Erőt demonstrált a GSW, Chicagóban is nyert a Hawks

131-et dobtak Curry-ék a Houstonnak, Korveréknek a Bulls sem volt akadály, a Memphis megverte a Portlandet, Wiggins 31-et szórt

Steph Curry-ék 131 pontot dobtak és tönkreverték a Houstont az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szombati játéknapján, az Atlanta pedig két nap alatt második komoly riválisát gyűrte le idegenben, ezúttal Chicagóban győztek Korverék. A harmadik rangadón a Memphis legyőzte a Portlandet, Andrew Wiggins 31 pontjával nyert a Minnesota Denverben, a Wizards visszavágott a Brooklynnak, hozta a kötelezőt a Clippers és a Pistons, a Charlotte pedig csúnya meccsen verte a Pacerst. Nézzük a részleteket!

A játéknap legfontosabb jelenetei videós rovatunkban megtekinthetők!

Charlotte Hornets – Indiana Pacers 80-71 – h. u.

Csúnya meccs volt. Borzalmas támadójátékot produkált mindkét fél, a Charlotte 30%-kal dobott mindössze, de a Pacers is csak 35%-kal – a két csapat együtt, a teljes meccs alatt összesen négy triplát értékesített. A harmadik negyedet 13-11-re nyerte a hazai csapat, ez mindent elárul a látványról – végül a hosszabbításban az Indiana süllyedt mélyebbre, több, mint négy percig nem találtak a gyűrűbe, végül öt perc alatt három pontot tudtak kiszenvedni magukból, így vereséget szenvedtek. Ugyan Hibbert (12 pont, 14 pattanó, 6 blokk) remekelt, mellette csak David West (19 pont, 8 pattanó) volt faktor, a hazaiaknál viszont a húszpontos Henderson mellett jobban eloszlottak a terhek.

Stephenson nem finomkodott. Az ex-indianai dobóhátvéd nem egészen húsz percet töltött pályán, ez alatt 13 pontig jutott – viszont folyamatosan beszélt, egyszer pedig fel is lökte Hibbertet, aki szerinte floppolt. Az esetet nem látták a játékvezetők és Hibbert sem vette igazán zokon, viszont az utolsó percekben megint nem volt a pályán Stephenson, csapata nélküle állt össze és dolgozta le a hátrányát. Marvin Williams triplájával átvették a vezetést az utolsó percben, majd Stuckey küldte túlórára a feleket két büntetővel – itt viszont már csak egy csapat volt a parketten.

A Hornets legjobb dobói: Henderson 20, Stephenson 13/3
A Pacers legjobb dobói: West 19, Sloan 13/3, Hibbert 12

Detroit Pistons – Philadelphia 76ers 107-89

Triplaparádé a Detroittól. A hazaiak nagyon régóta szenvedtek a kinti dobásokkal és az egész periméter-játékkal, de Josh Smith elcserélése óta ez megváltozott. Ma tizenöt hárompontost süllyesztettek el, ebből hármat az első három percben – Kyle Singler végül egymaga 6/8-cal zárt a vonalon túlról. Nem szoktuk meg tőlük, de ma szétlőtték az ellenfelet, a centereikre szükségük sem volt, így is hatan lépték át a tíz pontot – ezzel a győzelemmel egyetlen meccsre vannak a keleti nyolcadik Brooklyntól.

Büntetők helyett eladott labdák. A Sixers már az első félidőben tizenkétszer szórta el a játékszert, amiből 23 pontot (!) szerzett a Detroit – előszeretettel dobálták a hármasokat ezekből is. A vendégek végül 22 eladott labdával zártak, amivel nem lehet mérkőzést nyerni, főleg úgy, hogy képtelenek voltak faultokat kiharcolni: mindössze hét (!) büntetőt dobott a teljes Philadelphia, a győzelemre egy pillanatig sem volt esélyük.

A Pistons legjobb dobói: Singler 20/18, Caldwell-Pope 17/9, Tolliver 16/6
A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 15/3, Sims 12, Mbah a Moute 11/3

Chicago Bulls – Atlanta Hawks 99-107

Nincs megállás. Az Atlanta sorozatban 12. győzelmét aratta, back-to-back megverte kérdés nélkül két legnagyobb riválisát, ráadásul idegenben – a szezon első felét teljesen uralták keleten. Aktív védekezésük már az első negyedben hét eladott labdába hajszolta bele a Chicagót, emellett a 4/4 triplát dobó Korver vezérletével működött a támadójáték és simán vezettek a nagyszünetben. Később 15-ig hízott az előnyük és bár Rose-nak köszönhetően egészen közel ért a Bulls, kulcspillanatban mindig be tudtak találni, így pár pontot végig meg tudtak őrizni az előnyből. Korver végül 7/9 hármassal zárt, a Hawks zsinórban nyolcadszor dobott minimum tíz triplát.

Rose megtanulta a triplát is. A Bulls irányítója jó pár kosarat szerzett ma is robbanékonyságával, ráadásul potenciális hármasdobó lett belőle: 4/10-zel végzett a vonalon túlról, az utóbbi három meccsen pedig 15 triplát süllyesztett el 27 kísérletből. Ma 23 ponttal, 8 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt, mellette a 22 pontos, 15 pattanós Gasol is jól játszott, de Dunleavy és Noah hiánya is érződött a hazaiakon. Ugyan Rose és Brooks kosaraival megközelítették a végén a vendégeket, nem sikerült megtörni őket, így zsinórban harmadik hazai vereségüket szenvedték el.

A Bulls legjobb dobói: Rose 23/12, Gasol 22, Butler 15/3
A Hawks legjobb dobói: Korver 24/21, Horford 22, Teague 17/3

Houston Rockets – Golden State Warriors 106-131

Az utolsó másfél negyedben csak egy csapat volt. A Warriors öt ponttal vezetett csak a nagyszünetben és a fordulás után sem növelte előnyét pár percig – aztán beindult a henger és 38-21-re hozták a harmadik negyedet, majd a záró etap elején is hozzá tudtak még tenni. A különbség 31 pontra hízott és bár ebből végül faragott még a Rockets, óriási pofont kaptak Hardenék. Curry és Thompson is 27 egységig jutott, előbbi ebből 15-öt az említett harmadik negyedben szórt – de csapatszinten is 55%-kal dobtak mezőnyből, azt csináltak, amit akartak.

Harden lenullázva. Klay Thompson amellett, hogy 27 pontig jutott, védőoldalon is kulcsfontosságú munkát végzett – ugyanis 12 ponton és 4/15-ös mezőnymutatón tartotta a liga jelenlegi pontkirályát. Harden egész este szenvedett, faultolt, végül már a könnyű helyzetet is elrontotta, ez pedig erősen kihatott csapata játékára. Ugyan eljutottak száz pont fölé, de csak 42%-kal dobtak és főleg a Howard-Smith-Motiejunas trió révén voltak eredményesek, a periméteren elsöprő fölényben volt a ligaelső.

A Rockets legjobb dobói: Howard 23, Motiejunas 14/3, Smith 14/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 27/6, Thompson 27/9, Lee 18

Brooklyn Nets – Washington Wizards 90-99

A hajrában kevés volt a Nets. Az első félidőben fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd a fordulás után meglógott a Brooklyn – aztán a harmadik etap végén egy 18-2-es rohammal fordított a Washington. Az utolsó negyedben szinte végig előnyben játszottak és bár Jack révén tartotta magát a Nets, Nenére nem volt válaszuk az utolsó percekben, így a fővárosiak visszavágtak a tegnapi vereségért.

Összekapta magát a Wizards-frontcourt. Tegnap Brook Lopez darabokra bontotta Gortatékat és a center ma is hasonlóan kezdett, 13 pontot szórt be a nagyszünetig. Ez után azonban elvették a lehetőségeit a vendégek, csak kettőt tudott hozzátenni a második félidőben, miközben Nené húsz egységgel, Gortat dupla-duplával (tíz pont, 16 pattanó, 5/6 mezőnyből), a padról beszálló Humphries 13 ponttal (6/7), Seraphin pedig 12-vel (5/7) zárt – ezeken a posztokon uralkodott a vendégcsapat. Jarrett Jack hiába szórt be 22-t és hiába dobott csak 5/15-tel Wall, ma a nagyemberek döntötték el a találkozót.

A Nets legjobb dobói: Jack 22, Lopez 15, Johnson 15/3
A Wizards legjobb dobói: Nené 20, Beal 17/6, Humphries 13

Memphis Grizzlies – Portland Trail Blazers 102-98

Kitartott a nagy előny. A mezőnyből és a hárompontos vonalon túlról egyaránt 50%-os hatékonyság felett teljesítő hazaiak a harmadik negyedben már húsz ponttal is vezettek, innen tették meg azt a szívességet ellenfelüknek, hogy engedték felzárkózni. Nagy szerencséjükre Udrih (7/7 mezőnyből, 7 lepattanó, 3 gólpassz) nagyon precíz estét fogott ki és a végjátékban két kulcsfontosságú kosarat szerzett, melyek biztossá tették a hazaiak győzelmét. A nyolcemberes rotációval dolgozó Memphis-ből öten jutottak el legalább 15 pontig, köztük a dupla-duplázó Randolph (6/13, 15 lepattanó).

Érdemi támogatás nélkül. Majdnem megvalósította a lehetetlennek tűnő küldetést a Portland, a harmadik negyed második felében nagy rohamba kezdtek Lillardék, mely egészen a mérkőzés végéig tartott. Aldridge (11/22 mezőnyből, 9 lepattanó), a jól triplázó Matthews (7/14 hárompontos), és a negyedik játékrészben tíz pontot dobó Lillard (9/26, 6-6 lepattanó és gólpassz) révén a vendégek egészen minimálisra faragták a korábbi tetemes, húsz pontos hátrányukat - az egyenlítés azonban nem jött össze, mivel mindig érkezett válasz hazai részről. A Portland cserejátékosai mindössze 11 pontot tettek a közösbe, így hiába zárt 7 eladott labdával a csapat, a Memphis behúzta a mérkőzést, a Trail Blazers pedig sorozatban harmadszor kapott ki.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 20, Lee 17/12, Green 17/9, Udrih 17
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 32/3, Matthews 25/21, Lillard 23/9

Denver Nuggets – Minnesota Timberwolves 105-113

Karriercsúccsal a győzelembe. Nagy elánnal kezdte a mérkőzést a nyugati konferencia utolsó helyén tanyázó T'wolves, ugyanis 12 pontos fórra tett szert a csapat az első negyedben - hála a nyitó játékrészben 15 pontot hintő, s végül karriercsúccsal záró Wigginsnek (11/17 mezőnyből, 4/5 hárompontos, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk). A dupla-dupláig jutó Hummel (6/12, 13 lepattanó) két nagyon fontos kosarat jegyzett a végjátékhoz közeledve, de a kezdőcsapat további tagjai és a három cserejátékos is egyaránt megdolgoztak a csapat sikeréért.

Hazai pályán így nem lehet. A Dallasban elszenvedett vereség után nem sikerült győzelemmel zárni a back-to-backet a Nuggetsnek. Ennek elsődleges oka, hogy Wigginst nem tudták tartani a hazaiak, a második, hogy a csapattársait sem, ugyanis a vendégek közel 54%-os pontossággal dobtak mezőnyből. Ezzel szemben a Denver 41%-os mezőnymutatót tudott felmutatni, s a szurkolók csak annak örülhettek, hogy Nelson meggyőző teljesítménnyel debütált (18 perc, 7/10 mezőnyből, 4 gólpassz).

A Nuggets legjobb dobói: Lawson 22/6, Nelson 16/6, Chandler 14/6, Hickson 14
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 31/12, Young 22, Hummel 15/3

Sacramento Kings – Los Angeles Clippers 108-117

Jól záruló back-to-back. A tegnapi, Cavaliers elleni vereséget feledtetni tudta a Griffin (11/16 mezőnyből, 5-5 lepattanó és gólpassz) által vezetett gárda. Nagyon vigyáztak a játékszerre, ugyanis csupán 5 eladott labdát vétettek a találkozó folyamán, a második félidőben pedig egyértelműen domináltak, s biztosan húzták be a mérkőzést. A másik élmenő Barnes volt, aki dupla-dupláig jutott (10/15, 4/9 hárompontos, 10 lepattanó, 3 szerzett labda). A mai napon még az is belefért a vendégeknek, hogy Paul ismét hadilábon állt a dobásokkal (4/13 mezőnyből, 9 gólpassz), ahogy Rivers mester fia is újfent nullázott (1 pont, 0/3, 1 blokk). 

Megint vereség. A tegnapi kudarc után ma ismét vesztesen hagyta el saját csarnokát a Kings, melyben Cousins nem lépett pályára. Érdekesség, hogy a csapat nélküle is fölényesen nyerte a lepattanócsatát (54-34), de ezt az előnyt nem tudták győzelemre váltani a vendéglátók, ugyanis 17 eladott labdával ajándékozták meg az ellenfelet. Így vált szépségtapasszá Thompson 20-20-as estéje (9/15 mezőnyből, 22 lepattanó) és Gay sem ment sokra a padról hozott 22 egységével. 

A Kings legjobb dobói: Thompson 23, Gay 22, Collison 17/6
A Clippers legjobb dobói: Griffin 30, Barnes 26/12, Redick 18/12

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus