Egyértelmű üzenet: oktatott a Cavs Bostonban

Nem adott esélyt Bostonban a címvédő - Westbrook, Curry és Harden is parádézott - nyert a Lakers San Antonióban.

Nagyon sima, 23 pontos győzelmet aratott Bostonban a címvédő Cleveland, így ismét vezeti Keletet – esélyt sem adtak jelenlegi fő riválisuknak LeBron Jamesék. Meglepetést okozott viszont a Lakers, amely győzni tudott San Antonióban, így mivel Steph Curry újabb parádéjával tartalékosan is hozta a kötelezőt, hivatalossá vált, hogy ismét a Warriors nyeri az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszát. Russell Westbrook szenzációs meccsével Memphisben is nyert az OKC, fontos győzelmet aratott a Miami, James Harden sikerre vezette a Houstont, nem hibázott a Clippers és a visszatérő Kyle Lowry-val megerősödve lenyomta a Detroitot a Toronto.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Charlotte Hornets – Miami Heat 99-112

Franchise-rekord. Ugyan a tűzerővel akadnak gondok Miamiban Waiters kidőlése óta, ezen az estén ihletett formában dobott a gárda, sőt, ez talán nem is elég erős szó: franchise-rekordot jelentő 21 hárompontost rámolt be Erik Spoelstra csapata 50% feletti hatékonysággal. James Johnson 6/7, Goran Dragic 5/8, Josh Richardson 4/7 triplával vette ki ebből a részét, az őrületes ágyúzás mellett viszont mindenképp ki kell emelnünk Hassan Whiteside-ot is, akit egy technikai „felébresztett” a harmadik negyedben – végül húsz lepattanónál és három blokknál állt meg, az eset után totálisan uralkodott a palánk alatt. A floridai alakulat ezekkel az extra teljesítményekkel kulcsfontosságú győzelmet aratott közvetlen riválisa otthonában és továbbra is nyolcadik Keleten – igaz, a hátralévő négy meccs során oda-vissza játszik a Washingtonnal, megy Torontóba és fogadja a Clevelandet…

Vége. Ezzel a vereséggel eldőlt, hogy a Hornets lemarad a rájátszásról, ugyan két nappal ezelőtt még reális esély volt arra, hogy Walkerék becsússzanak a legjobb nyolc közé, a back-to-back vereségek után 2,5 meccs a hátrányuk és már csak háromszor lépnek pályára. Félidőben egyébként még csak két pont volt a lemaradásuk, de Whiteside megőrülésével egy 14-0-s rohamot produkált a Miami a fordulást követően, innentől pedig nem nagyon volt esélyük – egyszer kapaszkodtak vissza tízen belülre, de mindenre érkezett válaszként egy tripla vendégoldalról. A kiemelkedő teljesítmények ezúttal elmaradtak és nem tudták tartani a lépést, talán csak Batum és Williams dicsérhető – hétvégén a Bostont fogadja a gárda az idei utolsó hazai mérkőzésén.

A Hornets legjobb dobói: Batum 24, Walker 18/9, Williams 15/9
A Heat legjobb dobói: Dragic 33/15, J. Johnson 26/18, Richardson 19/12

Detroit Pistons – Toronto Raptors 102-105

Lowry visszatért. Kisebb meglepetésre, a vártnál előbb pályára lépett a Toronto hetek óta sérült irányítója és nem csak hogy játszott, de azonnal vezérré is lépett elő: 27 ponttal és 10 gólpasszal állt csapata élére, játszott 42 percet, ő volt a Raptors legjobb játékosa. A győzelem viszont nem született meg könnyedén, DeRozant eléggé levették Bullockék és az első negyedet 18 ponttal (!) nyerte meg a Pistons, hogy aztán a záró etapot 15-tel behúzzák a vendégek – Valanciunas egymaga 11 pontot szórt ebben az időszakban, Joseph is hozzátette a magáét és az utolsó három percben utolérték ellenfelüket. A végén, clutch helyzetben Ibaka is berámolt egy triplát és az utolsó kosarat DeRozan jegyezte 102-100-nál, így nagy csatában kiharcolta a győzelmet a Casey-alakulat és fél meccsel vezet a Wizards előtt.

Caldwell-Pope késett. A hátvéd családi okok miatt nem volt ott csapatával a mérkőzés elején, csak a második negyed végére ért oda és a fordulás után került pályára – 17 percet kapott, mely alatt egyetlen kosarat szerzett, igaz, azt az utolsó percben. Nélküle is remekül kezdett a Smith-Harris-Morris trióra építő hazai alakulat, az irányító rendszeresen eljutott a gyűrűig és helyzeteket teremtett, de a negyedik negyedben ezek egyre inkább elfogytak, miközben védekezésben is komoly gondokba ütköztek – elfáradtak a meccs végére és az utolsó három percben már a Raptors akarata érvényesült. Érdekesség egyébként, hogy a második negyedben labdát kellett váltani, miután egy rossz passz az egyik néző italában kötött ki és addig a pontig 37-17-re vezetett a Detroit, majd a váltás után a nagyszünetig megfelezték a távolságot a vendégek…

A Pistons legjobb dobói: Smith 16, Harris 16/6, Morris 15/9
A Raptors legjobb dobói: Lowry 27/6, Valanciunas 19, Joseph 15/6

Memphis Grizzlies – Oklahoma City Thunder 100-103

Russell Westbrook elképesztő. Ugyan egy lepattanó híján lemaradt az NBA-rekordot jelentő 42. tripla-dupláról (van még erre négy meccse), de a back-to-back második felén így is egészen káprázatos játékot mutatott be a Thunder MVP-jelöltje. Az első perctől kezdve büntette a Conley nélkül felálló Memphist és elképesztő formában dobott, a harmadik negyedben egymaga 16 pontot rámolt be és végül 45-tel, közte 8/13 triplával (!) zárta az összecsapást – ebből az utolsó 14 másodperccel a vége előtt, clutch szituációban érkezett, mielőtt lezárásként két büntetőt is a helyére küldött volna. Szenzációs teljesítménye ezúttal győzelmet ért csapata számára, melyből ki kell emelnünk a hajrában két kulcsfontosságú hármast is elsüllyesztő Doug McDermottot – a gárda ezzel a győzelemmel gyakorlatilag bebiztosította a hatodik helyét, most elmegy Phoenixbe, Denverbe és Minnesotába, hogy végül a Nuggets ellen otthon zárja le az alapszakaszt.

Hiányzott Conley. Fegyelmezetten, határozottan védekeztek a hazaiak és a Gasol-Randolph párosra építve támadásban sem voltak elveszettek, de kellett volna egy kis plusz, némi extra a periméterről – ezt hozhatta volna Mike Conley, aki azonban szemsérülés miatt nem léphetett pályára. Ugyan mindent megtettek Tony Allenék, még másfél perccel a vége előtt is egálban voltak, de végül elsöpörte őket Westbrook és a Thunder – a hazaiak öttel kevesebb hármast dobtak és ugyanennyivel kevesebb támadólepattanót szedtek, nagyjából ennyi volt most a különbség.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 23/9, Randolph 20/3, Allen 14
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 45/24, Oladipo 15/3, McDermott 10/9, Kanter 10

Houston Rockets – Denver Nuggets 110-104

Ennyit a pihenésről. A sérüléssel és betegséggel is bajlódó James Harden legutóbb kihagyta idei első meccsét, most viszont már nem volt ilyenre lehetőség: 39 percet töltött parketten és parádés játékkal vezette győzelemre csapatát. A fegyverei ezúttal erősen limitáltak voltak (Anderson nem bevethető, Gordon és Lou Williams pedig 3/23-at dobott mezőnyből…), de jól használta a Capela-Nené párost, a hajrában pedig egymaga vette kézbe a dolgokat: az utolsó hat percben ő szerezte csapata mind a tizenöt pontját, amihez végül Gordon tett még hozzá két büntetőt. Szakáll 31 egységgel, hét lepattanóval, tíz gólpasszal és három blokkal zárt, igaz, rá nem jellemző módon a hajrában négy büntetőt is elrontott, de ez most belefért – vezérletével a 30% alatti triplamutató ellenére is hozta a találkozót a texasi alakulat. Ezzel az eredménnyel egyébként hivatalossá vált, hogy megvan nekik a nyugati harmadik hely, de nagyon közel állnak most már a ligaharmadik pozícióhoz is – két találkozóval vezetnek a Cleveland előtt ezen a téren. Érdekesség, ha már Westbrook tripla-dupláit követjük: Harden 61. dupla-dupláját hozta ezen az estén, amivel vezeti a ligát.

Nem volt jó a Denver. 40% alatt tüzelt mezőnyből a vendégcsapat, csak 18,4%-kal triplázott, így pedig még egy szintén gyengén dobó Houstont sem lehet megverni idegenben – még akkor sem, ha az ellenfél tizenkét büntetőt hajít mellé. Gallinari és Harris megtette, amit lehetett, de a játék nem úgy működött, ahogy szokott, Jokics rengeteg dobást hibázott (6/17) és bár másban kiemelkedőt nyújtott (19 lepattanó, 9 gólpassz, 5 labdaszerzés), ezúttal pontok kellettek volna – ezeket viszont senki nem tudta megbízhatóan szállítani, így újfent egy teljes meccs a gárda hátránya a Portlandhez képest.

A Rockets legjobb dobói: Harden 31/12, Nené 16, Capela 15, Ariza 15/9
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 23/9, Harris 17/3, Chandler 16/3

Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 91-114

Jamest egy kicsit azért érdekelte. A Cavs sztárja azt nyilatkozta a meccs előtt, hogy őt zsinórban hat nagydöntő után nem igazán tudja felizgatni egy alapszakasz-meccs még akkor sem, ha ez a jelenlegi legnagyobb keleti rivális ellen történik – a pályán ettől függetlenül 100%-on pörgött és parádés estét produkált. A tavalyi döntő MVP-je végig dominált, 36 pontig (14/22 mezőnyből), tíz lepattanóig, hat gólpasszig és két blokkig jutott, a Celtics nem tudott vele mit kezdeni – vezérletével a második negyedet 16 ponttal nyerte meg a címvédő, a záró etapot pedig 24 pontos fórral kezdhette meg. A különbség egyértelműen látszott a csapatok között még úgy is, hogy Tristan Thompson 447 mérkőzés után kénytelen volt kihagyni ezt az összecsapást – érdekesség egyébként, hogy ezzel a sikerrel is csak 2-9-re áll a gárda a back-to-backek második felén.

Lesz min javítani. Jól dolgozott a Cavs védekezése és a pihentebb, hazai pályán játszó bostoni támadógépezet tehetetlennek bizonyult – az első negyedben is csak Isaiah Thomas húzta övéit, a folytatásban azonban ez már semmire sem volt elég. Alig negyven százalékkal dobott mezőnyből az együttes és csak 7/33 triplát tudott elsüllyeszteni, simán elbukta a lepattanózást és 11 büntetőt is elhibázott – otthon kaptak kiadós leckét attól a csapattól, amelyiket mindenképpen meg kell verniük majd a céljaik eléréséhez. Szintén jelzésértékű, hogy James azt csinált ellenük, amit csak akart, sem Crowder, sem Bradley, sem más nem tudta megfékezni és úgy lett közte 23 a vége, hogy igazából sem Love, sem Irving nem játszott jól és csak 30,6%-kal dobta a triplákat a bajnok.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 26/3, Crowder 13/6, Horford 12/3, Olynyk 12/3
A Cavaliers legjobb dobói: James 36/3, Irving 19/3, Love 15/3

San Antonio Spurs – Los Angeles Lakers 95-102

Bravúr a javából. Komoly meglepetést okozott játékával és a végeredménnyel is a Lakers, hiszen az első negyedet 17 ponttal nyerte meg az együttes és onnantól végig kézben tartotta az összecsapást – pedig D’Angelo Russell egyáltalán nem lépett pályára, Brandon Ingram pedig csak tíz percet töltött ott. Remekelt viszont a kezdő irányítóvá váló Tyler Ennis (19 pont, 3/4 tripla, 6 gólpassz, 1 eladott labda), aki csapata legjobbjaként tevékenykedett és ezúttal minden pályára lépő szerzett legalább két kosarat – nem rohanták el a támadásokat, hatékonyan fejezték be őket és védekezésben is nagyon kitettek magukért. Ugyan a harmadik negyedben egy labdán belülre zárkózott a Spurs, a záró etapban ismét feljebb kapcsolt Luke Walton alakulata és parádés győzelmet aratott – azt is „elbírták”, hogy Metta World Peace 17 percet a parketten töltsön…

Így sem rossz. Eredetileg nem akart pihentetni Gregg Popovich, csak Danny Green maradt ki a kezdőből és Manu Ginobili kapott pihenőt, de csapata annyira gyengén rajtolt és akkora hátrányt szedett össze, hogy nem látta értelmét erőltetni – Leonard és Aldridge sem lépett már pályára a második félidőben, nélkülük jött vissza a meccsbe a San Antonio. Végül Parker, Gasol és Mills sem játszott húsz percet, inkább Simmons, Forbes, Bertans került előtérbe, így bár úgy tűnt, hogy nem a pihenés volt az eredeti terv, ha már a sztárokkal együtt is komoly volt a hátrány, legalább kaptak némi extra „szabadidőt” – tétje úgy sincs számukra a hátralévő meccseknek.

A Spurs legjobb dobói: Bertans 14/12, Parker 14, Leonard 11/3, Anderson 11/3
A Lakers legjobb dobói: Ennis 19/9, Clarkson 17/3, Nance Jr. 15/3

Phoenix Suns – Golden State Warriors 111-120

MVP-Curry kellett a sikerhez. Az utóbbi időben egyértelműen tavalyi önmagát idézi Steph Curry, az előző nyolc meccsből ötödször dupla-duplázott és a három nappal ezelőtti 42 pontos, 9 triplás estéjét kis híján lemásolta ezúttal: most is 42 pontig (15/26 mezőnyből, 8/13 tripla) jutott, ráadásul mellétett 11 gólpasszt, valamint 2-2 labdaszerzést és blokkot. Az első negyedben egymaga 23 egységet rámolt be, amivel meg is lépett (41-18-ra) a Warriors, de az Iguodalát és Greent (plusz ugye Durantet) nélkülöző ligaelső nem tudta lezárni az összecsapást, sőt, végig kapaszkodnia kellett, hogy a 17 ponttal elveszített második negyed után megőrizze az előnyét. Curry extrája azonban elégnek bizonyult, mivel a borzalmas kezdés után vállalhatóra mentette estéjét Klay Thompson (9/22 mezőnyből, 22 pont), dicséret illeti McCaw-t (4/5 mezőnyből, öt pattanó, négy gólpassz, három labdaszerzés) és a kispadot is, így végül hozták a kötelezőt. Ezzel letudták idei utolsó idegenbeli meccsüket, hivatalossá tették újabb alapszakasz-győzelmüket és a Pelicans-Jazz-Lakers trió elleni három hazai találkozóval zárják majd le az alapszakaszt.

Negatív franchise-rekord. A maximális fiatalításba és jövőépítésbe kezdő Suns zsinórban tizenharmadik vereségét szenvedte el, erre pedig csak egyszer volt példa a franchise történetében – ezt a negatív rekordot állította most be a csapat. Jól látszott, hogy éppen némi rutin hiányzott a gárdából, a Booker-Ulis páros nem tudta jól kihasználni a Warriors hibáit és védekezésben sem tudták megbüntetni Curry-ék lazaságát és hiányosságait. Igazából akkor voltak jók, amikor feljött a kispad, Dudley (19 pontos szezoncsúcs), Alan Williams (16 pont, 17 pattanó, utóbbi karriercsúcs) és Jones, ők adtak stabilitást a csapatnak, de ez nem lett elég a győzelemhez – a Thunder, a Mavs és a Kings ellen lehet még megtörni ezt a vereségsorozatot, így zárják az alapszakaszt.

A Suns legjobb dobói: Booker 21/6, Ullis 20/6, Dudley 19/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 42/24, Thompson 22/6, McCaw 9/3

Los Angeles Clippers – Dallas Mavericks 112-101

Nem hibázott a Clippers. Ez a meccs kötelező volt a hazaiak számára, ha gondolkodnak még a Jazz utolérésén és nem is rontották el az esélyt - nem brillírozva, de stabilan hozták az összecsapást. Akinek kellett, az villogott, Blake Griffin (32 pont, 11/14 mezőnyből, 6 gólpassz) tarthatatlan volt, DeAndre Jordan is büntetett a palánk alatt (11 pont, 20 lepattanó), Chris Paul szervezett (22 pont, 11 gólpassz), JJ Redick pedig tüzelt (25 pont, 5/8 tripla) - ugyan a padról nem érkezett különösebb segítség, ez elégnek is bizonyult a győzelemhez. A tizenegy ponttal megnyert első negyed után fokozatosan nőtt a különbség és végig kézben tartotta a találkozót Doc Rivers alakulata, bár a végén kicsit csökkentette a különbséget a Mavs - zsinórban negyedik győzelmük után csak fél meccs Crawfordék hátránya a Jazzhez képest, most elutaznak San Antonióba, majd fogadják a Houstont és a Sacramentót.

Csak asszisztált a Mavs. Nem szenvedett kiütéses vereséget, becsülettel helytállt, de a győzelemre nem volt esélye ezen az estén a Dallasnak, hiába játszott Nowitzki és Matthews is. Nerlens Noelt teljesen elnyomták Jordanék a palánk alatt és nem sok köze volt a meccshez, védekezésben súlytalan volt az együttes és támadásban is csak részmegoldásokat találtak Barnesék - nekik még négy meccs van hátra, Spurs és Nuggets otthon, Suns és Grizzlies idegenben.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 32/6, Redick 25/6, Paul 22/9
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 15/3, Ferrell 14/3, Barea 14/3

Az aktuális tabella itt elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus