Győzelemmel tisztelgett Mason előtt a Knicks

Bargnaniék is legyőzték a Torontót - a Jazz nyerte a védőguru csapatok meccsét - kiütéssel javított a Spurs - győzött a Nets Dallasban

A tegnap, 48 éves korában elhunyt Anthony Mason emléke előtt a Toronto elleni győzelemmel tisztelgett volt csapata, a New York az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szombati játéknapján. A Jazz nyerte a védőspecialista csapatok meccsét a Bucks ellen, a Spurs megsemmisítette a Phoenixet, a Brooklyn győzni tudott Dallasban, vége a Wizards vereségsorozatának, pihentetve is nyert a Hawks Miamiban - íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei videós rovatunkban megtekinthetők!

Washington Wizards – Detroit Pistons 99-95

Hajszálon múlt a fordítás. Bár az első félidőben komoly, húszpontos hátrányt szedett össze a Detroit, nem adta fel a találkozót. Pedig húzóemberből hiányt szenvedtek a vendégek, egyedül a dupla-duplát hozó Monroe (8/15, 10 lepattanó, 6 eladott labda) és az újonc, padról érkező Dinwiddie (8/14, 8 gólpassz) játszott kiemelkedően. Drummond ugyan elérte a tíz pontos határt, de nagyon gyengén büntetőzött (3/10), s ezek a kihagyott dobások sokba kerültek a végelszámolásnál a Pistons-nak. Dinwiddie keményen dolgozott a Detroit felzárkózásáért, a vendégek öt perccel a lefújás előtt átvették a vezetést, innen viszont már nem volt tovább, a Wizards akarata érvényesült az utolsó percekben.

Pont a negatív széria végén. Visszavágott az egy héttel ez előtti, idegenbeli vereségért a fővárosi gárda. A találkozó elején nagyon keményen kezdtek Wallék, a félidőben már 60 dobott pontnál jártak és húsz egységet vertek a vendégekre. A sérüléséből visszatérő Beal nem tudta felvenni a ritmust, nem úgy Pierce (4/8 tripla), de a győzelem kulcsa egyértelműen a centerpáros, Gortat (7/12 mezőnyből, 17 lepattanó) és Nené (8/14) teljesítménye, valamint Wall (8/14) végjátékbeli pontossága volt. Ezzel a győzelemmel megszakította hat mérkőzés óta tartó negatív sorozatát a Wizards.

A Wizards legjobb dobói: Wall 22, Nené 21, Gortat 16
A Pistons legjobb dobói: Monroe 21, Dinwiddie 20/3, Drummond 13

Miami Heat – Atlanta Hawks 91-93

Jól működik a csapatjáték. Négy játékosát pihentette Budenholzer mester, Antics, Carroll, Horford és Teague is kihagyták a ma esti mérkőzést. Az előrelépő játékosok viszont méltó módon pótolták a hiányzókat. A Hawks kegyetlenül megbüntette ellenfele hibáit, ugyanis 23 eladott labdába kergették Korverék a hazaiakat, s ezen lehetőségekből 31 pontot értek el - Schröder dupla-duplával (5/14 mezőnyből, 10 gólpassz), Bazemore pedig hatékony dobóformával (6/10, 2/3 hárompontos) hálálta meg a kezdő pozíciót. A Hawks nagyon jól őrizte megszerzett masszív előnyét és a Heat nagy zárkózása ellenére biztosan nyerte a mérkőzést.

Nagy árat fizetett a Heat az első félidőért. Kész csoda, hogy két negyed alatt csak tíz pontos hátrányt szedett be a Miami, ugyanis a hazaiak több eladott labdát (14) jegyeztek ebben az időszakban, mint mezőnykosarat (12). Wade ahogy kellett cipelte hátán a csapatot, jól szállt be a padról Chalmers (5/13, 4 gólpassz, 5 szerzett labda), azonban a legnagyobb munkát Whiteside végezte, aki számtalan lehetőséget adott támadópattanóival és nem mindennapi dupla-duplával (6/8, 24 lepattanó, 2 blokk) zárt. Ha úgy játszott volna a Heat a mérkőzés döntő részében, mint tette a negyedik negyedben, akkor elkaphatta volna ellenfelét - igaz védekezésben itt sem remekeltek a hazaiak, de 38 pontot termeltek, ez viszont csak arra volt jó, hogy kozmetikázzák Wade-ék az eredményt. 

A Heat legjobb dobói: Wade 22, Chalmers 16/6, Whiteside 14
A Hawks legjobb dobói: Millsap 22/6, Schröder 16/3, Bazemore 15/6

New York Knicks – Toronto Raptors 103-98

Méltó tisztelgés a távozó előtt. A Knicks győzelemmel adózott a tegnapi napon, 48 éves korában életét vesztő Anthony Mason emlékének. Hardaway Jr. egymaga 18 pontot szerzett az első félidőben, kis túlzással mondható, hogy ő alapozta meg a vendéglátó előnyét, mely a későbbiekben, pontosabban a negyedik negyedben már a 13 pontot is elérte. Ekkor az energiabombaként villogó Amundson percei következtek, aki 8 pontot tett a közösbe, s úgy vált nyerő emberré, mint az újabb meggyőző teljesítményt nyújtó Bargnani (6/12 mezőnyből), Shved (4/6, 5 gólpassz), vagy épp Galloway (2/3 tripla, 8 lepattanó), aki triplájával eldöntötte a mérkőzést a végre csapatként működő New York javára.

Mi lesz veled Raptors? Sorozatban ötödik kudarcát könyvelhette el a kanadai alakulat, melynél nem igazán látni, hogy miként fognak kikerülni ebből a gödörből. Lowry nélkül sem maradt pontszerző, előkészítő játékos nélkül a Raptors, de mégis valami hiányzott csapatából és védekezésben is komoly problémákkal küzdöttek DeRozanék. Hiába jutott hat játékosuk tíz pont fölé, a gyenge kinti dobóforma (27%), s az a tény, hogy 38 büntető lehetőségével ajándékozták meg a hazaiakat, nagy mértékben csökkentette a győzelmi lehetőségeket.

A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 22/6, Bargnani 19/3, Shved 15/6
A Raptors legjobb dobói: Williams 22/6, Valanciunas 16, Vasquez 14/12, J. Johnson 14

Minnesota Timberwolves – Memphis Grizzlies 97-101

Nagy tartás, jutalom nélkül. Nem a hazai pályának megfelelő dobóformában játszottak a vendéglátók, hiszen még a 40%-os hatékonyságot sem érték el. Wiggins (10/22 mezőnyből), a padról érkező Neal (3/5 tripla) és a gyengén dobó, ám sokoldalúan játszó Rubio (3/12, 7 lepattanó, 10 gólpassz, 4 szerzett labda) tartotta a csapatban a lelket. A harmadik negyedben elvesztette Garnettet a T'wolves, ugyanis a rutinos magasember második technikaija után a kiállítás sorsára jutott. Ennek ellenére is megmaradt az esély a hazaiak számára, ugyanis a több mint tíz pontos hátrányukat eltüntették, fordítottak. S bár a Memphis újra magához ragadta a találkozó irányítását, Martin az utolsó másodpercekben tiszta triplát dobhatott az egyenlítésért, de labdája célt tévesztett. 

Hatékonyan kompenzált hibák. Elképesztően hullámzó mérkőzést produkáltak a mérkőző felek, 15 alkalommal változott a vezető kiléte, pedig akadt nagy különbség is a csapatok között. A Grizzlies már több mint tíz ponttal is vezetett, de megtette azt a szívességet a hazaiaknak, hogy fordíthassanak. Viszont az összesen 24 eladott labdát vétő vendégeknek bőven maradt sanszuk a győzelem megszerzésére, mivel közel 60%-os (!) pontossággal dobtak mezőnyből. Az utolsó negyedben Gasol fontos kosarakkal, összesen 11 pontot szerezve alapozta meg csapata győzelmét, tartást adott a gárdának, amely rendre vissza tudta verni a hazai rohamokat. 

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 25, Neal 16/9, Martin 13/9, Rubio 13/3, Dieng 13
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 27, Conley 17/6, Green 13/3

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifDallas Mavericks – Brooklyn Nets 94-104

Fölény minden téren. A Nets szinte minden mutatóban felülmúlta a Chandlert és Parsons-t is nélkülöző hazai alakulatot. A lepattanók (48-37) és a festékből szerzett pontok terén (46-36) is vendég dominancia mutatkozott, ahogy a dobáshatékonyság alapján is inkább azt mondhatjuk, hogy a Brooklyn játszott hazai pályán, ugyanis mezőnyből és triplából is 10-10%-kal hatékonyabban dobott, mint ellenfele. Williams megtalálta az elvesztett hárompontosai kulcsát (4/6), Young (7/12 mezőnyből, 8 lepattanó) és Jack (6/11, 4 gólpassz) révén két jó teljesítmény érkezett padról, Plumlee (5/8, 10 lepattanó, 3 blokk) pedig kezdő centerként stabilan állt a pálya mindkét oldalán. A harmadik negyedben 14 pontot vert a Nets ellenfelére, s a mérkőzés azon periódusában eldöntötte a győztes kilétét.

Probléma a támadógépezetben. Nem működött a három hátvédes felállás a hazaiaknak. A Barea, Ellis, Rondo trió 11/35-ös mezőnymutatót hozott össze, a padról érkező Aminu és Harris közel annyi pontot szállítottak, mint az imént említett hármas, csak épp 11 kísérletből. Nowitzkit nem érhette kritika, ugyanis eladott labda nélkül (8/14 mezőnyből, 6 lepattanó) végzett csapata legeredményesebb játékosaként. Sorozatban negyedik mérkőzésén nem tudta elérni a száz dobott pontot a Mavericks, s ez első alkalommal esett meg az egyébként 105,5 ponttal az NBA egyik legponterősebb támadójátékot produkáló együttesével.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 20/6, Harris 14/6, Aminu 12/6, Ellis 12/3
A Nets legjobb dobói: Williams 25/12, Young 16/3, J. Johnson 15/9

Phoenix Suns – San Antonio Spurs 74-101

Negatív rekordokat döntött a Suns. Az első félidőben hihetetlenül gyengén kosarazott a Phoenix, így a nagyszünetben 51-24-re vezetett a Spurs – a 24 félidei pont a legkevesebb a franchise történetében. A 18,6%-os (8/43) mezőnymutató szintén negatív csúcs, a nyolc bedobott kosár „csak” beállítás – a hazaiak az első perctől kezdve teljesen esélytelennek bizonyultak. A baj persze csőstül jön, egy olyan estén, amikor semmi nem jön össze, még egyik kulcsjátékosuk is megsérül, most Brandon Knight-nak esett rosszul a Tim Duncannel való ütközés, nem tért vissza a parkettre.

Győzelem és végre vége. Kilencmeccses idegenbeli túrát zárt le a San Antonio 4-5-ös mérleggel – úgy néz ki, hogy kezdi magát összekapni a címvédő a hullámvölgy után. Ma egészen remek védekezéseket mutattak be, Kawhi Leonard (22 pont, 10 pattanó) vezérletével pedig jól működött a támadójáték akkor is, ha a Parker-Duncan-Ginobili trió ma sem villogott (hárman együtt 14 pont 23 dobásból). Tim Duncan szerint kezdik visszanyerni az önbizalmukat és elindulhatnak felfelé – az biztos, hogy erre a védekezésre lehet építeni, de az is, hogy ha Parkerék nem javulnak nagyon hamar, nem lesznek egy súlycsoportban a nyugati éllovasokkal a playoffban.

A Suns legjobb dobói: Marc. Morris 19/9, Bledsoe 12, Mark. Morris 10
A Spurs legjobb dobói: Leonard 22, Green 12/6, Diaw 12, Baynes 12

Utah Jazz – Milwaukee Bucks 82-75

Azt kaptuk, amit vártunk. A két csapat a liga harmadik és negyedik legjobban védekező gárdájaként érkezett a mérkőzésre, a Jazz pedig bődületes számokat produkált az utóbbi időben: zsinórban öt meccs óta nem engedett senkit 82 (!) pont fölé. Ezek után nem volt meglepetés, hogy a védelmek domináltak, mindkét fél 40% alatt maradt mezőnyből, együtt 45 eladott labdával zártak, de végig szoros, kiélezett és színvonalas volt a találkozó.

Burke formája döntött. A hátvéd a padról beszállva akkor tolta meg a hazaiak szekerét, amikor nagyon kellett – a harmadik negyed végén az ő öt pontjával tartotta az előnyt a Jazz, majd a negyedik etap elején nagyon fontos hármast süllyesztett el. Végül 23 ponttal (5/10 tripla), 6 gólpasszal és csak egy eladott labdával zárt, mellette a remeklő Gobert-Favors páros dicsérhető, hiszen 28 pontjuk, 22 pattanójuk és 6 blokkjuk mellett teljesen eltüntették a Bucks magasembereit is.

A Jazz legjobb dobói: Burke 23/15, Favors 16, Hayward 14/3
A Bucks legjobb dobói: Middleton 18/6, Carter-Williams 16, Iljasova 12/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus