Harden karriercsúcsot hintett, Davis újabb sérülése

Harden 50-et szórt a Denvernek - csúnya meccsen verte a Suns a Pelicanst - megvan a Lakers 50. veresége - a Wolves nyert az MSG-ben

James Harden 50 pontos estével tisztelgett a Rockets ’90-es évekbeli bajnokcsapata előtt és győzelemre vezette a Houstont a Denver ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) csütörtöki játéknapján. A Wolves hosszabbítást nyert a Madison Square Gardenben, a Suns csúnya meccsen győzte le a Pelicanst, a Lakers pedig remek védekezése ellenére begyűjtötte idei 50. vereségét a Jazz ellen. Íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

New York Knicks – Minnesota Timberwolves 92-95 – h. u.

Csak túlórában dőlt el a legrosszabb csapatok csatája. Mindkét fél hosszú sérültlistával és kevés bevethető (érdemi) játékossal érkezett a találkozóra, ennek megfelelően a színvonal nem verdeste az egeket, viszont szorosan alakult a mérkőzés. Az első félidőben nyolcpontos fórt épített ki a Wolves, amit aztán a harmadik negyedben eltüntetett a Knicks és fej-fej mellett érkeztek meg a hajrára. Hét másodperccel a rendes játékidő vége előtt Shved két büntetőjével egyenlítettek a hazaiak és jöhetett a hosszabbítás, ahol bő másfél perccel a vége előtt vezetett is a New York – innentől azonban nem tudtak pontot szerezni, a Minny fordított, majd LaVine büntetőivel megnyerte a találkozót.

Dieng és a büntetők. A Wolves legnagyobb gyengesége a festékbeli védekezés, ma azonban Gorgui Dieng összekapta a játék ezen részét – hat sapkát osztott ki, főleg Shved betöréseit nehezítette meg és mindössze tíz büntetőt harcoltak ki a hazaiak. A büntetők terén egyébként is nagy volt a különbség, Wiggins egymaga 12/14-gyel zárt a vonalról és csapatszinten 25/30-at dobtak innen – ezzel kompenzálták, hogy csupán 12 gólpasszt osztottak szét összesen. Dieng egyébként nem csak védekezésben, de támadásban is fontos szereplő volt, 9/10 dobását értékesítette és bár mindkét oldalon akadt valaki, aki nagyon túlvállalta magát (Martin és Shved), végül az ő játéka döntő faktornak bizonyult.

A Knicks legjobb dobói: Galloway 21/9, Shved 20, Bargnani 14
A Timberwolves legjobb dobói: Martin 22/3, LaVine 20/3,Wiggins 20

Houston Rockets – Denver Nuggets 118-108

James Harden bizonyított az elődök előtt. A mérkőzés előtt köszöntötték a Rockets '90-es évekbeli két bajnokcsapatának tagjait, a dobóhátvéd pedig nem akármilyen teljesítménnyel tisztelgett előttük: 50 pontos karriercsúcsot hintett, éppen a felköszöntött Olajuwon (1996) óta nem érte el ezt egyetlen Houston-játékos sem. Harden már félidőben 22-nél járt, végül 22/25 büntetőt értékesített 12/27 mezőnykísérlete mellett és bár nyilvánvalóan társainak nem jutott túl sok lehetőség, a Rockets szinte végig vezetve húzta be a találkozót.

Kiütés nem lett belőle. Harden extrája ellenére nem játszott alárendelt szerepet a Nuggets, Foye és Chandler is húsz pont fölé jutott, de Faried is remek estét zárt. A második negyedet tíz ponttal nyerte a Nuggets, de a harmadikban már fölénybe került a Denver, Harden büntetőivel tartotta a különbséget a Rockets – majd az utolsó játékrészben is ő válaszolt minden vendégpróbálkozásra. Többször is bement tíz pont alá a különbség, de ma csak faulttal lehetett megfogni Szakállt, ő pedig könyörtelenül bedobálta a büntetőket – ezzel a Houston idén kisöpörte a Denvert.

A Rockets legjobb dobói: Harden 50/12, Ariza 17/9, Smith 12/6
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 23/6, Foye 23/15, Faried 19

Phoenix Suns – New Orleans Pelicans 74-72

Gyenge napot fogtak ki a felek elöl. Mindkét gárda borzalmas támadójátékot produkált, mindegyikük 40% alatt maradt mezőnyből, képtelenek voltak triplázni, de a New Orleans a büntetőkkel is hadilábon állt – az is jelzésértékű, hogy a Suns csapatszinten 11 gólpasszt volt képes szétosztani. A kezdeti Phoenix-fölényt a harmadik negyedben ellensúlyozta a Pelicans, de a hajrában kevesebbet hibázott a Suns, az utolsó dobást Evans elrontotta, így csúnya meccsen közeledtek a tabellán a hazaiak – a New Orleans számára fájó vereséggel ők viszont leszakadtak a Thundertől.

Davis nélkül a palánk alatt kapott ki a Pelicans. Az erőcsatár bokája a délelőtti dobóedzésen sérült meg és nem tudta vállalni a játékot – hiányában viszont a gyűrű alatt még Len nélkül is fölénybe került a Suns. Ez elsősorban Brandan Wright nagy napjának volt köszönhető, aki 16 pontját 8/10-es mezőnymutatóval szerezte, lekapott 8 lepattanót és kiosztott hét (!) blokkot – mellette Markieff Morris is berámolt 17 egységet. Főként az ő érdemük, hogy 57-45-re nyerte a pattanózást a hazai csapat és hogy tízzel több pontot szerzett a festékből, ennek ellenére egy (nem túl nehéz) Evans-kosárra volt a győzelemtől a New Orleans.

A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 17, Wright 16, Tucker 12/3
A Pelicans legjobb dobói: Gordon 14/6, Cole 12/3, Ajinca 10

Los Angeles Lakers – Utah Jazz 73-80

A festékben nagyon nyert a Lakers, de ez kevésnek bizonyult. Érdekes módon pont a gyűrű alatt szedte szét a vendégeket az arany-lila alakulat, Rudy Gobert-t mindössze három ponton és hét lepattanón tartották, a lecsorgók csatáját 43-36-ra hozták Tarik Blackék, a festékben pedig megdöbbentő, 46-22-es fölénnyel zártak. A csúnya mérkőzést ennek ellenére nem tudták megnyerni, bár félidőben 36-33-ra vezettek, a nagyszünet után aránylag összekapta magát a Jazz, a szoros hajrában pedig Haywardék tudtak kosarakat szerezni. Ez volt a Lakers idei 50. veresége, a franchise története során először esett ez meg velük sorozatban kétszer – az utóbbi 30 találkozójukból 25-öt elbuktak.

Talán a vendégek se tudják, hogyan nyertek ma. Meglepetésre a Lakers teljesen elvette a Jazz játékát és dominált belül, ezek után adódna a lehetőség, hogy a periméterről pótolja ezt a vendégcsapat – azonban a kezdő hátvédpáros, Hood és Exum kosár nélkül (!), együtt két ponttal zárt.  A borzasztó teljesítményt a padról hatékonyan beszálló Burke és a főleg büntetőkből villogó Hayward próbálta ellensúlyozni, a második félidőben pedig ez Favors, Ingles és Booker segítségével sikerült is annyira, hogy a hajrában behúzzák a derbit – a folytatásban kicsit újra kell hangolni a projektet.

A Lakers legjobb dobói: Black 13, W. Johnson 12/3, Boozer 11
A Jazz legjobb dobói: Hayward 22/3, Burke 17/9, Favors 14

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus