Előnybe kerülhet a Cavs vagy megrázza magát a GSW?

1-1-ről folytatódik a döntő - tartani tudja a szintet LeBron? - megtalálja magát Curry? - mit lépnek a felek és hogy állnak mentálisan?

 

Cleveland Cavaliers – Golden State Warriors 03:00 (TV: Sport 1 – ÉLŐ)

Rendkívül izgalmas mérkőzésre számíthatunk ma azok után, hogy a Cavs legutóbb Kyrie Irving nélkül tudott nyerni az Oracle-ben és el tudta venni a Warriors pályaelőnyét. Mindkét oldalon nagyon sok nyitott kérdés van, nézzük ezeket:

Először is fontos faktor maga Cleveland. Sokszor említettük már, hogy a GSW milyen borzasztóan erős hazai pályán, de saját otthonában hasonló csodákra képes a Cavs is. Egyrészt szintén iszonyatosan hangos a közönség, másrészt jóval pontosabban dobnak Jamesék, ami döntő lehet – JR Smith, Shumpert, Dellavedova, Jones mind-mind jobban céloz ezen a pályán, természetesen. Ez rendkívül sokat számíthat, mert azokban a periódusokban, amikor jól járt a labda a csapatnál, leginkább az hiányzott, hogy a periméteren igazi veszély legyen és nagy százalékban bedobják a hármasokat. Ha már Smith, őt külön is ki kell emelni, hiszen amellett, hogy támadásban sem igazán faktor eddig, védekezésben is elkövetett három olyan buta faultot legutóbb, ami egy mérkőzést is eldönthet – neki fejben sokkal jobban össze kell magát szednie, mert nagy szüksége lenne csapatának egy folyamatosan veszélyes és butaságok nélkül játszó Smith-re.

A Warriors részéről is vannak kérdések. Egyrészt természetesen Steph Curry hatékonysága, aki az előző mérkőzésen MVP-hez és saját magához is teljességgel méltatlan produkcióval rukkolt elő, ezen pedig mindenképpen változtatnia kell, főleg idegenben. Kulcs lehet, hogy hányszor hozza fel ő a labdát, mert az biztos, hogy Dellavedova védekezése nem lesz lazább rajta, így akkor lehet igazán hatékony, ha nem kell megküzdenie a labdáért – ha bolondíthatja védőjét már a kezdetektől fogva, hamar a maga javára fordíthatja ezt a párharcot. Érdekes egyébként azt figyelni, hogy a zárások után Tristan Thompson mennyire jól állította meg Curry-t, erre is ki kellene valamit találnia Steve Kerrnek.

Ha már Thompson: a GSW-nek muszáj javulnia lepattanózásban, mert ő és Mozgov (Jamesszel kiegészülve) szétszedték Bogutékat a palánkok alatt és folyamatosan szerezték meg a támadópattanókat, ami bőven kompenzálta a Cavs 32%-os mezőnymutatóját. Ha ennyi második esélyt adnak LeBronéknak, most is nagyon nehéz dolguk lesz, ráadásul pont fő előnyüket, a leindításokat, a rohanást is elveszítik ezzel.

Persze amellett, hogy taktikailag mit kell megoldania a két edzőnek és mit kell csinálnia a csapatoknak, legalább ekkora faktor a mentális állapot – azt említettem már, hogy a Cavs hazai pályája szintén nagyon sokat jelent. Azt viszont szintén nem lehet elhanyagolni (sőt), hogy a Warriors milyen állapotban készül erre az összecsapásra. Ez a gárda jelét nem adta a vereség után sem, hogy gondban lenne, hogy pánikolna, hogy bármilyen problémája lenne, nem rázta meg őket, hogy 100%-os esélyesként elveszítették a pályaelőnyt. Könnyen lehet, hogy ez a pofon kellett nekik ahhoz, hogy ismét 100%-on pörögjenek, hogy Curry újra megtalálja a ritmust, hogy Green agresszívebb legyen, hogy Bogut fogást találjon Mozgovon, hogy Barnes támadásban is aktívan hozzátegyen és még lehetne sorolni.

Ezek azok a dolgok, amikre megkaphatjuk a választ hajnali 03:00-tól – a Sport 1 élőben, magyar kommentárral közvetíti. Aki ezt nem tudja követni, ezen a linken talál élőképes streamet.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus