Egy legenda mérföldköve: Dirk Nowitzki 30.000 felett

Nowitzki elérte a 30.000 pontot - Westbrook 58-cal karriercsúcsot szórt, de kikaptak - 53 büntetővel nyert a Washington Phoenixben.

Elit klubba lépett Dirk Nowitzki az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján: a Dallas legendája elérte a 30.000 pontot pályafutása során, csapata pedig simán átgázolt a Lakersen. Russell Westbrook 58 pontos karriercsúcsot szórt a Portland ellen, de az OKC-nek ez sem volt elég a győzelemhez, így tovább süllyed a gárda, míg a Wizards Bogdanovic franchise-rekordjával és 131 dobott ponttal múlta felül a Phoenixet.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Oklahoma City Thunder – Portland Trail Blazers 121-126

Westbrook karriercsúcsa ment a levesbe. Ezúttal még a szokásosnál is „őrültebb” volt a Thunder vezére, a one-man show működött is, eredményre viszont mégsem vezetett. Westbrook a nagyszünetig beszórt 28 pontot, az „egypasszos” támadójátékból 60% feletti hatékonysággal dolgoztak a hazaiak és a fordulás után sem vett vissza a hátvéd – végül 58 pontos (21/39 mezőnyből, 13/16 büntető, 9 gólpassz) karriercsúcsot szórt, csapata pedig 50% felett célzott mezőnyből. Összességében tehát nem is azzal volt gond, hogy egy-egyezett (bár a negyedik negyedben és főleg a legvégén kulcshelyzetben többször is hibázott), hanem azzal, hogy a Thunder csapatvédekezése csődöt mondott, így szó szerint nem tudott annyit dobni Westbrook, hogy azt ne kapják vissza a túloldalon – kolosszális estéje végül ment a kukába, a gárda zsinórban negyedik vereségét is elkönyvelte. Ezzel a rossz szériával már ott tartanak, hogy öt meccsre vannak a negyedik helytől, míg a Denver öt és félre van tőlük.

Az utolsó perc a Portlandé volt. A két csapat múlt heti összecsapásán is extrát hozott Westbrook, de a Blazers akkor is „túlélte” ezt és nyerni tudott, most egy pillanatra sem veszítette el tartását a vendégcsapat – a 11 ponttal elvesztett első negyed után átvették az irányítást Lillardék. Összességében simán megtalálták a Thunder védekezésének réseit és könyörtelenül meg is büntették a hibákat, szépen járt a labda, heten lépték át a tízpontos határt és többen is folyamatos veszélyt jelentettek a gyűrűre – a Lillard-McCollum-Crabbe trió mellett Nurkic is komoly gondokat okozott az OKC-nek. Összességében 55,3%-kal dobtak mezőnyből, 47,8%-kal tripláztak és az utolsó percben a maguk javára döntötték el a meccset: 116-116 után egy támadópattanó után betalált Nurkic, majd Westbrook két hibája után Lillard is megtalálta a centert, innentől pedig 6/6 büntetőt értékesítettek, így nem engedték vissza ellenfelüket. Terry Stotts alakulata zsinórban harmadik győzelmével tovább közelített a playoff-helyek felé.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 58/9, Oladipo 16/12, Kanter 11
A Trail Blazers legjobb dobói: Crabbe 23/15, Lillard 22/6, McCollum 21/3

Dallas Mavericks – Los Angeles Lakers 122-111

Nowitzki: 30.000. Húsz pontra volt szüksége a német klasszisnak ezen az estén, hogy elérje a 30.000 pontot NBA-pályafutása során és ezzel a hatodik ilyen játékos legyen a liga történetében – nem bízta a véletlenre, 25-öt szórt (9/13 mezőnyből, 3/4 tripla) és csapata legjobbjaként zárt. A 38 éves legenda 19. szezonját tapossa a legmagasabb szinten, mégis beállította pályafutása legjobb első negyedét 18 egységgel, nem volt kérdés, hogy eléri-e ezt a fantasztikus mérföldkövet – ezzel ő lett az első nem amerikai kosaras, aki 30.000 pontig jutott. Nagyon megerőltetnie nem kellett magát sem neki, sem csapatának, mert hamar húsz pont körüli előnybe kerültek és csak a negyedik negyedben faragott le (rengeteget) hátrányából a Lakers, alapvetően más szintet képviseltek a felek – a texasiak sorozatban harmadik győzelmükkel harcolnak tovább a playoffért. Nowitzki egyébként azt mondta, hogy jövőre is szeretne még játszani, így pedig esélye lehet akár a pontlista ötödik helyén álló, a legendás 100 pontos rekordot tartó Wilt Chamberlain befogására is.

Asszisztált a Lakers. A vendégek csak közelről nézhették a dallasi Nowitzki-fesztivált, a találkozóhoz érdemben nem nagyon tudtak hozzászólni – hasonló volt a helyzet, mint a két csapat legutóbbi összecsapásán, amikor 49 ponttal nyert a Mavs. A végén ugyan szépítettek, ezúttal elkerülték a kiütést, de ez nem változtat azon, hogy esélyük sem volt és hogy zsinórban nyolcadik vereségüket szenvedték el – Julius Randle tripla-duplájának (13 pont, 18 lepattanó, 10 gólpassz) örülhetnek egyedül.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 25/9, Curry 18/12, Ferrell 16/6
A Lakers legjobb dobói: Russell 22/6, Clarkson 22/12, Randle 13, Ingram 13/3, Young 13/9

Phoenix Suns – Washington Wizards 127-131

Pontzáporos meccset húzott be a Wizards. Az első félidőben úgy tűnt, hogy kiütéssel nyernek a fővárosiak, mert az ellenállhatatlan támadójáték megoldhatatlan feladatot jelentett a Sunsnak, húsz pont felett járt már a különbség. A Phoenix azonban egy 14-0-s rohammal visszakapaszkodott és a mérkőzés utolsó öt percének 110-110-ről vágtak neki a felek, de érkezett egy Bogdanovic-tripla, majd John Wall villant elöl-hátul és pillanatok alatt meglógtak ismét a vendégek – a legvégén még rohamozott egyet a Suns, de a remekül büntetőző Washington megőrizte az előnyét. Ha már büntetők, meg kell említenünk, hogy a 29 ponttal beszálló Bogdanovic 16/16 egypontost süllyesztett el, ami franchise-rekordnak számít – rajta kívül Beal és Wall is remekelt, ez a trió pedig végül elégnek bizonyult a győzelemhez.

A rengeteg fault nem fért bele. Ahogy az utóbbi meccseken, úgy most is jól működött a hazaiak támadójátéka, most Eric Bledsoe kiemelkedett a gárdából, de így is járt a labda, mindenki hozzátette a magáét – annak ellenére, hogy Dudley-t hat perc játék után kiállították. A fiatalok mind hozták, amit kell, védekezésben viszont rengeteg hibát követtek el: képtelenek voltak megfogni a Washingtont és iszonyatosan sok személyi hibát ütöttek be, ráadásul a legtöbbször rossz ütemben. Ennek lett az eredménye a 32 fault és az 53 (!) washingtoni büntető, amit nem lehetett ellensúlyozni, hiába kapaszkodtak vissza 22 pontos hátrányból, ezzel annyira megkönnyítették a Wizards dolgát, hogy a hajrában a fővárosiak még feljebb tudtak kapcsolni, míg őket teljesen felemésztette a felzárkózás. Zsinórban három győzelem után így szoros meccsen alulmaradtak, péntek hajnalban a Lakerst fogadják a „kiesési rangadón”.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 30/12, Booker 25/12, Warren 15/3, Williams 15
A Wizards legjobb dobói: Bogdanovic 29/9, Beal 27/6, Wall 15

Az aktuális tabella itt elérhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus