Durant és James egymás ellen villogott, de a Thunder simán nyert Miamiban

Ma 11 mérkőzést rendeztek volna az NBA-ben, azonban a Hawks-Pistons elmaradt az atlantai ítéletidő miatt. A nap érdekessége LeBron James és Kevin Durant találkozása volt, ami kiegyenlített és látványos csatát hozott – utóbbi csapata azonban nagyon sima győzelmet aratott. A Toronto már harmadik helyen áll Keleten, a Washington viszont nem tudta megismételni tegnapi bravúrját, kikaptak Los Angelesben. Nyugaton a Spurs újabb kellemetlen vereséget szenvedett, a Dallas elvesztette a texasi rangadót, a Memphis-Minnesota duó viszont öles léptekkel halad a playoff-helyek felé. 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Miami Heat - Oklahoma City Thunder 95-112

Megállíthatatlan az OKC. 22-4-gyel kezdett a Miami, de innentől végig a vendégek akarata érvényesült, tízre zárkóztak az első negyed végére, a második negyed után már vezettek, a harmadikban pedig óriási fölénybe kerültek. A Thunder ezzel zsinórban hatodik idegenbeli meccsét nyerte meg, és hat vereséget követően először tudta megverni a Miamit.

Durant vs. James: a többiek döntöttek. A két MVP-jelölt egész este egymás arcába dobálta a szebbnél szebb kosarakat, James 34-ig jutott 12/20-as mezőnymutatóval, Durant 33-ig 12/23-mal mezőnyből és 4/9-cel a triplavonal mögül. A különbség nem köztük keresendő, sokkal inkább a társaikban, a vendégeknél Lamb 7/10-es mutatóval 18 pontig jutott, Ibaka 22-t szórt, Fisher pedig 5/5-ös triplamutatót produkált. Ezzel szemben a Heatnél csak Wade és Bosh nyújtott értékelhetőt, a triplavetők mind besültek ma, 15,8%-kal tüzeltek kintről, miközben a Thunder majdnem 60 százalékkal!

A Heat legjobb dobói: James 34/3, Bosh 18/3, Wade 15
A Thunder legjobb dobói: Durant 33/12, Ibaka 22, Lamb 18/12

Toronto Raptors – Orlando Magic 98-83

Könnyed siker. A Raptors első kilenc triplakísérlete beesett, ebből nyolc az első negyedben – utóbbi a franchise rekordjának beállítását jelentette. A Magicnek semi esélye nem volt ma, Nikola Vucevic dupla-dupláján (16 pont, 10 lepattanó) kívül gyakorlatilag semmit nem tudtak felmutatni – mezőnyből alig 33 százalékkal dobtak. 

Minden fronton jobb volt a Raptors. Kyle Lowry 33 pontja mellett 11 gólpasszt és 7 lepattanót tett a közösbe, a palánk alatt Amir Johnson (22 pont, 11 pattanó) és Jonas Valanciunas (14 pont, 15 lepattanó) is kiválóan játszott, a minap pontcsúcsot dobó Terrence Ross pedig 12 pontja mellett 2 blokkot osztott ki. Újabb sikerükkel a kanadaiak immár egyedül állnak a keleti harmadik helyen!

A Raptors legjobb dobói: Lowry 33/18, Johnson 22/3, Valanciunas 14.
A Magic legjobb dobói: Vucevic 16, Nelson 13/9, Oladipo 12/3.

Atlanta Hawks – Detroit Pistons – elmaradt

Az Egyesült Államok déli, délkeleti partvidékét sújtó hidegfront Atlanta körzetében is megbénította a közlekedést, ezért az NBA úgy döntött, hogy az összecsapást későbbi időpontban fogják lejátszani. 

Boston Celtics - Philadelphia 76ers 94-95

Turneré volt a végszó. A találkozó végig szoros volt annak ellenére, hogy a Celtics 59-40-re nyerte a lepattanócsatát, de mivel mindkét csapat nagyon gyengén dobott, így jelentős különbséget senki nem tudott kiharcolni. A Bostonnak megvolt az esélye lezárni a találkozót, 94-93-as vezetésnél, 11 mp-cel a vége előtt azonban Humphries kihagyta a tiszta tempót, a túloldalon Carter-Williams odaadta Turner kezébe a labdát, a csatár pedig bedobta a győztes floatert, a Bostonnak nem maradt ideje.

Borzasztó dobómutatók. A Philly 43, a Boston 37%-kal dobott, így az egyéni statisztikák sem lettek túl jók. Sullinger 24 pontos, 17 lepattanós dupla-dupláját 9/25-ös mezőnymutatóval érte el, a Sixersnél Turner 6/17-et, Carter-Williams 4/14-et tudott összehozni, igaz előbbi a 16 pontja mellé 6 lepattanót és 8 gólpasszt is fel tudott mutatni.

Tankolóbajnok a Boston. A Celtics legutóbbi 18 meccséből 16-ot elveszített, a franchise történetének legsikertelenebb hónapját zárták a januárban elért 2-15-ös mérleggel.

A Celtics legjobb dobói: Sullinger 24, Green 18/3, Humphries 13
A 76ers legjobb dobói: Hawes 20/12, Young 16/6, Turner 16

Milwaukee Bucks – Phoenix Suns 117-126
 
Frissesség a pontos dobások alapja. Jeff Hornacek nagyon jól bánt játékosai perceivel, ugyanis mind a tíz pályára lépő kosaras legalább 20, ám kevesebb, mint 30 percet töltött a parketten. Dragic (9/13 mezőnyből, 4/5 tripla) alig két negyednyi játékidő alatt beszórt 30 pontjával vezette sikerre a vendégeket, akik 28 gólpasszt osztottak ki, s bőven 50% feletti hatékonysággal dobtak.
 
Majdnem feltámadt a Bucks. A már 23 ponttal is vezető vendégek kis híján korán elhitték, hogy zsebben a mérkőzés. A záró negyed elején Henson és Ilyasova révén öt pontra megközelítette ellenfelét a Bucks, de itt észbe kapott a Suns, Dragic két perc alatt 11 pontot szórt be, ezzel végérvényesen bebiztosította a Phoenix győzelmét.
 
Negatív, pozitív sorozatok. A Milwaukee 2014-es mérlege katasztrofális. Bár többször álltak közel a sikerhez, a jelenlegi 1-13-as mérleg siralmas. Ezzel szemben a Suns négymérkőzéses idegenbeli túrájának harmadik találkozóját is megnyerte, s ha ma este legyőzik az Indianát, akkor hibátlanul tudhatják le a nagy kirándulást.
 
A Bucks legjobb dobói: Ilyasova 27/9, Knight 24/3, Middleton 17/6
A Suns legjobb dobói: Dragic 30/12, Green 23/12, Marcus Morris 16/6

Minnesota Timberwolves – New Orleans Pelicans 88-77

Love hálája. A T’wolves magasembere nem csak szavakkal, hanem játékával is köszönetet mondott szurkolóinak azért, hogy az All-Star gálára beszavazták. Erős dupla duplát szállított (30 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz), s Martinnal (18 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) együtt hátán cipelték csapatukat. Ez a két performansz elég volt ahhoz, hogy behúzza a hazai csapat ezt az erősen felejthető mérkőzést, s mérlegük 50% fölé kússzon.
 
Davis nélkül nem megy. A Cleveland ellen bal kezén ujjsérülést szenvedett a Pelicans centere, ezért kiülte a mai találkozót. Hiányában nem volt igazi védőmunkás a palánk alatti területeken, támadásban pedig totális szétesettség jellemezte a vendégeket. A 35,4%-os mezőny, 9,5%-os triplamutató, csupán 12 gólpassz, valamint a negatív szezoncsúcsnak számító 77 dobott pont hűen tükrözi a Davis hiánya miatt keletkező problémákat.
 
A Timberwolves legjobb dobói: Love 30/3, Martin 18/3, Cunningham 12
A Pelicans legjobb dobói: Aminu 18, Gordon 14/3, Evans 11

Dallas Mavericks – Houston Rockets 115-117

Harden nélkül száguld a Rockets. Ujjsérülése miatt sem a tegnapi Spurs elleni, sem a mai meccsen nem léphetett pályára James Harden, azonban csapattársai mindkétszer győzni tudtak a texasi riválisok ellen. A kezdőötös minden tagja elérte a 10 pontot, ráadásul Patrick Beverley kivételével mindegyikük 50 százalék felett dobott mezőnyből – a kispadról pedig olyan extrák érkeztek, mint Aaron Brooks 11 pontja, illetve Donatas Motiejunas dupla-duplája (12 pont, 13 lepattanó). A Rockets ezzel tartja ötödik helyét, a Mavs viszont kezdhet izgulni, mert a Grizzlies iszonyatos lendülettel tör előre mögötte a tabellán. 

Majdnem fordítani tudtak a dallasiak. Nowitzki és Carter óriásit játszott egész este, viszont többen betliztek a húzóemberek közül: a Monta Ellis-Jose Calderon duó például összesen 14 pontot szenvedett össze. 116-104-re vezetett három perccel a vége előtt a Rockets, azonban előbb Carter, majd Devin Harris dobott be három büntetőt, utána Carter egy hármast, végül Howard egy lepattanónál nagyon bután faultolta Nowitzkit – 115-117-re feljött a Dallas. Ezt követően Aaron Brooks adta el a labdát, 20 másodperce maradt a hazaiaknak, hogy megszerezzék a győzelmet – azonban Calderon két triplakísérlete is kimaradt. 

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 38/3, Carter 22/6, Harris 14.
A Rockets legjobb dobói: Parsons 26/6, Howard 21, Lin 18/6. 

Denver Nuggets - Charlotte Bobcats 98-101

Jól védekezett a hajrában a Bobcats. Henderson két büntetője után kettővel vezetett a Charlotte, a Denver az időkérés után Fourniernek adta a labdát, ám a vendégvédők szorításában nem tudta feltenni, a lepattanót ugyan megszerezte Mozgov, de Kidd-Gilchrist hátulról leblokkolta, a labda pedig a Bobcatshez került, ezzel véget ért a találkozó.

Big Al parádés. Az erőcsatár zsinórban tizedik meccsén ér el legalább húsz pontot, ezúttal 35-ig jutott, mellé leszedett 11 lepattanót is, mezőnyből pedig 50% felett tüzelt. Rajta kívül Henderson és Sessions emelhető ki, mindegyikük all-around játékot mutatott be, a Denvernél viszont a 33-at szóró Randy Foye és a dupla-duplázó Mozgov voltak a mozgatórugók.

A büntetők voltak a döntők. A Bobcats 19-1-re áll azokon a meccseken, amikor több büntetőt dobhattak rá, mint ellenfelük. Nos, ezúttal ők 42-szer, a Denver 13-szor állhatott a vonalra, ami óriási különbség. Az első 14 percben csak ők dobhattak egypontost, (14-et), és kilenc ponttal el is húztak ebben a periódusban.

A Nuggets legjobb dobói: Foye 33/9, Fournier 19/3, Mozgov 15
A Bobcats legjobb dobói: Jefferson 35, Henderson 16/3, Sessions 16

San Antonio Spurs - Chicago Bulls 86-96

A festék döntött. Erről a területről a Bulls 52 pontot szerzett, miközben a Spurs csupán 26-ot, ezt pedig nem lehetett eltüntetni, főleg úgy, hogy kintről sem dobott jobban a texasi csapat. A Leonard-Green-Splitter névsorhoz Ginobili is csatlakozott a sérültlistán, így pedig csak Belinelli maradt kinti dobónak, a kezdőben helyet kapó De Colo-Ayres-Jeffers trió pedig csupán nyolc pontot tudott hozzátenni. Emellett a Spurs 19 labdát eladott a vendégek 7 turnoverével szemben, amiből 16, a 14 támadólepattanóból pedig 19 pontot "kapott ajándékba" a Bulls.

Mindenki a magáét. A Bullsnál hét játékos kapott masszív perceket és mind a heten legalább tíz pontot értek el, legalább tíz dobásuk volt, és legalább egy gólpasszt kiosztottak. Ami furcsa lehet, hogy a legjobb asszisztoló Noah volt 8 gólpasszal, mellé tíz pontot, tíz lepattanót és négy blokkot is hozzátett. A Spursnél Tony Parkeren és a dupla-duplázó Duncanen kívül senki nem játszott jól, sem Belinelli, sem Diaw nem tudta hozni magát.

A  Spurs legjobb dobói: Parker 20/3, Duncan 17, Mills 12/6
A Bulls legjobb dobói: Butler 19/3, Boozer 16, Augustin-Gibson 15/3-15

Sacramento Kings - Memphis Grizzlies 89-99

Óriási formában a Grizzlies. Utolsó tíz meccséből kilencediket nyerte meg a Memphis, ma ismét Mike Conley (27 pont, 10 gólpassz) és Zach Randolph (18 pont, 7 pattanó) vezette a csapatot, a többiek pedig szépen alájuk dolgoztak: a rutinos Tayshaun Prince például a végjátékban hat pontot termelt be és gyakorlatilag megnyerte a meccset. Az egyetlen gondjuk a veterán Mike Miller sérülése lehet, de mivel Tony Allen bármikor visszatérhet, tudják menedzselni ezt a problémát. 

Gay már visszatért. A Kings nagy hármasából csak DeMarcus Cousins maródi, a másik két muskétás ma 47 pontot termelt – de nem voltak társaik. A Grizzlies remekül védte le a perimétert, a palánk alatt pedig egyedül a hosszú sérülésből néhány napja visszatérő veterán, Carl Landry volt hasznos, de nem lehetett esélye a Randolph-Gasol páros ellen. 

A Kings legjobb dobói: Thomas 24/12, Gay 23/3, D. Williams, Landry 8-8.
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 27/6, Randolph 18, Gasol 12.

Los Angeles Clippers - Washington Wizards 110-103

Sorozatban negyedszer. A Clippers Chris Paul nélkül is remek formában van, ennek köszönhetően már csak két vereségnyire van tőlük a nyugati 2-3. helyen álló Spurs és Trail Blazers. Ma kiemelkedő egyéni teljesítmények mellett csapatként is jól működtek: majdnem 50 százalékkal dobtak mezőnyből, 40-nel a triplavonal mögül, és döbbenetesen sok, 42 büntetőt harcoltak ki. 

A Wizardsnak sok volt a back-to-back. Tegnap óriási győzelmet aratott a Wizards a Golden State otthonában, ma viszont egy pici plusz hiányzott az újabb bravúrhoz. A Bradley Beal (20 pont) és John Wall (19 pont, 11 gólpassz) alkotta hátvédsor hozta magát, viszont hiába járt nagyszerűen labda és osztottak ki egymás között 31 gólpasszt a vendégek, a tripláknál eléggé érződött a fáradtság: mindössze 3/22-t teljesítettek. 

A Clippers legjobb dobói: Griffin 29, Crawford 21/6, Redick 20/9.
A Wizards legjobb dobói: Beal 20, Wall 19, Nene 14.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus