Harden és Westbrook boldog új évet kívánt az NBA-nek

Soha senki nem csinált még 50-15-15-öt, eddig – Megsorozta az OKC a Clipperst – tovább javul a Memphis – Westy félideje

A Houston Rockets megint túldobta soros ellenfelét az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján, James Harden pedig olyan statisztikát gyártott le, amilyet eddig senkinek nem sikerült. Simán győzött a címvédő Cavaliers, nyögvenyelősen a Jazz, a Thunder nagyon megverte a Clipperst Westbrook elképesztően könnyed tripla-duplájával, csúnyán bukta el a Bucks elleni rangadót otthon a Bulls, a Kings pedig ezúttal a Memphistől kapott ki. 

Visszajátszás című napi rovatunkat itt tekinthetitek meg!
 
A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva érhetőek el!
 
Sacramento Kings – Memphis Grizzlies 98-112

Marc Gasol megsérült. És? Ezúttal a spanyol center szedte össze havi rendes bokasérülését, ami szerencsére nem lett végül komoly, a Grizzlies pedig úgy reagált, ahogy szokott: megvonta a vállát, és simán győzött. A csapat vállvonogatása nem képzavar, a meccs után mindenki ezt emelte ki a vendégeknél, hogy Gasol harmadik negyedbeli kiesése után senki nem magára gondolt, hanem arra, hogy közösen hogyan nyerjék meg az összecsapást. A szoros első félidőben egyébként Gasol egyáltalán nem játszott jól, kidőlése után viszont átvette az irányítást a Grizzlies: Mike Conley 22 pontja mellé irányító létére 8 pattanót szedett, JaMychal Green erőcsatárként 4 triplát hintett be, a padról Zach Randolph (14 pont, 6 pattanó) és Andrew Harrison (9 pont, 6 gólpassz) jó mezőnymunkával, a Vince Carter-Troy Daniels duó pedig hét hármassal jelentkezett. A harmadik negyedben megroppantották ellenfelüket, utána pedig minden felzárkózási kísérletet visszavertek. 

Megint elfogyott a csapat Cousins mögül. A Kings nagyembere nem vállalta túl magát a 7/18-as mezőnymutató ellenére sem, kiharcolt 13 büntetőt, és bár pattanózásban ma nem jeleskedett, 8 gólpasszt adott és 5 labdát csent el – igyekezett mindenhol ott lenni. A kezdőből azonban megint hiányzott Rudy Gay sérülés miatt, Matt Barnes és Darren Collison mellett pedig csak a cseresorból jövő Tolliverben volt pont, a 17 kiosztott gólpassz jól jelzi a csapatjáték minőségét. A Kings megint elrontotta az esélyt a 8. hely stabilizálására, így továbbra is annyira sűrű a nyugati alsóház, hogy még az utolsó helyen álló Dallas-Suns duó is reménykedhet a felzárkózásban, mert mindössze 4 győzelemmel van kevesebbjük, mint a 8. Sacramentónak. 
 
A Kings legjobb dobói: Cousins 26, Barnes 20/15, Tolliver 16/12, Collison 16.
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 22/9, Ja. Green 18/12, Carter 14/12, Randolph 14.
 
Chicago Bulls – Milwaukee Bucks 96-116

Ezt kellene állandósítani. Amikor igazán felpörög az Antetokounmpo-Parker duó, akkor nem nagyon lehet velük mit kezdeni, és a két fiatal mindenes talán szépen lassan azt is megtanulja, hogyan hozza a Bulls ellen mutatott játékát meccsről meccsre. A görög teljesen értelmezhetetlen statisztikát épített (35 pont, 13/19 mezőnyből, 9 pattanó, 7 gólpassz, 7 blokk, 2 labdaszerzés), társa pedig hasonló hatékonysággal lőtte rojtosra a Bulls hálóját (10/15 mezőnyből). Az NBA-ben jó palánk környéki védőpárosnak számító Taj Gibson-Robin Lopez duó semmit nem tudott velük kezdeni, ráadásul az újonc Malcolm Brogdon még fokozta a sokoldalúságot a hátvédsorban egy tripla-duplával (15 pont, 11 pattanó, 12 gólpassz), Greg Monroe pedig életjeleket adott. A negyedik negyedre egyszerűen úgy elfárasztották a Bullst, hogy tükörsima lett a győzelmük. 

Fred Hoiberg alatt már hullámzik a kispad. A Chicago edzőjének a bennfentesek szerint kifelé áll a rúdja, és a mai meccset látva ez érthető. Az első félidőben még Jimmy Butler (26 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) tartotta a lelket a csapatban, azonban hiába találgatott be kintről Mirotic és McDermott, amiben nagyon bízott Hoiberg, a második félidőben semmi közük nem volt már a meccshez. A harmadik negyedben 31-et, a negyedikben 36-ot kaptak, ráadásul a végére teljesen szétesett a támadójátékuk is. Ebben talán segíthetett volna Rajon Rondo, de az előző néhány meccsen mutatott játékát látva Hoiberg egyszerűen pályára sem küldte...
 
A Bulls legjobb dobói: Butler 26/6, McDermott 13/9, Lopez 12.
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 35/3, Parker 27/3, Brogdon 15/3, Monroe 15.
 
Charlotte Hornets – Cleveland Cavaliers 109-121
 
A győztes kultúra ragadós. Kyrie Irving és JR Smith távollétében a Jordan McRae-DeAndre Liggins-Kay Felder hátvédtrióra kénytelen építeni a Cvaliers, ők pedig teszik a dolgukat becsülettel – McRae ma 20 pontot termelt, Felder pedig egy rontott mezőnydobással jutott 13 egységig. Persze a játékot nem ők szabták, hanem James, aki 32 pontja mellé kiosztott 9 gólpasszt. Kevin Love dupla-duplázott (28 pont, 10 pattanó), a csapat beszórt 14 hármast, és a meccs elejétől úgy játszottak, ahogyan egy bajnoknak kell. A harmadik negyed végére 17 ponttal vezettek, és különösebb gond nélkül nyertek a keleti negyedik (!) otthonában. 

A Hornets nem erre számított. A feldobás előtt foghatónak tűnt a mai meccs, azonban a valóság lehangoló volt a hazai drukkereknek – hiába volt parádés támadásban Kemba Walker (37 pont, 5 gólpassz), és jutottak mellette négyen is kétszámjegyű pontig, védekezésben azt csinált velük a Cleveland, amit akart, félidőben 71 pontnál tartottak a vendégek. A második félidőben hátul igyekezett keményebben játszani a Charlotte, de komoly esélyük nem nyílt még csak egy szoros meccsre sem. Ezt emelte ki Steve Clifford vezetőedző is, hozzátéve: remélhetőleg tanultak ebből a meccsből, és a Chicago ellen nem követik el újra a hibákat. A Bullsra a jelek szerint újabb nehéz este vár, mert a Hornets hiába negyedik, annyira sűrű a középmezőny, hogy a 12. Pistons is csak öt meccsnyi távolságra van tőlük, így minden győzelem kell.

A Hornets legjobb dobói: Walker 37/9, Kaminsky 15/3, Batum 13/3.
A Cavaliers legjobb dobói: James 32/12, Love 28/12, McRae 20/9.


 
Houston Rockets – New York Knicks 129-122

James Harden bejelentkezett az All-Starra és talán az MVP-re is. 71 év alatt soha senki nem csinált még 50 pont-15 pattanó-15 gólpasszos meccset, egészen mostanáig: a Rockets hátvédje 53 pontig, 16 pattanóig és 17 gólpasszig jutott, ráadásul Wilt Chamberlaint is befogta egy örökranglista élén: csak ők ketten csináltak tripla-duplát 53 dobott ponttal. A Rockets támadójátéka egyébként ismét a csúcson pörgött, 55 triplakísérletük volt, amiből 21 beakadt, nem nehéz kiszámolni, hogy a 10 hármasig jutó New Yorkot hol verték meg. Gordon 5, Ryan Anderson 4 hármassal jelentkezett, és bár Gordon azért a dobásmutatóját (5/19) nem teszi ki az ablakba, erre holnap már senki nem fog emlékezni. Kellett azért Montrezl Harrell extrája is Clint Capela elárvult posztján, az erőcsatár-center mindössze egy rontott dobással jutott 13 egységig. Egyébként ha már történelem, a meccs előtt Mike D'Antoni vezetőedző külön köszöntötte édesapját, aki 103. (!) születésnapját ünnepelte. 

Próbálta felvenni a ritmust a Knicks. A vendégeknél Carmelo Anthony borzalmas napot fogott ki (3/11 mezőnyből), ráadásul térdfájdalmak miatt a második félidőt kiülte, másik két kezdő, Porzingis és Lee pedig be sem öltözött. Ehhez képest a negyedik negyedben többször is egylabdás meccset csinált a Jennings-Rose hátvédpáros, de Harden nem hagyta elrontani ezt az estét, ekkor is tarthatatlan volt. Dicséret illeti az európai kontingenst (ide számíthatjuk Justin Holiday-t is), Kuzminskas 14 pontot szerzett, Willy Hernangomez 10 pattanóba kapaszkodott bele, Joakim Noah pedig 15 pontos, 16 lepattanós dupla-duplát állított össze – ha nincs Harden történelmi estéje, a sok gondjuk ellenére is nyerhettek volna. 
 
A Rockets legjobb dobói: Harden 53/27, Anderson 25/12, Gordon 15/15.
A Knicks legjobb dobói: Jennings 32/9, Rose 21/3, Holiday 15/9, Noah 15.
 
Utah Jazz – Phoenix Suns 91-86

Booker nem bírta végig. Elképesztő dobóformát mutatott az első negyedben a Suns fiatal hátvédje, 18 pontot szórt be nehezebbnél nehezebb szituációkból, utána viszont brutális védekezést kapott – ahogyan az egész Suns is. A hazaiak fokozatosan bontották le a játékukat, Eric Bledsoe 8 gólpassza nem mutat rosszul, de a meccs végére összesen 9 (!) virított a csapat neve mellett, az utolsó szűk 7 percben egyetlen mezőnykosarat sem tudtak szerezni, így újabb vereséget szenvedtek. A két veterán, Tyson Chandler (4/5 mezőnyből, 11 pattanó) és Leandro Barbosa igyekezett életet verni a csapatba, kevés sikerrel. Így is volt esélyük a hosszabbításra, de 89-86-nál a teljesen kihűlt Booker kihagyta az egyenlítő hármast. 

George Hill vesszőfutása egészen hihetetlen. A nyáron igazolt irányítóval szárnyal a Jazz, de egy borzasztó kellemetlen lábujjsérülés miatt rengeteg meccset kellett kihagynia – erre mi történik? Az első negyed legvégén a center Alex Len úgy arcba könyökölte, hogy több öltéssel kellett összevarrni az ajkát, és valószínűleg agyrázódást szenvedett. Nélküle a Jazz elővette szokásos kőkemény játékát, ugyanakkor ez csak arra volt elég, hogy egál körül tartsa az állást. 20-szor változott a vezető csapat kiléte a meccsen és 8-szor volt egál, a Utah nem tudott meglépni. A végjátékban aztán már teljesen kimaxolták a védekezést, Rudy Gobert-t pedig sikerült kétszer megtalálni a palánk alatt, tulajdonképpen ezzel nyertek. A Jazz a Clippers gyengélkedésének köszönhetően most már nyugati negyedik, és legközelebb Brooklynban erősítheti meg pozícióját.

A Jazz legjobb dobói: Hayward, Gobert 18-18, Hood 13/9.
A Suns legjobb dobói: Booker 20/3, Bledsoe 19/6, Barbosa 12.
 
Oklahoma City Thunder – Los Angeles Clippers 114-88

Russell Westbrook különleges tripla-duplája. A Thunder sztárja 17 pontig, 12 pattanóig és 14 gólpasszig jutott, ami első ránézésre az ő szintjén semmi extra – csakhogy ebből 11 pont, 10 pattanó és 12 gólpassz már az első negyedben félidőben (!) megvolt. Ebben a játékrészben el is dőlt a meccs, 33-12-re vezettek a hazaiak, akik a nagyszünetre 29 pontosra hizlalták az előnyt – a slusszpoén a spanyol újonctól, Alex Abrinestől jött egy félpályás buzzer képében. A második félidő is formalitás volt, többen is (Kanter 23 pont, Abrines 12, Lauvergne 8) megszórhatták magukat a cserepadról, a sima siker pedig azt jelenti, hogy az OKC ugyanolyan mérleggel áll, mint a fentebb említett Jazz.

Húsz köbcentit, gyorsan. Valamit sietve ki kell találnia Doc Riversnek, mert a megint a húzódását kezelő Chris Paul (és Blake Griffin) nélkül a korábbi évtizedek Clippersére emlékeztet a társulat, csak az nem veri meg őket, aki nem akarja. Két hete még simán tartották a nyugati 3. helyet, most pedig hetedikek, és csak az a szerencséjük, hogy mögöttük egymást verik keresztbe a csapatok. A kezdőcsapat játéka értelmezhetetlen volt, a kispad ásza, Jamal Crawford nullázott, és a vezetőedző sem volt túl boldog a lefújás után, mert végignézve a kereten az egyetlen megoldás Paul gyógykezelésének felgyorsítása lehet. 

A Thunder legjobb dobói: Kanter 23, Westbrook 17, Oladipo 15.
A Clippers legjobb dobói: Speights 18/12, Bass 18, Rivers 14/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus