Franchise-rekordot döntött a New Orleanst kiütő Rockets

59 győzelemnél járnak Hardenék - nyerni tudott a Lakers - a Minnesota sem tudta megnehezíteni a Philly dolgát. 

Egy félidő alatt lerendezte a Pelicans elleni mérkőzését a Houston az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a listavezető pedig ezzel megszerezte idei 59. győzelmét is. A Philadelphiának a Minnesota sem jelentett komoly akadályt, nyerni tudott a Lakers, a Pistons, a Hornets és a Magic is. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Philadelphia 76ers - Minnesota Timberwolves 120-108

A harmadik negyedben eldöntötte a Philly. Frissebben és határozottabban mozogtak a hazaiak, akik már az első negyedben megléptek ellenfelük elől, de igazán csak a fordulás után döntötték el a találkozót: a harmadik játékrészt egy 20-4-es rohammal nyitotta a gárda, innentől pedg nem volt miről beszélni. A záró etapot végül már 27 pontos különbségről kezdhették meg a csapatok, óriási volt a szakadék a Sixers javára és bár a Minnesota kozmetikázni tudott az eredményen, ez már nem számított - senki nem játszott többet 30 percnél, viszont tizenketten pályára léptek a Philly oldalán. Ben Simmons viszont a csökkentett játékidő alatt is kipipálhatta idei tizedik tripla-dupláját (15 pont, 12 lepattanó, 13 gólpassz), Joel Embiid elöl-hátul villogott (24 perc, 19 pont, 3 blokk), a Saric-Belinelli páros hozta a kinti dobásokat, csapatszinten pedig 33 gólpasszt osztottak szét, magabiztos játékkal vertek meg egy jó csapatot - sorozatban hatodik sikerüket könyvelhették el, ezzel továbbra is negyedikek Keleten, kedd hajnalban a Denvert fogadják.

Esélytelen Minnesota. Teljesen alárendelt szerepet játszott a Wolves, már az első félidőben is csak kapaszkodott a vendégcsapat, a fordulás után pedig teljesen összeomlott - elöl-hátul folyamatosan rossz dolgok történtek Wigginsékkel, a Philly pedig megragadta a momentumot és kiütéses győzelmet aratott. Tom Thibodeau próbálkozott mindennel, komolyabb cserékkel, Simmons hackelésével, de egyik sem hozott érdemi javulást, csak annyit értek el, hogy a "tartalékos" negyedik negyedben kozmetikázzanak a végeredményen. Nagyon hiányzott nekik Karl-Anthony Towns jó játéka, aki csak 3/15-ös mezőnymutatót szenvedett most össze Embiidékkel szemben, csapatszinten 40% alatt dobtak és fejben sem álltak a helyzet magaslatán a back-to-back második felén - ezzel a vereséggel 6-6-ra állnak Jimmy Butler kiesése óta és a nyugati hetedik helyről folytathatják. 

A 76ers legjobb dobói: Embiid 19/3, Saric 18/9, Belinelli 17/9
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 16, Towns 15/6, Dieng 15/3

Detroit Pistons - Chicago Bulls 117-95

Hamar dűlőre vitte a Detroit. Nem bízta a véletlenre a találkozó kimenetelét a Pistons, gyakorlatilag már az első negyedben eldöntötte a győztes kilétét, amikor 14 pontos előnybe került - a nagyszünetben 19 volt közte és a második félidőben sem csökkent a különbség. Andre Drummond (15 pont, 20 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4 blokk) brutális számsora mellett a többiek már csökkentett játékidő alatt hozták a sajátjukat, Blake Griffin kilenc gólpasszt osztott szét, a padról Anthony Tolliver 25 pontot és hat triplát rámolt be, ráadásul most Reggie Jackson is jól mozgott, 22 perc alatt 15 pontot tett hozzá. A szűk 50%-os mezőnymutató és a 33 gólpassz jelzi, hogy támadásban ezúttal egyben volt a társaság, nyolcan jutottak el legalább tíz pontig, de hiába javultak egyértelműen az elmúlt meccseken, ez már késő, a playoffra maximum matematikai esélyük van. 

Lassan véget érhetne már a szezon. A Bullsnak nem igazán akad már tennivalója ebben az alapszakaszban, Dunn és LaVine továbbra is sérült, a back-to-back miatt Markkanen sem lépett most pályára, ebben a formában viszont már egy-egy találkozón sincs érdemi esélye a gárdának. Ezúttal sem volt, Fred Hoiberg szerint a meccs elején több üres kinti dobóhelyzettel is megajándékozták a Detroitot, akik ettől lendületbe jöttek és onnantól nem volt kérdés, emellett ráadásul az említett playmakerek nélkül támadásban sem tudtak igazán mit kezdeni ellenfelükkel - alig 40%-kal dobtak és sansztalanul kaptak ki. Még kilenc meccs...

A Pistons legjobb dobói: Tolliver 25/12, Drummond 15, Jackson 15/6
A Bulls legjobb dobói: Valentine 18/12, Nwaba 13/3, Vonleh 12/3

Orlando Magic - Phoenix Suns 105-99

A végén megtalálta a játékát a Magic. Két gyenge csapat gyenge meccsét láthattuk, amelyen a negyedik negyed elején még a Phoenix vezetett, de aztán ebben a játékrészben megemberelte magát az Orlando és végül behúzta a győzelmet. A hazai csapat 6/9 hármast bombázott be ebben a periódusban és ekkor működött először igazán a labdajáratás, jöttek a gólpasszok, a jó dobóhelyzetek és 50% felett értékesítették is ezeket, így ha szorosan is, de fölénybe tudtak kerülni - egyénileg Aaron Gordon (29 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés), DJ Augustin (15 pont, 9 lepattanó, 10 gólpassz), Mario Hezonja (14 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk) és Nik Vucsevics (24 pont, 11 lepattanó) is szép számokat hozott, nekik köszönhetően lett meg a győzelem. 

Jay Triano ebben is talál pozitívumot. Sorozatban a tizenegyedik, az utóbbi 28 meccsből pedig a 26. vereségét szenvedte el a Suns, de a csapat vezetőedzője inkább a pozitív dolgokat emelte ki a találkozó végén - tetszett neki, hogy milyen energikusak és harcosak voltak, szó szerint úgy fogalmazott, hogy "tetszett, ahogy játszottunk". Valóban csak a legvégén maradt alul a Phoenix, de túl sok örömre azért nem adott okot a társaság és nem csak most, hanem összességében az egész szezonban, a cél pedig már régóta egyértelmű: az 1/1-es draftcetlit kell megszerezni és jelenleg fél meccsel "letankolják" a Memphist a liga legrosszabb mérlegéért folyó versenyben. 

A Magic legjobb dobói: Gordon 29/9, Vucsevics 24, Augustin 15/3
A Suns legjobb dobói: Jackson 18, Len 15, Payton 14, Ulis 14

Houston Rockets - New Orleans Pelicans 114-91

Elfáradt a New Orleans. A három nap alatt nyert három meccs során nem látszott különösebb fáradtság a Pelicans játékosain, most viszont eléggé leharcoltnak tűnt a társaság, miután hét nap alatt az ötödik összecsapását vívta meg. Rajon Rondo és Nikola Mirotic nem is vállalta a játékot, ráadásul a Rockets egyáltalán nem lazázott védekezésben, így nagyon nehéz dolguk volt a vendégeknek, akik elég hamar el is vesztek ebben a mérkőzésben - a nagyszünetben már közel harminc pont volt a két együttes között, nem voltak egy súlycsoportban a felek. Így legalább Alvin Gentry pihenőt adhatott a kezdőjátékosoknak, Anthony Davis (25 pont, 8 lepattanó, 4 blokk) már kiülte a teljes negyedik negyedet és a csapat már inkább a szerda hajnali, Portland elleni ütközetre készülhet, az fontosabb lesz számára. 

Megvan a franchise-rekord. Bár ez egy ideje már nem volt kérdés, most lett hivatalos, hogy a Rockets megdöntötte a franchise-rekordot az egy szezonban aratott győzelmek számát tekintve - 59-nél jár Mike D'Antoni legénysége, míg az 1993-1994-es bajnokcsapat 58-ig jutott. Chris Paul, Luc Mbah a Moute és Nené Hilario nem lépett pályára a hazaiaknál és a hamar kialakított nagy előny után azért a kezdőjátékosok kaptak némi pihenőt, de összességében nem kímélte túlságosan csapatát D'Antoni és ahogy Harden fogalmazott, még nem értek el semmit, nincs idejük pihenni, hátradőlni - nagyon koncentráltnak tűnik a gárda, pedig az alapszakasz első helyét már csak matematikailag veheti el tőlük a GSW. Ezúttal egyébként az MVP-jelölt (27 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 9 eladott labda) mellett főleg Clint Capela (18 pont, 16 lepattanó, 6 blokk) emelhető ki, de Eric Gordon (19 pont, 4/9 tripla) és a padról 34 percet játszó Ryan Anderson (16 pont, 4/8 tripla) is dicsérhető - az első félidőben ízekre szedték ellenfelüket, de mivel a cserék is élesek voltak, a fordulás után sem estek össze. A következő áldozat ma este az Atlanta lehet és a hírek szerint már Chris Paul is visszatérhet. 

A Rockets legjobb dobói: Harden 27/9, Gordon 19/12, Capela 18
A Pelicans legjobb dobói: Davis 25/3, Diallo 15, Miller 11/9

Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers 93-100

Öt embernek kellett megnyerni. Különböző sérülések, problémák miatt nyolc bevethető játékosa maradt Luke Waltonnak, de Ivica Zubac így is csak négy percet játszott, Tyler Ennis és Travis Wear pedig 18-19-et - a kezdőben így három embernek is 40+ jutott és 35 alatt egyikük sem töltött parketten. Így azért nem volt egyszerű dolga a vendégcsapatnak, de végül sikerült megoldani, Lonzo Ball (12 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz), Julius Randle (20 pont, 11 lepattanó) és Kyle Kuzma (25 pont, 10 lepattanó) is dupla-duplázott a fiatalok közül, a hullámzó és nem túl magas színvonalú mérkőzés végén pedig sikerült felülkerekednie a társaságnak: az utolsó játékrész még egálról indult, de a hajrában jöttek a fontos játékok Balléktól, Kuzma egymaga 15 pontot szórt ebben a negyedben, így megtörték négymeccses vereségsorozatukat. 

Kintről nem ment. Addig működött a Memphis játéka, amíg Marc Gasolék tudtak dolgozni a palánk alatt, a második félidőben azonban már egyre inkább kiszorította onnan ellenfelét a Lakers, így megakadt a gépezet. Az 5/29 tripla jelzi, hogy más megoldása viszont nem volt a hazai együttesnek, így támadásban elfogyott a tudomány, maradt a védekezés, de a záró etapban már ez sem volt megfelelő - az ott kapott 29 pont a mérkőzésbe került számukra, így megvan az idei 54. vereségük is. Gasol szerint egyébként ugyan eleinte még megvolt az energia, mozogtak labda nélkül, de a második félidőben lelassultak, megálltak, ez pedig nem fért bele. 

A Grizzlies legjobb dobói: Harrison 20/3, Gasol 18, Green 17/9
A Lakers legjobb dobói: Kuzma 25/12, Randle 20, Caldwell-Pope 18/12

Dallas Mavericks - Charlotte Hornets 98-102

Howard receptje egyszerű. Legutóbb 32 ponttal és 30 lepattanóval jeleskedett a Hornets centere, aztán letöltötte egymeccses eltiltását és most tért vissza - szerinte nem csinált semmi különöset, csak igyekezett a lehető legtöbb lepattanót leszedni, jó zárásokat adni Kemba Walkernek, a többieknek pedig az volt a dolguk, hogy széthúzzák a pályát. Nem volt túl bonyolult elképzelés és szépen meg is valósította a gárda, Howard 18 ponttal és 23 lepattanóval zárt, Walker 24 pontot és 4/8 triplát rámolt be, csapatszinten pedig 48%-kal tüzeltek távolról, így a pálya széthúzása is megvolt - nem kellett extra teljesítmény, összességében gyengén is dobtak, de az említett dolgok elégnek bizonyultak ahhoz, hogy megnyerjék a találkozót. 

Smith kezében volt az egyenlítés. Visszatért sérüléséből a Dallas újonca és vezetésével izgalmassá is tette a végjátékot a hazai csapat, az utolsó percekben szinte végig egy labda volt csak a távolság a felek között. Fél perccel a vége előtt szintén Smith talált be közelről, a túloldalon Jeremy Lamb hibázott, így a Mavsnek maradt még egy esélye, hogy kiegyenlítsen, vagy akár nyerjen - Smith azonban ezúttal eladta a labdát, ezzel pedig csapata győzelmi esélyeit is eldobta. Marvin Williams odaállt a büntetővonalra és mindkettőt értékesítette, ezzel eldőlt a küzdelem, így a Dallas sorozatban ötödször is kikapott, szerda hajnalban a Kings ellen próbálhatja meg megtörni ezt a szériát. 

A Mavericks legjobb dobói: Smith 21/6, Barnes 18/15, Ferrell 16/3
A Hornets legjobb dobói: Walker 24/12, Howard 18, Lamb 14/6

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus