Elbukott a Clippers Detroitban, a GSW a liga élén

Meglepte Paulékat a Pistons - ismét a Lakerst verte a GSW - a Miami törte meg a Memphis szériáját - gálázott a Cleveland.

Meglepő vereségbe futott bele a Los Angeles Clippers a Detroit Pistons otthonában, így a Lakerst ismét megverő Warriors állt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) élére. A címvédő Cleveland húsz triplát süllyesztett el és közel negyven pontot vert a Dallasra, hosszabbításban nyert az OKC és a Knicks, meglepetésre kikapott a Miamitól a Memphis, a Spurs győzelmi szériája viszont Bostonban sem szakadt meg.

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetőek!

Boston Celtics – San Antonio Spurs 103-109

Nem elég a jó nyitány. Parádés első negyedet vágott ki a hazai csapat, ami egy masszív 18-2-s futásnak volt köszönhető. Viszont a korán megszerzett nagy előnnyel nem tudott mit kezdeni a Celtics, így a Spurs a félidőre eltüntette hátrányát. A harmadik negyedben nagyon hatékonyak voltak a Boston külső dobásai, s ezeknek köszönhetően újra visszavették a vezetést a hazaiak. Mivel azonban Leonardra és a Spurs cseréire nem volt válaszuk, így csak futottak az eredmény után a negyedik negyedben.

A padról jött a megváltás. Alaposan belealudtak a mérkőzés elejébe a Spurs kezdői, s ez egy elég komoly, 14 pontosra rúgó hátrányban csúcsosodott ki. Viszont Popovich mester jó érzékkel nyúlt a padon ülőkhöz, így Mills (6/8 mezőnyből), a szezoncsúcsot hozó Lee (6/9, 12 lepattanó), valamint a karriercsúcsot dobó Bertans is oroszlánrészt vállalt a sikerből, s a cserepad 56 pontjából. Bár a második negyedbeli ébredés levezénylését és a vezér szerepét a dupla-duplázó Leonard vállalta magára, a segítségek nélkül aligha őrizte volna meg makulátlan idegenbeli mérlegét a Spurs.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 24/9, Bradley 19/9, Crowder 18/12
A Spurs legjobb dobói: Leonard 25/9, Mills 19/6, Bertans 15/9, Lee 15

Orlando Magic – Washington Wizards 91-94

Wall hozta a végjátékot. Remekül kezdett a Washington, futott egy 17-1-es etapot a vendégcsapat és már az első negyedben 19 ponttal vezetett, úgy tűnt, hogy kiütés lesz a vége. Nem így történt, innentől elég gyötrelmessé vált a Wizards támadójátéka és fokozatosan fogyott az előny, sőt, a negyedik negyedben át is vette a vezetést a Magic. A hajrában aztán egy 7-0-s futással ismét előrébb kerültek a fővárosiak és előlépett John Wall: az irányító szerezte csapata utolsó nyolc pontját, közte kulcsfontosságú büntetőkkel és egy 2+1-es játékkal, erre pedig nem tudott már mit lépni az Orlando. Wall végül 26 ponttal (10/18 mezőnyből) és 10 gólpasszal zárt, de mellette Beal és Porter is hozta magát, így a gárda idén először tudott nyerni idegenben.

Csak védekezéssel nem lehet nyerni. Az utóbbi nyolc mérkőzésén 92,5 ponton tartotta átlagban ellenfeleit a Magic és az első negyed után ezúttal is remekül védekezett a társaság: rendre rossz dobásokba, nehéz tempókba kergették bele a Washingtont. Ez azonban mit sem ér, ha nincs egyetlen megbízható opciójuk sem elöl és ligautolsók dobott pontokban, valamint mezőnyszázalékban is – a hajrában most is hiába vették át a vezetést, képtelenek voltak meglépni.

A Magic legjobb dobói: Ibaka 19/6, Vucsevics 17/3, Payton 15
A Wizards legjobb dobói: Wall 26/3, Porter 19/9, Beal 14/6

Cleveland Cavaliers – Dallas Mavericks 128-90

Könnyed gyakorlás a mérföldkőnél. Irving parádésan kezdte a mérkőzést, 7/7-es mezőny- és 4/4-as triplamutatót hozott az első negyedben, a harmadik negyedben már 10/10 mezőnynél tartott, aztán visszavett. Love újfent tündökölt támadásban, kettőjüket próbálta utánozni JR Smith, de csak egy 1/11-re futotta tőle (1/10 tripla). A nap ünnepeltje viszont James volt, aki 1000. alapszakaszbeli találkozóján lépett parkettre, s dupla-duplával (6/13 mezőnyből, 11 gólpassz) zárta a hamar edzőmérkőzéssé váló találkozót.

Nowitzki sem tud csodát tenni. Ahogy a Clippers, úgy a Cavs ámokfutásának sem tudott gátat szabni a hosszabb kihagyás után visszatérő veterán. A totális tanácstalanságot mi sem jellemezte jobban a Mavs-nél, mint hogy az első negyedet 20 pontos mínusszal tudtak le, a félidőben pedig 72-38-at mutatott az eredményjelző. Két külön kategóriát képviseltek a csapatok, s csak a hazaiakon múlt, hogy nem lett nagyobb a differencia, az utolsó negyed "előnyét" sem tudta kihasználni a Dallas, mely egyre mélyebbre ássa magát.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 27/21, Irving 25/12, James 19/6
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 15/3, Curry 13, Barnes 12

New York Knicks – Charlotte Hornets 113-111 – hosszabbítás után

Anthony megnyerte. A Knicks kiscsatára idei legponterősebb mérkőzését játszotta, végig komoly nyomás alá helyezte a Charlotte védekezését és végül 35 egységig (14/25 mezőnyből, 14 lepattanó) jutott – közte a hosszabbítást eldöntő duplával. Anthony már az első negyedben 16 pontot szórt, majd hozzátett még 11-et a harmadikban, amikor csapata próbálta ledolgozni a hátrányát, de a rendes játékidő végén győztesnek szánt kettese lejött. Itt már alapvetően Derrick Rose volt az első opció, az irányító agresszíven játszott, de Porzingingisnek is volt egy clutch triplája a ráadásban – a döntő szót aztán Anthony mondta ki három másodperccel a vége előtt. A Knicks ezzel sorozatban hatodik hazai mérkőzését is megnyerte és már 50% felett jár.

Nem jött a Walker-extra. A munka nagy részét elvégezte a Hornets, a harmadik negyedben meg is léptek a vendégek 13 ponttal, de a hajrában most nem igazán volt, aki megnyerje nekik a meccset. Batum (18 pont, 9 pattanó, 9 gólpassz) és Kemba Walker (17 pont, 7/16 mezőnyből) együtt 1/12-t dobott kintről, bár a rendes játékidő végén még mindkettejüknek voltak clutch dobásai, a túlórában hiányzott még egy ilyen játék. Hiába hozott a padról 5/6 triplát Marco Belinelli, ez sem volt elég a győzelemhez, ráadásul a második félidőben egy térdsérülés miatt kidőlt Marvin Williams – zsinórban negyedik vereségükkel süllyednek tovább.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 35/9, Porzingis 16/12, Rose 16
A Hornets legjobb dobói: Belinelli 19/15, Batum 18/3, Walker 17

Philadelphia 76ers – Chicago Bulls 89-105

Vége a túrának. Hatmeccses idegenbeli túrát zárt le a Chicago, méghozzá 4-2-es mérleggel, összességében pedig 10-6-ra áll Fred Hoiberg csapata – most pihenő következik és majd csak csütörtök hajnalban fogadják a Lakerst Gibsonék. Ezen az estén egyértelműen jobbak voltak a Philly-nél, Wade és Butler is remekelt, a harmadik negyedben pedig egy nagy futással végleg dűlőre vitték a dolgokat – a záró etapban már pihenhettek a kezdők, addigra harminc pont körül járt a különbség.

Embiid nélkül. Pihentette legjobb játékosát a hazai alakulat, nélküle pedig csak a nagyszünetig tudott látótávolságon belül maradni, A helyén kezdő Okafor nem volt faktor, összességében 40% alatt dobott a társaság, nem működött  a védekezés és több eladott labdájuk volt, mint gólpasszuk – ugyan a nagyszünetben még csak tíz pont volt közte, a fordulás után már nem tudtak kapaszkodni. Ezúttal nem a kosár nélkül záró Rodriguez, hanem Bayless került be a kezdőbe, de Covington is csak büntetőből talált a gyűrűbe, McConnell még úgy sem, nagyon harmatos volt a támadójáték.

A 76ers legjobb dobói: Ilyasova 14/3, Holmes 13/3, Stauskas 13/6
A Bulls legjobb dobói: Butler 26/3, Wade 26/3, Gibson 12

Detroit Pistons – Los Angeles Clippers 108-97

Hatalmas bravúr. Az idegenben eddig veretlen és a liga élén álló Clipperst nem kis tett volt legyőzni Van Gundy csapatától, főleg úgy, hogy pár hete hatalmas zakót kaptak Chris Pauléktól. Ezúttal már az első negyedben átgázoltak a vendégeken és tíz pont feletti előnyt építettek ki, bár ebből egyszer felállt a Clippers, a harmadik játékrészben megint a húsz egységet közelítette a különbség. Még ebből is visszakapaszkodtak Griffinék, de a záró etapot ismét megnyomta a Detroit és egy 15-2-es rohammal eldöntötte a találkozót. A remek csapatvédekezés mellett uralták a festéket is, támadásban pedig nagyon kiegyensúlyozott, hatékony játékot műveltek, a playmaker a 16 pontos, 10 gólpasszos Caldwell-Pope volt – ráadásul a kispad is villogott és Drummond faultproblémáit is elbírták.

Nem ültek a játékok. Chris Paul hiába zárt 15 gólpasszal, a nagyszünet után egyetlen pontot sem szerzett, ráadásul most a kispad sem tudott igazi lendületet adni – nyoma sem volt a sokszor látott elsöprő támadójátéknak. A korán beszedett nagy hátrány is rányomta a bélyegét Doc Rivers csapatának játékára, amely kint (7/21 tripla) és bent (36-48 a festékből, 32-42-re elveszített lepattanózás) sem tudott ellenfele fölé nőni. Azt sem tudták kihasználni, hogy Drummond és Morris is sokat ült az első félidőben, a negyedik negyedben pedig képtelenek voltak megújulni elöl – nem jöttek ki a figurák, kevés volt a jó dobóhelyzet és ezúttal senkitől sem érkezett igazán extra teljesítmény. Idei harmadik vereségével elveszítette első helyét a Clippers.

A Pistons legjobb dobói: Morris 17/3, Drummond 16, Smith 16/6, Caldwell-Pope 16/12
A Clippers legjobb dobói: Griffin 24/3, Redick 24/9, Crawford 14/3

Utah Jazz – Atlanta Hawks 95-68

Megfulladt az Atlanta. A Jazz fojtogató védekezésével szemben egy negyeden keresztül tudta felvenni a harcot a Hawks, a két középső játékrészben viszont összesen 24 pontot tudott szerezni – ráadásul a záró etapban még inkább összeomlott a társaság. Csapatszinten 31,3%-kal dobtak mezőnyből a vendégek, a festékben rengeteg helyzetet elhibáztak egyrészt Gobert miatt, másrészt saját maguk miatt is – Howard teljesen elveszett, de Millsap is messze elmaradt a várttól. Az utóbbi öt meccsből a negyedik vereségét gyűjtötte be Mike Budenholzer csapata, amely vasárnap a Lakers otthonában folytatja.

Hosszú percekig uralkodott a Jazz. A második negyedben egy 20-3-as, a negyedikben pedig egy 23-2-es etapot produkáltak a hazaiak, de azért nem használjuk a „futás” szót, mert inkább a védekezés miatt alakítottak ki ekkora előnyt – percekig képesek voltak teljesen elszívni a levegőt a Hawks-játékosok elől. Támadásban George Hill és Gordon Hayward megtette, amit kellett, kettejükre építve végig kézben tartották az összecsapást – az újabb győzelemmel megint 50% felett áll Quin Snyder csapata.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 24/3, Hill 23/15, Lyles 13/3
A Hawks legjobb dobói: Schröder 16/6, Millsap 11/3, Sefolosha 11

Milwaukee Bucks – Toronto Raptors 99-105

A klasszisok döntöttek a végén. Szoros mérkőzést játszottak a felek, egy kicsit szinte végig előrébb járt a Raptors – így volt ez a negyedik negyedben is, amikor megindította utolsó felzárkózását a Bucks. 96-95 után azonban előbb Kyle Lowry pörkölt be egy nagy triplát, majd Antetokounmpo kettesére DeRozan válaszolt egy rendkívül nehéz középtávolival – ez döntőnek bizonyult, főleg hogy Lowry el is lopta a labdát Antetokounmpótól. DeRozan ellen egyébként megtett mindent a Milwaukee, folyamatosan rotálták rajta a védőket, de a hátvéd ezúttal is beszórt 26 pontot (9/18 mezőnyből, 7 pattanó, 4 gólpassz), jó pár nehéz dobást elsüllyesztett és lehetetlen volt megállítani.

A triplák ellen voltak gondok. Támadásban ezúttal nem volt különösebb gond a Bucks játékával, beszórtak 12 hármast és Antetokounmpo (29 pont, 12/17 mezőnyből, 11 gólpassz) vezérletével hozták is a pontokat – igaz, rohanni közel sem tudtak annyira, mint korábban. Védekezésben azonban nem csak DeRozan ellen nem tudtak mit kezdeni, de hiába védekeznek papíron ők legjobban a triplák ellen, ezúttal kaptak 14-et 45,2%-kal, ezt pedig nem bírták el – hiába nyertek 48-30-ra a festékből, ezt kintről simán ellensúlyozta a Raptors.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 29, Snell 16/12, Parker 14/3
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 26, Lowry 19/12, Carroll 14/12

Memphis Grizzlies – Miami Heat 81-90

Meglepő győzelem. Dragic, Winslow, Ellington és Reed sem játszott a Heatnél, mégis az első pillanattól kezdve vezetett a gárda, volt, hogy 17 ponttal is – beszórtak 12 triplát és belehajszolták a Memphist 18 eladott labdába. Úgy védekeztek kőkeményen, hogy Hassan Whiteside nem igazán érezte a ritmust és úgy nyertek, hogy támadásban szinte használhatatlan volt a center – a padról érkezett azonban a 22 pontos, fáradhatatlan Tyler Johnson és végül meglepő győzelmet aratott a gárda.

Conley a padon, Randolph ott sem. Az erőcsatár édesanyja halála miatt nem tartott a csapattal, az irányító pedig a cseresorba került, Daniels és Harrison kezdett – utóbbi azonban 0/8-as mezőnymutatóval zárt és Conley végül nem kapott pihenőt, már az első negyedben beállt. Ő sem tudott változtatni csapata játékán, indiszponáltnak, dekoncentráltnak tűnt a gárda, támadásban nem jöttek ki a helyzetek, nem ültek a dobások – a gyorsan összeszedett hátrányt képtelenek voltak eltüntetni. Erik Spoelstra így váratlan pofont osztott ki korábbi segédjének, Dave Fizdale-nek, a Memphis sorozatban hat győzelem után kapott ki.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 16/3, Green 14, Gasol 9, Williams 9/3
A Heat legjobb dobói: T. Johnson 22/3, Waiters 15/3, J. Johnson 13/9

Indiana Pacers – Brooklyn Nets 118-97

Mély rotációval dolgozott a Pacers. Paul George és CJ Miles nélkül „belenyúlt a kispadba” Nate McMillan, hamar elkezdte rotálni csapatát és végül tizenegy játékost küldött pályára – közülük kilencen legalább 18 percet töltöttek a parketten. A játék így is remekül működött (55,2% mezőnyből, 42,3% tripla, 25 gólpassz), lendületesen és pontosan kosárlabdáztak a hazaiak, félidőben már tizenöt pont volt közte, de a harmadik negyedben még rátettek egy lapáttal Turnerék – végül a kezdőbe bekerülő Robinson lett a gárda legjobb dobója és kérdés nélkül hozták a kötelezőt.

Egyre lejjebb kerül a Brooklyn. Sorozatban hatodik vereségét gyűjtötte be a Nets, ezúttal nem volt reális esélyük a győzelemre – egy fokkal végig jobban játszott a Pacers, a vendégek nem tudták tartani a lépést. Brook Lopez újabb két triplát rámolt be, de egyrészt védekezésben képtelenek voltak lassítani az Indianát, másrészt eladtak húsz labdát, harmadrészt pedig nem is dobtak jól – következőleg a Sacramento ellen javíthatnak hazai pályán.

A Pacers legjobb dobói: Robinson 20/12, Stuckey 18/6, Turner 16, Jefferson 16
A Nets legjobb dobói: Lopez 20/6, Kilpatrick 16/6, Booker 10, Ferrell 10/6, Foye 10/6

Denver Nuggets – Oklahoma City Thunder 129-132 – hosszabbítás után

Westbrook hagyott teret a többieknek. Bődületes tripla-duplával jelentkezett az OKC sztárja, 36 pontja mellé 18 gólpasszt és 12 pattanót jegyzett, azonban a negyedik negyedig inkább csapattársait dobatta: Oladipo 26 pontig jutott, mellettük az újonc Sabonis, illetve három cserejátékos is elérte a 10 pontos határt. Így is 10 pont feletti hátrányban volt azonban a Thunder, Westbrook viszont az utolsó negyedben és a ráadásban összesen 24 pontot tett fel a táblára, belökve csapatát a célba. 

Nem tartott ki végig a Nuggets. A sérült Gallinari helyén kezdő Wilson Chandler remekelt, 32 pontja mellé begyűjtött 12 pattanót, Jameer Nelson kiosztott 13 gólpasszt, Mudiay és Faried nagyon pontosan célzott, a padról pedig Jamal Murray adott pluszt – a végjátékban mégis nekik kellett kapaszkodniuk, Murray három jó büntetőjének és Faried Westbrookon bemutatott blokkjának köszönhették a hosszabbítást. Ott viszont szinte képtelenek voltak pontot szerezni, az ellenfélnek a büntetők kihagyása is bőven belefért. 

A Nuggets legjobb dobói: Chandler 32/6, Nelson 21/9, Murray 20/6.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 36/6, Oladipo 26/6, Lauvergne 15/9.

Phoenix Suns – Minnesota Timberwolves 85-98

Most nem a Minny omlott össze. Az idei fiatal Minnesota „védjegye”, hogy nagy előnyről képes kikapni, a Suns otthonában viszont egyrészt parádés volt a védekezésük, másrészt a negyedik negyedben extrát hoztak támadásban (10-31), így a fiatal sztárok vezette csapattal ma maximálisan elégedett lehetett Thibodeau mester, erre hozzáállásra lehet és kell is építeniük. 

Hol a csapat többi része? Ma ismét kezdett a három kisember, Bledsoe, Knight és Booker, ők viszonylag jó hatékonysággal is dobtak, viszont a nagyobb tempóban bakiztak is rendesen, csak Bledsoe egymaga 7 labdát szórt el. Ez nem is lett volna gond, ha rajtuk kívül más is előlép, de a center Alex Len szintén 7 labdát adott el, a padról pedig senki nem tudott huzamosabb ideig jól játszani, a negyedik negyedben pedig minden gondjuk egyszerre jött elő: az utolsó kilenc percben nem dobtak mezőnykosarat... 

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 23/6, Knight 15/3, Booker 11/3.
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 25/3, Towns 22/6, LaVine 13.

Portland Trail Blazers – New Orleans Pelicans 119-104

Ez a tavalyi Portland volt. Bukdácsol rendesen a tavalyi meglepetéscsapat, ma viszont úgy játszottak Lillardék, mint egy évvel ezelőtt: az irányítótól és hátvédtársától, McCollumtól jöttek a pontok, a center Plumlee kacérkodott a tripla-duplával (12 pont, 14 pattanó, 8 gólpassz), hármójuk extrája pedig nagy szabad területeket teremtett, amit ezúttal Harkless és a 15 pontig jutó Meyers Leonard használt ki. A két középső negyedet simán nyerték, onnan nem tudott már visszajönni a New Orleans. 

Vége a mézesheteknek. Jrue Holiday visszatérése akkora lendületet adott a Pelicansnek, hogy masszív sikersorozatot építettek fel – ez ma megszakadt, védekezésben egyszerűen nem működött a csapat, nagyon megérezték, hogy Dante Cunningham hosszú hetekre kidőlt. Davis remek számai (31 pont, 13 pattanó, 5 blokk) csak arra voltak elegendőek, hogy ideig-óráig versenyben legyenek – az olló azonban fokozatosan nyílt, a festékben látott (pont)különbség (64-34) eltüntetésére esélyük sem volt. 105-101-re még visszajöttek egy nagy rohammal, de a Blazers kicsit megrázta magát, és egy gyors 8-0-val lezárta a meccset. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 27/9, McCollum 24/12, Harkless 19/3.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 31/6, Holiday 16/6, Moore 15/9.

Los Angeles Lakers – Golden State Warriors 85-109

Húzóemberek nélkül nehéz. D’Angelo Russell a térde, Julius Randle a csípője miatt hiányzott a Lakersből, nélkülük semmi esélye nem volt a hazaiaknak. Az első negyed után 10 pontos hátrányban voltak, és bár dicséretesen küzdöttek, 35 százalékos mezőnymutatóval és 5 bedobott triplával nem lehet nyerni a GSW ellen. A Los Angeles az ígéretes szezonkezdet után már 50 százalék alatt van (8-9), de abból erőt meríthetnek, hogy nem a játékuk minősége, hanem „csak” a csapat egészsége romlott le. 

Majdnem drága győzelem volt. A nagy pontszóró trió, Durant, Curry és Thompson alapvetően könnyedén oldotta meg a kötelező házi feladatot, a pad különösebb extrájára sem volt szükségük, Draymond Green miatt azonban aggódhatnak. Az erőcsatár remek estéjét (12 pont, 8 pattanó, 4 gólpassz, 3 labdalopás 26 perc alatt) beárnyékolja, hogy saját csapattársa, Ian Clark esett rá a bal bokájára – bár Green a meccs után azt mondta, hogy reménykedik, hogy nem kell meccset kihagynia, élőben nem tűnt ilyen enyhének az eset. 

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 20/12, Williams 13, Nance 11. 
A Warriors legjobb dobói: Durant 29/9, Curry 24/12, Thompson 18/3.

Sacramento Kings – Houston Rockets 104-117

Csúcsra pörgött a Rockets játéka. James Harden ismét lubickolt annak ellenére, hogy most a szokásosnál pontatlanabbul dobott, idei 4. tripla-dupláját szállította (23 pont, 10 pattanó, 10 gólpassz), az ő betöréseit képtelen volt levédeni a Kings. Ennek köszönhetően már az első negyedben közel 20 pontos előnyt épített ki a Houston a brutális triplázásának köszönhetően – nyolc hármast vágtak be. Végül 21-ig jutottak, egyúttal új NBA-csúcsot állítottak fel, mivel kerek 50 (!) alkalommal emelték rá kintről. Persze ha mennek a dobások, és az ellenfél is hagyja…

Nem jött be a váltás. A kinti védekezésben jeleskedő Arron Afflalo helyén Ty Lawson kezdett, Dave Joerger ezzel akarta megzavarni az ellenfél védekezését – gyorsan kiderült, hogy ezzel a húzással a sajátját sikerült földig rombolnia. Az első negyed vesszőfutása után magára talált a Sacto, Cousins faultgondjai ellenére is jól játszott, de igazán közel már nem tudtak kerülni végig jó tempóban játszó ellenfelükhöz. 

A Kings legjobb dobói: Cousins 32/15, Barnes 12/6, Lawson 12/3.
A Rockets legjobb dobói: Harden 23/9, Ariza 18/18, Capela 17.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus