Feltámadóban a Cleveland, újabb érdekes Miami vereség

Mára virradóra 10 összecsapást rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabdaligában, s nem kis meglepetéseket tartogatott ez a játéknap, hiszen a Miami otthon kapott ki a Denvertől, a Golden State pedig szintén saját közönség előtt kapitulált a semmiből komoly skalpokat gyűjteni kezdő Cleveland ellen. Az est rangadóját a Toronto nyerte a Memphisszel szemben, Al Jefferson megszórta volt csapatát, míg a Spurs és a Clippers győzelmi szériája tovább nyúlt. Jöjjenek a részletek!

Charlotte Bobcats - Minnesota Timberwolves 105 - 93

Kevin Love bekezdett, majd eltüntették. A hazaiak számára az volt a legnagyobb kérdés, hogy mit lehet kezdeni a vendégek vezérével, aki 18 pontnál tartott a félidőben. Nos, a feladat elvégzése annyira jól sikerült, hogy kosarat sem szerzett az all-star a fordulás után, mind a hét mezőnykísérletét elrontotta Love, s nem is volt kérdéses, hogy így nyerni fog a hat kétszámjegyű dobóteljesítményt felvonultató Bobcats.

Al Jeffersonnak nagyon ment a volt csapat ellen. 25 pontos, 16 lepattanós dupla duplát szállított a Charlotte vezére, ezzel segített sorozatban harmadik (otthon már egyhuzamban a nyolcadik) sikeréhez az 50 százalékhoz közelítő vendéglátókat.

Gary Neal tanult a leckéből. A Charlotte pár hete megszerzett csereembere a minap nem játszhatott, mert vétet a belső fegyelmi szabályok ellen, most viszont 19 dobott ponttal tért vissza, ő volt a győzelem egyik fő letéteményese.

A Bobcats legjobb dobó: Al Jefferson 25, Neal 19/9, Henderson, Dogles-Roberts 10/6-10/6, Kidd-Gilchrist, C. Zeller 10-10
A Timberwolves legjobb dobói: Kev. Martin 19/9, Love 18/6, Cunningham, C. Brewer 10-10

 

Orlando Magic - Washington Wizards 101 - 105 - hosszabbítás után

Elintézte a mumust a Wizards. John Wall még sosem nyert a fővárosiakkal Orlandóban, s most is csak egy hajszálon múlt, hogy a biztos rájátszás résztvevőnek tűnő washingtoniak kikapjanak, de pont a 21-et szóró irányító triplájával mentette hosszabbításra a derbit a Wizards, amit végül meg is nyert a megint nagyon hasznos Ariza (21 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) hathatós segítségével.

Megérte hosszabbításra menteni? A 20-at szóró Bradley Beal lába csúnyán megsérült a ráadásban, így hiába nyert az egyik kezdőjét, Nenét már egy ideje nélkülöző Wizards, vezéráldozattal járt a siker begyűjtése.

Oladipo hős lehetett volna. Az Orlando 15 pontos újonca a rendes játékidő végén megnyerhette volna a meccset övéinek, ám a potenciális győztes dobása nem ért célt, így elmaradt az újabb bravúr a kisebbik floridai alakulattól.

A Magic legjobb dobói: T. Harris 21/3, Afflalo 18/6, Oladipo 15/3
A Wizards legjobb dobói: Wall, Ariza 21/12-21/12, Beal 20/6

 

Philadelphia 76ers - Indiana Pacers 94 - 101

Lavoy Allen is megszórta az exet. A Philadelphiából Indianába cserélt, igazából csak töltelékként átvett fiatal magasember a pihentetett Andrew Bynum, Ian Mahimni páros távollétében 13 ponttal és 2 blokkal köszönt be a volt társaknak.

A Pacers nyert, de elmaradt az önbizalom növelő diadal. Végig vezetett a keleti első, mely ráadásul a Heat veresége miatt még növelte is előnyét a Főcsoport élén. A 25 pontos, 6 gólpasszos Paul George mellett leginkább a dupla duplázó Lance Stephenson (13 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz) és az öt blokkot kiosztó Roy Hibbert emelhető ki vendég oldalon, de érdekesség, hogy a korábbi Sixers-ász, Evan Turner mindössze 2 pontot, 4 lepattanót és 4 gólpasszt tett a közösbe volt csapata ellen.

A 76ers legjobb dobói: T. Young 25, Mullens 15/9, Carter-Williams 12/3
A Pacers legjobb dobói: George 25/12, West 18, Ge. Hill 14/9

 

Toronto Raptors - Memphis Grizzlies 99 - 86

Lowry-nak is ment a volt klub ellen. Memphisben még csak csere és kiegészítő ember volt az irányító, de Torontóban lassan franchise playeri erényeket csillogtat a most 22 ponttal, 7 lepattanóval és 12 gólpasszal záró veterán egyes, aki nem mellesleg az est legfontosabb kosarainak szerzője is volt egyben.

Ott nyert a Raptors, ahol legkevésbé lehetett várni. A palánk alatt Marc Gasol (8 pont, 3 lepattanó, 5 gólpassz), Zach Randolph (16 pont, 8 lepattanó) és hazai oldalról Jonas Valanciunas (23 pont, 9 lepattanó), valamint Amir Johnson (12 pont, 8 pattanó) találkoztak, s nem kis meglepetésre a kanadai belső sor bedarált a liga talán legjobb benti párosát.

A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 23, Lowry 22/12, Vasquez 17/9
A Grizzlies legjobb dobói: Z. Randolph 16, C. Lee 12/3, Calathes 11

 

Boston Celtics - Phoenix Suns 80 - 87

Minden vezér betlizett, mégis volt esély. A Celtics irányítója, Rajon Rondo (8 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz), valamint másik fő pontszerzője, Jeff Green (9 pont, 6 lepattanó), és a korábban nagyon extra produkciókat is szállító Jarded Sullinger (9 pont, 9 lepattanó) sem érte el a 10 dobott pontot, de csapatként masszív volt a tankoló bostoni alakulat.

Bledsoe kezd belejönni. A sérülésből visszatérő kisember már kezdett és egy 17 pontos, 10 lepattanós dupla duplát hozott össze, s a korábban helyette kezdő Gerald Green mindössze  4 pontra volt képes 20 játékperce alatt egykori csapata ellen.

A Celtics legjobb dobói: C. Johnson 11/3, Humphries 11, J. Greeen 9/3, Sullinger, Bradley 9-9
A Suns legjobb dobói: Dragic 20/9, Bledsoe 17, Mark. Morris 15/3

 

Miami Heat – Denver Nuggets 107-111

A két középső negyedben dominált a Denver. Ugyan az első negyedet tíz ponttal még a Heat nyerte, a folytatásban beindult a 24 pontos, 10 lepattanós Faried vezetésével a Nuggets, és az utolsó játékrészre már ők fordultak 14 pontos előnnyel. A 22 pontos Ray Allen révén zárkózott a Miami, de LeBron James csupán öt pontra volt képes 1/4-es mezőnymutatóval az utolsó 12 percben, ezt pedig nem bírta el a bajnok.

Arthur volt a kulcs. A dupla-duplázó Faried mellett a cserepadról 23 perc alatt 18 pontig jutó Darrell Arthur volt rendkívül hatékony – 7/11-es mutatóval dolgozott mezőnyből, ráadásul büntetőt sem rontott, ez mellé pedig megszerzett négy labdát. A Heatnél szenvedtek a magasok, Bosh 4/12-vel célzott (11 pont), Greg Oden pedig bő öt perc alatt -15-ös +/- mutatót hozott össze.

Egyre mélyebben a floridaiak. A Pacers lábalt ki korábban a negatív szériából a keleti éllovasok közül, Erik Spoelstra együttese továbbra is gyenge formában játszik és már három meccs a hátrányuk legfőbb riválisukkal szemben.

A Heat legjobb dobói: Allen 22/15, James 21, Wade 19
A Nuggets legjobb dobói: Faried 24, Arthur 18/3, Fournier 14/6

 

New Orleans Pelicans – Portland Trail Blazers 103-111

Anthony Davis karriercsúcsa sem volt elég. 36 pontját jó dobásokkal szerezte a Pelicans másodéves erőcsatára, mellé 9 pattanót és 2 blokkot tett a közösbe. A kisemberek is jól dolgoztak támadásban, a Gordon-Roberts-Evans trió a dobások mellett gólpasszokban is alkotott, 19-et osztott ki. A kispadról viszont Evansen kívül nem jött szinte semmi, Morrow 1/8-cal, Austin Rivers 0/3-mal dobott. A hazaiak 94-89-re még vezettek, ám ekkor egy 9-0-t repesztett a Blazers, és innentől kezdve kontrollálta a meccset.

Használt a megbeszélés. Zsinórban négy vereség után a Portland irányítója, Damian Lillard megbeszélést kezdeményezett az öltözőben, ami láthatóan bevált. Noha LaMarcus Aldridge hátsérülése miatt nem léphetett pályára és néhány meccset még ki fog hagyni, a kezdőötös jól működött: mindenki legalább 15 pontot szerzett, hárman pedig 20-ig is eljutottak. Nicolas Batum óriási energiákat mozgósítva próbált ott lenni a pálya minden pontján (20 pont, 18 lepattanó, 5 gólpassz), míg Lillard a negyedik negyedben 16 pontot termelt be, csapata utolsó kilenc pontját szerezve.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 36, Roberts 19/3, Gordon 16/6, Evans 16.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 27/9, Batum 22/12, Matthews 20/9.

 

San Antonio Spurs – Los Angeles Lakers 119-85

Kilencedik zsinórban. Tovább nyújtotta győzelmi szériáját a Spurs, amihez nagyon nem is kellett megerőltetniük magukat. Az első negyed után 15, a második után 27 pontos előnyben voltak, így Gregg Popovich minden fontos játékosát ültette: a kezdőötösből Danny Green játszotta a legtöbbet, 22 percet…

Éppen a Lakers ellen történt az előzés. A Duncan-Parker-Ginobili trió immáron a vonatkozó örökranglista harmadik helyén áll, ami a közösen lejátszott meccseket számlálja: 664. meccsükön vannak túl, ezzel megelőzték a Jabbar-Magic Johnson-Cooper triót. A hármas 491. győzelmét is ünnepelhette, ám ehhez most nem sok közük volt, egyikük sem töltött 14-15 percnél hosszabb időt a pályán.

Még egy kis történelem. Azok után, hogy nemrég a Clippers újkori története legnagyobb zakóját adta fel a Lakersre, most a Spurs döntött csapatrekordot. 1977-ben 32 ponttal győzték le az akkor is elég gyenge Los Angelest, most 34-gyel. A vendégeknél abban bízhatnak, hogy akkor három évvel később bajnokságot nyertek – igaz, ahhoz egy Magic Johnson kellett…

A Spurs legjobb dobói: Green 15/15, Bonner 13/9, Belinelli 12/3, Baynes 12.
A Lakers legjobb dobói: Gasol 18, Meeks 15/3, Bazemore 10.

 

Utah Jazz – Los Angeles Clippers 87-96

A Jazz meglepte a Clipperst. Derrick Favors mellett Enes Kanter is a kezdőcsapatban kapott helyet, ellensúlyozandó a LAC palánk alatti duóját – és ez az első félidőben kamatozott is, 8 ponttal vezettek. Bár Kanter nagyon rosszul dobott, 15 pattanót kapkodott le, Favors pedig 18 pontja mellé 9 lepattanót is szedett – ketten közösen pedig 20 ponton, 7/17-es mezőnymutatón és 5 lepattanón tartották az óriási formában lévő Blake Griffint.

A második félidőben visszavágott a Clippers. A nagyszünetben rendezte a sorokat Doc Rivers, jóval koncentráltabban játszottak fiai, és a 3. negyed második felében megfordították az állást. Chris Paul (18 pont, 7 gólpassz, 6 pattanó) vezetésével a 60-70-es hátrányt 77-72-es előnnyé változtatták, és innen már nem engedték ki a kezükből a győzelmet – amely egyébként a tizedik volt sorozatban.

A Jazz legjobb dobói: Burke 18/6, Favors 18, Jefferson 14/3.
A Clippers legjobb dobói: Griffin 20, Paul 18, Barnes 15/9.

 

Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers 94-103

Ez a vereség még nagyon fájhat. Nagy a tülekedés a nyugati playoff-helyekért, és nem biztos, hogy ilyen hazai bukták beleférnek a GSW-nek. 20-4-re vezetett a Stephen Curry (27 pont, 8 assziszt, 3 labdaszerzés) irányította hazai csapat, az első negyed végén 32-16 állt az eredményjelzőn – a Warriors pedig elhitte, hogy ez megvan. A hátralévő időben képtelenek voltak felpörögni, a két középső negyedet 68-39-re vesztették el, és erre az sem mentség, hogy a csapat egyik legfontosabb láncszeme, Klay Thompson nagyapja temetése miatt hiányzott.

A Cavaliers kihasználta a megingást. Spencer Hawes triplái ma nem nagyon ültek, de így is 22 pontig, és 13 pattanóig jutott, nagy lendületet adva csapatának. Bár elsősorban egyéni akciókból születtek a pontok a vendégeknél, most erre volt szükség ahhoz, hogy 18 pontos hátrányból visszajöjjenek. Ez nem sűrűn fordul elő velük, több, mint egy éve a Bucks ellen fordítottak mínusz húszról. A kispadot maradéktalan dicséret illeti a kezdők jó játéka mellett, Dion Waiters vezetésével a négyfős brigád 36 pontot, 11 pattanót és 8 gólpasszt tett fel a táblára.

A Warriors legjobb dobói: Curry 27/15, Green 18/6, Lee 16.
A Cavaliers legjobb dobói: Hawes 22/3, Waiters 18/6, Irving 16/9, Deng 16/6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus