Durant és Westbrook csúcsformában, két vállon a Warriors

A Thunder túldobta a GSW-t, a Cavaliers a Clipperst - Nets-siker a fővárosban - Derrick Rose szárnyal - ki állítja meg a Hawksot?

Oklahomában megszakadt a listavezető Warriors jó sorozata, a Thunder két sztárja hatalmas formát fogott ki ellenük az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján. A Brooklyn meglepetésre a fővárosban oktatta a Wizardsot, pontgazdag meccsen győzött a Cavaliers a Clippers otthonában, Derrick Rose vezérletével nyert a Bulls. A keleti első Atlanta a Raptorst is nagyon simán verte, a visszatérő döntő MVP, Kawhi Leonard pedig megadta a szükséges pluszt a bajnoknak a Portland ellen. 

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Indiana Pacers – Detroit Pistons 96-98

Drummond győztes kosara. Elrontotta a hajrát az Indiana, a harmadik negyedben is vezettek már bőven, majd a negyedikben is ők játszottak jobban – ennek ellenére egál volt az állás fél perccel a vége előtt. Ekkor Hibbertre fújtak egy támadót, így a Pistonsé lett a labda, és bár az óriási meccset játszó Jennings hibázott, Drummondra senki nem figyelt, így a center visszapöcizte a labdát. Ezzel a vendégek az utóbbi 12 meccsükből 10. győzelmüket aratták és futnak a rájátszás után.

Jennings újabb hatalmas estéje. Az irányítóval nem lehetett mit kezdeni, egymaga vitte a hátán a csapatot. 37 ponttal zárta a találkozót, berámolt nyolc triplát, amivel beállította karriercsúcsát és folyamatosan dominálta a mérkőzést – amikor ő pályán volt, húsz pontot vertek a Pacersre. Rajta kívül a 16 pontos, 16 pattanós Drummond játszott még jól, de összességében gyengén dobott a Detroit – az Indianánál viszont hiába érték el hatan is a tíz pontot, a végjátékban ez nem ért győzelmet.

A Pacers legjobb dobói: Hibbert 14, Rudez 13/9, Mahinmi 12
A Pistons legjobb dobói: Jennings 37/24, Drummond 16, Monroe 11

Orlando Magic – Memphis Grizzlies 96-106

Jeff Green első villanása. A Bostontól nem rég megszerzett kiscsatár már a második meccsén bizonyította, hogy jó vétel volt – a negyedik negyedben ő húzta új csapatát. A játékrészt hétpontos fórral kezdték a vendégek, de a Magic hamar lefaragta ezt egylabdás különbségre – ekkor jött Green és két zsákolással eltüntette a hazaiak momentumát. Végül 21 ponttal zárt a padról beszállva, amivel ő lett csapata legeredményesebb játékosa, ráadásul ebből 11-et az utolsó negyedben szerzett. A Memphisnél nem játszott Conley, de így is szétosztottak 27 gólpasszt, Gasol majdnem tripla-duplázott és hatan lépték túl a tíz pontot.

Payton extrája. Az újonc irányító fontos láncszeme ennek az Orlandónak, ma ráadásul húzóembere is volt: 22 pontja és 12 gólpassza is karriercsúcs, ezen az estén ő volt csapata vezére. Vele együtt a kezdőötös nagyjából hozta, ami elvárható (Vucsevics 18 pont, 9 pattanó, Oladipo 16 pont, 4-4 pattanó és gólpassz, Frye 17 pont, 8 pattanó, 3 blokk, 4 tripla) - viszont a kispadról semmiféle plusz nem érkezett, a hajrában pedig nem tudtak mit kezdeni Greennel.

A Magic legjobb dobói: Payton 22, Vucsevics 18, Frye 17/12
A Grizzlies legjobb dobói: Green 21, Randolph 18, Allen 17/3

Philadelphia 76ers – New Orleans Pelicans 96-81

Meglepetés. Minden tekintetben felülmúlta a várakozásokat a Sixers annak ellenére is, hogy voltak fontos hiányzók a vendégeknél. A meccset egy nagy futással (22-6) kezdték, de végig kézben tartották az összecsapást és egyszer sem vezetett a New Orleans. Carter-Williams remek estéje (22 pont, 6 pattanó, 7 gólpassz, 3 szerzett labda) mellett Noel is villogott, 17 pontja mellé leszedett 11 pattanót és kiosztott öt blokkot is. A 45%-os mezőnymutató, a mindössze 9 eladott labda és a jó védekezés mind-mind meglepetés…

Davis hiánya már sok volt. Jrue Holiday után az MVP-jelölt erőcsatár is kiülte a találkozót sérülés miatt, ez viszont ma nem fért bele a vendégeknek. Két társa nélkül ma Evans is csak szenvedett, 8 pontja mellé 7 eladott labdát vétett, a kezdőből csak Gordon lépte át a tíz egységet. Ugyan Ajinca hozta az extrát a padról (16 pont, 14 pattanó), ma sem átütőerő, sem vezér nem akadt a Pelicansnél, ráadásul a 20 eladott labdával sem könnyítették meg a helyzetüket.

A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 22/3, Covington 18/6, Noel 17
A Pelicans legjobb dobói: E. Gordon 16/6, Ajinca 16, Fredette 13

Washington Wizards – Brooklyn Nets 80-102

A cserepletykák megtették hatásukat. Két fontos láncszemétől is szeretne megválni a Nets, ma ez a két játékos szállította számukra a kissé meglepő győzelmet. Brook Lopez és Jarrett Jack is 26 pontot szórt, ráadásul mindketten a második félidőben lendültek be igazán – előbbi 25 (!), utóbbi pedig 19 (!) egységet szórt a nagyszünet után, ezzel ketten együtt több pontot szereztek ez idő alatt, mint a teljes Washington. Ugyan a Brooklyn összességében nem játszott túl hatékonyan, a mentális plusz jelentkezett védekezésben is – a Nets hétmeccses vereségszériája az otthon általában remeklő Wizards ellen szakadt meg.

Teljesen enerváltan játszottak a fővárosiak. Hiányzott az erő és a lendület a hazaiak játékából, nem ültek a kinti dobásaik, nagyon kevés büntetőt harcoltak ki, ráadásul majdnem annyi labdát adtak el, mint amennyi gólpasszt osztottak szét. Egyénileg sem akadt senki, aki megtolja a csapat szekerét, csak Wall és Humphries lépte át a tíz egységet – a 80 dobott pont egyébként negatív szezoncsúcs, illetve otthon idén még nem kaptak ki ennyivel. 

A Wizards legjobb dobói: Wall 13/3, Humphries 12, Gortat 9
A Nets legjobb dobói: Jack 26/3, Lopez 26, Bogdanovic 12

Boston Celtics – Chicago Bulls 103-119

A második félidőben magára talált a Bulls. Félidőben még három ponttal vezetett a Boston, aztán a harmadik negyed közepétől átvette az irányítást a Chicago, a záró etapot pedig végül simán, 31-17-re nyerték meg. Ma a régi Derrick Rose-t láthattuk, aki 29 pontot szórt, ebből húszat a nagyszünet után, sok akrobatikus kosarat szerzett, egy-egyben nem lehetett tartani és kiosztott tíz gólpasszt is. Mellette 20 ponttal és 11 pattanóval dupla-duplázott Gasol, de Jimmy Butler is visszatalált korábbi önmagához, 22 egysége mellett 6 szerzett labdát is felírtak statisztikai lapjára. Rose-ra visszatérve: megtalálta tripláit is, ma például 5/8-cal végzett a vonalon túlról, ez pedig óriási fegyver a robbanékonysága mellett.

Védekezés nélkül nehéz. A Bostonnál minden rendben volt támadóoldalon, jól dobtak, kiosztottak 29 gólpasszt, nyerték a pattanózást és hatan lépték át a tíz pontot – viszont hátul nem tudtak mit kezdeni a Chicagóval. A nagyszünet után 64 pontot kaptak, a Bulls 50% felett dobott mezőnyből és a triplavonalon túlról is, ráadásul csak hétszer adták el a labdát Rose-ék –úgy mentek át a hazai védekezésen, mint kés a vajon. 

A Celtics legjobb dobói: Sullinger 20/6, Bass 16, Olynyk 14
A Bulls legjobb dobói: Rose 29/15, Butler 22, Gasol 20

Toronto Raptors - Atlanta Hawks 89-110

Dobógépek mindenhol. Brutális fölényben játszott az Atlanta a találkozó döntő részében, melyet kiválóan szemléltet a 60,9%-os mezőny és 52%-os triplamutató. A harmadik negyedben már meghaladta a két csapat közti differencia a húsz pontot, melyet a második játékrészben jegyzett gyorsindításos kosarakkal alapozott meg a Hawks. Horford hibátlanul dobott mezőnyből (8/8, 5 lepattanó, 5 gólpassz), a kezdőjátékosok pedig 23 gólpasszt osztottak ki, a csapat végül 30-nál állt meg. 

Sokba kerültek az eladott labdák. 19 alkalommal vesztették el a játékszert a Raptors játékosai, melyből 24 pontot szereztek a vendégek, s többek között ez a mutató is lehetetlenné tette, hogy a Lowry-ék szoros mérkőzésre késztessék a keleti listavezetőt. A Raptors a legutóbbi három mérkőzésén 55 eladott labdát vétett. Nagyobb baj volt, hogy jól teljesítő DeRozan (11/18 mezőnyből) mellett csak James Johnson (7/11, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) hozott olyan teljesítményt, amire lehetett volna alapozni.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 25/3, Johnson 17, Lowry 11
A Hawks legjobb dobói: Horford 22, Millsap 16/6, Carroll 13/9, Teague 13/3

Oklahoma City Thunder - Golden State Warriors 127-115

Szinte tökéletes támadógépezet. Visszavágott a január 5-én elszenvedett 26 pontos vereségért a Thunder. A hazaiak sikerének okát gyorsan megmagyarázza két legjobbjuk, Durant (14/18 mezőnyből, 9 lepattanó, 4 gólpassz) és Westbrook (7/19, 15 lepattanó, 17 gólpassz, 4 szerzett labda) MVP-formát idéző teljesítménye. Ám, ha még melléjük betársítjuk a karriercsúcsig jutó Ibakát (12/18, 8 lepattanó) és Waiterst (8/16, 4 lepattanó, 3 szerzett labda), akkor már kis túlzással a meglepő kategóriát súrolja, hogy 12 pont került csak a két együttes közé. Az első félidő vége hihetetlen végjátékot hozott, mely egyúttal lélektani fordulópontot is jelentett, innen már kizárólag a Thunder akarata érvényesült.

Vége a sorozatnak. Nyolc győztesen megvívott találkozó után kapott ki a Warriors, mely a szezon során még nem zárt mérkőzést ilyen mennyiségű kapott ponttal. A kezdők megtették vendégoldalon, ami telt tőlük, azonban a kispadról csak minimális támogatást kaptak, mely 21 ponttal, 7/22-es mezőnymutatóval zárt. A második negyedtől kezdve már csak üldözték ellenfelüket Curry-ék, de a tíz pont körüli differenciát már nem tudták eltüntetni. Nehéz is lett volna, hiszen lepattanózásban (43-54) alulmaradtak és a Thunder pontosabban dobott (45,7% - 52,6%), mint a Warriors.

A Thunder legjobb dobói: Durant 36/9, Ibaka 27/3, Waiters 21/6
A Warriors legjobb dobói: Thompson 32/9, Speights 20, Curry 19/6

Dallas Mavericks - Denver Nuggets 97-89

A jó kezdés aranyat ér. Nagyon gyorsan, mindössze három perc alatt két számjegyű előnyt alakított ki a hazai csapat, melynek első tíz pontját Nowitzki szerezte. Annak ellenére, hogy messze álltak a Mavericks játékosai a hazai parketten elfogadható, átlagos dobóformától (41,8% mezőnyből, 32% hárompontosból), egy percig sem forgott veszélyben győzelmük, mivel végig tartották a találkozó kezdetén kialakított differenciát. Nowitzki a jó kezdés után sem állt le (8/18 mezőnyből, 4/5 hárompontos, 9 lepattanó), mellette még Parsons (6/11, 7 lepattanó), a dupla-duplázó Chandler (4/4, 16 lepattanó) emelkedett ki a mezőnyből. Rondo majdnem dupla-duplát ért el, pedig csak 2 pontig jutott (9 lepattanó, 8 gólpassz, 5 eladott labda). 

Nem elég a sebesség. Felvette a kesztyűt a vendégcsapat, mely a gyorsasággal próbálta lenyomni a Dallast, ugyanis nem kevesebb, mint 28 pontot szerzett gyorsindításból. Lawson gyenge dobóformájával (3/13 mezőnyből, 12 gólpassz, 6 lepattanó) Hickson (5/7, 14 lepattanó, 5 eladott labda) pedig az ellenfélnek ajándékozott labdákkal rontotta le teljesítményét. Vezér és jó dobások nélkül (Afflalo 6/17, Nelson 5/14, Chandler 4/12) csak egy-két felzárkózási kísérletre futotta a vendégektől.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 25/12, Parsons 18/3, Ellis 14/3
A Nuggets legjobb dobói: Afflalo 16/9, Nelson 14/6, Hickson 13

San Antonio Spurs - Portland Trail Blazers 110-96

Örömteli visszatérés. Hosszú kihagyás után jelentkezett újra játékra Kawhi Leonard (8/18 mezőnyből, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 3 szerzett labda), aki nem fogta vissza magát, csapata első 12 pontjából hatot vállalt magára és a folytatásban is aktívan tevékenykedett. A Spursből hat játékos került tíz pont fölé, közülük négyen a 17-et is elérték – remek volt a csapatjáték, a hazaiak 42 kosarából 34-et előzött meg gólpassz. A Spurs a harmadik negyedben egy 10-0-s rohammal szakította le ellenfelét, kis túlzással a vendégek csak keresték a labdát a második félidő nagy részében.

Teljesen felőrölve. A vendégek alulmaradtak a lepattanózásban (32-49), a festékben folytatott harcban (28-38) és csupán 6 pontot tudtak szerezni gyorsindításból. Három játékosra tudott támaszkodni a Portland, mely nagyon kevés a bajnok otthonában, s mint tudjuk, az egyéni villanások is ritkán hoznak sikert. Aldridge (9/18 mezőnyből, 8 lepattanó) és a kintről veszélytelen Lillard (9/17, 0/5 hárompontos) vitték a prímet pontszerzésben - melléjük ért fel a csere McCollum (7/10, 2/2 tripla), aki idén harmadik alkalommal került tíz pont fölé és közel állt ahhoz, hogy megdöntse karriercsúcsát. 

A Spurs legjobb dobói: Leonard 20/3, Green 19/12, Mills 18/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 24, Lillard 23, McCollum 17/6

Phoenix Suns - Minnesota Timberwolves 110-99

Nem adta olcsón a Wolves. Néhány napja az irányító Mo Williams franchise-rekordot (52 pont) dobott a Minnesotában, ma megállt 26 pontnál – ennek ellenére (vagy éppen ezért) csapatra emlékeztetett a vendéggárda. A sérült Shabazz Muhammad helyén játszó Budinger kivételével minden kezdőjátékos legalább 12 pontot szerzett, 42 mezőnykosarukra 26 gólpassz jutott, és még a kispadról is jött némi segítség. 

Dragic és a kispad lerendezte. Egy nagy hiányossága van a Wolvesnak – nem védekeznek, ami miatt egy komolyabb csapat ellen nincs esélyük. A Suns hiába harcolt ki csak 11 büntetőt, ez nem az ellenfél hatékonyságát dicséri – mindössze 14 faultot ütöttek be a Timberwolves játékosai, miközben a Phoenix 55 százalék felett tüzelt, ami döntőnek bizonyult. A szlovén hátvéd (21 pont, 8 gólpassz) mellett a cseresor 52 pontot tett fel a táblára, különösen Gerald Green és a csapathoz pár nappal ezelőtt kerülő magasember, Brandan Wright (11 pont 5/6-os mezőnnyel) villogott. 

A Suns legjobb dobói: Dragic 21/3, Green 19/6, Mark. Morris 13/3.
A Timberwolves legjobb dobói: Williams 26/15, Wiggins 17/3, T. Young 13.

Utah Jazz - Los Angeles Lakers 94-85

Egy félidő volt a Lakersben. Jordan Hill vezetésével (16 pontjából 12-t szerzett ekkor az erőcsatár-center) a nagyszünetig partiban volt a Kobe Bryantet ismét pihentetni kénytelen vendégcsapat – ráadásul a kezdőirányító Ronnie Price is hiányzott orrtörés miatt. Fordulás után viszont szinte csak Nick Young tudott betalálni (ő is javarészt büntetőből, végül 13/13-mal zárt a vonalról), a csapatjáték, mint olyan teljesen eltűnt: a Lakers játékosai 7 (!) gólpasszt osztottak ki a teljes meccsen. Az előző mérkőzésükön Kobe Bryant egymaga 17-et szortírozott szét…

Nehezen, de sikerült. Négy használható játékosa volt ma a Jazznek, de ez is elég volt a győzelemhez. Gordon Haywardra nem volt opciója a Lakersnek, a kiscsatár ezt kihasználta (31 pont, 7 gólpassz), és az irányító Trey Burke is gond nélkül dobott 20 pontot. A palánkok alatt Favors dupla-duplát szállított (18 pont, 10 pattanó), a rettenetes napot kifogó török centert, Enes Kantert pedig kompenzálta a francia Rudy Gobert egy sokoldalú estével (7 pont, 6 pattanó, 3 gólpassz, 3 blokk, 2 labdaszerzés). 

A Jazz legjobb dobói: Hayward 31/12, Burke 20/12, Favors 18.
A Lakers legjobb dobói: Young 23/6, Hill 16, Ellington, Boozer 9-9.

Sacramento Kings - Miami Heat 83-95

Jól zárult a nyugati túra. Öt meccset játszott a nyugati parton a Heat, és 3-2-es mérleggel zárt – a vállalható portlandi és oaklandi (Warriors) vereség mellett legyőzték a Clipperst és a Lakerst, illetve most a Kingset is. Chris Bosh és Luol Deng kintről-bentről folyamatos veszélyt teremtett, a center Hassan Whiteside és Udonis Haslem pedig szépen lassította le DeMarcus Cousinst. Mivel Rudy Gay sérülés miatt eleve nem is játszott, szokás szerint senki nem tudott előlépni a Sacramentónál. 

Okos volt a Heat. Bár a hátvédek Dwyane Wade hiányában nem villogtak támadásban, a labdát rendre el tudták juttatni a két csatárnak, akik megoldották a támadójátékot. Védekezésben viszont nagyon kellettek a fürge kisemberek, rendre odaértek a besegítésekre, figyelték a passzsávokat – ennek köszönhető, hogy Cousins 4/12-es mezőnymutatója mellé 8 eladott labdát tett. A Miami megállította a zuhanását a tabellán, és némi önbizalmat szerzett a következő meccsre – a listavezető GSW-t szétdobó Thunder látogat hozzájuk.

A Kings legjobb dobói: Cousins 17, McLemore 15/9, Collison 13/3.
A Heat legjobb dobói: Bosh 30/9, Deng 25/6, Napier 12/3.

Los Angeles Clippers - Cleveland Cavaliers 121-126

Ez már értékelhető volt. A Cavaliers rossz formában volt az elmúlt hetekben, a Lakers elleni siker pedig nem volt igazi értékmérő – a Clippers elleni már igen. Kevin Love hátfájdalmak miatt hiányzott, és nagyon olyan érzése lehetett a drukkereknek, hogy kivették a féket a csapatból. Kyrie Irving 37 ponttal oktatta Chris Pault, James pedig eladott ugyan 9 labdát, de közel járt a tripla-duplához (32 pont, 11 pattanó, 7 gólpassz). A meccs hőse viszont a Love helyén kezdő Tristan Thompson volt, aki Blake Griffint ugyan nem tudta lelassítani, de két dobást elrontva jutott 24 pontig, szedett 12 pattanót és adott 2 blokkot is. A Cavs mindössze nyolc játékost foglalkoztatott, de így is nyerni tudott, és újra 50 százalék feletti a mérlegük (21-20).

Austin Rivers bemutatkozása nem sikerült. A vezetőedző Doc Rivers fia első meccsét játszotta a Clippersben, de nem váltotta meg a világot (0/4 mezőnyből) – de teljesítménye nem volt látványosan rossz Jamal Crawford (3/12 mezőnyből) és Chris Paul szenvedése mellett. A liga talán legjobb irányítójának a gólpasszokkal ma sem akadtak gondjai (14-et adott), viszont a dobásokkal hadilábon állt (4/15 mezőnyből), és az 5 eladott labda sem mutat szépen. Különösen az ötödik volt fájó, mert az döntötte el végleg, hogy nem nyer a Clippers – hiába zárkózott fel 107-117-es hátrányból a hazai csapat Griffin (34 pont, 10 pattanó) révén. 

A Clippers legjobb dobói: Griffin 34, Jordan 19, Barnes 17/9.
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 37/15, James 32/9, Thompson 24.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus