Gálázott a Warriors, szoros hajrát nyert a Portland

Curry-ék 121-et dobtak a Kingsnek, a Jazz majdnem megfogta a Blazerst, nyert a Boston az MSG-ben, a Denvert a Philly is legyőzte

Steph Curry-ék egy félidő alatt lerendezték a Sacramentót, Lillardék viszont az utolsó másodpercben nyertek a Jazz ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) keddi játéknapján. A Boston megszakította a Knicks hazai győzelmi sorozatát, a Detroit simán verte a Miamit, a Denver a Philadelphiától is kikapott - lássuk a részleteket!

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Philadelphia 76ers - Denver Nuggets 105-98

Egyre mélyebbre süllyed a Nuggets. Utóbbi 11 meccséből a tizediket bukta el a Denver, és az eredmény hízelgő Lawsonékra nézve – a negyedik negyedben 10 pontot tudtak kozmetikázni. A két kiscsatáron, az 5 tripláig jutó Wilson Chandleren és a sérülése után jó formába lendülő Danilo Gallinarin (22 pont, 11 kiharcolt büntető) kívül értékelhetetlen volt a csapat teljesítménye. Brian Shaw vezetőedző nem is nagyon tudott mást nyilatkozni: ha egy csapatnak nem megy a támadás, de nem is védekezik, nem nagyon marad esélye a győzelemre.

Félgőzzel is simán. Fura lehet ilyet olvasni az egyik sereghajtóval kapcsolatban, de a 76ers tényleg különösebb megerőltetés nélkül hozta a meccset. A tüdőgyulladással hetekig bajlódó Hollis Thompson a padról beszállva termelt 23 pontot (8 pattanó és 2 blokk mellett), Michael Carter-Williams majdnem tripla-duplázott (15 pont, 12 gólpassz, 8 pattanó), JaKarr Sampson pedig 18 perc alatt szórt 11 egységet - de rajtuk kívül igazán kiemelkedő teljesítmény nem akadt. Volt viszont csapatjáték (hatan érték el a 10 pontot, 31 mezőnykosarukra 26 gólpassz jutott) és keménység (49-37-re hozták a lepattanócsatát, illetve 42 büntetőt harcoltak ki) – ezek egyikével sem büszkélkedhetett ma az ellenfél.

Valami megmozdult Philly-ben? Még mindig Top3-ban vannak hátulról, de a sérültek lassan felépülnek, és a fiatal spílerek végre elkezdhetnek együtt játszani – az utóbbi öt meccsükből hármat megnyertek, többen is jó formába lendültek, és lassan kezdenek csapatra emlékeztetni. Ráadásul a két vereség miatt sem kell szégyenkezniük, hiszen a liga két legjobb formában lévő csapatától (Atlanta Hawks, Cleveland Cavaliers) is viszonylag szorosan kaptak ki.

A 76ers legjobb dobói: Thompson 23/12, Covington 17/6, Carter-Williams 15/3.
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 22/6, Chandler 19/15, Afflalo 14/6.

Detroit Pistons – Miami Heat 108-91

Gyorsabb volt a Pistons. A Detroit már a nyitó tizenkét percben állva hagyta a vendégeket, DJ Augustin (25 pont, 13 gólpassz) vezérletével 33-12-re nyerték ezt a játékrészt. A folytatásban azért feltámadt a Miami, Bosh révén zárkóztak is a floridaiak, de minden apró hibájukat könyörtelenül használta ki a hazai gárda – folyamatosan leindítottak, még lepattanókból is, így 22 pontot szereztek ebből. A palánk alatti embereire építő és jóval lassabban kosarazó Miami csak a második negyedet tudta megnyerni, Augustin mellett Caldwell-Pope is remekelt, de a hazaiaknál minden kezdő és a padról beszálló Meeks is elérte a tíz egységet.

Hátvédek nélkül nem lehet. Chris Bosh-nak volt egy 9/9-es sorozata is mezőnyből és végül 34 ponttal zárt, jól játszott Whiteside (11 pont, 10 pattanó, 5 blokk) és Andersen (12 pont, 5/7) is, viszont Wade nélkül értékelhetetlen volt a periméter: a Chalmers-Napier kezdő páros 1(!) pontot szerzett összesen, miközben Augustin és Caldwell-Pope 43-at – óriási különbség. Emellett ráadásul a festékben is partiban tudott lenni a Pistons, Drummond és Monroe is jól játszott, így nem volt kérdés a hazai győzelem.

A Pistons legjobb dobói: Augustin 25/6, Caldwell-Pope 18/3, Drummond 14
A Heat legjobb dobói: Bosh 34/9, Andersen 12, Whiteside 11

New York Knicks – Boston Celtics 97-108

Megszakadt a széria. Zsinórban négy meccset nyert hazai pályán a Knicks, de ma már az első negyedben komoly hátrányt szedtek össze, amit csak csökkenteni tudtak a meccs végéig, eltüntetni nem. Carmelo Anthony-nak nem igazán ment a játék, csak 9/23-at dobott mezőnyből, így jutott el 21 pontig és bár a Calderon-Hardaway páros tripláival azért sikerült közelebb zárkózniuk, a védekezésük a korábbiakat idézte – a Celtics a hajrában is akkor szerzett pontot, amikor akart.

Új a kezdő, új a kezdés. A Smart-Bradley-Turner-Sullinger-Bass ötössel indítottak a vendégek és rögtön egy 14-2-es futást produkáltak – a Knicks innentől kezdve egyszer tudott közel (négy pontra) zárkózni, egyébként biztosan tartották az előnyt. Bradley és Sullinger is ficánkolt, előbbi 26 egységet rámolt be iszonyatos hatékonysággal (11/14 mezőnyből), utóbbi pedig 22 ponttal, 9 lepattanóval és 6 gólpasszal jelentkezett – remekül működött a rendszer. Csapatszinten 54,5%-kal tüzeltek még úgy is, hogy a triplák nem ültek, azt csináltak támadóoldalon, amit akartak – Turner pedig eredményesen szívta Anthony vérét, ez elég is volt a sikerhez.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 21/3, Calderon 17/9, Hardaway Jr. 14/6
A Celtics legjobb dobói: Bradley 26/9, Sullinger 22, Smart 13/6, Crowder 13/3

Portland Trail Blazers – Utah Jazz 103-102

Majdnem megcsinálta a Jazz. Matthews tripláival bő három perccel a vége előtt kilencpontos fórt épített ki a Portland és úgy tűnt, hogy megtörtek a vendégek – azonban Haywardék még felálltak innen és Ingles hármasával 101-99-ig zárkóztak tíz másodperccel az órán. Ugyan Aldridge bedobta a büntetőket, de Trey Burke még egy hármast elsüllyesztett – viszont idő már nem maradt fordítani, Lillard mindkét büntetőjét elrontotta és lepörgött az idő.

Robin Lopez visszatért. A center kisebb meglepetésre lépett pályára és rögtön éreztette is hatását – egyrészt 11 ponttal és 6 lepattanóval zárt, másrészt védekezésben is hozzátett annyit, hogy ne a Jazz uralkodjon a festékben. Ugyan jól játszott a vendégek magasember-triója, valamint Hayward is eljutott 27 pontig, de a Portlandnél Lillard (25 pont, 10/17 mezőnyből) és Matthews (21 pont, 6/10) dominált a periméteren, ezt pedig nem tudták ellensúlyozni – bár Trey Burke 18 ponttal szállt be a padról, az Ingles-Exum duó mindössze öt egységgel zárt.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 25, Aldridge 22, Mattews 21/9
A Jazz legjobb dobói: Hayward 27/9, Favors 20, Burke 18/3

Sacramento Kings - Golden State Warriors 96-121

Vékony volt a Sacramento. A Kings kezdőötöse mindent megtett, emberi számokon tartották Steph Curry-t (23 pont, 9 gólpassz) és Klay Thompsont (14 pont), négyen 82 pontot szórtak be kifejezetten jó dobószázalékkal – a cseresor viszont ma egyszemélyes volt, Jason Thompson 8 pontja és 8 pattanója mellett értékelhetetlen produkciókat láthatott a nagyérdemű. A félidei 21 pontos hátrányt egy 38 pontos harmadik negyeddel sikerült lefaragni 14 pontra, a negyedik negyedre viszont elfáradtak Cousinsék (26 pont, 11 pattanó, 4 gólpassz, 4 blokk, 3 labdalopás).

A Warriors kispadja döntött. A Golden State kezdő frontcourtje sem villogott (23 pont érkezett Barnes-tól, Boguttól és Greentől), a cseresor viszont mindent vitt. Iguodala, Speights és Barbosa is 10 pont fölé jutott, összesen 61 pont jött a második vonaltól. 50 százalék felett dobott a vendéggárda, 33 gólpasszt osztottak szét, gond nélkül hozták a pattanócsatát, és 18 eladott labdába kergették bele ellenfelüket – egyúttal ízekre szedték a védekezésüket. 19. alkalommal jutottak el legalább 30 gólpasszig, ami a legjobb a ligában.

Kemény sorozatban a GSW. Öt nap alatt négy meccset játszik le a listavezető, ebből hármat idegenben, találkoznak a Dallasszal és az Atlantával is. Ha sikerül az első meccshez hasonló ritmust tartani, akkor megerősíthetik nyugati első helyüket, és az All-Star szünet után kedvező helyzetből vághatnak neki az alapszakasz utolsó 2 hónapjának.

A Kings legjobb dobói: Cousins 26, Gay 20/6, McLemore 18/12, Collison 18/3.
A Warriors legjobb dobói: Curry 23/6, Iguodala 17/6, Speights 17.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus