Folytatódik a Miami-csoda: az Atlantának sem volt esélye

Sorozatban kilencedszer nyert a Heat - Thomas 44 pontjával győzött a Boston - az OKC-t verte a Bulls - parádéztak Curry-ék.

Az Atlanta sem tudta megszorítani az óriási formában lévő Miamit az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a floridaiak így már sorozatban kilenc győzelemnél járnak és zárkóznak a playoff-helyek felé. Isaiah Thomas újabb elképesztő estéjével a Torontót is megverte a Boston, a Splash Brothers egy félidő alatt szétrombolta a Charlotte-ot, 28 pontos győzelemmel javított a Cleveland, megint nyert a Dallas, Kentavious Caldwell-Pope pedig karriercsúccsal vezette sikerre a Detroitot. Nézzük, hogy mi történt a hajnali tizenkét mérkőzésen!

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Orlando Magic – Indiana Pacers 88-98

Matchup-problémák. A Magic nem tudott mit kezdeni az Indiana alacsony szerkezetével, négyes poszton az Allen-Young-George trió verte meg leütésből Ibakáékat rendszeresen, a hátvédek pedig Jeff Teague nyomát ütötték bottal, az irányító folyamatosan elviharzott őrzői mellett. Ezzel együtt a Pacers nem zárta le a meccset, így egy rohamot még megpróbáltak a hazaiak – tizenöt pontos hátrányból visszajöttek négyre és szorossá tették a negyedik negyedet. Fordítani viszont nem tudtak, összességében csak 40,3%-kal dobtak, rémesen tripláztak, a palánk alatt sem tudtak uralkodni, sőt, elveszítették a lepattanózást – a formájukat és a mérlegüket elnézve egyre biztosabb, hogy lemondhatnak a rájátszásról.

Szilárd hatodik hely. Újabb győzelmével megerősítette pozícióját az Indiana, az első öt csapat egy fokkal előrébb tart, az üldözőket viszont sikerült leszakítani – a Bulls 2,5, a Hornets 3,5, a kilencedik Detroit pedig 4,5 meccsre van már. Ezúttal kontrollálták a mérkőzést, ugyan Paul George csak 3/14-et dobott mezőnyből, eladott öt labdát és a második félidőben már nem szerzett kosarat, de ezúttal ez is belefért – Miles és Robinson is villogott, végig gyorsabbak voltak a Magicnél, így egy-két megingást leszámítva az történt a pályán, amit ők akartak.

A Magic legjobb dobói: Ibaka 20/6, Vucsevics 15, Fournier 12/6
A Pacers legjobb dobói: Miles 16/12, Robinson 14/6, Teague 13/3

Cleveland Cavaliers – Minnesota Timberwolves 125-97

Most nem viccelt a Cleveland. Kevin Love és JR Smith nélkül sem adtak esélyt a hazaiak, illetve csak egy félidőn keresztül – a nagyszünetben mindössze három pont volt közte, a fordulás után azonban átrohant ellenfelén a bajnok. LeBron James (11/14 mezőnyből) és Kyrie Irving (5/18 mezőnyből) remekül mozgatta a gárdát, ketten együtt 26 gólpasszt osztottak szét, amelyekből szépen megélt Frye, Thompson és Kyle Korver – a második félidőben ráadásul már védekeztek is, innentől nem volt kérdés a győztes kiléte. Érdekes, hogy bár a harmadik negyedben húsz pont volt az előny, mégis csak Jefferson, Felder és Korver kapott tíz percnél többet a padról, James 34-et, Thompson pedig 39-et töltött parketten – Tyronn Lue nem nagyon bízott Ligginsben és McRae-ben.

Thibodeau nem tudott mit tenni. Az első félidőben sem volt elégedett a Wolves trénere, a másodikban pedig hiába kért folyamatosan időt, semmivel sem tudták lelassítani a Clevelandet, fiatal csapata szétesett – Karl-Anthony Towns szerint ők még ráerősítettek arra, amiben igazán jó a Cavs. Towns (26 pont, 12 lepattanó, 11/19 mezőnyből) és Wiggins (23 pont, 9/17 mezőnyből) egyébként jól játszott, ahogy Rubio (14 pont, 13 gólpassz) is megtette a magáét, de így is elég pontatlanul dobtak csapatszinten, főleg kintről, miközben a védekezésük teljesen szétcsúszott – a kiütéses vereség után Detroitba látogatnak, ahol nagyon fontos lenne nyerniük.

A Cavaliers legjobb dobói: James 27/3, Korver 20/12, Thompson 18, Frye 18/9
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 26/6, Wiggins 23/6, Muhammad 16/6

Boston Celtics – Toronto Raptors 109-104

Ez már csak így megy. Ha valaki a Boston Celtics ellen játszik, számítania kell rá, hogy a negyedik negyedben alaposan megszórja Isaiah Thomas és vagy hasonló ponterő kell a túloldalon, vagy elég nagy előny, hogy ezt el lehessen bírni. Nos, a Toronto most jól játszott három játékrészen keresztül, Kyle Lowry vezetésével félidőben 11, a harmadik negyed végén nyolc ponttal vezetett, ám ez nem bizonyult elégnek: Thomas 19 egységet vert be a záró etapban, összességében 44-gyel zárt és egy újabb egészen elképesztő teljesítménnyel győzelemre vezette csapatát. Egymaga produkált egy 9-0-s szériát, amellyel megfordította a meccset, majd az utolsó két percben egy kulcsfontosságú dupla után jött egy még fontosabb tripla is tőle, hogy aztán négy büntetővel tegye fel a pontot az i-re – bámulatos estét produkált, nem csoda, hogy szinte megőrült a TD Garden közönsége…

Fájó vereség. DeMar DeRozan nélkül is remekül játszott a Toronto, Kyle Lowry villogott (32 pont, 12/20 mezőnyből), sorra szórta a kosarakat és remekül mozgatta csapatát – vezérletével a harmadik negyedben 18 pont is volt az előny, nagyon közel álltak a győzelemhez. Itt azonban valami megtört, elindult a Celtics, a negyedik játékrészből pedig ismét Thomas-show lett – elfogyott az erő a vendégekből, a 62 pontos első félidő után a másodikban már csak 42-ig jutottak. A vége fájó vereség lett, hiszen DeRozan nélkül, fáradtabban is jól játszottak, sőt, magabiztosan vezettek is, mégis kikaptak a legnagyobb rivális otthonában, így másfél meccsre nőtt a hátrányuk a Bostonnal szemben.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 44/15, Crowder 14/3, Horford 11/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 32/12, Sullinger 13/3, Powell 12

Brooklyn Nets – New York Knicks 90-95

Porzingis volt a vezér. Derrick Rose sérülés miatt hiányzott, Carmelo Anthony pedig a teljes negyedik negyedet kiülte, pusztán azért, mert borzasztóan játszott – az első három játékrész során 6/22-t hajított mezőnyből 15 pontért, több kárt csinált, mint hasznot. A záró etapban így Porzingisre alapozott a Knicks, mellé pedig a két négypontos játékot is végrehajtó Vujacic, valamint a 16 pontos, 16 lepattanós Hernangomez nőtt fel és a kezdőből csak Jennings kapott még helyet a parketten – persze ő is csak azért kezdő, mert Rose sérült. Ennek a sornak köszönhetően menekült meg a New York attól, hogy kikapjon a liga messze leggyengébb csapatától, a negyedik negyedet még a Nets kezdhette előnyből, de egy 16-2-es rohammal fordítottak Porzingisék, a lett magasember 19 ponttal, 12 lepattanóval és 2 blokkal állt csapata élére – fél perccel a vége előtt az ő triplája volt az utolsó szó, amellyel sikerült kiszenvedniük a győzelmet. Ezzel 2-9-re állnak a back-to-backek második felén, csak két meccsre vannak a playofftól és most sorozatban öt találkozót vívnak otthon.

Változások a kezdőben. Kenny Atkinson átvariálta első ötösét, Booker helyére Hollis-Jefferson, Dinwiddie helyére pedig Whitehead került be és az első félidőben bekapott 38 pont szezoncsúcsnak számít a csapattól – igaz, lehet, hogy ez szimplán a Knicks szegénységi bizonyítványa. Hollis-Jefferson mindenesetre 16 ponttal hálálta meg a bizalmat, de a támadójáték egyáltalán nem működött, csak 5/25 triplát süllyesztettek el és amikor a negyedik negyedben elkapta a fonalat a New York, nem tudtak reagálni. Ezzel sorozatban tizedszer kaptak ki otthon és továbbra is várniuk kell szezonbeli tizedik győzelmükre.

A Nets legjobb dobói: Hollis-Jefferson 16, Bogdanovic 15/3, Booker 12
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 19/3, Hernangomez 16, Anthony 15/3

Miami Heat – Atlanta Hawks 116-93

Folytatódik a csoda. A szezon eddigi egyik legnagyobb csodája, hogy a Miami hogyan tudott sorozatban kilenc mérkőzést megnyerni, közben bedarálni olyan ellenfeleket, mint a Golden State, a Houston vagy éppen most az Atlanta. Márpedig ezen az estén rendkívül domináns játékkal verte meg teljesen simán a jóval többre tartott keleti ötödik helyezettet a hazai alakulat, félidőben 15 pont volt a különbség és a nagyszünet után sem változott a helyzet, később egy ponton 26 egységnyire is nőtt a távolság a felek között. Goran Dragic és Dion Waiters megint remekelt, Hassan Whiteside 18 pontos, 18 lepattanós dupla-duplát szállított, a kispad is hozzátette, amit kellett és végig uralta a meccset Erik Spoelstra csapata – ennél hosszabb sikerszériát idén csak a Rockets (10) és a GSW (12) produkált. Ráadásul a floridaiak most sorozatban hat meccset játszanak negatív mérlegű ellenfelekkel…

Jobb volt a Miami. Mike Budenholzer és Dennis Schröder is annyit mondott a mérkőzés után, hogy ők érzik, mitől ilyen jó ez a Heat és miért tudott megnyerni kilenc meccset zsinórban – ezen az estén sokkal agresszívebben, pontosabban, nagyobb akarattal játszottak a hazaiak. A vendégeknél senkit nem lehet kiemelni pozitív oldalon, igaz, Budenholzer nem is erőltette a kezdőit, 26 percnél többet senki nem töltött parketten. Végül több eladott labdával zártak, mint gólpasszal, 40% alatt dobtak mezőnyből és esélytelenül kaptak ki, most pedig back-to-backre utaznak Houstonba, ahol szintén nem lesz könnyű dolguk.

A Heat legjobb dobói: Dragic 27/12, Waiters 20/6, Whiteside 18
A Hawks legjobb dobói: Bazemore 14/3, Schröder 12, Dunleavy 11/3

Detroit Pistons – New Orleans Pelicans 118-98

Caldwell-Pope ihletett napja. Pályafutása legjobbját hozta a Detroit dobóhátvédje, aki ezúttal nem csak elit védőként, hanem elit pontszerzőként is letette a névjegyét: karriercsúcsot jelentő 38 pontot szórt, szintén karriercsúcsnak számító 8/11 triplával. Vezérletével a harmadik negyed második felétől uralta a meccset a Pistons, mellette négy cserejátékos (Harris, Baynes, Smith és Stanley Johnson) volt a parketten és 52-24-re múlták felül az addig vezető New Orleanst – végül parádés győzelmet arattak a hazaiak, Caldwell-Pope pedig a hajrában kihagyott két büntetővel maradt le a negyven pontról. Van Gundy szerint a kezdőötösben semmi energia nem volt egy időkérés után sem, ezért döntött úgy, hogy csak a 17 pontos negyeddel kezdő és ihletett formában játszó hátvédet hagyja fent, a többi posztra pedig jöjjenek a cserék – ez annyira bejött, hogy le sem akarta már hozni ezt az ötösét a tréner.

Fájó eladott labdák. Anthony Davisre most is számíthattak a vendégek, félidőben már 23 pontnál tartott és bár a harmadik-negyedik negyedben már jóval kevésbé volt hatékony, nem rajta múlt a siker. A Pelicans tizenöt eladott labdája sem kevés, de főleg ott bukták el a találkozót, hogy ezekből kaptak 26 pontot, rengeteg könnyű kosarat ajándékoztak a hazaiaknak – emellett kintről szinte veszélytelennek bizonyultak, a negyedik negyedben pedig nem tudtak reagálni a Detroit változtatásaira. Eddigre már úgy tűnt, hogy el is fáradtak, amelyben szerepet játszhatott a back-to-back, mindenesetre itt nem tudták tartani a lépést az energikus Pistonsszal, így végül húszpontos zakóba szaladtak bele – ezzel megelőzte őket a Dallas is, távolodnak a playofftól.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 38/24, Harris 19, Drummond 17
A Pelicans legjobb dobói: Davis 31, Holiday 22, Jones 11

Dallas Mavericks – Philadelphia 76ers 113-95

Tovább robog a Dallas. A hazaiak sorozatban harmadik, az utóbbi tizenegy mérkőzésből a nyolcadik győzelmüket aratták és most már tényleg ott vannak a playoff-versenyben, jelenleg két és fél meccsel vannak lemaradva a nyugati nyolcadik Portland mögött. Seth Curry személyében úgy fest, hogy fontos láncszemet találtak, a hátvéd ezúttal is csapata egyik, ha nem a legjobbja volt 22 pontjával, hat gólpasszával és négy labdaszerzésével, de most meglepő módon lepattanózásban is villogott a gárda – pedig ezen a téren a liga leggyengébbjének számít. Mégis behúzták a lecsorgó-csatát 51-39-re, amelyben nagy szerepe volt a 17 pattanóval jelentkező Salah Mejrinek, aki a negyedik negyed elején percek alatt összezsákolt magának tíz pontot is és végül 16-tal zárt 21 perc alatt. A harmadik játékrész hajrájában még csak pár pont volt a Mavs előnye, de Harris két támadásból két triplát szórt be, az említett Mejri-roham után pedig már 22 volt közte – magabiztos győzelemmel folytatta felzárkózását Rick Carlisle alakulata.

Most nem volt jó a Sixers. Joel Embiid mellett Robert Covington sem tudott pályára lépni a vendégeknél, akik ezt már nem bírták el és újabb vereséget szenvedtek – ezúttal nem akadt vezér, hiányzott belőlük az átütőerő. A második negyedben így is vezettek kilenc ponttal, de egy 26-8-as futással fordított a Dallas, innentől csak üldözte ellenfelét a Philly, a negyedik negyed elején pedig végleg lemaradt – a tíz győzelmet hozó január ellenére már a Miami mögött vannak, négy és fél meccsre a playofftól.

A Mavericks legjobb dobói: Curry 22/9, Mejri 16, Barnes 15/3
A 76ers legjobb dobói: Okafor 16, Ilyasova 13/3, Saric 10/3, Henderson 10

Denver Nuggets – Memphis Grizzlies 99-119

Elfogyott a Denver. Alapvetően is hiányzott Nikola Jokics, valamint Will Barton, így a támadógépezet két meghatározó eleme nélkül álltak fel a hazaiak, de a mérkőzés folyamán még két játékost veszítettek el: Nelson kiállítás, Gallinari pedig sérülés miatt távozott a parkettről. Utóbbi már nem számított, addigra gyakorlatilag eldőlt a meccs, sőt, már az első negyedtől masszív hátrányban volt a Nuggets, amelyen a hiányzók mellett a back-to-back miatti fáradtság is érezhető volt. Ezzel a vereséggel elveszítették nyugati nyolcadik helyüket, szombat hajnalban a Milwaukee ellen javíthatnak.

Könnyed ujjgyakorlat. Nem izzadt meg különösebben a Memphis, már az első negyedet megnyerték kilenc ponttal Conley-ék, a folytatásban pedig szinte végig tíz egység feletti előnyből játszottak – nagyobb erőkifejtés nélkül is kontrollálták az összecsapást. Támadásban Marc Gasol lubickolt Jokics nélkül, 24 pontja közé befért 3/4 tripla is, érdemes kiemelni még Vince Carter 3/3 tripláját, sorozatban harmadik győzelmükkel pedig már másfél meccsel vezetnek az ismét kikapó Thunder előtt.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 14, Arthur 14/12, Mudiay 14
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 24/9, Conley 18/6, Randolph 14, Carter 14/9

Utah Jazz – Milwaukee Bucks 104-88

A Jazz nem kegyelmezett. Az első negyedben még 27 pontot dobtak a vendégek, utána viszont beindult a hazai úthenger, a második negyedben Gobert 15 pontot szerzett, aminek köszönhetően a kinti dobóknak is jóval könnyebb dolguk volt. A francia center végül 26 pontos, 15 pattanós dupla-duplát hozott össze, az összeálló védekezés pedig összesen 34 pontot engedélyezett a két középső negyedben. Gobert mellett Gordon Hayward is megállíthatatlannak bizonyult, így az is belefért, hogy Derrick Favors pihenőt kapjon. A Jazz végül sima győzelmet aratott, de ismét aggódhatnak Rodney Hoodért, aki ugyanolyan térdsérüléssel vált ki, amilyen miatt nemrég ki kellett hagynia meccseket.

Antetokounmpo gyenge estéje nem fért bele. Betegen vállalta a játékot a görög sztár, de ebben nem volt sok köszönet: 2/10-zel dobott mezőnyből, és védekezésben sem volt jó. Helyette Parker, Monroe és a második félidőben az újonc Thon Maker próbált a sereg élére állni, de a második negyedben beszedett nagy hátrányt nem tudták már ledolgozni. Az Antetokounmpo-hasonmás Maker mindenesetre egyre biztatóbban mozog, támadásban bevert három triplát, védekezésben pedig kiosztott 3 blokkot – az 1/4-es büntetőzésen még lehet javítani…

A Jazz legjobb dobói: Hayward 27/9, Gobert 26, Johnson 14/6.
A Bucks legjobb dobói: Parker 17, Monroe 13, Maker 12/9.

Phoenix Suns – Los Angeles Clippers 114-124

A Clippers nem bonyolította túl. A vendégek a 3. negyed közepén elvesztették DeAndre Jordant, aki a bírók szerint flagrant 2-t érően könyökölte le Marquese Chrisst, de ez sem zavarta össze őket, játszották tovább a játékukat, ami egyszerű volt: támadták a gyűrűt. Úgy hoztak össze 124 pontot, hogy mindössze 5 hárompontost dobtak, ugyanakkor kiharcoltak 38 büntetőt. Blake Griffin extra volt (10/14 mezőnyből, 9/10 büntető), mellette a Felton-Rivers-Redick-Crawford hátvédsor szedte szét a Suns gyenge védekezését, összesen 62 pontot tettek fel a táblára. Ez hosszútávon is biztató lehet, hiszen Chris Paul még soká fog visszatérni, ráadásul ezzel a győzelemmel egy kis levegőhöz jutottak a Jazzel szemben.

Értékelhetetlen védekezés. Hiába termelt be 41 pontot Eric Bledsoe, dobott egy 20-ast Booker, hátul alaposan kipihenték magukat, semmi hatásuk nem volt a csapatvédekezésre. Szokás szerint ennyi lyukat Tyson Chandler sem volt képes betömni, a center folyamatosan úton volt, és PJ Tucker is hiába szedett 14 pattanót, csak abban bízhattak, hogy a túloldalon elapad a ponttermés. A "szemmel verés" most sem jött be, ezzel nagyjából választ is kaphatunk arra a kérdésre, hogy miért a Suns a nyugati sereghajtó.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 41/6, Booker 20/3, Chandler 11.
A Clippers legjobb dobói: Griffin 29, Felton 18/6, Redick 16/6.

Oklahoma City Thunder – Chicago Bulls 100-128

Fesztivál. Kicsit lassan kezdett a Bulls, az első negyed után viszont alaposan felpörögtek támadásban, 107 pontot szórtak, amivel semmit nem tudott kezdeni az OKC. Jimmy Butlert nem tudták lefékezni (11/17 mezőnyből, 5 gólpassz, 3 szerzett labda), de Wade (18 pont, 7 pattanó, 7 gólpassz) és a padról beszálló Rondo (6 assziszt) is nagyszerűen osztogatott. Parádésan járt a labda, ebből jött össze Robin Lopez 7/8-as, Jerian Grant 5/7-es mezőnymutatója, valamint a padról McDermott és Felicio 11-11 pontja. A csapatmegbeszélés óta a Bulls játéka folyamatosan javul, ezzel a sikerrel újra 50 százalékon és a keleti 7. helyen állnak.

Összeomlott a Thunder játéka. Enes Kanter ugyan nagyon gyenge védő, de a kéztörés miatt kidőlő center talán az egyetlen Westbrook mellett, aki a Thunderben meg tudja magának csinálni a dobóhelyzeteket. Ez ma nagyon hiányzott, a Bulls közepes védekezése is meg tudta annyira zavarni a gépezetet, hogy megremegjenek a kezek. Mivel védekezésben ma nem voltak faktorok, a támadójátékhoz kellett volna nyúlniuk, de Westbrookon kívül (28 pont, 8 gólpassz, 5 pattanó) más nem igazán villogott: az újonc Sabonis 1/10-zel, Oladipo 5/14-gyel célzott, az egy szem Jerami Grant így nem tehetett csodát a zsinórban harmadszor bukó Oklahomában.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 28/3, Jerami Grant 15/3, Oladipo 12/3.
A Bulls legjobb dobói: Butler 28, Wade 18, Lopez 14.

Golden State Warriors – Charlotte Hornets 126-111

Vissza a gyökerekhez. Nemrég Kevin Durant elmagyarázta Steph Curry-nek, hogy legyen önmaga a pályán, azóta a regnáló MVP egyre jobban játszik, ma pedig egy meccs kihagyás után visszatérve a tavalyi formáját idézte: 11 triplát hintett be alig három negyed alatt. Mellette hű fegyverhordozója, Klay Thompson is parádézott (hat hármas, 8 gólpassz), Kevin Durant (18 pont, 8 pattanó, 8 gólpassz) pedig ezúttal Draymond Green mellett (8 pont, 10 pattanó, 5 gólpassz, 4 blokk) elvégezte a piszkos munkát. Az első negyedben padlóra is küldték az ellenfelet, 20 pontot vertek a back-to-back érkező Hornetsre, utána pedig már gond nélkül menedzselték a mérkőzést.

Ezt gyorsan el kell felejteni. Vasárnap hajnalban lép pályára Utahban a Charlotte, addig van idejük rendezni a sorokat, mert érezhetően megrogyott a társaság. Ez volt sorozatban a hatodik vereségük, és bár sok esélyük eleve nem volt a listavezető otthonában, az elmúlt években nem ezt a szétesett játékot szokhattuk meg tőlük. A kezdőötös védekezése gyakorlatilag értékelhetetlen volt, a kispadról beszálló Kaminsky-Belinelli duó igyekezett menteni a reputációt - de valószínűleg csak azért nem kaptak 150 pontot, mert a GSW back-to-back játszik holnap, és a végén pihentették legjobbjaikat.

A Warriors legjobb dobói: Curry 39/33, Thompson 29/18, Durant 18/3.
A Hornets legjobb dobói: Kaminsky 24/6, Belinelli 16/3, Williams 14/6.

Az aktuális tabella itt megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus