Gond nélkül verte a Spurst a GSW, Thomas vereséggel debütált

Visszafogottan is 122 pontot dobtak Thompsonék - Thomas jól játszott, de kikapott a LAL Dallasban - dupla túlórában győzött a Pelicans.

Nagy volt a különbség a címvédő Golden State és a San Antonio között az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali rangadóján, Steph Curryék különösebb gond nélkül győzték le a jól kezdő, aztán elfogyó, erősen tartalékos texasiakat. Dallasban tört meg a Lakers szériája, hiába debütált jó játékkal Isaiah Thomas, két hosszabbítás után győzött a New Orleans, nyerni tudott a Sixers, a Bucks és a Wizards, míg a Denver nem hibázott Phoenixben. 

Visszajátszás: Isaiah Thomas felemás Lakers-debütálása

Brooklyn Nets - New Orleans Pelicans 128-138 - két hosszabbítás után

Döntőnek bizonyultak a brooklyni triplák. Nyilván túlegyszerűsítés, ha egy ilyen meccset arra vezetünk vissza, hogy éppen hogyan dobott a hazai alakulat, de egyértelmű az összefüggés a Nets sikere, bukása és a hármasai között ezen az estén. Az első félidőben 8/26-ot hajítottak kintről Russellék, össze is szedtek húsz pont feletti hátrányt (28 egység is volt), a másodikban azonban elkezdtek beesni a távoli kísérleteik és a harmadik-negyedik negyedben 11/23-at küldtek a helyére - ennek köszönhetően visszakapaszkodtak és éppen egy triplával hosszabbításra tudtak menteni. Az első ráadásban 2/5-tel céloztak kintről, ott nem született döntés, majd a második túlóra során 0/5-ös mutatóval zártak, ami a vereséget eredményezte számukra - összességében Crabbe (8/18) és Russell (5/13) volt a főkolompos a kinti tűzerőt tekintve, de a végén már ők sem tudtak segíteni, hiába találtak be csapatszinten 21 alkalommal. 

Valahogy behúzta a New Orleans. Ez egy nagyon sima meccsnek tűnt a vendégek részéről, ahol már-már kiütésessé vált a különbség egy félidő alatt, de aztán teljesen összezuhant a társaság, megérkezett a brooklyni triplaeső, elbizonytalanodott Alvin Gentry legénysége és kis híján vereséget szenvedett. Anthony Davis végig próbált vezér lenni elöl-hátul (44 pont, 17 lepattanó, 6 labdaszerzés, 3 blokk, 17/35 mezőnyből), Rajon Rondo egy tripla-duplával (25 pont, 10 lepattanó, 12 gólpassz) jelentkezett, de mivel a Nets több mint kétszer annyi hármast süllyesztett el, ez nem ért automatikusan győzelmet, meg kellett érte szenvedni - a rendes játékidő és az első hosszabbítás végén is elrontotta a gárda az utolsó dobást, de a második ráadásban már nem volt erre szükség, azt 14-4-re nyerték Davisék. Ezzel még csak a második sikerüket aratták DeMarcus Cousins elvesztése óta, próbálnak kapaszkodni és a playoff-vonal fölé kerülni.

A Nets legjobb dobói: Crabbe 28/18, Dinwiddie 24/6, Russell 21/15
A Pelicans legjobb dobói: Davis 44/9, Rondo 25, Holiday 22/3

Orlando Magic - Milwaukee Bucks 104-111

A back-to-back sem számított. Hiába volt fáradtabb a vendégcsapat, mégis talált plusz energiát arra, hogy nyerni tudjon azt követően, hogy előző este kemény meccset veszített Miamiban. Giannis Antetokounmpóra most sem volt ellenszer (32 pont, 5-5 lepattanó és gólpassz, 2 blokk), a Middleton-Bledsoe páros is hozzátette a magáét (39 pont, 15 gólpassz), de elévülhetetlen érdemeket szerzett a 40 éves Jason Terry is: a veterán irányító 15 percet kapott a padról beszállva és 11 pontot szerzett a második félidőben, nagyon fontos pillanatban tolta meg csapata szekerét és adott új lendületet. A negyedik negyedre még egyszer fel tudott pörögni a gárda és 13/20-as mezőnymutatóval verte vissza a Magic rohamát, majd az utolsó percben jött egy clutch 2+1 Antetokounmpótól, ez volt a végszó - az utóbbi tíz meccsén így 8-2-re áll a Bucks és szerda hajnalban az Atlantát fogadja.

Harcolt, de most kevésnek bizonyult az Orlando. Sorozatban három győzelem után szenvedett vereséget a Magic, pedig ezúttal sem állt távol a sikertől a társaság - a nagyszünetben még négy ponttal vezetett, a harmadik negyedben fordult meg a mérkőzés. Frank Vogel szerint azonban nincs semmi probléma, úgy játszottak, ahogy azt ő szeretné, harcosan, keményen védekeztek, támadásban pedig megvoltak az extra passzok, de jelen pillanatban Vucsevics és Gordon nélkül ennyi volt bennük, a Milwaukee jobbnak bizonyult. Következőleg Chicagóba látogatnak, ott épülhetnek tovább. 

A Magic legjobb dobói: Hezonja 23/3, Fournier 20/6, Mack 19/6
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 32, Middleton 21/3, Bledsoe 18/6

Philadelphia 76ers - Los Angeles Clippers 112-98

A végén döntött a Sixers. Ugyan a mérkőzés túlnyomó részében a hazaiak jártak előrébb és az első negyed után kilenc, a nagyszünetben 14 ponttal vezettek, a harmadik negyedben jött egy komoly hullámvölgy (1/10 tripla, 5 eladott labda), a Clippers pedig a különbség nagy részét eltüntette - a meccs utolsó hat percének 95-93-ról vágtak neki a felek. Itt azonban begyújtotta a rakétákat a Philly, szűk egy perc alatt futott egy 7-0-t, összességében 17-5-tel zárta az összecsapást és bár voltak megingásai, tulajdonképpen magabiztosan nyert, igaz, Joel Embiid egyszer ráhozta a frászt a közönségre és a társaira is: csúnyát esett, majd lesétált a pályáról, az ő kórtörténetét ismerve pedig sokak szeme előtt megjelent egy újabb súlyos sérülés. Szerencsére nem így történt, később visszatért, 29 ponttal, 16 lepattanóval és 3 blokkal húzta övéit, a Simmons-McConnell duó 31 pontot és 18 gólpasszt tett hozzá, így behúzták a back-to-back második felét is és már csak fél meccsre vannak a Miamitól.

Nem volt ennyi pont a Clippersben. Ugyan a harmadik negyedben ki tudták használni a vendégek a Philly "szokásos" gyenge szériáját és ezt meglovagolva partiban voltak a záró etap közepéig, de összeségében nem volt bennük elég tűzerő ahhoz, hogy legyőzzék a jó ritmusban játszó hazaiakat. Lou Williams (23 pont, 9/21 mezőnyből, 6 gólpasz, 7 eladott labda) igyekezett, de sokat hibázott, Danilo Gallinari és Tobias Harris nem játszott rosszul (összesen 39 pont, 14/31 mezőnyből, 3/14 tripla), de különösebben jól sem, a többiek pedig nem tudtak túl sokat hozzátenni támadásban - DeAndre Jordan 21 lepattanója dicséretes, de itt le is zárhatjuk a pozitívumok felsorolását. Doc Rivers szerint ugyan mindkét csapat back-to-backet játszott, mégis a Sixers tűnt frissebbnek, talán azért, mert Simmonséknak nem kellett utazniuk, mindenesetre ők nagyobb energiával játszottak, mint a vendégek, akik így 3-2-re állnak Blake Griffin elcserélése óta.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 29/3, Redick 17/15, McConnell 17/9
A Clippers legjobb dobói: Williams 23/12, Gallinari 22/9, Harris 17

Chicago Bulls - Washington Wizards 90-101

Satoransky újabb piros pontja. Alapvetően azért egy keveset használt csereirányítóról beszélünk a cseh karmester eseetében a Wizardsnál, de John Wall kiesése óta valósággal szárnyal: óriási szerepe volt a fővárosiak sikersorozatában, támadásban és védekezésben is kulcsfontosságú volt, most pedig egyenesen csapata legjobbjának bizonyult. 25 pontját szenzációs hatékonysággal (10/12 mezőnyből, 5/6 tripla) szerezte, kiosztott hat gólpasszt és ellensúlyozta, hogy Bradley Beal pocsék (7 pont, 3/13 mezőnyből, 0/7 tripla) napot fogott ki, saját kezébe vette a dolgokat. Az ő vezérletével végül ha nem is sziporkázó játékkal, de hozta a kötelezőt a Washington, igaz, a karmester idő előtt fejezte be a meccset: egy betörésnél olyat faultolt rajta Bobby Portis, amiért kiállították, a földre zuhanó Satoransky pedig beverte a fejét, le kellett vinni a pályáról. Komoly gond nincs, de valószínűleg az agyrázkódás-protokoll érvényes rá, így lehet, hogy kell kihagynia mérkőzést.

LaVine nélkül. Nem csak az idén nagyot játszó Kris Dunn, de ezúttal a sérülésből nemrég visszatérő és csapatát előző este szenzációs játékkal győzelemre vezető Zach LaVine sem lépett pályára a Bullsnál, így elég félkarú volt a gárda, legalábbis támadásban - a kiegészítők megvoltak, de nem akadt senki, aki összefogná őket és a társaság élére álljon. Emiatt nem tudtak igazán komoly veszélyt jelenteni az egyébként szintén nem szárnyaló Wizardsra, nagyon gyengén tripláztak és bár járt a labda, hiányzott belőlük az igazi átüterő a back-to-back második felén.

A Bulls legjobb dobói: Holiday 15/6, Portis 13/3, Markkanen 12/3, Lopez 12, Nwaba 12
A Wizards legjobb dobói: Satoransky 25/6, Porter 14/3, Scott 14/6

Dallas Mavericks - Los Angeles Lakers 130-123

Thomas jó játékkal, de vereséggel debütált. Ez is egy kötelező meccs lett volna a Lakers számára és egy ilyen parádés időszak után fájó éppen Dallasban kikapni, főleg olyan védekezéssel, mint amit most bemutatott a társaság - eddig ez volt az egyik legfőbb erénye, de most semmi sem látszott belőle. Bemutatkozott viszont Isaiah Thomas, aki 31 percet kapott a kispadról beszállva és rögtön 22 ponttal (7/12 mezőnyből, 4/8 tripla), valamint 6 gólpasszal jelentkezett, megtolta a Lakers támadójátékát, de az arany-lilák közben elfelejtettek védekezni, így simán túldobta őket a támadásban már hetek óta ligaalja Mavs. Thomas mellett egyébként Ingram (22 pont, 4/5 tripla) és Randle (26 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) is remek számokat hozott, de győzelmet ez most nem ért - most taníthatják tovább a figurákat Thomasnak, mert legközelebb csak csütörtök hajnalban játszanak New Orleansban.

Megtáltosodott a Mavs. Az elmúlt 13 meccsből ez még csak a harmadik győzelem volt a Dallas számára, de ez idő alatt most először jutott 110 pont fölé, sőt, volt egy hosszabb időszak, amikor még a százat sem érte el az együttes. Ezúttal viszont minden a helyén volt, Dirk Nowitzki parádézott (22 pont, 4/4 tripla), Harrison Barnes is megtalálta a dobásait (21 pont, 6/9 mezőnyből), a kispadról pedig Dwight Powell (23 perc, 19 pont, 7 lepattanó) szállt be remekül - összességében 54%-os mezőnymutatóval, 44,4%-os triplázással, 32 gólpasszal és csak kilenc eladott labdával zártak csapatszinten, extra teljesítményt nyújtottak. A némileg meglepő győzelem után már nem utolsók Nyugaton, ma este viszont Houstonban meccselnek, az nem lesz könnyű feladat. 

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 22/12, Barnes 21/6, Powell 19
A Lakers legjobb dobói: Randle 26, Thomas 22/12, Ingram 22/12

Golden State Warriors - San Antonio Spurs 122-105

Más szintet képviselt a két csapat. A Warriors sem játszott jól, Kevin Durant kifejezetten "takarék" estét produkált és Steph Curry is visszafogott volt, az első negyed után mégis hatalmas volt a különbség a hazaiak javára. A nyitó játékrészt még tíz ponttal nyerte a Spurs, a két középső negyedet viszont összesen 26-tal a GSW, Klay Thompson (25 pont, 5/6 tripla) és Draymond Green (17 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz) remeklésével nem adtak esélyt ellenfelüknek - a záró etapban már nem kellett megszakadniuk, az említett Curry-Durant páros kisebb pihenőt is kapott. Így is 56,5%-kal dobtak mezőnyből, 44,4%-kal tripláztak és 35 gólpasszt osztottak szét, összességében különösebb megerőltetés nélkül nyerték a rangadót és menekülnek tovább a Rockets elől - Steve Kerr közben behúzta 250. győzelmét is edzőként, ezt pedig hamarabb (302 meccs, három és fél év) tette meg, mint a listán eddig élen álló Phil Jackson, a GSW trénere NBA-történelmet írt. 

Ennyi hiányzót nem bír el egy csapat. Kawhi Leonard és Dejounte Murray révén két kezdő (előbbi ráadásul a helyi MVP), Rudy Gay és Tony Parker révén pedig két nagyon fontos cserejátékos hiányzott a Spursnél és bár az első negyedben még nagyon ment a szekér (37 pontot dobtak), itt kiürítették a tárat, a folytatásban pedig messze elmaradtak a Golden State szintjétől. Hiába járt jól a labda (30 gólpassz, 10 eladott labda), hiányoztak a kinti dobások (5/27, 18,5%), valamint a sokszor remekül záró védekezés sem működött ebben a formában, azt csináltak velük a hazaiak, amit csak akartak - így nem volt érdemi esélyük a sikerre, de továbbra is vezetnek másfél meccsel a Minnesota előtt, őrzik a nyugati harmadik helyet. 

A Warriors legjobb dobói: Thompson 25/15, Curry 17/9, Green 17/3
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 20, Anderson 20, Ginobili 13/9

Phoenix Suns - Denver Nuggets 113-123

Payton jól debütált. Első meccsét játszotta Suns-mezben az Orlandótól érkező Elfrid Payton és rögtön meglátszott a csapat játékán, hogy van egy érdemi irányító - gyorsabb volt a tempó, kevesebb volt a hiba, Payton jól találta meg a többieket, jól diktálta a ritmust és kellően agresszíven is játszott. Ő végül 19 ponttal és 9 gólpasszal zárt, de győzelmet sem ez, sem a többiek eredményes játéka (TJ Warren 31 pontot szórt 13/17-es mezőnymutatóval, Dragan Bender 23 pontig jutott sokoldalú játékkal, Josh Jackson pedig 20 pontot, 7 lepattanót, 5 gólpasszt és 4 blokkot tett a közösbe) nem ért, védekezésben nem nagyon voltak képben, így pedig hiába volt fáradtabb a Nuggets, a vendégcsapat egyszerűen túldobta ellenfelét. 

A Denver került ki győztesen a második félidő hullámvasútjából. Wilson Chandler extra estéjére (26 pont, 11/15 mezőnyből, 3/4 tripla) építve futott egy óriási időszakot a második félidőben a Nuggets, amikor 21 pontot vert ellenfelére és úgy tűnt, hogy eldöntötte az összecsapást, de aztán jött a leolvadás és a Suns egészen 109-103-ig felkapaszkodott. Mielőtt azonban nagyon megijedtek volna a vendégek, ismét jött Chandler és bevert két saroktriplát, ezzel végleg eldöntötte a küzdelmet, mellette a 25 pontos Will Barton (10/14 mezőnyből, 4/6 tripla) és a kevés hibával remeklő Nikola Jokics (21 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) is kiemelendő, a Nuggets ezzel az utóbbi öt meccséből negyedszer nyert és jó hangulatban fogadhatja a Spurst. 

A Suns legjobb dobói: Warren 31, Bender 23/9, Jackson 20
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 26/9, Barton 25/12, Jokics 21/3

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus