Gálázott a Cleveland Dallasban

James fejpánt nélkül vezette a Cavst - parádézott a Pacers - a hatodikat is hozta a Spurs - Davis megint megsérült

LeBron Jamesék simán lelépték Dirk Nowitzkiéket Dallasban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) keddi játéknapján, a Lakers pedig hozta a hazai mérkőzését a Detroittal szemben. Az Indiana 32 pontos győzelmet aratott, a Spurs majdnem elszórakozta hatalmas előnyét a Toronto ellen, a New Orleans simán nyert Brooklynban, de Anthony Davis megint megsérült – a Jazz viszont nagy nehezen legyűrte a New Yorkot. Lássuk a részleteket!

Indiana Pacers – Orlando Magic 118-86

Rodney Stuckey újabb nagy estéje. A Pacers dobóhátvédje többször bizonyította már idén, hogy képes első számú pontszerzőként tevékenykedni, ma ismét a csapat élére állt. Az első félidőben teljesen tarthatatlannak bizonyult, 9/11-es mezőnymutatóval 25 pontot rámolt be a nagyszünetig és oroszlánrészt vállalt csapata 17-0-s futásából. A fordulás után kicsit lassított, de így is szezoncsúcsot jelentő 34 egységgel zárt, 6/9 triplát emelt be, ráadásul emellé leszedett hat lepattanót és kiosztott hét gólpasszt is.

A Pacers rohanásai eldöntötték. Bár jól kezdett az Orlando és vezetett is 28-20-ra, a hazaiak váltottak és hamarosan már ők jártak előrébb (38-28) – innentől kezdve nem jutott igazán közelebb a Magic. A harmadik negyedben még két ilyen etapot futottak Hillék, egyszer 17, majd miután feljebb jött az Orlando, 19 pontra növelték az előnyüket és könnyedén húzták be a meccset. A kulcs a remek triplázás volt, Stuckey mellett Rudez 5/7 hármasa sem átlagos, csapatszinten pedig 17-szer találtak be kintről, ami franchise-rekord – viszont 86 pontnál most sem kaptak többet…

A Pacers legjobb dobói: Stuckey 34/18, Rudez 17/15, Scola 15
A Magic legjobb dobói: Harris 22/3, Payton 14, Oladipo 13/3, Vucsevics 13

Brooklyn Nets – New Orleans Pelicans 91-111

Davist megfogta a Nets, másra nem jutott erő. Az utóbbi mérkőzéseken bombaformában lévő erőcsatár csupán 5/16-os mezőnymutatóval dolgozott és megállt 15 pontnál, de a mellette felszabaduló helyet remekül használták ki társai. Asik 12, Ajinca 17 egységet rámolt be, kintről pedig 57%-kal tüzelt a New Orleans – Pondexter, Gordon és Cole 12 hármast emelt be együtt. Rossz hír viszont a vendégeknek, hogy Anthony Davis ezúttal sem játszotta végig a találkozót, kapott egy ütést az arcába és bement az öltözőbe – igaz, a hajrában már nem is volt rá szükség.

Süllyed a Brooklyn. Sorozatban negyedik mérkőzését bukta el a Nets, méghozzá mindegyiket hazai pályán, ezzel leszakadtak az Indianától és a Charlotte-tól a PO-ért folytatott versenyben. Ma a második negyed hajrájától kezdve komoly hátrányban játszottak és a Pelicans dominált, ráadásul Alan Anderson, Markel Brown és Szergej Karaszev is kivált sérülés miatt – bővebbet majd csak nap közben lehet róluk megtudni. Emellett Plumlee is teljesen használhatatlan, a korábban nem véletlenül kezdő center ma kosár nélkül zárt, óriásit fordult vele a szezon.

A Nets legjobb dobói: Lopez 15, Jack 15/3, Bogdanovic 12/6
A Pelicans legjobb dobói: Pondexter 17/15, Ajinca 17, Gordon 16/9, Cole 16/15

Dallas Mavericks – Cleveland Cavaliers 94-127

Nincs fejpánt. LeBron James profi karrierje során először kezdett úgy, hogy nem volt rajta a fejpántja, de játékáról azért ezúttal is fel lehetett ismerni a pályán. A kisebb pihenő után frissen tért vissza a Cavs, James pedig 29 perc alatt 27 pontot rámolt be 7 pattanóval és 8 gólpasszal, összesen négy dobást rontva – mellette azonban Love, Smith és Irving is átlépte a húszat. A clevelandi henger a 41-22-re megnyert második negyedben indult be igazán, végül 50%-kal dobtak, értékesítettek 15 triplát és simán lemosták Nowitzkiéket.

Rondo hatás nélkül. A Mavs irányítója négy ponttal és három gólpasszal zárta az összecsapást, védekezésben nem tudta megfogni Irvinget, ugyanakkor csapata megint csak 40%-kal dobott – még Ellis próbálkozott, de Nowitzkinek ezúttal sem ment (3/10). Egyedül Parsons és a padról ismét nagy energiával beszálló Stoudemire dicsérhető a hazaiaknál, de Rondo gyengélkedése erősen összekapcsolható a csapat gyenge dobóformájával – a Mavsnek sürgősen megoldást kellene erre találnia, mert a Spurs már át is lépte őket, de ha így folytatják, nincs biztonságban a rájátszásuk sem.

A Mavericks legjobb dobói: Parsons 18/9, Ellis 17, Stoudemire 15
A Cavaliers legjobb dobói: James 27/12, Irving 22/3, Love 21/6, Smith 21/15

San Antonio Spurs – Toronto Raptors 117-107

Az új nagy hármas. Ginobili gyomorbántalmak miatt kihagyta a találkozót, Tim Duncan pedig kisebb sérülést szenvedett és bár dupla-duplázott, nem dobott túl hatékonyan – Tony Parker lecserélte két régi harcostársát két fiatalra. Kawhi Leonard egyre otthonosabban érzi magát a vezető pontszerző szerepében, ma 24 egysége mellé 11 lepattanót és 5 labdaszerzést is bemutatott, Danny Green pedig 5/6 triplával jutott el 19 pontig – az ő vezérletükkel már 26 ponttal is vezetett a Spurs, igaz, a hajrában még kaparniuk kellett a győzelemért.

Majdnem ledolgozta hátrányát a Toronto. A hazaiak tekintélyes előnye nem okozott gondot a Raptorsnak, a 32 pontos Kyle Lowry vezetésével nagy rohamot indítottak a harmadik negyed végén és a hajrában tízen belülre tudtak kerülni – azonban az utolsó percekben Green és Leonard kosaraival stabilizálni tudta magát a Spurs, így sorozatban hatodik győzelmét is behúzta. A vendégek 18 támadópattanójukkal és mindössze 9 eladott labdájukkal maradtak meccsben, de a címvédő nem tette meg azt a szívességet, hogy megtörjön a nyomás alatt, így DeRozanék vészesen zuhannak tovább.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 24, Parker 23/3, Green 19/15
A Raptors legjobb dobói: Lowry 32/15, DeRozan 21, A. Johnson 16

Utah Jazz – New York Knicks 87-82

Nem várt nyerőember. A hazaiaknál kihagyta a találkozót az együttes legjobb dobója, Hayward, viszont akadt játékos, aki pótolni tudta a bedobó hiányzó pontmennyiségét. A masszív dupla-duplával előrukkoló Favors-t (11/17 mezőnyből, 12 lepattanó) nem tudták tartani a vendégek, ahogy a védekezésben domináló Gobert (4/8, 14 lepattanó, 4 blokk) is hozta megszokott számait. A tíz pontos előnyét leadó Jazz számára azonban nem ők, hanem az utolsó negyed közepén sorozatban hét pontot szóró Ingles (4/8, 5 gólpassz) hozta meg a sikert, aki minimális előnyhöz juttatta együttesét, melyet a lefújásig megőrzött Favors és Burke büntetőivel a Jazz. 

Fog az átok. Továbbra is várat magára a New York szezonbeli első nyugati győzelme, pedig komoly esély kínálkozott arra, hogy Fisher alakulata megszakítsa ezt a hosszú negatív szériát. Egy rövid időszaktól - amikor tíz pontos hátrányban játszottak - eltekintve a Hardaway Jr. nélkül felálló vendégek végig partiban voltak ellenfelükkel szemben, viszont kellemetlen tényként hathat a Knicks-szurkolók számára, hogy pontosan úgy alakultak az egyéni teljesítmények, mint ahogy várni lehetett. Shved (6/12 mezőnyből, 4/7 tripla, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 2 blokk) remekül teljesített, hozzá csatlakozott még a kezdőből Bargnani (9/19, 3 lepattanó), a padról pedig a dupla-duplázó Aldrich (7/12, 13 lepattanó), itt azonban véget is ért az érdemi teljesítmények felsorolása. A mérkőzés legfontosabb részében, az utolsó hat percben csődölt be a New York, így nem lehetett más a találkozó vége, mint vereség.

A Jazz legjobb dobói: Favors 29, Hood 17/9, Ingles 12/3
A Knicks legjobb dobói: Shved 21/12, Bargnani 20, Aldrich 17

Los Angeles Lakers – Detroit Pistons 93-85

Kamatozó csapatmunka. A hazaiaknál hét játékos jutott tíz pont fölé, jól elosztották a feladatokat Clarksonék. Hill járt élen a pontgyártásban (7/15 mezőnyből), az újonc Black ismét kezdett, dupla-dupla közelben zárt (10 pont, 8 lepattanó), ki lehet emelni továbbá a cserepadról érkező és komoly mezőnymunkát produkáló Lint (9/12 büntető, 7 lepattanó, 5 gólpasszt) is. A hazaiak a festékből szerzett pontok (46-36) és a lepattanózás (46-41) terén is a Pistons fölé nőttek. Az ellenfél kedvét szinte teljesen elvette a játéktól a Lakers, miután a harmadik negyedben csak 11 pontot engedélyezett a Pistons-nak, az utolsó egy percben pedig Hill és Lin magabiztos dobásainak köszönhetően behúzták a mérkőzést és öt vereség után ismét győztek.

Csőd a harmadik negyedben. A szálfák, a Monroe (10/14 mezőnyből, 9 lepattanó, 2 blokk) - Drummond (7/11, 21 lepattanó, 2 blokk) kettős egyik tagja nélkül sansza nem lett volna a Pistons-nak az egál körüli mérkőzésre sem. Hogy miért? Mivel Jackson ismét alulmúlta önmagát (1/9, 0/4 tripla, 5 eladott labda), Caldwell-Pope csak szenvedett (5/14) a cserék közül pedig csak Meeks hozott értékelhető teljesítményt. A legnagyobb negatívum viszont az volt a vendégeknél, hogy mindössze 11 pontot tudtak összehozni a harmadik játékrészben, ahol több mint 6 perc elteltével szerezték meg első pontjaikat. Monroe ugyan hátán vitte a Pistons-t, de alig egy perccel a lefújás előtt, 3 pontos hátránynál mindkét büntetőjét elhibázta, innen pedig már nem volt megállás a lejtőn a Detroit számára.

A Lakers legjobb dobói: Hill 16, Johnson 13/3, Davis 13
A Pistons legjobb dobói: Monroe 24, Caldwell-Pope 15/12, Drummond 14

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus