Harden 51-et, Paul 41-et szórt, Cousins óriásit játszott

Harden új karriercsúcsot hintett, Cousins tripla-duplája kevés lett - három 30 pontos este is kevés volt az OKC-nek - Paul parádézott

James Harden 51 pontos karriercsúcsa többet ért, mint DeMarcus Cousins elképesztő tripla-duplája, így a Rockets legyőzte a Sacramentót az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szerdai játéknapján. A Thundernek három 30 pontos teljesítmény sem volt elég a Mavs ellen, Chris Paul 41 egysége viszont sok volt a Portlandnek a nyugati rangadókon. Brook Lopez kosarával nyert a Nets, iskolajátékot mutatott be a Washington, simán győzött a Spurs, a Hornets és a Toronto – a Bulls viszont elbukott Milwaukee-ban. Íme a részletek!

A parádés egyéni teljesítményekről készült videókat ide kattintva érhetitek el!

Charlotte Hornets – Detroit Pistons 102-78

Meglepően nagy különbség. Egy pillanatig sem volt reális esélye a Detroitnak ma, a Hornets az első pillanattól kezdve kézben tartotta a mérkőzést. Amellett, hogy támadásban hatan is tíz pont fölé jutottak, védekezésben is hozták magukat, elvették a Pistons helyzeteit és már félidőben 11 ponttal jártak előrébb – Kemba Walker remekelt, de a két Williams és Al Jefferson is nagyon hasznos volt. A center térde továbbra is fáj, de folyamatosan duplázta a Detroit, szép passzokkal és négy blokkal igyekezett segíteni.

Drummond faultolt, Jackson megsérült. A Detroit sikere az utóbbi időben ezen a két játékoson múlt, ha megnézzük, hogy mennyit voltak pályán, rögtön látjuk a vereség okát. Drummond a második negyed túlnyomó részét kiülte faultgondok miatt, Jacksonnak pedig bokája ment ki – igaz, amúgy is botrányos dobóformát mutatott. Mivel mindkét kulcsembere gyengélkedett, nem lehetett igazi esélye a Pistonsnak, mindössze 35%-kal dobtak Meeksék, 22%-kal tripláztak és nem tudták megnehezíteni a vendéglátók dolgát.

A Hornets legjobb dobói: Ma. Williams 18/9, Walker 17/6, Henderson 14/3
A Pistons legjobb dobói: Meeks 15/3, Drummond 13, Tolliver 10/6

Orlando Magic – San Antonio Spurs 91-103

Takarékon is könnyen jött a siker. Sorozatban ötödik győzelmét aratta a San Antonio, méghozzá az ellenfelek számára ijesztő módon: a tavaly sokszor látott ritmus egyre inkább megvan a játékukban, ma pedig a kezdők közül senki nem játszott többet 22 percnél. Nem is ők villogtak igazán, hanem a kispad, az értelmi szerző ma Ginobili volt, a pontfelelős pedig elsősorban Baynes, és bár sok könnyű dobást hibázott a címvédő, az előny folyamatosan nőtt: a negyedik negyednek már 25 pontos fórral vághattak neki a vendégek.

Más kávéház. Semmi különlegeset nem csinált a Magic, bár az első félidőben eladott nyolc labda jelentős segítség volt a Spurs számára, összességében jól tették a dolgukat. Elöl Oladipo 24 pontja mellett Vucsevics dupla-duplázott és az első negyedben még partiban is tudtak lenni, aztán egy rohanással meglógott a címvédő. A mindössze kilenc kiharcolt büntető és a gyenge triplázás azért felróható Borrego együttesének, zsinórban negyedik vereségét szenvedte el a csapat.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 24/6, Harris 18/3, Vucsevics 16, Payton 14
A Spurs legjobb dobói: Baynes 18, Ginobili 13/9, Belinelli 12/9

Washington Wizards – Philadelphia 76ers 106-93

Három negyednyi iskolajáték. Rendkívül koncentráltan és tudatosan jött ki a parkettre a Washington, pontosan tudták, hogy hol és hogyan fogják megnyerni ezt a mérkőzést, ennek megfelelően Wall 15 gólpasszal, Gortat 24 (10/11 mezőnyből, 14 pattanó), Beal 20, Porter 15 ponttal zárt. Mezőnyből 57,9%-kal céloztak a hazaiak és volt, hogy 34 ponttal jártak előrébb – az utolsó negyedben aztán kiengedtek, ezt 31-13-ra nyerte a Philly és jelentősen kozmetikázott a végeredményen.

Felmutatható számok. Ennyi maradt ma a vendégcsapatnak, Noel dupla-duplája mellett Smith 23 pontja, vagy Canaan és Thompson egységei jelenthetnek örömet, de összességében közük nem volt a találkozóhoz. Az elzárás-leválásokat tanárian játszotta a Wizards, Noelék pedig képtelenek voltak ezt levédekezni, az első félidőben 24 gólpasszt osztottak szét a hazaiak és 69%-kal dobtak mezőnyből.

A Wizards legjobb dobói: Gortat 23, Beal 20, Porter 15/3
A 76ers legjobb dobói: Smith 23/3, Canaan 18/12, Thompson 16/12

Boston Celtics – Indiana Pacers 100-87

Turner volt a vezér. A Boston mindenese 13 pontja mellé 11 lepattanót szedett le és 12 gólpasszt osztott ki, az ő sokoldalú játékával nem tudott mit kezdeni a Pacers. Az elzárások után Zeller és Olynyk folyamatosan üresen maradt, a hazaiak 19 pontot szereztek leindításból is, az Indiana pedig egy rohanástól eltekintve képtelen volt válaszolni – szinte folyamatosan tíz pont feletti hátrányban játszottak. Bár George Hill remekelt (9/11 mezőnyből, 3/4 tripla), mellé csak Stuckey tudott fellépni, ezt pedig most gond nélkül túldobta a Boston.

Feldagadt szemmel is megy. Olynyk a találkozó előtt csapattársával, Shavlik Randolph-fal egy-egyezett és kapott egy könyököst a bal szemére – hatalmasra dagadt és a látásban is zavarta de úgy döntött, hogy nem üli ki a találkozót. Ha már játszott, aktivizálta is magát, 22 percet kapott a kispadról beszállva, ez alatt 19 pontot (7/10 mezőnyből, 3/4 tripla) tett be a közösbe.

A Celtics legjobb dobói: Zeller 19, Olynyk 19/9, Crowder 13, Turner 13/3
A Pacers legjobb dobói: G. Hill 21/9, Stuckey 16/3, Miles 12/3

New York Knicks – Brooklyn Nets 98-100

Csak Lopez támadópattanója döntött. Jóval könnyebb mérkőzésre számíthatott a Brooklyn és sokáig úgy is tűnt, hogy nem lesz gondjuk a győzelem begyűjtésével. A remekül játszó Deron Williams vezérletével egy kisebb megingástól eltekintve fölényben játszottak és a negyedik negyednek 14 pontos fórral vághattak neki, de Cleanthony Early extrájával fokozatosan zárkózott a Knicks, majd az utolsó percbe érve egyenlítettek is a hazaiak. A döntő szót végül Lopez mondta ki, aki két másodperccel a vége előtt visszatette Deron Williams rontott közelijét, érdemi válaszra pedig már nem maradt ideje Derek Fisher csapatának.

Early-nek majdnem összejött. Andrea Bargnani 22 pontos estéje mellett is akadtak jó teljesítmények hazai oldalon, a negyedik negyedes felzárkózást pedig a végül 14-gyel záró Early vezette. Mind a 14 egységét a záró etapban szerezte, ő egyenlített ki és vitte a hátán az együttest – az utolsó dobása 2 mp alatt már a gyűrűt sem érte el, ennek ellenére dicséret illeti.

A Knicks legjobb dobói: Bargnani 22/6, Early 14/6, Ledo 13/6, Galloway 13/6
A Nets legjobb dobói: Williams 26/12, Lopez 18, Brown 14

Houston Rockets – Sacramento Kings 115-111

Harden újabb karriercsúcsa. Március 19-én kerek ötvenet hintett a Rockets MVP-jelöltje, amivel pályafutása addigi legjobbját nyújtotta – ma ezt egy egységgel még tovább javítva 51-gyel zárt. Most szinte nem tudott hibázni, 25 dobásából 16-ot elsüllyesztett, 8/9-cel triplázott (!!), bár hozzá kell tenni, hogy hét eladott labdát is végett. Mivel mellette Ariza és Jones is remekelt, a Rockets összesen 18 hármast süllyesztett el, Harden pedig üzent Steph Curry-nek és a szavazóknak…

Nem volt sima. A dobóhátvéd félelmetes estéje ellenére egyáltalán nem volt könnyű estéje a Houstonnak. Védekezésben nem álltak a helyzet magaslatán, a Kingsnél hatan is elérték a tíz pontot, 50%-kal dobtak mezőnyből és kintről is, a visszatérő DeMarcus Cousins pedig egészen brutális estét produkált: 24 pontja mellé leszedett 21 lepattanót, kiosztott 10 gólpasszt és hat blokkot is. Az ő káprázatos teljesítményével végig partiban volt a Kings, az utolsó negyedet meg is tudták nyerni hét ponttal, de a hajrában végül Hardenre nem volt válaszuk, a záró percben pedig nem tudtak pontot szerezni, így a Rockets egálra áll a Memphisszel a nyugati második helyen.

A Rockets legjobb dobói: Harden 51/24, Ariza 22/18, Jones 16/6
A Kings legjobb dobói: Cousins 24, Casspi 18, Thompson 16

Milwaukee Bucks – Chicago Bulls 95-91

Felszarvazott Chicago. Kezdi összeszedni magát a legutóbbi tíz összecsapásából hetet elveszítő Bucks. A védekezésével 41%-os mezőnyhatékonyságon tartotta ellenfelét a hazai csapat, ami viszont ennél is meglepőbb adat, hogy 20 eladott labdába kergették bele Butleréket. Nem lehet egyik Bucks-játékosra sem ráhúzni a vezér jelzőt, ugyanis egységesen dolgoztak meg a győzelemért, a negyedik negyedben Carter-Williams (9/19 mezőnyből, 10 lepattanó), Middleton és Henson (5/7, 5 lepattanó, 3 blokk) meghatározó játéka nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy behúzza a találkozót a vendéglátó. Ez a siker azt jelenti, hogy a Bucks jelenleg biztosan őrzi előnyét a főcsoport hatodik helyén az üldöző Heat és Nets előtt.

A végére elfogyott a Bulls. A teljes mérkőzésen szenvedett a külső dobásokkal (5/26) a vendég gárda, s hadilábon álltak a büntetőkkel is, melyből 13 maradt ki. Ennek ellenére a záró játékrészt előnyből várhatták Gasolék, jó ideig minimális különbséggel, de vezettek. Ezt követően azonban támadásban teljesen összecsúszott a csapat. Sorra jöttek a támadófaultok, eladott labdák és elhibázott dobások, melyek azt eredményezték, hogy a gárda hátrányba került, vereséget szenvedett. Butler (8/18, 7 lepattanó, 3-3 gólpassz és szerzett labda) meghatározó teljesítménye ez alkalommal kevésnek bizonyult, a padról csak Gibson (12 pont) nyújtott segítséget, Mirotic ma csak kereste a jó dobóformáját (3/10, 0/5 tripla). A mérkőzés utolsó három és fél percében csupán három pontot tudott az eredményjelzőre írni a Chicago, mely sorozatban hét Bucks felett aratott diadal után kapott ki.  

A Bucks legjobb dobói: Carter-Williams 21, Iljasova 16/9, Middleton 14/6
A Bulls legjobb dobói: Butler 25/3, Gasol 14, Gibson 12

Minnesota Timberwolves – Toronto Raptors 99-113

Ponterős Raptorok. A második negyedben valóságos szőnyegbombázást rendezett a Toronto a triplavonalon túlról és megalapozta előnyét, melyet később már-már kiütéses differenciát idéző 31 pontosra duzzasztott. A támadógépezet kiegyensúlyozottan és precízen működött a vendégeknél, összességében 55%-kal dobtak mezőnyből és 43%-os hatékonysággal értékesítették a hárompontosokat. Heten jutottak el az érdemi játéklehetőséget kapó kilenc játékos közül legalább tíz pontig, könnyedén, megerőltetés nélkül hozta a kötelezőt a Raptors és feljött a konferencia harmadik helyére.

Villogó fiatalok. Már csak a tisztes helytállás a cél a T’wolves számára, valamint, hogy a jelenlegi keret nagyobb sérülések nélkül hozza le az alapszakasz hátralévő részét. A támadásokra ugyan nagy figyelmet fordított a már Dienget is nélkülöző hazai alakulat, de védekezésben nem tudtak megálljt parancsolni ellenfelüknek. Wiggins (8/20 mezőnyből, 5-5 lepattanó és gólpassz, 2 blokk) ismét vezér volt pontszerzésben, de LaVine (10/17, 7-7 lepattanó és eladott labda) és Budinger (8/15) is felértek mögé, fájó, hogy az eredményben nem nyilvánult meg hármójuk ponterőssége.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 25, LaVine 22/3, Budinger 19/6
A Raptors legjobb dobói: Williams 18/9, DeRozan 17/3, Ross 16/6

Oklahoma City Thunder – Dallas Mavericks 131-135

Hiábavaló bravúrok. Russell Westbrook ismét tripla-duplázott (31 pont, 11 pattanó, 11 gólpassz), viszont a külső dobásaival alaposan megszenvedett (2/11), így hiába érte el a 30 pontos határt a kiválóan célzó Morrow (11/16) és Kanter (9/13, 11/12 büntető) is, győzniük nem sikerült. A végjátékban egyébként Westbrook hős lehetett volna, mert előbb beszórt két büntetőt, az utolsó pillanatokban azonban faultot akart kiharcolni tripladobás közben, de nem jól döntött – visszaszedte azonban a pattanót, kiszaladt a sarokba, és próbálkozott egy újabb hármassal, de az sem ment be. Érdekesség, hogy egy meccsen egy csapatban három játékos utoljára 2012-ben ért el 30-30 pontot – Westbrook annak is részese volt, akkori társai Durant és Harden voltak. Az már fájóbb érdekesség az OKC számára, hogy 1997 óta először esett meg, hogy a 30 pontos játékosokat felvonultató csapat kikapjon.

A Dallas megcsinálta. Monta Ellis visszatérése nagyon kellett a Dallasnak, teljesen szétzilálták vele az OKC védekezését. A Mavsnek az is belefért, hogy 4/15-tel célozzanak a triplavonalon túlról, mivel azon belül 76 kísérletükből 52 kosár lett. Mezőnyből összességében 61 százalék felett céloztak, és a 10 gólpasszos Rondo vezetésével 35 asszisztot kézbesítettek. A centerek egészen elképesztő napot fogtak ki: Chandler 6/6-tal, Stoudemire 8/9-cel zárt mezőnyből, de mindig akadt valaki, aki válaszolni tudott az OKC extráira. Ezzel a sikerrel a Dallas szinte bebiztosította a nyugati 7. helyet, míg a 8. Thunder nagy bajban van: a Pelicans egy meccsnyire megközelítette őket.

A Thunder legjobb dobói: Morrow 32/18, Westbrook 31/6, Kanter 30/3.
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 26, Parsons 22, Nowitzki 18/6, Stoudemire 18.

Utah Jazz – Denver Nuggets 98-84

Lassú kezdés, fergeteges folytatás. Nem sikerült jól az első negyed a Jazz számára, 29 pontot kapott az extra védekezéséről ismert hazai csapat – utána viszont nagyon elkapták a fonalat, és sima sikert arattak. A második negyedben az addig is remeklő Rudy Gobert (20 pont, 7/7 mezőnyből, 12 pattanó, 2 blokk) és Derrick Favors (19 pont, 7 pattanó, 3 blokk) mellett villantott Trey Burke és Trevor Booker (a két csere 17 pontot hozott ebben a játékrészben) is, emellett megkínálták a Denvert egy kis védekezéssel. Az eredmény egy 32-13-as negyed, amit megfejeltek egy 27-17-es harmadik negyeddel – nem volt kérdés, hogy nyerni fognak.

A Nuggets szétesett. Kenneth Faried nagyon egyedül maradt mindkét oldalon, hiába szerzett 19 pontot és 10 pattanót mindössze 27 perc alatt, társa nemigen akadt. Szokás szerint a padról jövő Willy Barton (12 pont, 7 pattanó) dicsérhető, de a többiek mélyen tudásuk alatt játszottak – Ty Lawson például mindössze 3 gólpasszt osztott ki, ennek is köszönhető, hogy végül csapatszinten 13-mal zártak. A nap tanulsága a Denver számára, hogy nem könnyű a Jazz ellen játszani, de akarat nélkül különösen nehéz.

A Jazz legjobb dobói: Gobert 20, Favors 19, Hayward 13/6.
A Nuggets legjobb dobói: Faried 19, Lawson 15/3, Barton 13/3.

Portland Trail Blazers – Los Angeles Clippers 122-126

Wes Matthews ennyit jelent. Az Achilles-ín szakadással kidőlő Matthews-ról mondta nemrég Damian Lillard, hogy ő bárkit képes megfogni 1-1-ben – éppen ez hiányzott ma, mivel sem Lillard, sem Afflalo, sem Batum nem volt képes lefogni Chris Pault. A Clippers irányítója 41 pontot rámolt be 17 (!) gólpassz mellett, és csapata utolsó hat pontját is ő szerezte az utolsó percben. Ez a meccs nem is a védekezésről szólt, a Trail Blazers megpróbálta túldobni ellenfelét, 50.6 százalékkal céloztak mezőnyből, 52 százalékkal tripláztak, 25 büntetőt harcoltak ki – ez alapesetben elég szokott lenni, ma nem.

A Clippers előre menekül. Doc Rivers-éket a bajnok Spurs kergeti, ők viszont felvették a kesztyűt, és utóbbi 10 meccsükből a nyolcadikat húzták be – ennek köszönhetően már utolérték a táblázaton a 4. Portlandet. Bár megelőzni nem tudták, mivel a Trail Blazers 4. helye garantált a csoportelsősége miatt, az alapszakasz végén a mérleg dönt a hazai pályáról – azaz hiába lenne például negyedik a Portland, a több győzelmet arató 5. Clippers kezdhetné otthon a párharcot. Persze azt se feledjük, hogy a Clippers „át is ugorhatja” a Portlandet, hiszen a 2-3. helyen álló Rockets-Grizzlies duó is csak két meccsnyire van tőlük. Mindent meg is tett a sikerért a Los Angeles, Paul mellett Redick is szétlőtte a gyűrűt, Blake Griffin pedig két triplát is behintett, illetve 8 gólpasszt osztott ki.

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 29, Batum 21/15, Lillard 18/9.
A Clippers legjobb dobói: Paul 41/15, Redick 25/15, Griffin 24/6.

Los Angeles Lakers – New Orleans Pelicans 92-113

Behúzta a féket a Lakers. Az utóbbi napokban akadt egy-két váratlan győzelme Byron Scottéknak, ma viszont nem voltak egy súlycsoportban a Pelicans-szel. Az első negyedet még nyerték, a két középsőben viszont 22 pontot vert rájuk ellenfelük. Annak örülhetnek, hogy Jordan Clarkson növelte esélyét, hogy bekerüljön az év végén a Top10 újonc közé (18 pont 7/9-es mezőnnyel, 10 gólpassz, 7 lepattanó), illetve hogy Tarik Black (16 pont, 8/10 mezőnyből) is kihasználta Ed Davis és Sacre pihentetését.

Nagy esély a Pelicans előtt. A Thunder vereségével egyetlen meccsnyi távolságba került a New Orleans az áhított playofftól, ennek megfelelő akarattal vetették magukat a küzdelembe. Anthony Davis sokoldalúságával tűnt ki (20 pont, 7 pattanó, 6 gólpassz, 4 blokk), a kispadról pedig Norris Cole, illetve a hosszú kihagyás után pályára lépő Ryan Anderson is 17 egységgel jelentkezett. Összességében 56 százalékkal dolgoztak mezőnyből és a triplavonalon túlról is. A java viszont most jön: egy Kings elleni meccs után sorrendben Portland, a Golden State és a Memphis következik – ha ezt a négy meccset hozni tudja a Pelicans, akkor meg is érdemlik a playoffot.

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 18/3, Black 16, Kelly 12/3.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 20, Anderson 17/6, Cole 17/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus