Gasol és Conley szétdobta a Clipperst, kikapott a Cavs

15 triplával verte a ligaelsőt a Memphis - James nélkül bukott a bajnok - a Hawks az első Keleten - Torontóban is nyert a GSW.

Megszakadt a Los Angeles Clippers győzelmi sorozata az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután a Memphis egészen extra támadójátékot bemutatva idegenben verte meg Chris Paulékat. LeBron James nélkül a Cleveland is kikapott a Pacers vendégeként, így a zsinórban hatodik meccsét is megnyerő Atlanta vette át a vezetést Keleten, míg Nyugaton a hajrában fordítva gyűrte le a Houstont az OKC - a Warriors Torontóban sem kérdezett, 127 pontig jutottak Steph Curry-ék.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetők!

Philadelphia 76ers – Washington Wizards 109-102

Megvan a második. Joel Embiid pihenőt kapott erre az estére és a helyén játszó Jahlil Okafor (19 pont, 8/11 mezőnyből) is csak húsz percet töltött parketten, mégis remekül teljesített a Philly. A kezdőbe bekerült Saric helyére Ilyasova és betermelt 4/8 triplát, összességében pedig Rodriguez (7 pont, 12 gólpassz) vezérletével nagyszerűen járt a labda – rendre megtalálták a réseket, végül 54%-kal tüzeltek mezőnyből és 30 gólpasszt osztottak szét. Az első negyedben kiépített 14 pontos előnyt menedzselték a végéig, igaz, a hajrában kellett egy clutch tripla Holmestól, hogy ne kerüljenek bajba – idei második győzelmüket aratták a hazaiak.

Komoly a gond. A Philly-től kikapni idén sem túl biztató, pláne nem olyan játékkal, mint amit a Beal nélkül felálló Washington bemutatott. A három alapemberét nélkülöző, plusz egyet erős perclimiten tartó hazaiak ellen sem tudtak elfogadhatóan védekezni, teljes káosz uralkodott Gortatéknál, csak az utolsó negyedben indult meg valami, amikor már késő volt. Elöl John Wall igyekezett, de az első félidőben még ő sem volt faktor és összességében csak 41,8%-kal dobtak mezőnyből, gyakorlatilag mindenben alulmaradtak ellenfelükkel szemben. Az újabb vereség után 2-8 a mérlegük, pont annyi meccset nyertek, mint a Sixers…

A 76ers legjobb dobói: Okafor 19, Ilyasova 16/12, Stauskas 15/6
A Wizards legjobb dobói: Wall 27/3, Morris 19/9, Porter 15/6

Orlando Magic – New Orleans Pelicans 89-82

Ez kötelező volt. Az Anthony Davis nélküli New Orleans ellen nem hibázhatott az Orlando és ha nem is könnyedén, de teljesítette a feladatot Frank Vogel csapata. Az első félidőben tíz pont feletti előnyt építettek ki a jó ritmusban kosarazó hazaiak, de a fordulás után fogyott a lendület, a Pelicans pedig új erőre kapott, így szoros lett a hajrá. Több clutch kosárra is szüksége volt a Magicnek, végül 84-82 után a szürkén játszó Vucsevics lépett elő és rámolt be gyorsan négy pontot, ezzel tulajdonképpen eldöntötte a találkozót. Ki kell emelnünk a hazaiak cseréit is, Rudez, Augustin és Watson is nagyon fontos szerepet vállalt a győzelemben.

Félkarú Pelicans. Davis végül nem tudta vállalni a játékot, nélküle pedig nyilvánvalóan gondban voltak a vendégek, főleg támadásban – védekezésben a fordulás után rendezni tudták a soraikat. Elöl nem változtattak semmin, ugyanazt a posztot erőltették, mint Davisszel, Terrence Jones pedig meg is hálálta a labdákat és beszórt 26 pontot, de csapatként csak 36,6%-kal céloztak mezőnyből, így pedig elég nehéz mérkőzést nyerni.

A Magic legjobb dobói: Ibaka 16/6, Fournier 16/6, Rudez 11/9, Augustin 11/3
A Pelicans legjobb dobói: Jones 26/6, Galloway 15/9, Moore 14

Indiana Pacers – Cleveland Cavaliers 103-93

James pihent. LeBron James nem lépett pályára a back-to-back második felén, nélküle pedig elég harmatosan működött a clevelandi támadójáték. Hiába igyekezett Irving (24 pont, 10/20 mezőnyből, 7 gólpassz) és Kevin Love (27 pont, 16 lepattanó), James mellett Smith és Dunleavy sem játszott, ezt pedig nem bírták el – csak 40,7%-kal dobtak mezőnyből, 19 gólpasszukra pedig jutott 18 eladott labda. Tyronn Lue nem is erőltette túl övéit, csak Irving és Love játszott harminc percnél többet, az első negyedben beszedett hátrányt pedig nem tudta eltüntetni a társaság – többször felzárkóztak négy-öt pontra, de ilyenkor mindig megrázta magát a Pacers. A bajnok így idei második vereségét szenvedte el, szombat hajnalban fogadja a Detroitot, majd utána négynapos pihenő vár a társaságra.

Kihasználta az esélyt a Pacers. A hazaiak sokat nem törődtek azzal, hogy ki játszik vagy ki nem, idei egyik legjobb védekezésüket mutatták be és ez különösen biztató lehet számukra a következő találkozókra nézve –ezzel voltak eddig a legnagyobb gondjaik. Támadásban is eloszlottak a labdák, George és Teague mellett a Young-Turner kettős is megkapta a dobásait, de a padról beszálló Milesnak is volt fontos jelenete – 50%-kal céloztak mezőnyből és nagyon figyeltek az eladott labdákra is. Gyakorlatilag végig vezetett is az Indiana, kezelni tudta a Cavs rohamait, így 6-6-ra javította mérlegét.

A Pacers legjobb dobói: George 21/9, Teague 20/6, Young 16/3
A Cavaliers legjobb dobói: Love 27/12, Irving 24/3, Felder 9, McRae 9/6

Boston Celtics – Dallas Mavericks 90-83

Thomas lett a nyerőember. A Celtics irányítója csendesen játszott az első három negyedben, nem állt csapata élére, ám a záró etap kezdetekor minden megváltozott. Thomas egymaga 22 pontot szórt ebben a tizenkét percben, közte a Boston utolsó 24 egységéből 20-at – gyakorlatilag egymaga verte meg a Dallast a döntő periódusban. 70-66-os Mavs-vezetés után sorozatban beszórt 13 pontot, majd vezérletével egy 12-3-as futással állva hagyták a vendégeket, itt dőlt el a találkozó – szűk három perc alatt egyetlen triplát dobott csak a Dallas, közben viszont Thomas sorra termelte a kosarakat. Brad Stevens csapata így fontos győzelmet aratott és ismét 50% feletti mérleggel büszkélkedhet.

Sérülések, sérülések mindenhol. Dirk Nowitzki ezt a találkozót is kihagyta, de bár Deron Williams pályára lépett, a második negyedben ő is kivált ismét – sőt, a záró játékrészben JJ Bareát is le kellett támogatni a parkettről. Az egyébként is sokszor harmatos támadójátéknak ezek nyilván nem tettek jót, a padról ráadásul senki nem tudott igazán felnőni a feladathoz, így Barnes egy-egyeire és Matthews kinti dobásaira támaszkodtak főleg. Az első félidőben dobott 31 pontjuk egyébként negatív szezoncsúcs, de így is partiban voltak a végéig, köszönhetően remek védekezésüknek – a hajrában aztán Isaiah Thomas eldöntötte a meccset a Celtics javára.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 30/9, Bradley 18/6, Olynyk 10
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 28, Matthews 22/18, Barea 9/3

New York Knicks – Detroit Pistons 105-102

Porzingis karriercsúccsal jelentkezett. A lett magasember tarthatatlannak bizonyult ezen az estén, kinti dobásaival, sebességével, magasságával és képzettségével sem tudott mit kezdeni a Pistons – végül 35 pontos karriercsúccsal zárt. Mellette hozta magát Carmelo Anthony és az utolsó percekben Derrick Rose is próbált agresszívebb lenni, több-kevesebb sikerrel – a meccs így is szorosan alakult, egészen az utolsó pillanatokig volt esélye a Detroitnak, de végül nem tudtak egyenlíteni Drummondék. A New York így sorozatban harmadik hazai meccsét is behúzta, most pedig a szörnyű formában lévő Washingtonhoz látogatnak Anthony-ék.

Váratlan helyen kapott ki a Pistons. A legutóbb sérülés miatt hiányzó Andre Drummond pályára tudott lépni, de ő sem tudott mit kezdeni Porzingisszel – védekezésben is komoly hátrányt jelentett, de lepattanózásban sem hozta a tőle elvárt szintet. Ezúttal Baynes sem volt megoldás, egyedül Leuer tudott hasznos lenni ezen a poszton a vendégeknél, akik azonban 52-40-re kikaptak a lepattanóharcban – 19 támadót engedtek, ezt pedig nem tudták mivel ellensúlyozni. A gárda így 1-6-ra áll idegenben, szombat hajnalban pedig Clevelandbe látogat.

A Knicks legjobb dobói: Porzingis 35/9, Anthony 22/12, Rose 15
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 21/9, Harris 19/3, Drummond 15

Atlanta Hawks – Milwaukee Bucks 107-100

Nem fért bele egy negyednyi lefagyás. Az első játékrészt még megnyerte a Bucks, de a másodikban sorozatban tizenegy dobást hibáztak el és hat percig nem szereztek kosarat – végül 31-9-re veszítették el ezt a negyedet és 3/27-et (!) dobtak mezőnyből. Ez nem fért bele, innentől futottak az eredmény után és bár a végén többször is ott voltak négy pontra a Hawks mögött, az utolsó lépést nem tudták megtenni, így vereséget szenvedtek. Antetokounmpo (26 pont, 15 lepattanó) és Parker vezetésével a támadójáték jól működött a többi három negyedben, összességében 50-28-ra (!) nyertek a festékből, de a meccset nem tudták behúzni.

Folytatódik a sorozat. Zsinórban hatodik találkozóját nyerte meg a Hawks, méghozzá Dwight Howard és Thabo Sefolosha nélkül – hiányukban a védekezéssel akadtak gondjaik, különösen a palánk alatti területen. Elöl azonban ezt pótolták, a Howard helyén kezdő Muscala is hozzátett 16 pontot, de érdemes kiemelni az újonc Prince-t is: a döntő jelentőségű második negyedben elöl-hátul nagy játékokat mutatott be és kulcsembere volt az Atlantának.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 21/3, Muscala 16/3, Hardaway Jr 13/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 26, Parker 23, Teletovics 14/9

Oklahoma City Thunder – Houston Rockets 105-103

Összeesett a Houston. Alapvetően működött a Rockets gépezete, ami azért volt nagyon meglepő, mert Andre Roberson hatalmas munkát végzett James Hardenen, Oladipóék pedig Eric Gordont hozták kínos helyzetbe – Harden 4/16, Gordon 5/20 dobását értékesítette. Ezzel együtt jól alakultak a dolgok a vendégek számára, ám bő hat perccel a vége előtt megtört náluk valami: 100-94-re vezettek, de innentől egyetlen pontot sem szereztek, amíg a dudaszó pillanatában be nem vágódott Gordon triplája. Ez a borzalmas széria a meccsbe került, az OKC nem szalasztott el egy ekkora esélyt és ha szoros hajrában is, de megnyerte a rangadót, így zsinórban négy vereség után tudott újra győzni.

Oladipo előlépett. Ezúttal nem maradt egyedül Russell Westbrook, az OKC vezére 30 ponttal (9/20 mezőnyből, 2/4 tripla, 10/11 büntető), hét pattanóval és kilenc gólpasszal zárt, de fel tudott mellé lépni Victor Oladipo is: a nyáron megszerzett hátvéd 29 ponttal és 10 lepattanóval szezoncsúcsokat hozott. Kettejük lendületét (Oladipo 5/7 triplát is beszórt) nem igazán tudta kordában tartani a Houston, az utolsó szöget pedig egy hatalmas zsákolással verte be a vendégek koporsójába Westbrook – Adams annyit mondott erről, hogy örül, hogy az irányító az ő csapatában van…

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 30/6, Oladipo 29/15, Sabonis 8, Grant 8/6, Kanter 8
A Rockets legjobb dobói: Anderson 14/12, Capela 13, Gordon 13/9, Harden 13/3

Toronto Raptors – Golden State Warriors 121-127

Nem lehet túldobni a Warriorst. Hiába védekezik felejthetően a GSW, annyira már összeállt a gépezet, hogy elöl tarthatatlan estéket produkáljanak, így nem igazán veszítenek pontpárbajt – most sorozatban ötödik győzelmüket jegyezték. Az első negyedben még vezetett a Raptors, aztán emelt a szinten Curry és Durant is, mindketten tíz-tíz egységet szórtak a második játékrészben, így a hazaiak gyengébb időszakát kihasználva meg is lépett a Golden State. A fordulás után már közelítette a húsz pontot a különbség és bár egyszer még visszatáncolt innen a Toronto, a cserék megtolták a GSW szekerét, ez pedig döntőnek bizonyult.

Nehéz back-to-back. A Cleveland elleni vereség után egy nappal a Golden State is jól megszórta a Torontót, Lowry-ék elég nehéz két találkozón vannak túl. Mindkétszer a védekezéssel voltak gondjaik, ezúttal sem tudták megnehezíteni Curry-ék dolgát és bár DeRozan ismét remekelt (34 pont, 8/18 mezőnyből, 17/17 büntető), ezzel nem tudták tartani a lépést. Érdekes egyébként, hogy a GSW small-ballja ellen Valanciunas csak 18 percet játszott, inkább Siakam vagy Patterson volt a center.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 34/3, Lowry 24/9, Joseph 14
A Warriors legjobb dobói: Curry 35/9, Durant 30/9, Thompson 15/9

Denver Nuggets – Phoenix Suns 120-104

Megvan az első. Már a Portland otthonában is hasznosnak tűnt a Faried-Jokics csere a kezdőcsapatban, a Suns ellen pedig Faried elől-hátul nagyot játszott: 20 pontja, 15 pattanója és 4 labdalopása kulcsfontosságú volt, hogy a Denver végre nyerjen egy meccset otthon. A hazaiak emellett a padról beszálló Wilson Chandlerben is bízhattak, aki kompenzálta Gallinari rossz dobóformáját. A Mudiay-Nelson hátvédpár is összehozott 32 pontot, és Jokics sem sértődött meg, 10 pontot küzdött össze csereként – igazolta Mike Malone vezetőedző kijelentését, hogy ő a keret legjobb csapatjátékosa, aki zokszó nélkül elfogadja a változtatásokat. 

A Suns idegenben katasztrófa. 1 győzelem mellett hatodik vereségét szedte össze a Phoenix, már az első negyed után 11, félidőben 18 pontos hátrányban voltak. Hiába dobott most jól Devin Booker (10/18 mezőnyből) és hozott extrát a padról beszálló Brandon Knight, Eric Bledsoe megint nem találta a helyét (5 gólpassz, 6 labdaeladás), a magasemberek pedig teljesen elvesztek Faried és Jokics mellett - pedig Tyson Chandler is visszatért. Simán elvesztették a pattanózást, mindössze 14 gólpasszt osztottak szét, a kisebb dekoncentráltságot jól jelzi a 11 kihagyott büntető is. A negyedik negyedben egyszer feljöttek 7 pontra, de pillanatok alatt váltott a Nuggets, a frusztrált Booker ki is állíttatta magát a meccs végén. 

A Nuggets legjobb dobói: W. Chandler 28/6, Faried 20, Gallinari 18/3.
A Suns legjobb dobói: Knight 32/9, Booker 24/6, Barbosa 12.

 

Los Angeles Clippers – Memphis Grizzlies 107-111

A Memphis kezd irányba állni. A listavezető otthonában mindig nagy dolog győzni, és ezt a sikert nem a legyek hordták össze Conley-éknak – ráadásul két nappal korábban egy másik várat, a Jazzét is bevették. Chandler Parsons ugyan nem remekelt ma sem, viszont nem lehetett ott hagyni a triplánál, a padról beszálló Vince Carter (12 pont) szintén segített széthúzni a Clippers védekezését, Randolph pedig a palánk közelében volt vadállat – ezeknek köszönhetően Conley-nak és Gasolnak temérdek helye maradt, ketten együtt be is hintettek 11 hárompontost. A második negyedben roppantották meg egy kicsit a Clipperst, de ebből még visszajött a hazai csapat, azonban 107-105 után Gasol és Conley is labdát lopott, a túloldalon center egy triplával visszavette a vezetést, Conley pedig két jó büntetővel lezárta a mérkőzést. 

Ez nem Chris Paul estéje volt. A Memphis jó labdajáratásának köszönhetően a liga egyik legjobb védőjátékosának folyamatosan pörögnie kellett hátul – szerzett is öt labdát, de a pontszerzésre (9 egység) és szervezésre (6 gólpassz) sem maradt ereje, tegyük persze hozzá, hogy a túloldalon Mike Conley állt, aki ugyanolyan extra védőjátékos. A hét triplát szóró JJ Redick igyekezett kézbe venni a támadásokat, Blake Griffin is jól dobott és kiharcolt 12 büntetőt, Crawford szépen szállt be a padról, összességében azonban a második negyedbeli rövidzárlat végzetesnek bizonyult. Az eddigi meccsekkel ellentétben nem játszhatta saját játékát a Clippers – hiába fordítottak, ez sokat kivett belőlük, a végjátékban sorozatosan rossz döntéseket hoztak.

A Clippers legjobb dobói: Redick 29/21, Griffin 25, Crawford 15/3.
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 30/21, Gasol 26/12, Randolph 18.

 

Sacramento Kings – San Antonio Spurs 105-110

Idegenben otthon. A Spurs nem hibázott, idei hatodik vendégfellépésén is nyert, ráadásul az eredmény csalóka: a második negyed közepétől szinte végig 10-15 pontos előnyben játszottak, a hazaiak a végén kozmetikáztak. A szezon előtt elképzelt kezdőötös ismét remekül muzsikált, megoszlottak a terhek, bőven 50 százalék felett dobtak, szépen járt a labda és még kiválóan is védekeztek. A cseresor már közel sem volt ilyen jó, de a kezdők parádéja mellett erre nem is volt szükség. 

Cousins egyedül maradt. A Kings nagyembere hiába játszott nagyszerűen (26 pont, 17 pattanó, 6 gólpassz), a többi kezdőjátékos mintha összebeszélt volna: borzasztó dobóformát fogott ki Rudy Gay, Afflalo és Lawson szinte dobáshoz sem jutott, Koufost pedig nem lehetett fent hagyni Gasolék ellen. A cseresorban bízhatott Dave Joerger, ötből négyen érték el a 10 pontot, összesen 57 egység jött tőlük, de ez is csak arra volt elég, hogy ne szakadjanak le az ellenféltől. A kémia továbbra sem működik a Kingsnél, már csak 4-8-as mérleggel állnak. 

A Kings legjobb dobói: Cousins 26/3, Barnes 15/6, McLemore 14/6.
A Spurs legjobb dobói: Gasol 24, Aldridge 21/3, Leonard 20/12.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus