Fultz visszatért, a Denveren is átlépett a Philadelphia

A Nuggets sem tudta megszorítani a Phillyt - Wolves-blama a Memphis ellen - nyert a Boston, kikapott a Lakers. 

A Denver sem tudta megállítani az óriási formában lévő Sixerst az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ráadásul váratlanul visszatért vállsérülése után a Philadelphia újonca, Markelle Fultz is. Fájó vereséget szenvedett a Minnesota, amely hazai pályán nem bírt a Memphisszel, hosszabbítás és Kemba Walker döntött a Hornets-Knicksen, a Lakerst is legyőzte a Detroit, a Boston pedig hozta a kötelezőt New Yorkban. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva megtekinthető!

Charlotte Hornets - New York Knicks 137-128 - hosszabbítás után

Walker volt a legnagyobb. Komoly dobópárbajt vívott a hazaiak vezére Trey Burke-kel, de ahogy élesedett a szituáció, egyre inkább ellenfele fölé tudott nőni a Charlotte irányítója. Már a rendes játékidő végén is ő mentett hosszabbításra egy nagy triplával, majd egy Burke elleni labdaszerzéssel az utolsó játéknál, de a ráadásban különösen elemében volt: rögtön két kosárral és két gólpasszal nyitott, összesen 11 pontot szórt 4/4-es mezőnymutatóval, 3/3 triplával ebben a clutch időszakban. Teljesítményéről csapattársai és a Knicks játékosai is elismerően beszéltek a találkozó után, Burke is azt mondta, hogy most nem lehetett vele mit kezdeni és bár Dwight Howard (23 pont, 13 lepattanó) is remekelt, sőt, összesen heten dobtak legalább tíz pontot a Hornetsnél, mégis Walker (31 pont, 7 gólpassz) extrája jelentette most a különbséget. 

Burke karriert csinál magának. Mióta szerepet kap a Knicksnél, több nagy meccset is játszott már az NBA-ből egyszer már majdnem kikopó Trey Burke és igyekszik minden másodpercet kihasználni arra, hogy bizonyítson. Ezúttal is így tett, abszolút ő volt a New York vezére, 42 pontos karriercsúccsal (19/31 mezőnyből) és 12 gólpasszal húzta övéit, az ő vezérletével állt fel a társaság a tíz pont feletti hátrányából és nyerte meg kis híján a meccset a rendes játékidő végén, de Walker extrája miatt a győzelem elmaradt - Burke viszont újra felhívta magára a figyelmet, eddigi 28 meccsén 11,1 pontot átlagol 3,7 gólpasszal, 50% feletti mezőny- és 39%-os triplamutatóval, valószínűleg kiharcol magának egy új szerződést. 

A Hornets legjobb dobói: Walker 31/12, Howard 23, Williams 13
A Knicks legjobb dobói: Burke 42/9, Beasley 27/3, Hardaway Jr. 17/6

Detroit Pistons - Los Angeles Lakers 112-106

Reggie Jackson egyre jobb. Most már 28 percet töltött parketten a komoly kihagyás után visszatérő Pistons-irányító és el is jutott húsz pontig, igaz, ehhez 22 mezőnykísérletre volt szüksége - agresszív volt és meg tudta bontani a védekezést, de a lábai még nem mindig voltak alatta és saját bevallása szerint a második félidőben alig kapott levegőt. Blake Griffin faultgondjai miatt viszont csapatának szüksége volt az ő agresszivitására és többé-kevésbé meg is oldotta a feladatot, a gárda pedig a remekül sikerült harmadik negyed után a negyediket már végig előnyben töltötte, egyszer jött csak fel a Lakers három pontra, egyébként tisztes távolságból követte ellenfelét a vendégcsapat. Az utóbbi öt meccsből ez volt a Detroit negyedik győzelme, de hiába állt össze a gépezet a szezon hajrájára, még mindig öt mérkőzés a hátrány a Heathez képest, pedig már csak nyolc összecsapás van hátra.

Továbbra is szűk a Lakers rotációja. Ezúttal is szinte kizárólag az öt kezdőjátékosra tudott hagyatkozni Luke Walton, Lonzo Ball (15 pont, 7/8 mezőnyből, 8 lepattanó, 11 gólpassz) és Kyle Kuzma (20 pont, 11 lepattanó) is negyven perc felett játszott, de Julius Randle is csak a faultgondjai miatt állt meg 32-nél - a padról Wear és Ennis kapott 17-18 percet, a többiek maximum epizódszerephez jutottak. A második félidőre viszont ez így már kevésnek bizonyult, ekkor fölénybe került a Pistons, meglépett és a kiharcolt előnyt meg is tartotta a meccs végéig, az elfáradó és alig 26%-kal triplázó Los Angeles nem tudott érdemben változtatni, így vereséget szenvedett. 

A Pistons legjobb dobói: Jackson 20/6, Bullock 16, Griffin 15/6, Drummond 15, Tolliver 15/9
A Lakers legjobb dobói:  Randle 23, Kuzma 20/6, Ball 15/3

Philadelphia 76ers - Denver Nuggets 123-104

Fultz visszatért. Komoly meglepetésre és teljesen váratlanul pályára lépett a Sixers 2017-es 1/1-es választottja, aki vállsérülése miatt október óta nem játszott mérkőzést egészen mostanáig. A visszatérés elég felemásra sikerült, mert dobott egy homályt, három dobását is blokkolták, de végül 14 perce alatt azért csak eljutott tíz pontig, négy lepattanóig és nyolc gólpasszig, ugyan látszott rajta az idegesség, de hasznossá tudta tenni magát, a közönség pedig "Fultz! Fultz!" kiáltásokkal biztatta - igaz, maga az irányító azt hitte, hogy a Super Bowl MVP-jét, Nick Folest élteti a publikum...

A harmadik negyedben eldöntötte a Philly. Az első félidő még a vendégekről szólt, nyolc ponttal vezettek is a nagyszünetben Millsapék, de a fordulás után sebességet váltottak a hazaiak és a maguk javára fordították az összecsapást. A harmadik negyedet 19 egységgel húzták be, itt lejátszották a pályáról a Denvert, Embiidék futottak egy 17-2-t, védekezésben borzasztóan lelimitálták Jokicsékat, majd a záró etap első felében el is döntötték a találkozót. A hazaiak 8%-kal jobban dobtak mezőnyből, 10%-kal jobban tripláztak, 54-37-re nyerték a lepattanózást, kiosztottak 35 gólpasszt és a leindításból szerzett pontok tekintetében is győztek 24-10-re, simán jobbak voltak ellenfelüknél - a Denver nem igazán találta a játékát a második félidőben, így nem tudott közelíteni a playoff-helyek felé. 

A 76ers legjobb dobói: Saric 20/9, Embiid 20, Redick 19/12
A Nuggets legjobb dobói: Barton 25/15, Murray 17/6, Millsap 16

Minnesota Timberwolves - Memphis Grizzlies 93-101

Óriási blama. Nagyon komoly pofont kapott a Minnesota, amelynek minden győzelemre nagy szüksége lenne a nyugati playoff-harcban, de a liga egyik leggyengébb és legrosszabb formában lévő csapata ellen, hazai pályán nem lehetne kérdéses a győzelem - mégsem tudott nyerni a társaság és ez még sokba kerülhet. Pedig Tom Thibodeau még a bőrt is lehúzta játékosairól, Gibson, Wiggins és Teague is 40 perc felett, Towns pedig 39-et játszott, a padról csak Crawford (30), Dieng (14) és Jones (6) szállt be, de talán ezért, talán másért, az utolsó negyedre elfogyott az erő. Az első három játékrész során sem bírt ellenfelével a Wolves, de az utolsó etapot végül 23-11-re elveszítette, így a mérkőzés is elúszott számára - Wiggins 3/6-ot dobott ebben a negyedben mezőnyből, de rajta kívül az egész csapat 0/11-et (!) hajított, ez mindent elárul. Jeff Teague szerint ez az eddigi legfájóbb vereségük, Tom Thibodeau úgy fogalmazott, hogy "ezt nehéz megmagyarázni" és valóban ez a helyzet - csütörtök hajnalban az Atlantát fogadják, ahol megint muszáj lesz nyerniük, mert egyetlen vereséggel állnak a kilencedik Denver előtt és hátra van még hét találkozó számukra. 

Boldog új évet. Első idegenbeli győzelmét szerezte a Grizzlies 2018-ban, sorozatban 17, vendégként elszenvedett vereség után tudott nyerni a társaság - ráadásul összességében 23 meccset elvesztett az utóbbi 24-ből, így győzött most Minnesotában. Nehéz megmondani, hogy mi volt a kulcs, az biztos, hogy Marc Gasol (20 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) jól játszott és az is, hogy a padról 23 pontot szerző Wayne Selden nagyot tolt a szekéren, de leginkább az a biztos, hogy küzdöttek a becsületükért, a Wolvest pedig ez meglepte...

A Timberwolves legjobb dobói: Teague 25/3, Wiggins 18/3, Gibson 18
A Grizzlies legjobb dobói: Selden 23/12, Gasol 20/12, Green 11/6, Martin 11/3, Harrison 11/3

Phoenix Suns - Boston Celtics 94-102

Megvan a kötelező, de Morris megsérült. Jayson Tatum (23 pont, 10/18 mezőnyből) vezetésével parádésan kezdte a mérkőzést a Boston és a második negyed elején már húsz pont is volt az előnye, de nem tudta ilyen gyorsan lezárni a kérdést az együttes és a Suns visszakapaszkodott - a harmadik játékrészben már egálban voltak a felek, innen kellett megújulnia a Stevens-legénységnek. Ez sikerült, a záró etapra ismét tíz pont fölé növelte a különbséget a vendégcsapat és itt már kézben tartotta a mérkőzést, komoly veszélyt nem tudott jelenteni a Phoenix, így hozta a kötelezőt a Boston - igaz, a 20 pontos Marcus Morris bokája a harmadik negyed végén megsérült és innentől nem tért már vissza a pályára. Tatum mellett mindenesetre Horfordot (19 pont, 7/12 mezőnyből, 3/4 tripla) is érdemes kiemelni, a Celtics pedig sorozatban negyedik győzelmével három mérkőzésre megközelítette a Torontót, csütörtök hajnalban Salt Lake Cityben próbálhat meg még közelebb zárkózni. 

Alan Williams megkezdte a szezont. A Suns-szurkolók egyik kedvencének tavaly szeptemberben kellett megműteni a térdét, így nem játszhatott eddig az alapszakaszban, az elmúlt heteket már a G-ligában töltötte, most pedig visszatérhetett a csapathoz és 16 percet pályán is tölthetett - túl sokat nem tett hozzá, de a publikum így is megünnepelte. A hazaiak legjobbja most viszont Josh Jackson volt, aki a gárda első tizenegy pontját szerezte és végül 23 egységgel, hat lepattanóval, illetve két labdaszerzéssel zárta az estét, mellette pedig a padról beszálló Ulist (19 pont, 8 gólpassz) lehet dicsérni - ez azonban kevés volt a Boston ellen, így sorozatban 12. vereségét is begyűjtötte a társaág. 

A Suns legjobb dobói: Jackson 23/3, Ulis 19/6, Daniels 18/18
A Celtics legjobb dobói: Tatum 23/6, Morris 20/9, Horford 19/9

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus