Durant 44 ponttal tért vissza, ráadást nyert a Spurs

A Thunder MVP-je zseniális játékkal jelentkezett - Harden megint 30 felett - ha nehezen is, de Duncan segítségével nyert a Spurs


Hét meccsel zárult a 2014-es év az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA). Kevin Durant félelmetes formában tért vissza, a Thunder-Suns 271 pontot hozott, James Harden újra 30 pont felett termelve oktatta a Hornetset, Tim Duncan mentett hosszabbításra a Spurs-Pelicansen. A nap égését a Cleveland mutatta be hazai pályán a Bucks ellen, míg a Celtics, a Pacers és a Clippers is viszonylag simán hozta hazai meccsét – utóbbi áldozata az egyre mélyebbre süllyedő Knicks volt. 

(A játéknap legszebb, legfontosabb jeleneteit állandó rovatunkban tekinthetitek meg.)

Boston Celtics – Sacramento Kings 106-84

Elveszve a festékben. Cousinsnak papíron nincs méltó ellenfele a Celticsben, azonban Brad Stevens remekül forgatta a magasembereit, így a center vezette Kings-védelem teljesen becsődölt. Jared Sullinger 20 pontos, 11 pattanós dupla-duplával, a Zeller-Olynyk-Bass-Wright négyes pedig közel 58 százalékos pontossággal (és 36 ponttal) büntetett. A különbség fokozatosan nőtt, ráadásul a hátvédsorban az irányítóként kipróbált Evan Turner 11 gólpasszt osztott ki, Smart pedig a padról beszállva szórt be 3 triplát – Jameer Nelson cseresorból beugorva toldotta meg ezt 8 assziszttal, a rendszer azt is simán elbírta, hogy alig 24 százalékkal essenek be a hármasok. 

Teljes csőd. Elmúlt 11 meccséből kilencedik alkalommal kulloghatott be az öltözőbe vert seregként a Kings – DeMarcus Cousins nem is bírta cérnával, a negyedik negyedben technikait érően kapott össze Marcus Smarttal, ami már a második volt neki, így kiállították. De vele sem lett volna ma esélye a Kingsnek, ahogy a 11 ponttal és 11 pattanóval záró center önkritikusan fogalmazott: ebben a helyzetben mindenkinek, beleértve őt mint vezetőt is, mélyen magába kell néznie, és megpróbálni csapatként kimászni a gödörből. Lesz honnan, mert az alig 36 százalékos mezőnymutató, a 2/15-ös tripla, illetve a 12 gólpasszra jutó 16 eladott labda siralmas produkció. 

A Celtics legjobb dobói: Sullinger 20, Olynyk 15/3, Crowder 12/3.
A Kings legjobb dobói: Collison, Landry 14-14, McCallum, Cousins 11-11.

Indiana Pacers – Miami Heat 106-95

Kapaszkodik a Pacers. George Hill visszatérése nagyon jót tett a gárdának, a hátvéd ma is 20 ponttal jelentkezett, dobásainak felét értékesítette – a meccset azonban cseréi hozták. A harmadik negyedben még 68-61-ra égett hazai pályán az Indy, ekkor azonban CJ Miles (25 pont, 7 pattanó, 4 gólpassz) és CJ Watson (11 pont egyetlen rontott dobással) kézbe vette a dolgokat, és a játékrész végére már 78-70-re ők vezettek. David West is magára talált, az erőcsatár buzzer triplája láthatóan megrogyasztotta a vendégeket, a negyedik negyedben már esélyük sem volt. A győzelem azt jelenti, hogy az Indiana már csak 2 meccsnyire van tőlük – a Heat még a 8., playoff-helyen áll, de mögötte a Boston-Orlando-Indiana-Charlotte négyes is lőtávolon belül van. 

A negyedik negyed. Ahogy Dwyane Wade jól megfogalmazta, ez a gárda Achilles-sarka – nem tudják lezárni a meccseket. Ma is szépen dolgoztak a harmadik negyed derekáig, de az ott kapott pofonból egyszerűen nem tudtak felkelni és fordítani. A húzóemberek pedig nem játszottak rosszul, Wade, Bosh és Deng is 50 százalék környékén dobott össze 53 pontot, Andersen 11, a padról Granger 14 pontot hozott – a kritikus pillanatokban azonban ezeknek a rutinos rókáknak megremeg a kezük. 

Danny Grangert megtapsolták. Ha nem is kapott akkora álló ovációt, mint pár napja Miamiban LeBron James, a 2005 és 2014 februárja között a Pacerst szolgáló kiscsatár (ekkor cserélték el Philadelphiába) visszatérését megünnepelték a nézők. Granger félretette az érzelmeit, jól játszott – a Pacers sikerével a hazai drukkereknek ez így volt tökéletes.

A Pacers legjobb dobói: Miles 25/15, Hill 20/6, Watson 11/3.
A Heat legjobb dobói: Wade 20, Bosh 18, Deng 15.

Los Angeles Clippers – New York Knicks 99-78

Ujjgyakorlat. Bár a Knicks nem omlott össze, a Clippersnek nem volt nehéz dolga, hogy szépen zárja az évet: 15 triplával büntették a New York láthatatlan periméter-védekezését, a 3. negyed elején futott 13-0 után nem voltak megválaszolatlan kérdések. A hazaiaknál az sem okozott gondot, hogy két sztárjuk egyszerre betlizett (Paul 2/11-es, Griffin 6/16-os mezőnnyel zárt) – DeAndre Jordan 6/6-tal jelentkezett, Redick, Crawford, Hawes és a 3 triplát vállaló Jordan Farmar pedig szétlőtte az ellenfelet. A LAC zsinórban második győzelmével megállította a zuhanást, és megkezdte a visszazárkózást a nyugati élmezőnyre – december 25. és január 11. között otthon játszanak 9 meccset, a javulásra minden esélyük megvan.

Egyre mélyebb ez az alagút. Sorozatban 9. buktájával továbbra is a liga második legrosszabb csapata a Knicks, és nagyon nem is látszik a kiút ebből a spirálból. Annak örülhetnek, hogy a szezon előtt a triangle fontos láncszemének szánt Andrea Bargnani végre elkezdhette az évet (össze is balhézott rögtön Matt Barnes-szal) és JR Smith is életjeleket mutatott – de mindez édeskevés, a Clippers félgőzzel játszva intézte el őket. A sérülten kosarazó Carmelo Anthony becsületére legyen mondva, nem dobált el mindent, de igazából az sem számított volna, ha megteszi. 

A Clippers legjobb dobói: Redick 20/12, Jordan 14, Crawford 13/6, Griffin 13.
A Knicks legjobb dobói: Anthony 19/3, Prigioni 9/3, Bargnani 9.

Houston Rockets – Charlotte Hornets 102-83

Érződött Al Jefferson hiánya. Bár a közel egy hónapra kidőlő Hornets-center nem a védekezés felkent apostola, kiesésével át kellett alakítani a gárda játékát. Mindenki igyekezett besegíteni a palánk alá – ebből azonban az lett, hogy kint óriási szabad helyek voltak, amit a Rockets kíméletlenül ki is használt. Kemba Walker sem tudott úgy pörögni, mint szokott, az ellenfél fojtogató csapatvédekezése kinyírta a passzjátékot, ő maga pedig megkapta személyi testőrnek Patrick Beverley-t. Különösen a második félidőben tűnt tanácstalannak a Charlotte, 55-38-ra égtek fordulás után. 

Harden egyre jobb. Novemberben még csak 40 százalék körül dobott a Houston üdvöskéje, decembert viszont már közel 48-cal – ma éppenséggel 12/19-cel zárt, bevert nyolc triplát. Ebben a szezonban 14. alkalommal érte el a 30 pontos határt (listavezető), és egyáltalán nem csak a dobásokkal foglalkozik: ma például 6 gólpasszt és 7 pattanót is jegyzett. 

A Houston egyre jobb. 22-9-es mérlege a negyedik helyre jó a csapatnak, ami különösen annak fényében remek, hogy rengeteg sérülés hátráltatta eddig a csapatot. Bár Josh Smith ezúttal sem váltotta meg a világot támadásban, a játék többi elemében, különösen a védekezésben kiváló volt: 4 pattanója és 3 gólpassza mellett 3-3 blokkja és labdalopása is akadt. Ha sikerül őt erre a vágányra terelni, akkor nem csak papíron, de ténylegesen is a liga legjobban védekező kezdőötöse lesz Houstonban. 

A Rockets legjobb dobói: Harden 36/24, Beverley 14/12, Motiejunas 12.
A Hornets legjobb dobói: Henderson, Kidd-Gilchrist 16-16, Walker 12/3.

Cleveland Cavaliers - Milwaukee Bucks 80-96

Lemosták a hazaiakat. Saját szurkolói előtt végezte ki a Bucks a Cavalierst, melyben James, Love és Marion sem játszott, sorozatban harmadik vereségét könyvelte el a Blatt-legénység. Ahogy az előző mérkőzésen, úgy most is Irving próbálta húzni a csapatot (9/23 mezőnyből, 1/7 hárompontos, 5 lepattanó, 4 gólpassz), viszont ebben a szerepkörben teljességgel egyedül maradt. A harmadik negyedben 15 dobást hibáztak a hazaiak és mindössze szezonbeli negatív rekordot jelentő 7 pontot jegyeztek, mezőnyből 34%-os, a távoli dobások terén 25%-os pontossággal céloztak.

Éltek a lehetőséggel. A Bucks habozás nélkül és könnyen használta ki, hogy felforgatott csapattal lépett pályára a Cavs. Már az első negyedben 13 pontos előnyt építettek ki Knighték (11/19 mezőnyből, 4/9 hárompontos), s bár adtak némi lehetőséget a zárkózásra ellenfelüknek, a harmadik játékrészt 13-2-es rohammal kezdték, ami el is döntötte a győztes csapat kilétét. 

A Cavaliers legjobb dobói: Irving, 25/3, Dellavedova 11/9, Waiters - Thompson 10-10
A Bucks legjobb dobói: Knight 26/12, Mayo 15/9, Antetokounmpo 14/3
 
San Antonio Spurs - New Orleans Pelicans 95-93 - hosszabbítás után

Az erőltetett menet méltó lezárása. Decemberben 18 mérkőzést játszott a Spurs, melyek közül négy ért véget hosszabbításban, de csak egyet, a mait tudta megnyerni a címvédő. Az NBA lepattanózási örökranglistáján a 10. helyre előrelépő Duncan (6/12 mezőnyből, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) kétszer mentette meg a csapatot. Bő 10 másodperccel a rendes játék idő vége előtt egy floaterrel egyenlített, majd a végső dudaszó pillanatában behulló, hihetetlen, palánknak háttal végrehajtott pöcizéssel küldte hosszabbításba a csapatokat. Azonban nem ment volna sokra Ginobili (9/17, 5/8 tripla, 7 lepattanó, 3 gólpassz) extra dobóteljesítménye nélkül. Az argentin hátvéd a ráadásban dobott 8 pontjával kihúzta a bajból a hamar öt pontos hátrányba kerülő csapatot, mely végül megszerezte a győzelmet. 

Nem ismételte magát a történelem. Ahogy a novemberben, San Antonióban aratott győzelem (100-99) alkalmával, úgy most is Davis (8/12 mezőnyből, 12 lepattanó, 4 szerzett labda, 1 blokk) szerezhette volna a győztes kosarat, hiszen 0,7 másodperccel a vége előtt behúzott egy támadólepattanót. Ekkor viszont jött Duncan heroikus mentése. A hosszabbításban Davis egyetlen dobáshoz jutott, melyet értékesített, viszont a társak az utolsó két és fél percben négy elhibázott dobást és két labdaeladást hoztak össze. Gyengén dobtak a vendégek, különösen az Evans - Holiday (6 lepattanó, 9 gólpassz) hátvédpáros, akik egységesen 5/18-cal zártak mezőnyből, csapatszinten 38%-os mezőny, 28%-os triplamutató állt a Pelicans neve mellett. 

A Spurs legjobb dobói: Ginobili 26/15, Duncan 16, Belinelli 10
A Pelicans legjobb dobói: Davis 21, Anderson 18/6, Evans 15

Oklahoma City Thunder - Phoenix Suns 137-134 - hosszabbítás után

Három húszas ment a süllyesztőbe. Hihetetlenül ponterős játékot hozott a Suns, melyben Markieff Morris (10/17 mezőny, 3/5 tripla), Dragic (7/12, 8 lepattanó) és Bledsoe (10/19,8 gólpassz) is jól teljesített támadásban, ahogy a padról beszálló Marcus Morris (7/11, 2/3 tripla), s mindezzel kompenzálni tudták, hogy a Thunder játékosai 49 alkalommal állhattak a büntetővonalra. A negyedik negyed végén drámai dobópárbaj kezdődött, melyben a Suns ledolgozta hét egységnyi hátrányát, sőt fordított is, de Durantet nem tudták feltartóztatni a vendégek. Közel állt a csodához a lepattanózásbeli hátrányban (39-50) játszó gárda, de a hosszabbításra elfogyott a hatékony támadógépezet ereje. 

Egy jól időzített visszatérés. Durant (13/23 mezőnyből, 12/12 büntető, 10 lepattanó, 7 gólpassz) visszatérése remekül sikerült, igazi vezér módjára 20 pontot szerzett a mérkőzés utolsó 17 percében. A hosszabbításban Morrow faultal együtt dobott triplájának köszönhető 3+1-es játék fordította át a lélektani előnyt a Thunder javára, mely be is húzta a mérkőzést. Pedig a második negyed végén Westbrooknál ismét elszakadt a fonal és olyan vehemensen harcolt egy lepattanó utáni labdáért Lennel, hogy technikait kapott, majd pár másodperccel később kiszólt a vendég kispadra, mely után mehetett zuhanyozni. 

A Thunder legjobb dobói: Durant 44/18, Westbrook 20/3, Ibaka 15/9
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 29/6, Mark. Morris 25/9, Dragic 21/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus