Előhúz-e valamit Blatt, mikor csap le a Splash Brothers?

Steve Kerr húzása bejött a negyedik meccsen, de tud-e még meglepetést okozni Blatt? A Splash Brothers először lehet önmaga a döntőben

 

Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers 02:00 (TV: Sport 1 – ÉLŐ)

A Warriors az előző meccsen nagyot profitált abból, hogy Andre Iguodalát tette be a kezdőbe Steve Kerr, hiszen az eddigi kiélezett meccseket hozó döntő 4. összecsapásán már-már az alapszakaszt idéző könnyedséggel győzött a gárda. Iguodala eddig is jól játszott, de ezzel a húzással a GSW visszatért vezérlőelvéhez támadásban (run and fun), védekezésben pedig alaposan lefullasztották a kényszerűségből hétemberes rotációt alkalmazó Cavalierst. Három nap pihenő után Oaklandben folytatják a felek, és amíg a negyedik meccs előtt a Warriorsnál volt kérdőjelek sokasága, most ez átkerült a Cavs oldalára. Az előző összecsapás második félidejében teljesen elvesztette a kontrollt a csapat – a fő kérdés, hogy ez csak erre a meccsre vonatkozott, vagy tendenciát jelent az egész párharcra nézve? 

A legnagyobb gond LeBron James támadásbeli limitáltsága (103 kapott ponttal még lehet meccset nyerni a GSW ellen, 82 dobottal aligha). A 2-3., Cavs-győzelmet hozó összecsapáson 898, illetve 850 másodpercet volt LBJ kezében a labda, a 4. meccsen mindössze 611-et. Hiába játszotta mellette élete meccsét Timofej Mozgov, Jamesnek szinte momentumai sem voltak az előző két összecsapáshoz képest. Nem találta meg olyan volumenben a társait, mint eddig, és a felgyorsuló GSW-játék miatt jóval kevesebb 1-1-re is vállalkoz(hat)ott. 

Alapvetően egyébként ez az időmennyiség sem vészes, hiszen az első, hosszabbításos összecsapáson "mindössze" 591 másodpercet volt nála a játékszer – csakhogy akkor még ott volt mellette Kyrie Irving, aki megcsinálta a playeket kint, és nem egyedül James feladata volt ez. Nem véletlen, hogy a Cavs sztárja le is nyilatkozta: JR Smith-től sokkal többet vár támadásban – ez jogos is, mert a jelenlegi aktív keretben (Jamesen kívül) gyakorlatilag csak ő képes folyamatos nyomás alá helyezni a Golden State periméterét. Smith remek playoffja nem folytatódott a nagydöntőben, legalább egy jó meccset most már gurítania kell, különben a Cleveland maradék esélye is el fog szállni - James nyilatkozata is azt támasztja alá, hogy ő már egyedül nem lesz elég. 

Smith hangulatember, még ki is jöhet neki a lépés, de ez önmagában nem túl nagy biztosíték a Cavs híveinek – David Blattnek valamit most már ki kell találnia. A hétemberes rotációban (vagy azt bővítve) például be lehetne vetni a veterán Shawn Mariont (Kendrick Perkinst maximum 1-2 flagrant határát súroló elzárásra-védekezésre érdemes jelen állapotában), vagy a taktikában kell módosítani. A 2-3. meccsen remekül működő, a saját erősségekre (lassú játék, sok James egy-egy, a pattanók megszerzése) építő játékot porrá zúzta a GSW sebességváltása – ez alapján nem lenne elvetélt ötlet náluk is egy small-ballra váltás, Mozgov helyén például Marionnal. Iguodala kezdetése mellett ugyanis Draymond Green centerbe állítása volt a 4. meccs kulcsa: Mozgovot majdhogynem teljesen feladták (pontosabban az ő támadásbefejezései felé terelték a játékot), cserébe Green is alaposan be tudott segíteni az egyébként is gyorsabb periméter-védekezésbe. Ugyanezt a túloldalon is meg lehet próbálni, mert Tristan Thompson is be tud segíteni a periméteren, a statikus Mozgov helyén pedig egy swingman (akár Marion, akár Smith) jóval hatékonyabb lehet a GSW lelassításában. Ha nem is a feldobástól, de a meccs alakulásától függően egy próbát valószínűleg megérne a változtatás.

Bőséggel írtunk a Cavsről, ejtsünk néhány szót a Warriorsról is: Kerr húzása a csapat felgyorsítására nagyon bejött, a GSW először a párharcban a saját játékát tudta játszani. Nem csak Iguodala, hanem Draymond Green formajavulása is nagyon kellett, az erőcsatár eddig túl idegesnek tűnt, rengeteget foglalkozott a bírókkal – ezt már családtagjai is megjegyezték, Green pedig láthatóan hallgatott a jó szóra. David Lee is szépen csendben kiváló munkát végzett védekezésben (3/11-en tartotta a vele szemben a gyűrűt támadó ellenfeleket), a felgyorsuló periméter-védekezés az ő hátul közismert hiányosságait is eltakarta. A Warriorsnak adott a lecke: ezt a játékot kell játszaniuk, figyelni a faultgondokra, Steve Kerrnek pedig lehetőleg azonnal kell reagálni az ellenfél taktikai változtatásaira (már ha lesznek). Az megnyugtató lehet a számukra, hogy 2-2-nél úgy rendelkeznek a pályaelőnnyel (és némi lélektanival is), hogy az egész idényben a gárda motorjának számító Curry-Thompson duó a magunk mögött hagyott négy meccsen még egyszer sem volt Splash Brothers – a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb jönnie kell a fergetegnek…

A párharc állása: 2-2.

(A Sport 1 elérhetőségének hiányában itt találhatóak élőképes linkek az összecsapáshoz.)

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus