Eddigi legszorosabb meccsét nyerte meg a Golden State!

Dupla hosszabbítást nyert a GSW Bostonban - visszatért Shumpert, gálázott a Cavs - a Memphist is szétdobta a Charlotte

Két kezdőjátékosa nélkül kis híján elszenvedte első vereségét a Golden State Warriors az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján, de Steph Curry és Draymond Green vezérletével kétszeri hosszabbításban végül a Bostont is legyőzte a címvédő. Visszatért Iman Shumpert és a Cleveland lemosta az Orlandót, a Charlotte dobófesztivált rendezett Memphisben, a Pacers remek játékkal hozta a rangadót a Miami ellen, a New Orleans pedig triplaesővel áztatta el a Washingtont. A Spurs könnyedén verte a Lakerst, a Toronto majdnem elbukta nagy előnyét a Bucks ellen, a Denver viszont komoly hátrányból fordított és hosszabbításban legyőzte a Minnesotát – közben Emmanuel Mudiay megsérült.

Visszajátszás: Memphist is bevették a charlotte-i ágyúk

Indiana Pacers – Miami Heat 96-83

Csapatmunka volt. Nem Paul George extrájával nyert a Pacers, ezúttal csapatként működött remekül a gépezet a második félidőben. A nagyszünetig inkább a Miami akarata érvényesült, de a harmadik negyedben Ellis és George is kilenc-kilenc pontot szórt be, a dobóhátvéd pedig végül idei legjobbját hozta: 24 pontja mellé kiosztott hat gólpasszt és ellopott hat labdát is. George ugyan kicsit visszafogottabb volt (önmagához képest), de Mahinmi remekelt a festékben (18 pont, 12 lepattanó), a hazaiak pedig védekezésben is fel tudtak lépni: a fordulás után csak 35 pontot engedélyeztek a Heatnek, így végül sima győzelmet arattak.

Támadásban megint kevés volt a Miami. A Wade-Bosh duóban és alapjátékokban bízott a vendégcsapat, ez pedig egy félidőn át működött is – a nagyszünetig 48 pontot szerzett a floridai alakulat. A fordulás után azonban egyre kevésbé találták a megoldást, a harmadik negyed végétől pedig egyre csak nőtt a hátrányuk – Dragic megint nagyon gyenge volt, Whiteside-ot nem lehetett pályán tartani, a padról pedig csak Green tudott hozzátenni, így sorozatban kilencedszer is kikaptak Indianában.

A Pacers legjobb dobói: Ellis 24/12, George 23/3, Mahinmi 18
A Heat legjobb dobói: Bosh 23/3, Wade 20, Green 13/9

Orlando Magic – Cleveland Cavaliers 76-111

Gálázott a Cleveland. Ezúttal esélyt sem adott ellenfelének a Cavs, ugyan az első negyedben még szorosan alakult a meccs, félidőre már 16 ponttal vezettek a vendégek – sőt, a harmadikat egy 20-4-es rohammal kezdték és kiütötték az Orlandót. Az előnyük volt már negyven pont is, pedig nem erőltették túl a kezdőket, LeBron James 29 percet kapott (az első negyed végén kiment a bokája, de vissza tudott térni), ez idő alatt pedig 25 ponttal, 8 gólpasszal, illetve 4 labdaszerzéssel húzta csapatát. A Cavs 56%-kal (!) dobott mezőnyből és 50% felett triplázott, de a Magic annyira gyenge volt ma támadásban (csak Vucsevics és a kipontozódó Hezonja jutott tíz fölé), hogy egy pillanatig sem volt kérdés a győztes kiléte.

Shumpert visszatért. A vendégek dobóhátvédje idei első mérkőzését játszotta és nem látszott rajta a rozsda: a padról beszállva 24 perc alatt 14 pontig jutott 5/7-es mezőny- és 2/3-as triplamutatóval. Védekezésben is rögtön éreztette jelenlétét, a Cavsnél pedig abban bíznak, hogy a következő meccsen Kyrie Irving is debütálhat – most Dellavedova és Cunningham volt a kezdő hátvédpáros (JR Smith betegség miatt hiányzott).

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 14/3, Hezonja 12/6, Payton 9, Smith 9
A Cavaliers legjobb dobói: James 25, Mozgov 17, Jones 15/12

Philadelphia 76ers – Detroit Pistons 95-107

Két negyed meg a többi. Bár a végeredmény viszonylag szoros eredményt sejtet, ez egy tükörsima találkozó volt. A Pistons rögtön egy 11-0-lal nyitott és egy pillanatig sem adott esélyt ellenfelének, már az első negyed végére húsz pont feletti előnyt épített ki – ezt követően lepihenték Jacksonék a második etapot, majd a harmadikat megint megnyomták, a különbség a harmincat súrolta. A záró negyedben kozmetikázhatott az eredményen a Philly, de ez nem számított: idei 23. vereségét is elszenvedte a gárda.

Ez Morris városa. Marcus Morrist sok barátja és a családja is eljött megnézni szülővárosában, aki szerint ez egy különleges mérkőzés volt számára – be is rámolt 21 pontot 7/9-es mezőny- illetve 3/3-as triplamutatóval nyolc lepattanó és négy gólpassz társaságában. Remek teljesítménye mellett Reggie Jacksont és Andre Drummondot (18 pont, 16 pattanó, 4 blokk) érdemes kiemelni, a vendégeknél pedig ismét jól teljesített Okafor (22 pont, 10/18 mezőnyből) – Tony Wroten ezúttal pihenőt kapott a térde miatt.

A 76ers legjobb dobói: Okafor 22, Covington 18/9, Noel 10
A Pistons legjobb dobói: Morris 21/9, Jackson 21/3, Drummond 18

Boston Celtics – Golden State Warriors 119-124 – kétszeri hosszabbítás után

A Boston járt eddig a legközelebb. A Celtics a teljes mérkőzés során jól tartotta a Klay Thompsont és Harrison Barnest nélkülöző bajnokot, a GSW egyszer tudott csak meglépni tizenegy ponttal, egyébként szinte végig fej-fej mellett haladtak a felek. A rendes játékidő végén Curry nagy hármasára Thomas tudott válaszolni, majd az utolsó dobást elrontotta – Livingston blokkolta a kísérletet. Az első hosszabbításban csak 7-7 pont született, majd a második túlórában egy fokkal koncentráltabb volt a Warriors – Crowdernek itt is labdája volt az egyenlítéshez, de ez már lejött, két büntetővel pedig nyerni tudott a címvédő. A Celticsnél Thomas mellett parádézott a 28 pontig jutó Kelly Olynyk, illetve az első negyedben 15 pontot szórt Avery Bradley, de összességében a remek csapatvédekezés lehetett volna a siker kulcsa.

Megharcolt érte a Warriors. A tartalékosan felálló bajnokon érződött a fáradtság, a Boston pedig végig nagyon fizikálisan, nagyon szorosan védekezett – Steph Curry-nek egy nyugodt pillanata nem volt. Ez meg is látszott a teljesítményén, mert 38 pontját 9/27-es mezőnymutatóval érte el (6/13 tripla, 14/14 büntető), gyakorlatilag nem volt jó dobóhelyzete, míg nyolc gólpasszára jutott nyolc eladott labda is. Ennek ellenére természetesen ő, illetve az extrát játszó Green (24 pont, 11 pattanó, 8 gólpassz, 5 labdaszerzés, 5 blokk) volt a vezér és bár a gárda idei legrosszabb dobóformáját hozta (39%), megküzdött a 24. győzelemért – így továbbra is veretlen Luke Walton csapata.

A Celtics legjobb dobói: Olynyk 28/9, Bradley 19/9, Thomas 18/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 38/18, Green 24/6, Iguodala 13/3

Toronto Raptors – Milwaukee Bucks 90-83

Majdnem elrontotta a Toronto. Az első félidőben lejátszotta ellenfelét a Raptors, DeRozan vezérletével a Bucks minden hibáját kihasználták a hazaiak és 18 pontos előnyt építettek ki a nagyszünetre. Itt azonban kicsit belealudtak a meccsbe, a Milwaukee pedig ezt érzékelve megkezdte a felzárkózást: a negyedik negyedben négy pontra közelítettek Middletonék, sőt, az utolsó percben is csak öt volt közte, amikor Kyle Lowry bevitte a döntő ütést egy ziccerrel. DeRozan 27 pontja mellett egyébként csak Joseph-et lehet kiemelni a hazaiaknál, Lowry ezt a meccset „lepihente”, de így, illetve Carroll és Valanciunas nélkül is sorozatban harmadik győzelmét aratta a Raptors.

Idegenben nem megy. Sorozatban kilencedik idegenbeli mérkőzését veszítette el a Milwaukee és úgy még nem nyertek idén találkozót, hogy nem dobták meg a 90 pontot – sőt, akkor is csak egyet, ha 100 alatt maradtak. Ezek után szinte törvényszerű volt az újabb bukás, az első félidőben rengeteg borzasztó dobást és eladott labdát mutattak be Jason Kidd játékosai, így bár a fordulás után Middleton (26 pont, 3/4 tripla) és Antetokounmpo (7/12 mezőnyből) révén felzárkóztak, nagy esélyük nem volt a sikerre.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 27, Joseph 13/3, Lowry 12/6, Scola 12
A Bucks legjobb dobói: Middleton 26/9, Antetokounmpo 15, Monroe 13

Memphis Grizzlies – Charlotte Hornets 99-123

Triplaeső hulljon rátok. Ugyan jobban kezdett a Memphis, már a második negyedtől átvette az irányítást a Charlotte, majd a fordulás után valósággal szétdobta ellenfelét: Kemba Walkerék végül szezoncsúcsot jelentő 18 hárompontost süllyesztettek el a hazai gyűrűben. A 33 egységet szerző irányító mellett az ismét remeklő Batum, valamint a padról ezúttal is nagy energiát hozó Lin-Lamb duó emelhető ki, ráadásul az extra kinti dobóforma mellett a 27/30 büntető is sokat tett hozzá a kiütéses győzelemhez. A Charlotte a hazai dominancia után idegenben is megmutatta oroszlánkörmeit és sorozatban negyedik győzelmével továbbra is keleti második.

Egy negyed volt a Memphisben. Marc Gasolék 11-0-lal kezdtek, első nyolc dobásukat sorozatban értékesítették és percek alatt 14 pontos fórt építettek ki – azonban ezzel el is lőtték minden puskaporukat. A folytatásban már csak asszisztálni tudtak a Hornets dobófesztiváljához, tűzerejük közel sem volt annyi, hogy ők is 120 pontot dobjanak, a védekezésük pedig romokban van – idén már negyedszer kaptak minimum tíz triplát és sokadik kiütéses vereségüket szenvedték el. Dave Joerger szerint csapata csak öt-hat percig védekezett, Marc Gasol pedig a „bárcsak tudnám” választ adta a riporter „mi volt a gond?” kérdésére…

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 17, Conley 16/6, Randolph 13
A Hornets legjobb dobói: Walker 33/15, Batum 20/15, Lin 16/6

New Orleans Pelicans – Washington Wizards 107-105

Neal kezében maradt az egyenlítés. Mindkét csapat lendületes és látványos támadójátékot játszott, 50% körüli dobóteljesítménnyel és jó triplázással, ráadásul fordulatok is voltak bőven. A Wizardsnál természetesen John Wall volt a főkolompos (26 pont, 7 pattanó, 12 gólpassz), de a Pelicans jól alkalmazkodott a meccshez, így a fővárosiak hátránnyal mehettek az utolsó percre azok után, hogy a negyedik negyedben is vezettek még nyolc ponttal. Az utolsó másodpercekben Holiday eladta a labdát, de megnyerte a feldobást Dudley-val szemben, Evans azonban hibázott egyet a vonalról: szűk öt másodperce maradt a Washingtonnak, Gary Neal teljesen tiszta középtávolit dobhatott el, de rövid lett, így kikapott a Wizards.

Evans és a triplák. A vendégek alacsony szerkezettel kezdtek és így is játszották végig a találkozót, védekezésben pedig duplázták Anthony Davist – a hazai hátvédek azonban megtalálták a megoldást. Tyreke Evans 5/6, Jrue Holiday 5/7, Eric Gordon 3/7 triplát süllyesztett el, Evans ráadásul hármat az utolsó negyedben, így a Pelicans franchise-rekordot jelentő 16 hármassal zárt – méghozzá 59,3%-os hatékonysággal. Mellettük azért Davis is hozott egy dupla-duplát, a New Orleans ezzel idei hatodik győzelmét aratta – igaz, ezzel továbbra is csak a Lakerst és a Philadelphiát előzi meg.

A Pelicans legjobb dobói: Evans 27/15, Holiday 19/15, Davis 18/3
A Wizards legjobb dobói: Wall 26/9, Neal 15/9, Porter 15/6

Denver Nuggets – Minnesota Timberwolves 111-108 – hosszabbítás után

Gallinari döntött. A Minnesota uralta az első félidőt és a harmadik negyed közepén még 18 ponttal vezetett – úgy tűnt, hogy simán hozzák a mérkőzést Wigginsék. Nem így történt, a Nuggets Gallinari, a padról 19 pontot szóró Jokics, valamint a szezoncsúcsot dobó Jameer Nelson vezérletével megkezdte a felzárkózást és az utolsó percekben már vezetett is – Nelson kezében azonban ottmaradt a győztes dobás, így jöhetett a túlóra. Itt Danilo Gallinari előbb egy triplát, majd egy nagy távoli kettest is elsüllyesztett, utóbbit hét másodperccel a vége előtt, erre pedig már nem érkezett válasz a vendégektől. A rossz hír a hazaiak számára, hogy az újonc irányító, Emmanuel Mudiay bokasérülést szenvedett a második negyedben és nem is tudott visszatérni.

Garnett mérföldköve. Kevin Garnett leszedte 11.409. védőlepattanóját is, amivel az örökranglistán megelőzte Karl Malone-t és fellépett a kilencedik helyre – ezt még a Pepsi Center közönsége is megünnepelte. KG mindenesetre sokat most sem töltött parketten, de a kezdőötös másik négy tagja hozta magát két és fél negyeden keresztül – onnantól elsősorban védekezésben esett szét a gárda, elveszítették a lepattanózást is, így végül vereség lett a vége.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 23/9, Nelson 20/12, Jokics 19/3
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 22, Martin 22/6, Towns 14

Utah Jazz – Oklahoma City Thunder 90-94

Majdnem elrontotta a Thunder. Ellentmondást nem tűrően, 9-0-val nyitott az OKC, az első negyed után pedig tucatnyi ponttal álltak előrébb. Durant 21 pontja mellett 8 pattanót és 2 szerzett labdát jegyzett, Westbrook pedig 24 egysége mellett 7-7 lepattanót és gólpasszt – azonban nem voltak dominánsak, a 2. negyedtől kezdve beindult a fojtogató Jazz-védekezés, 87-87-nél pedig utol is érték ellenfelüket a hazaiak. Itt azonban Durant megmutatta, mekkora tanár, egy triplával és egy nehéz kettessel, majd higgadt büntetőzéssel megnyerte a meccset csapatának.
 
A Jazz szimpatikus vesztes volt. Az első negyedben összeszedett nagy hátrányt sziszifuszi munkával ötre csökkentette a Jazz a 4. negyed elejére, de az utolsó játékrész elején úgy tűnt, hogy elúszik a hajó – 83-71-re vezettek a vendégek. A B (Burke, Burks, Booker) és a H (Hayward, Hood) betűsök viszont egy nagy futást rendeztek, amivel majdnem meg is csípték a győzelmet. A Jazz Gobert nélkül is elrontotta Duranték játékát (14 gólpassz, 13 eladott labda), és ha egy kicsit jobban büntetőznek (16/24)… Így csak Enes Kanter masszív kifütyülése okozott örömöt a hazai drukkereknek.
 
A Jazz legjobb dobói: Hayward 19/12, Burke 16/9, Burks 15.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 24/6, Durant 21/3, Kanter 11.

San Antonio Spurs – Los Angeles Lakers 109-87

Egy félidő volt a Lakersben. Félidőben csak két ponttal vezetett a San Antonio, a vendégek hátvédjei ugyanis remekeltek támadásban: a kezdőbe kerülő Russell és Williams egyaránt 15 ponttal, Kobe Bryant 9 egységgel jelentkezett. Fordulás után viszont jött az összeomlás, különösen a 4. negyed sikerült csúnyára. Ekkor nagyon hiányzott a bokasérülését kúráló Jordan Clarkson, aki plusz lendületet tudott volna adni. Két Lakers-játékosnak azért volt oka örömre, az újonc Russell 24 pontja mellett 6-6 gólpasszt és lepattanót jegyzett, Kobe Bryant pedig újra ellopta a showt, nagy ünneplésben részesítette őt a helyi közönség – holott a Lakers-szel korábban négyszer ejtette ki a Spurst a rájátszásból.
 
A végére sima lett. Bár Bryant és Gregg Popovich is begyűjtött egy technikait a régi szép idők emlékére, a meccs alapvetően nem volt nehéz a Spursnek. Aldridge és Leonard korlátlan úr volt a palánkok alatt (11-11 lepattanó), Patty Mills 22 egységet tett hozzá a padról, a negyedik negyedre teljesen elfáradó vendégeket gond nélkül győzték le. A Spurs így továbbra is második, a Lakers pedig messze az utolsó Nyugaton.
 
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 24, Mills 22/9, Leonard 16.
A Lakers legjobb dobói: Russell 24/15, Williams 19/6, Bryant 12/3.

Phoenix Suns – Portland Trail Blazers 96-106

CJ McCollum volt a nyerőember. Pazar szezont fut a Trail Blazers hátvédje, jó esélyei vannak a legtöbbet fejlődött játékos díjára, a Suns kiváló hátvédsora elleni remeklése pedig győzelmet is ért. A Portland kisemberei alapvetően jól játszottak, hiszen Lillard 18 pontja mellett 7 gólpasszt osztott ki, Aminu 13 egysége mellett 13 pattanóba kapaszkodott bele, a padról beszálló Crabbe pedig ponterős volt. Ezzel is azonban csak egál körül tartotta magát a vendégcsapat, 86-85-ös hazai előnynél azonban McCollum előbb bevert két tempót, majd adott két gólpasszt, végül bepörkölt egy hármast – ebből már nem állt fel a Suns.
 
Ez nagyon fájó vereség volt. Hiába Bledsoe nagyszerű estéje, a fent említett McCollum-megőrülésnél ő sem tudott válaszolni, és a Phoenix szerencsétlenségére más sem. Pedig Teletovic sokadik meccsén sem állt meg 4 tripla alatt, az erőcsatár Leuer 75 százalékkal célzott, a kispadról pedig Booker és Price is két triplával jelentkezett. Ugyanakkor Brandon Knight 10 gólpassza sem menti 0/12-es mezőny-, azon belül 0/8-as triplamutatóját – a két csapat 10-14-es mérleggel áll a nyugati 9-10. helyen, ami a Portlandnek egyértelmű siker, a Phoenixnek viszont kudarc.
 
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 31/12, Teletovic 15/12, Leuer 13/3, Len 13.
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 26/15, Crabbe 18/6, Lillard 18/3.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus