezben - a közönség hangos ovációval, felállva köszöntötte. Thomas meg is hálálta ezt és 19 perce alatt rögtön 17 ponttal (6/12 mezőnyből, 3/8 tripla) szólt hozzá, ráadásul kulcsfigura volt a hazai győzelemben: a Cleveland csak a negyedik negyed elején tudott meglépni, amikor ő és Wade vitte a prímet és a cseresor volt pályán. Összességében több fontos játék után, 12 pontos előnynél ült le és bár a következő hetekben még nem fog back-to-backeken játszani, illetve a perceit nagyon figyelni fogják Lue-ék, azonnal jelezte, hogy vele erősebb lett a sorozatban három vereség után ismét nyerő Cavaliers - hozzá kell tenni, hogy a sérülését már most is "tesztelték", kapott több kemény ütést is...

Lillard is visszatért. A vendégeknél is volt ok örömre, hiszen öt kihagyott meccs után ismét játékra jelentkezett Damian Lillard, aki azonnal 25 ponttal, közte 6/9 triplával tolta meg csapata támadójátékát, vele a pályán rögtön sokkal jobban megoszlottak a terhek és a labdák. Ehhez jött még Nurkic extra hatékony munkája (23 pont, 10/12 mezőnyből, 7 lepattanó, 4 gólpassz), a Blazers pedig tartani is tudta a lépést három negyeden keresztül, de a védekezést nem sikerült összerakni és a Cavs cseréi a záró etap elején futottak egy 12-0-t, amivel eldöntötték a küzdelmet. Terry Stotts alakulata most hazatér és az Atlantát fogadja, míg a Cleveland Bostonba utazik egy back-to-back rangadóra, amivel egy ötmeccses túrát kezd meg. 

A Cavaliers legjobb dobói: James 24, Love 19/12, Crowder 17/12, Thomas 17/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 25/18, Nurkic 23, McCollum 19/9

New York Knicks - San Antonio Spurs 91-100

Aldridge lenyomta Porzingist. A két klasszis erőcsatár összecsapását kiütéssel nyerte a Spurs játékosa, aki 29 pontjával a mérkőzés legeredményesebb dobójaként zárt, de védekezésben is végig stabilan dolgozott - Porzingis eközben 5/19-et szenvedett össze mezőnyből és nem nagyon tudott segíteni csapatának. A két klasszis közötti különbség aztán döntőnek is bizonyult, a San Antonio a második negyedben már fölénybe került, a harmadikban tíz pont feletti előnyt szedett össze és egy pillanatra sem engedett ki, főleg nem védekezésben - ráadásul olyanok is megestek, mint hogy Ginobili egy passzból dobott triplát teljesen véletlenül. Egyre jobban mozog egyébként Kawhi Leonard, aki ezúttal 31 percet játszhatott és 25 pontot szórt nyolc lepattanó, négy gólpassz, illetve négy labdaszerzés mellett - saját bevallása szerint még csak próbál visszaszokni, de egyre jobban érzi magát. Gregg Popovich közben újabb mérföldkőhöz érkezett: 1176. győzelmét jegyezte, amivel megelőzte George Karlt és fellépett az örökranglista ötödik helyére. 

Nem talált megoldást a New York. Ugyan mezőnyből a Spurs is pocsékul dobott, de a vendégek legalább a büntetővonalról hozni tudták a pontokat, illetve akadt két olyan játékosuk, akik a nehéz helyzeteket megoldották, a hazaiaknál viszont éppen ezek hiányoztak. Porzingis szenvedéséről már szóltunk, Kanter ezúttal nem volt komoly faktor, Lee dobásai nem ültek, a kispadról pedig egyedül Beasley tudott segíteni, így a jó első negyed után egyszerűen képtelenek voltak komoly támadójátékot produkálni és fordítani a mérkőzés menetén. A harmadik negyedben még a húsz pontot sem érték el és már tizenhat egységgel voltak lemaradva, ahhoz pedig egyáltalán nem volt meg bennük az átütőerő, hogy futást vezessenek, így csak kozmetikázni tudtak az eredményen - egy meccsel a playoff-vonal alatt vannak jelenleg. 

A Knicks legjobb dobói: Beasley 18/3, Porzingis 13, Thomas 13/9, Lee 13/6
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 29/3, Leonard 25/9, Ginobili 12/6

Phoenix Suns - Atlanta Hawks 104-103

Nagy hajrával, Booker klasszisával nyert a Suns. Fordulatos meccs volt, hol a hazaiak, hol a vendégek futottak, de összességében inkább a Hawks volt előnyben és a negyedik negyedben úgy tűnt, hogy be is húzza a találkozót - két és fél perccel a vége előtt még tíz ponttal vezettek Schröderék. Képesek voltak azonban innen is elrontani, a fennmaradó időben ugyanis megőrült Devin Booker: a Suns dobógépe egymaga 12 pontot szerzett innentől rontott dobás nélkül, pluszban kiosztott egy gólpasszt Chrissnek és 12 másodperccel a vége előtt megfordította a derbit. Az Atlanta válasza nem sikerült, mert az említett Chriss (17 pont, 11 lepattanó) blokkolta Prince dobását, így óriási hajrával, Booker (34 pont, 9/17 mezőnyből, 14/15 büntető)), valamint Warren (31 pont, 15/21 mezőnyből) vezetésével nagy győzelmet aratott a társaság.

Túl sok hiba. Pillanatok alatt lenullázott egy alapvetően jó meccset a Hawks, hiszen a végjátékban hibát hibára halmoztak a vendégek. Kezdődött egy pályáról kilépős eladott labdával, aztán engedtek egymás után két támadópattanót, elrontottak négy (!) büntetőt, jött még egy eladott labda, aztán Schröder elkövetett egy támadóhibát, majd Bazemore tripladobás közben ütött oda Bookernek - nem túlzás azt kijelenteni, hogy az utolsó két és fél percben nem volt semmi, amit ne csináltak volna rosszul. A pontot az i-re Prince kapott blokkja tette fel, ezzel betonozták be maguknak a vereséget.

A Suns legjobb dobói: Booker 34/6, Warren 31/3, Chriss 17/9
A Hawks legjobb dobói: Ilyasova 21/9, Schröder 20/3, Bazemore 20/12

Sacramento Kings - Charlotte Hornets 111-131

Szétdobta ellenfelét a Charlotte. A liga egyik legrosszabb tripladobó csapata folyamatosan üres kinti helyzetekből dolgozhatott ezen az estén, főleg az első félidőben, amikor Walker és Batum vezetésével tíz hármast süllyesztett és ennyi idő alatt gyakorlatilag el is döntötte a győztes kilétét - már a nagyszünetben kereken húsz pont volt közte, innentől nem volt miről beszélni. A folytatásban már a játékpercekre is figyelhettek a vendégek, akik 57,3%-os mezőnymutatóval döntötték meg a szezoncsúcsukat a félidőben és a teljes meccsen dobott pontokat tekintve is, mindössze három labdát adtak el és húsz pontot szereztek leindításból - átgázoltak ellenfelükön, szombat hajnalban a Lakers otthonában folytatják.

Fox visszatérésének lehet örülni. Nagyjából ennyi a meccs pozitívuma a Sacramento számára, hiszen az újonc irányító, De'Aaron Fox nyolc kihagyott találkozó után ismét pályára léphetett és 17 ponttal, valamint négy gólpasszal jelentkezett - ezen felül maximum Skal Labissiere szép számait (17 pont, 15 lepattanó) érdemes kiemelni tőlük, a többit el kell felejteni. A reménytelen védekezés teljesen lenullázta az egyébként nem rossz támadójátékot, hiába dobtak jól a hazaiak, a második negyed közepén eldőlt a találkozó - ez sorozatban harmadszor fordult elő velük, valami félrement a gárdánál. 

A Kings legjobb dobói: Randolph 24, Labissiere 17, Fox 17/3
A Hornets legjobb dobói: Batum 21/9, Howard 20, O'Bryant 16/6, Lamb 16/9

Los Angeles Clippers - Memphis Grizzlies 113-105

Lou Williams továbbra is oktat. A Clippers pontgyárosára ezúttal sem volt ellenszer, az előző 40 pontos meccse után most 33-ig (8/15 mezőnyből, 15/15 büntető, 6 gólpassz) jutott a kispadról beszállva és tovább javította a cserejátékosok között amúgy is ligaelső átlagát. A hátvéd ezzel természetesen kulcsszerepet játszott a LAC zsinórban negyedik győzelmében, bár az eléggé hullámzó meccs hajrájában Blake Griffin lépett elő clutch játékokkal és 103-101 után bevert egy hármast, illetve egy duplát is - ez törte meg a Memphis utolsó rohamát, a vendégek erre már nem tudtak érdemben válaszolni. Doc Rivers alakulata bőven 50% feletti mezőnymutatóval hozta újabb sikerét és tovább menetel, már csak egyetlen meccsre van a playoff-vonaltól, ráadásul most még sorozatban három hazai találkozót vív meg.

Egy vezér hiányzott. Nem játszott rosszul a Memphis, a harmadik negyedet meg is nyerte, voltak időszakok, amikor remekül védekezett, produkált 22-5-ös futást és összességében közel 50%-kal dobott, de egyszerűen hiányzott egy játékos, aki a hullámvölgyeken átsegítette volna a gárdát, vagy aki a végjátékban a többiek élére tudott volna állni. Az utolsó egy percben négy triplát és két büntetőt dobtak mellé Chalmersék, sem Evans (5/13 mezőnyből), sem Gasol (3/10) nem tudott segíteni, így ezúttal vereséget szenvedtek - most hazatérnek és a Washingtont fogadják szombat hajnalban. 

A Clippers legjobb dobói: L. Williams 33/6, Griffin 21/3, CJ Williams 18/9
A Grizzlies legjobb dobói: Evans 18/3, Chalmers 15/3, Selden 13/6

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus