Ha túlóra, akkor Spurs-siker, ha Miami, akkor Cavs-vereség

Két nap, két hosszabbításos Spurs-győzelem - 28 ponttal kapott ki a Cleveland - a Memphist is szétdobta a Houston - nyert a Clippers.

Két nap alatt a második hosszabbításos győzelmét aratta a Spurs az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezúttal a Minnesota ellen izzadták ki a sikert Kawhi Leonardék. A tartalékos Cleveland 28 pontos veréssel távozott Miamiból, a Clippers Jamal Crawford vezetésével nyert Chicagóban, a Houston a Memphist is szétdobta, a Toronto viszont elbukott Milwaukee-ban. A kisebb csapatok közül szezoncsúcsot szórt a Detroit, Denverben győzött a Charlotte, a Portland pedig 130 dobott ponttal hozta a kötelezőt a Brooklyn ellen.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Philadelphia 76ers – Detroit Pistons 106-136

Megvolt az energia. Stan Van Gundy a teljes kezdőcsapattól, főleg Reggie Jacksontól várt nagyobb akaratot, így átvariálta az irányító játékidejét – hatperces időszakokra dobta be, az alatt viszont 110%-on kellett pörögnie. Ez bejött, Jackson kapart elöl-hátul és 21 pontig jutott, ráadásul az őt váltó Ish Smith 11 pontos, 13 gólpasszos dupla-duplát hozott – a gárdánál négyen is húsz egység fölé jutottak és a csapatként beszórt 136 pont szezoncsúcsnak számít. Nem is forgott veszélyben a győzelmük, az első negyed végén nyolc, félidőben tizenöt, a harmadik játékrész után huszonnégy pont volt a különbség, végül mindenféle erőlködés nélkül, simán nyerték a találkozót Morrisék.

Részsikerek. A meccshez nem volt köze most a Philly-nek, a húsz eladott labda, a leindításból kapott 33 (!) pont és a festékből benyelt 60 egység is jelzi, hogy más szintet képviselt a csapat – részsikereknek, egyéni statisztikáknak örülhettek leginkább. Nik Stauskas (24 pont, 10/15 mezőnyből), Dario Saric (19 pont, 7/15 mezőnyből, 6 pattanó, 8 gólpassz) és Sergio Rodriguez (12 pont, 4/6 tripla, 8 gólpassz) is elégedett lehet a számaival, főleg hogy csak Stauskas játszott harminc perc felett, összességében pedig a harminc gólpassz jelzi, hogy a játék és a ritmus megvolt – ezúttal viszont már Okafor sem lépett pályára, nagyon meggyengült a keret.

A 76ers legjobb dobói: Stauskas 24/12, Saric 19/3, Holmes 13/3
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 26/9, Morris 22/6, Jackson 21/9

Milwaukee Bucks – Toronto Raptors 101-94

A második negyedben kiszakadt a zsák. Borzalmasan kezdte a meccset a Bucks, az első tizenkét percben tizenkét pontot szerzett a gárda 18%-os mezőnymutatóval, negatív szezoncsúcsot felállítva – aztán a második játékrészben fordult a kocka és 41 egységet rámoltak be Brogdonék. Ebben élen járt a padról beszálló és ebben az időszakban 14 pontot szerző Spencer Hawes, de a többiek is hozzátették a magukét, így komoly előnyt építettek ki. Sokat segített, hogy idén először játszhatott egy back-to-back mindkét felén Khris Middleton és amikor a negyedik negyed közepén hajrázott, ezzel négy pontra zárkózott a Raptors, elöl-hátul meg tudta tolni a szekeret. Ki kell emelni az együttesre csak néhanapján jellemző kemény, szervezett, fegyelmezett védekezést, ez most nagyon kellett a sikerhez, így bár a Miami és a Detroit is nyert, továbbra is ott van a playoff-harcban Jason Kidd alakulata.

DeRozan is elfogyott. Kyle Lowry továbbra sem bevethető, de amíg a dobóhátvéd hozta magát, addig képesek voltak működtetni a támadójátékot – most elveszett Middletonék mellett, csak 11 pontig jutott 13 mezőnykísérletből. Ez nem fért bele, egyszer sem tudta igazán átvenni az irányítást a vendégcsapat, hiába remekelt Ibaka, hiába játszott jól Joseph és Valanciunas, éppen a lényeg, a rendszer közepe hiányzott ezúttal. A jó csapatvédekezés így most nem ért győzelmet, ráadásul súlyosbította a helyzetet, hogy DeMarre Carroll bal bokája megsérült a harmadik negyedben és már nem tudott visszatérni a pályára, ha esetleg ő kidől, az újabb komoly érvágást jelentene számukra.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 24/3, Antetokounmpo 21, Brogdon 17
A Raptors legjobb dobói: Ibaka 19/6, Joseph 14/6, Valanciunas 13

Miami Heat – Cleveland Cavaliers 120-92

Feladta a meccset Lue. A vendégek trénere pihentette LeBron Jamest és Kyrie Irvinget is, így az alap kezdőcsapatból csak Tristan Thompson lépett pályára – ebből azért már sejthető volt, hogy sok esélye nem lesz az együttesnek. Nem is lett, a második negyedben eldőlt az összecsapás, bár eleinte még jól működött a Deron Williamst három triplavető kettessel és Thompsonnal körbevett gépezet, hiszen 35 pontot termeltek egy játékrész alatt – innentől aztán megtört a lendület és a Heat érvényesítette a papírformát. A felek két nap múlva ismét találkoznak Clevelandben, ott már valószínűleg pályára lép James és Irving is - érdekesség egyébként, hogy a Cavs zsinórban 12. alkalommal kapott már ki Miamiban.

A Miami köszönte szépen. A Magic elleni blama után jól jött a hazaiaknak, hogy pihenőt fújt Tyronn Lue, köszönték is a lehetőséget és megnyerték a meccset – a második negyedet már 16 ponttal húzták be, a harmadik után pedig 26 egység volt a különbség. Annyira azért ők sem szakadtak meg, 28 percnél többet senki nem töltött parketten, de érdemes kiemelni Whiteside-ot (20 pont, 13 lepattanó) és Dragic-ot (23 pont, 4/5 tripla), valamint a padról 9/13 triplával beszálló Ellington-Tyler Johnson párost – a kötelező siker után Clevelandben nyugodtan játszhatnak, majd folytathatják hazai meccsekkel telített márciusukat.

A Heat legjobb dobói: Dragic 23/12, Whiteside 20, T. Johnson 17/9
A Cavaliers legjobb dobói: Frye 21/9, Korver 15/15, Jefferson 11/3

Chicago Bulls – Los Angeles Clippers 91-101

Nagyon kellett Jamal Crawford. A kemény védekezéssel és kevés ponttal tarkított találkozón a Clippers veterán hátvédje jelentette a különbséget, aki főleg egy-egyeivel tolta meg a vendégek szekerét – a harmadik negyedben is nagy szerepet vállalt abból, hogy csapata átvette az irányítást, a záró etapban pedig tíz pontot vert be. Végül 25 egységgel fejezte be a meccset, közte a harmadik játékrészt lezáró buzzerrel és az ő tűzereje hozta meg a sikert – sem Griffin, sem Jordan nem tudott dominálni, de Pault is elég jól limitálták Wade-ék. Kedd hajnalban a Bostont fogadja a társaság, így komoly rangadót vív, pedig minden siker nagyon kell nekik a nyugati közelharcban – igaz, most egy kis levegőhöz jutottak a Memphis és az OKC vereségei miatt.

A Bulls megtette, amit lehetett. Nagyot harcoltak a hazaiak, jól kezdtek, a második negyedben többször is vezettek tíz ponttal és remekül kontrollálták a lepattanókat – Lopezék 14 támadót szedtek le, összességében 45-37-re nyertek ezen a téren. Ezzel kordában tartották a Clippers két magasemberét, közben a triplákra is odaértek, működött a védekezés egészen addig, amíg Crawford el nem kapta a fonalat – vele nem tudtak mit kezdeni, a harmadik játékrészben egy 18-5-ös rohammal átvették az irányítást a vendégek. Itt kellett volna némi tűzerő, vagy valami változás támadásban, de ez elmaradt, elöl borzasztóan vérszegényen játszottak Butlerék, így nem volt reális esélyük már a fordításra.

A Bulls legjobb dobói: Butler 16/3, Lopez 12, Portis 11
A Clippers legjobb dobói: Crawford 25/6, Paul 17/6, Griffin 16

Denver Nuggets – Charlotte Hornets 102-112

A futások diadala. Az első negyedben magához ragadta az irányítást a Hornets és egy 17-0-s rohammal rögtön tetemes előnyt épített ki – a nagyszünetig ebből élt a társaság, majd a fordulás után egy újabb 10-0-s futással növelte tovább a különbséget. Ez a két időszak még mindig nem lett volna elég, mert visszakapaszkodott a Denver, de amikor igazán szorult a hurok, jött a harmadik roham, egy 9-0 kulcshelyzetben, ezzel pedig már megtörték az ellenállást – fontos győzelmet arattak Kaminsky nélkül, így őket sem lehet még kihúzni a playoff-harcból. Érdekesség, hogy a 48 pontos, 9 triplás Walker-Batum páros mellett éppen az az O’Bryant jutott el 15 pontig, aki nemrég kötött tíznapos szerződést a csapattal azok után, hogy két tíznapos kontraktusa alatt nem tudta meggyőzni a Denvert arról, hogy igazolják le…

Nem működött a rendszer. Csak bizonyos részei voltak rendben a Nuggets gépezetének ezen az estén, kezdve Nikola Jokiccsal – a szerb center 31 pontot dobott 13/15-ös (!) mezőnymutatóval, leszedett 14 lepattanót és kiosztott négy gólpasszt is. Mellette viszont csak a büntetőkből élő Danilo Gallinarit lehet kiemelni, a kezdőben Chandler, Harris és Nelson is betlizett, a padról is csak Murray volt hasznos, összességében csapatként egyáltalán nem dobtak jól, főleg ami a hármasokat illeti – sokkal jobban akadozott a gépezet, mint korábban. Ez és a benyelt futások, a leolvadások azonban már nem fértek bele, védekezésben többször is kihagytak, így a Charlotte 16/27 (59,3%) triplát vert be, ráadásul mindössze öt labdát adott el – szűk öt perccel a vége előtt még egyszer felzárkóztak a hazaiak, de Walker hamar lezárta a mérkőzést.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 31, Gallinari 22/6, Murray 14/6
A Hornets legjobb dobói: Walker 27/15, Batum 21/12, O’Bryant 15/3

Houston Rockets – Memphis Grizzlies 123-108

A harmadik negyedben törte meg ellenfelét a Houston. Az első félidő még szorosan alakult, jól dobtak a hazaiak, de tartotta a lépést a Memphis és csak négy pont volt a különbség a nagyszünetben. A harmadik negyedben aztán sebességet váltott James Harden, pillanatok alatt bevert három triplát, egymaga elsüllyesztett sorozatban 13 pontot, majd ezt követően Gordon küldött a gyűrűbe egymás után két hármast – ezzel a rohammal meglépett a hazai alakulat, 80-66 állt az eredményjelzőn. Innentől bármit csinált a Grizzlies, mindig jött rá válasz kintről és a különbség érdemben már nem csökkent, a Rockets végül 18 triplával, James Harden 33 pontos, 11 gólpasszos dupla-duplával zárt és a remekül célzó D’Antoni-legénység a liga egyik legjobb védekezését is simán szétdobta.

Nem tarthatta a lépést a Memphis. Amúgy sem a 120 pontos dobópárbajok megnyerésére épült a vendégek kerete, de egy back-to-back második felén különösen nem lehetett azt elvárni, hogy felvegyék a kesztyűt a Houstonnal, legalábbis dobásban – védekezésben lehettek volna keményebbek, de ezúttal nem igazán találták Harden ellenszerét. Két nap alatt második vereségüket szenvedték el így és csak olyan apróságoknak örülhetnek, hogy Chandler Parsons idén először játszott back-to-back mindkét felén (két pont, 1/5 mezőnyből) és hogy Vince Carter 1329. NBA-meccsén lépett pályára, ezzel utolérte a lista 16. helyén álló legendás Moses Malone-t.

A Rockets legjobb dobói: Harden 33/18, Capela 24, Gordon 18/18
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 23/6, Green 20, Gasol 17

San Antonio Spurs – Minnesota Timberwolves 97-90 – hosszabbítás után

A hosszabbítás nem akadály. Két nap alatt a második hosszabbítását húzta be a Spurs, ami elég brutális terhelést jelent, fizikálisan és mentálisan is – pedig Gregg Popovich csak Manu Ginobilit pihentette, a többiek mind ott voltak a parketten azok közül, akik tegnap is. Erősen érződött is egyébként rajtuk a fáradtság, 16 pontos hátrányban is volt a társaság, de a második félidőben védekezésben összekapták magukat és a 34 pontos (10 lepattanó, 5 gólpassz, 6 labdaszerzés) Kawhi Leonard vezetésével felzárkóztak – a rendes játékidő utolsó percében mindkét fél elrontotta a lehetőségeit, jöhetett a túlóra. Ekkor ismét a fáradhatatlan Leonard lépett elő, egymaga beszórt hét pontot, amivel megroppantotta a Minnesotát és győzelemre vezette csapatát – méghozzá sorozatban a hetedikre, amivel tovább közelítettek a Golden State-hez. Érdekesség, hogy Leonard 90. alkalommal érte el zsinórban a tíz pontot (a franchise-rekord Tim Duncané 91-gyel), illetve hogy idén már 22. alkalommal jutott harminc fölé, erre pedig a Spurs történelme során csak George Gervin és David Robinson volt képes.

Befagyott támadójáték. Nem jelent jót, ha a Wolves hosszabbítás után is csak kilencven pontig jut, ugyan védekezésben remekelt Thibodeau csapata a fáradt Spurs ellen, elöl nagyon nem működött a gépezet. Bár Ricky Rubio tripla-duplázott, Towns pedig beszórt 24 pontot 14 lepattanóval, de Wiggins csak erőlködött, más pedig veszélytelen volt a gyűrűre – a harmadik-negyedik negyedben és a hosszabbításban összesen 35 pontot szerzett a gárda, ennyivel pedig nem nagyon lehet meccset nyerni. A reménytelen triplázás mellett közelebbről sem ment a dobás, nem is jutottak el jó helyzetekig, így pedig elszalasztották az esélyt a bravúrra – idén már 5-29-re állnak akkor, ha nem érik el a száz pontos határt.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 34/3, Aldridge 18, Gasol 17/6
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 24, Wiggins 17, Dieng 13

Portland Trail Blazers – Brooklyn Nets 130-116

Nem jött könnyen. Ugyan már pár perc után tizenöt pontos előnyben voltak a hazaiak, nem tudták lezárni a találkozót, a második negyedben belealudtak a meccsbe és hagyták felzárkózni a Brooklynt. A fordulás után aztán ismét feljebb kapcsoltak és végül egészen extra dobóformával zártak, hiszen 57%-kal tüzeltek mezőnyből és 64%-kal tripláztak, de végig látótávolságon belül maradt a Nets, így egyáltalán nem tudtak pihenni - Lillard például 36, McCollum 38 percet töltött parketten. A győzelem viszont végül azért meglett, így másfél hónap után először nyertek sorozatban két meccset és a Denver vereségével együtt közelítettek a nyugati nyolcadik helyhez.

A Netsnél is ültek a dobások. A vendégek sem aprózták el a támadójátékot, a villogó (26 pont, 11/19 mezőnyből) Brook Lopez és a hasznos Jeremy Lin mellett Sean Kilpatrick 6/7 triplát vert be a padról beszállva, a gárda végül szintén 50% feletti mezőnymutatóval és 14/30 hármassal zárta az összecsapást. A komoly tűzerő miatt tudtak végig nyomást helyezni a Portlandre, de mivel védekezésben kis túlzással pályán sem voltak, így igazán közelíteni, egyenlíteni, fordítani nem - tisztességgel helytálltak, de a győzelemhez ennél többre lett volna szükség. 

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 31/12, Aminu 23/15, Lillard 19/6
A Nets legjobb dobói: Lopez 26/6, Kilpatrick 20/18, Lin 18/12

Az aktuális tabella itt elérhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus