Harden 46 pontjával a Clipperst is lenyomta a Houston!

A GSW Sacramentóban is nyert - a Hawks '"kitömte" a Washingtont - túlórát nyert Chicagóban a Minny - hússzal győzött a Spurs

Két nap alatt kétszer jutott 40 pont fölé James Harden, a Houston pedig rá építve óriási csatát nyert meg a Los Angeles Clippers otthonában – a bajnok Golden State még mindig hibátlan, miután Rajon Rondo tripla-duplája ellenére győzni tudott Sacramentóban. Az Atlanta sorozatban hetedik sikerét aratva rohant át a Washingtonon, a Spurs a Charlotte-ot dobta szét, a Minnesota hosszabbítást nyert Chicagóban, a Pelicans viszont Dallasban is kikapott – akárcsak Daviséké, úgy a Memphis kálváriája is folytatódott, most a Jazztől szenvedtek vereséget. Nézzük, hogy mi történt hajnalban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában!

Chicago Bulls – Minnesota Timberwolves 93-102 – h.u.

Wiggins felébredt. A tavalyi Év Újonca eddig elég sovány teljesítményt nyújtott, ám ezen a találkozón megmutatta, hogy miért nyerte el ezt a díjat tavaly: 31 pontos estével húzta csapatát, igaz a végére az ő mezőnymutatója is romlott (11/27, 4/5 tripla). A rendes játékidő végén nem tudta megnyerni a meccset, de a hosszabbításban teljesen lenullázták a Chicagót, a hazaiak nem szereztek pontot (!) az utolsó öt percben – a remeklő Towns (17 pont, 13 pattanó, 4 blokk 26 perc alatt) azonban igen, így a Minnesota óriási győzelmet aratott és 3-2-re javította mérlegét.

Nagyon gyenge volt a Bulls. Sem Rose, sem Butler, sem Mirotic nem volt használható ezúttal támadásban, hárman együtt 8/36-ot dobtak mezőnyből, nem csoda, hogy a hosszabbításban képtelen volt a gyűrűbe találni a csapat. Gasol (21 pont, 14 lepattanó) támadópattanójával egyenlített a rendes játékidő végén a Bulls, de rajta kívül csak Snell dicsérhető és most a jó védekezés sem volt elég a sikerhez – a szenvedős játékuk meglepő vereséghez vezetett, így jelenleg 4-3-mal állnak.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 21, Snell 14/12, Rose 11/3, Butler 11, McDermott 11/9
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 31/12, Bjelica 17/6, Towns 17

Philadelphia 76ers – Orlando Magic 97-105

Payton összekapta magát. A másodéves irányító eddig 7 pontot átlagolt ebben az idényben, ezúttal azonban maga mögött hagyta ezt: 20 pontot szórt be 8/10-es mezőnymutatóval és jól irányította Vucsevics nélkül is többnyire hatékony csapatát. A harmadik negyedben már 15 ponttal is vezettek a vendégek, de ezt egy nagy futással szinte teljesen eltüntette a Philly, így az utolsó percekben szigorúbbá váló védekezésének köszönhette a Magic, hogy végül megnyerte a mérkőzést. Az Orlandónál Fournier most is hozta magát, de a kispadról kevés időt kapó Hezonja, valamint Aaron Gordon is hozzátette, amit kellett.

Noelt kiállították. A Philly erőcsatára nehéz estén van túl, Dedmon és Harris nagyon megfogta, hiszen csupán egyetlen kosarat tudott szerezni – ennél is idegesítőbb volt számára azonban a folyamatos trash-talk és az apró, sokszor észrevehetetlen faultok. Ezt most nem bírta idegekkel és a harmadik negyed közepén (miután Jason Smith eltalálta a gyomrát) kiosztott egy könyököst, amiért a játékvezetők azonnal kiállították. Ezt leszámítva jól játszott egyébként a Sixers, McConnell ismét jól szervezett, Canaan a padról hat triplát pörkölt be, de Stauskas és Okafor is hozta a pontokat – egy kicsi hiányzott idei első győzelmükhöz.

A 76ers legjobb dobói: Canaan 26/18, Okafor 19, Stauskas 18/9
A Magic legjobb dobói: Payton 20, Fournier 17/9, Oladipo 15/3

Atlanta Hawks – Washington Wizards 114-99

Bazemore karriercsúcsot dobott. A kiscsatár már az első félidőben beszórt 16 egységet, végül 25-tel zárt (10/15 mezőnyből, 4/7 tripla) – a vezér mégis Jeff Teague volt, az irányító tökéletesen szervezte a játékot, főleg a nagyszünet után. Az első két negyedben még tartotta magát a Washington, ám az utolsó 24 percben 73 egységet rámoltak be a hazaiak, a meccset egy 24-7-es futással zárták le és könnyedén aratták sorozatban hetedik sikerüket – csak Millsap játszott 30 percnél többet, de a Hawks-játékosok így is 37 gólpasszt osztottak szét.

Bradley Beal megsérült. A vereségnél és a folyamatos gyenge védekezésnél is rosszabb hír a fővárosiak számára, hogy a dobóhátvédnek előbb a csuklója, majd a válla is megsérült, utóbbi pedig komolynak tűnt – ennél többet egyelőre nem tudni. A védekezés viszont szintén komoly gond, mert bár Wall vezérletével és Porter 23 pontjával elöl nagyjából egyben volt a gárda, a 26 eladott labda borzasztó adat, ráadásul képtelenek voltak megfogni az Atlantát a nagyszünet után – sorozatosan 100-110 pont körül kapnak, ezt pedig egyszerűen nem lehet túldobni, legalábbis nem rendszeresen.

A Hawks legjobb dobói: Bazemore 25/12, Millsap 21/9, Horford 14
A Wizards legjobb dobói: Porter 23/9, Wall 19/6, Beal 11

Dallas Mavericks – New Orleans Pelicans 107-98

A második félidő a Dallasé volt. Ugyan félidőben még a New Orleans vezetett, a fordulás után beindult Deron Williams és Wesley Matthews, ketten együtt 27 pontot szereztek a hátralévő két negyedben, de Nowitzki, Powell és Barea is megbízhatóan hozta a pontokat. A negyedik negyedben már 16 ponttal is vezettek a hazaiak és bár innen még egyszer hat egységnyire közelített a Pelicans, Williams gyorsan lerendezte az esetlegesen még felvetődő kérdéseket. Jól játszva hozta a találkozót a Mavs, így 3-3-ra módosult a mérlege – ráadásul a sérülésből lábadozók egyre inkább belendülnek…

Nincs kiút. A Pelicans képtelen nyerni jelenleg, sorozatban hatodik mérkőzésüket is elveszítették Davisék – ugyan az erőcsatár beszórt 25 pontot, valamint Gordon és Anderson is húsz felett zárt, mégsem működött igazán a játékuk. A második negyedben úgy tűnt, hogy megtörhet a jég, de a fordulás után elöl-hátul elgyengültek és úgy fest, hogy jelen állapotukban (most Jrue Holiday sem játszott) csak fellángolásokra képesek.

A Mavericks legjobb dobói: D. Williams 19/9, Nowitzki 18/6, Powell 15
A Pelicans legjobb dobói: Davis 25, Gordon 21/15, Anderson 21/3

Milwaukee Bucks – Brooklyn Nets 94-86

Már 50% felett a Milwaukee. A 0-3-as rajt után sorozatban negyedik mérkőzését nyerte meg a gárda, méghozzá viszonylag simán – nem szakadt le nagyon a Nets, de Monroe vezérletével egyértelmű volt a hazai siker. Bayless dupla-duplája mellett Middleton (3/3 tripla, 9 lepattanó, 7 gólpassz) is nagyon hasznos volt, ezúttal pedig belefért, hogy a többiek ne szakadjanak meg – gyengébben játszva is hozta a meccset a Bucks.

Brook Lopez megsérült. Pontosan nem tudni, hogy mi történt a center lábával, de a negyedik negyedben már nem tudott pályára lépni – a röntgen negatív lett, de így is jó esély van rá, hogy a következő mérkőzésen nem játszik. A Brooklyn egyébként idén először úszta meg 100 kapott pont alatt, de annyira gyenge volt ismét támadásban, hogy ez nem elég a sikerhez – 3/9 triplát dobtak összesen és továbbra sem látni, hogy mivel is szeretnének nyerni. Joe Johnson egy jó meccs után ismét alig-alig jutott el a gyűrűig (de 9 lepattanóval, 6 gólpasszal kompenzált), Jack az NBA egyik leggyengébb kezdő irányítója és Lopezen kívül a Young-Bogdanovic párostól lehet csak várni, hogy majd megoldják…

A Bucks legjobb dobói: Monroe 20, Bayless 19/9, Middleton 14/9
A Nets legjobb dobói: Lopez 20, Young 18, Bogdanovic 13/6

San Antonio Spurs – Charlotte Hornets 114-94

A második félidőben letarolta ellenfelét a Spurs. A nagyszünetig egy, utána viszont nyolc triplát süllyesztett el a hazai csapat, a Ginobili-Mills páros nagyon kitett magáért a kispadról, de az Aldridge faultgondjai miatt nagyobb szerepet kapó David West is lendületet tudott adni. A gárda élére a 23 pontos Leonard állt és a Spurs 55%-os mezőnymutatóval dobta szét a Charlotte-ot – hiába volt szoros a meccs a harmadik negyed közepéig, innentől már nem volt esélye a vendégcsapatnak.

Támadásban rendben volt a Charlotte. Kemba Walker idei legjobb meccsét játszotta és 27 pontot szórt (11/15 mezőnyből), vezérletével pedig tartotta a lépést a Hornets – egészen a harmadik negyed közepéig, amikor Ginobiliék egy 20-2-es rohammal hagyták állva a vendégeket. Al Jeffersonék nem tudtak mit kezdeni a Spurs lendületével, ráadásul a fordulás után már nem igazán ültek a tripláik sem, így végül eléggé beleszaladtak a késbe – érdemes megemlíteni, hogy 49-31-re bukták el a cseresorok csatáját.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 23/6, Aldridge 16, Mills 15/9
A Hornets legjobb dobói: Walker 27/6, Jefferson 13, Lin 12/3

Utah Jazz – Memphis Grizzlies 89-79

Szétesett a Grizzlies. 11-5-tel nyitottak Conley-ék a Jazz otthonában, 4 perc után azonban teljesen megálltak támadásban – vagy inkább a Utah kőkemény védekezése kezdett el működni. A Memphis 55 (!) mezőnykísérletet engedett el a festékből, de csak 19-ből lett kosár, ráadásul a cserecenter Brandan Wright kisebb térdsérülés miatt már egy negyed után kivált. A zárónegyednek 20 pontos hátrányból futott neki a sokat vállaló, de keveset találó Conley (8/25 mezőnyből) vezette Grizzlies, de már csak egy kis kozmetikázásra futotta az erejükből. A 3-4-es mérleg nem katasztrófa, de támadásban valamit sürgősen ki kell találniuk, hiszen pár napja a Warriorsnak is csak 69 pontot sikerült dobniuk.

Minden a helyére került? Kicsit lassan kezdte a szezont a Jazz, Exum helyettesítését meg kellett oldani, a kispad és Gordon Hayward sem volt stabil. Az utóbbi meccseken azonban egyrészt újra működik a Jazz-retesz, másrészt Trey Burke és Alec Burks is egyre jobb a padról. Ma előbbi szórt 24 pontot, közte karriercsúcsot jelentő 6 triplát. Hayward is a szezon legjobb meccsét játszotta, 18 pontját jó dobásokkal szerezte, emellett valódi vezére volt csapatának – a palánk alatti betonvédelem (Gobert vezetésével 10 blokk, 49 pattanó) pedig csak hozta a szokásosat. A Jazz 4-2-vel nyitotta a szezont, ilyen jól utoljára 2008-ban rajtoltak.

A Jazz legjobb dobói: Burke 24/18, Hayward 18/6, Favors 12.
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 20/9, Gasol 13, Barnes 11/6.

Sacramento Kings – Golden State Warriors 94-103

Nem a Curry-k napja volt. A Warriors motorját elég szépen megfogta a tripla-duplázó Rajon Rondo (14 pont, 12 pattanó, 15 gólpassz, 4 labdalopás) vezette Kings, pedig Cousins még nem játszhatott Achilles-sérülése miatt. Koufos és Rudy Gay, valamint a padról 22-t hintő Marco Belinelli pontjaival a negyedik negyednek előnyből futott neki a Sacramento – ekkor azonban más sebességi fokozatba kapcsolt a GSW, szerzett pár pontos előnyt, amire már nem érkezett válasz. Mindkét csapat back-to-back játszott, Curry eléggé enervált is volt (a második félidőben feltűnés nélkül ugyan, de 21 pontot azért összeszedett). A várt testvértalálkozó egyébként elmaradt, Seth Curry végül nem kapott lehetőséget a Kingsben.

Még mindig hibátlan a GSW. 7-0-ra javította mérlegét a bajnokcsapat, Curry rossz napját (2/10 tripla, 3 gólpasszra 6 labdavesztés), a 21 eladott labdát, valamint Harrison Barnes irtózatos dobásait (4/17 mezőnyből) is elbírták. Andre Iguodala tolta meg a csapatot a kispadról (14 pont két rontott dobással, 6 pattanó, 4 gólpassz, 4 szerzett labda), de Klay Thompson is fontos pillanatokban talált be. A Golden State szenvedős meccsen van túl, de a mérlegük imponáló, ennyire jól utoljára 1960-ban kezdett a gárda – akkor még Philadelphiában működtek.

A Kings legjobb dobói: Belinelli 22/9, Gay 22/3, Rondo 14.
A Warriors legjobb dobói: Curry 24/6, Thompson 18/12, Iguodala 14/6.

Los Angeles Clippers – Houston Rockets 105-109

Egy véleményes ítélet döntött. Két ponttal vezetett a Rockets 16 mp-cel a vége előtt, amikor Griffin dobását Howard leütötte a gyűrűről – a játékvezetők végül nem fújtak goaltendinget, a Clippersnek pedig nem jutott több lehetőség. Chris Paul nem játszott, de Blake Griffin (35 pont, 11 pattanó, 5 gólpassz) vezérletével így is fej-fej mellett haladtak a felek, sőt a hazaiak 29 gólpasszt osztottak szét az irányító nélkül – azonban nem tudtak mit kezdeni James Hardennel, az említett véleményes ítélet pedig eldöntötte a találkozót.

Harden most mindent bepótol. Két nap alatt második 40 pont feletti meccsét játszotta a dobóhátvéd, ezúttal gyakorlatilag tarthatatlan volt (46 pont, 14/26 mezőnyből, 5/10 tripla, 13/14 büntető), ráadásul mellette 20 ponttal és 20 lepattanóval, összesen két rontott dobással dupla-duplázott Howard. A Rockets most már eléggé emlékeztetett tavalyi önmagára, a kemény periméter-védekezés mellett Harden egy személyben bedarálta az ellenfelet, Lawson clutch büntetőivel pedig hozták is a győzelmet – sorozatban a negyediket.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 35, Redick 19, Jordan 11
A Rockets legjobb dobói: Harden 46/15, Howard 20, Thornton 16/6

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus