Harden újabb előadása, Mirotic és Gasol parádézott

Harden ismét tarthatatlan volt - Spanyol párosa vitte sikerre a Chicagót - a GSW kiütötte a Washingtont - simán nyert a Boston

James Harden 44 ponttal vezette győzelemre a Houstont Indianában, a Chicago pedig a Mirotic-Gasol duó parádéjával győzte le a Charlotte-ot az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hétfői játéknapján. A Golden State simán kiütötte a Washingtont, a Boston Evan Turner tripla-duplájával fontos meccset nyert Brooklynban, a Memphis hozta a kötelezőt, a tartalékos Minnesota viszont túlórában verte a Jazzt - íme a részletek!

A játéknap legfontosabb és legszebb történéseit összegyűjtöttük videós rovatunkban!

Indiana Pacers – Houston Rockets 100-110

Harden jelentette a különbséget. Az MVP-címért is harcban lévő dobóhátvéd azt csinált a Pacers védőivel, amit akart, főleg egy-egyekből, nehéz dobásokból és (természetesen) büntetőkből szerezte pontjait – végül 44-ig jutott, 21 mezőnydobásából tízet, 22 büntetőjéből pedig 21-et (!) értékesített. Az első negyedben egymaga beszórt 15-öt (mint a teljes Indiana…) majd a záró etapban 19-et süllyesztett el, ebből 12-t a meccset eldöntő négy percben.

Egyszer nyílt esély a Pacers előtt. Az már az első negyedben látszott, hogy James Hardennel nem fognak tudni mit kezdeni és folyamatosan 10-13 pontos hátrányban játszottak a játékrész végétől, de a harmadik negyedben felcsillant előttük a remény. A kisebb gödörbe kerülő Houstont két egységre meg tudták közelíteni George Hill és CJ Watson kosaraival, azonban még itt produkáltak egy 8-2-es etapot a vendégek, a záró negyedben pedig ismét tarthatatlan volt Harden. A hazaiak ezzel sorozatban hatodik vereségüket könyvelhették el, a Rocketsnél viszont Beverley ismét megsérült, ezúttal a csuklójával vannak gondok.

A Pacers legjobb dobói: Watson 23/12, G. Hill 20/6, Hibbert 18
A Rockets legjobb dobói: Harden 44/9, Smith 18/12, Motiejunas 17/3

Brooklyn Nets – Boston Celtics 91-110

Turner tripla-duplával húzta a Bostont. A vendégek mindenese 19 pontja (9/13 mezőnyből) és tíz lepattanója mellé 12 gólpasszt is jegyzett, csapata pedig visszatalált a korábbi játékához és megszakította hárommeccses vereségsorozatát. A második negyedtől kezdve végig vezettek a vendégek, a remeklő Zeller-Olynyk páros nagyon élt, de Bradley is berámolt húszat – amint a Nets öt-hat pontra közelített, egyből jött egy futás, amivel újra megnyugtató előnybe került a Celtics. Ezzel újfent nyolcadik Brad Stevens csapata Keleten.

Periméter nélkül nem lehet. Hiába játszott remekül Brook Lopez és rámolt be 31 pontot, egyáltalán nem akadt érdemi segítsége, egyedül a tripla-dupláról egy lepattanóval lecsúszó Deron Williamst lehet dicsérni – a pontokat azonban ő sem tudta hozni. A Johnson-Jack-Anderson-Bogdanovic négyes  9/43-mal (20,9%) dolgozott mezőnyből, ezt pedig nyilvánvalóan egyetlen csapat sem bírja el, mindemellett védekezésben sem tudtak mit kezdeni a Boston passzjátékával – szinte végig esélytelenül kosárlabdáztak.

A Nets legjobb dobói: Lopez 31, Young 12/3, Williams 10
A Celtics legjobb dobói: Bradley 20/6, Turner 19, Zeller 18, Olynyk 18/9

New York Knicks – Memphis Grizzlies 82-103

Két és fél negyed volt a New Yorkban. Bár az első játékrészt hozta a Memphis, a félidőre 11 pontot szóró Bargnani vezérletével felzárkózott a Knicks a nagyszünetig, sőt, partiban volt a harmadik negyed elején is. Galloway triplájával átvették a vezetést, de a Grizzlies megkeményítette a védekezését és egy 18-5-ös rohammal kiépítette előnyét – bár innen még megpróbált visszakapaszkodni a hazai csapat, Vince Carter triplái végleg eldöntötték a találkozót.

A Randolph-Gasol páros jelentette a különbséget. A magasemberek belépéseikkel, passzaikkal és természetesen pontjaikkal szétszedték a hazai védekezést, ketten együtt 44 egységet rámoltak be és teljesen rájuk építve haladt előre a Memphis. Annak ellenére, hogy a Bargnani-Thomas duó 33 pontig jutott a Knicksnél, ketten együtt összesen három lepattanóba kapaszkodtak bele, de főleg tempókból éltek meg – a festékből 56-32-re tudott nyerni a Grizzlies, emellé pedig elég volt Carter négy triplája, összesen 51%-kal tüzeltek mezőnyből.

A Knicks legjobb dobói: Galloway 19/6, Bargnani 18/3, Smith 16
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 23, Gasol 21, Carter 14/12

Chicago Bulls – Charlotte Hornets 98-86

Mirotic döntött a végén. Az Év Újonca címért komolyan bejelentkezett az utóbbi hetekben a spanyol erőcsatár, ma pedig további érveket pakolt fel a neve mellé. Újfent parádés, 28 pontos, 8 pattanós estét produkált, ebből 14-et az utolsó negyedben szerzett, ráadásul nyolcat az utolsó bő két percben, így a szoros végjátékból ő emelte ki csapatát – márciusban 21 egységet átlagol, stabilan a Bulls húzóembere és zseniális párost alkotnak Gasollal.

A festékben lenullázták a Charlotte-ot. Mirotic ellen egyáltalán nem tudtak mit kezdeni a vendégek, de Pau Gasol is azt csinált, amit akart (27 pont, 12 pattanó, 4 blokk) – ezzel szemben a Hornets támadójátékának alapja, Al Jefferson 1/7-es mezőnymutatóval, 3 ponttal zárt. Ezt a különbséget nem tudta eltüntetni a vendégcsapat, 40-16-ra (!) kaptak ki a festékben és csak a régi fényében tündöklő, 29 pontot szóró Kemba Walkernek köszönhették, hogy nem dőlt el korábban a találkozó. A Bullsnál visszatért Jimmy Butler, de egyelőre elég rozsdásan játszott, 6/20-as mezőnymutatót hozott össze, igaz védekezésben már most segített a gárdán – a Charlotte összesen 11 (!) gólpasszt osztott csak szét és ugyanennyi labdát adott el.

A Bulls legjobb dobói: Mirotic 28/3, Gasol 27/3, Butler 19
A Hornets legjobb dobói: Walker 29/6, Mo Williams 15/9, Henderson 11

Utah Jazz – Minnesota Timberwolves 104-106 – h. u.

Hét emberrel tett csodát a Timberwolves. Nehéz szavakat találni, hogy a rengeteg hiányzó ellenére miként tudta megnyerni az összecsapást a Minnesota. Több statisztikai mutatóban is alulmaradt a hazaiakkal szemben a T'wolves, hiszen a lepattanózásban (37-46) jobb volt a Jazz, ráadásul tízzel több támadólepattanót szedtek játékosai, s a festékből is jóval több pontot szereztek, mint a vendégek (34-48). Nagy szerencséje volt a két fiatal, Wiggins (10/19 mezőnyből, 7 lepattanó) és LaVine (7/19, 5/6 hárompontos) által húzott gárdának, hogy nem hagyták ellépni egyszer sem az ellenfelet a mérkőzés folyamán. Így maradhatott esélyük egészen a végjátékig, amikor LaVine nyolc másodperc alatt két rendkívül fontos és a hazai szempontjából demoralizáló hárompontost értékesítve küldte hosszabbításba a feleket. A ráadásban nem kellett megszakadni a vendégeknek a győzelemért, mert némi túlzással a Jazz saját magát győzte le sorozatos hibáival. A tegnapi hazai fiaskót így némileg talán feledtetni tudta a Minnesota, mely csupán harmadik alkalommal ünnepelhetett győzelmet ebben a hónapban.

Csapatjáték nélkül nincs siker. Burks és Hayward távollétében is kötelező lett volna hozni a hazaiak számára a mérkőzést az erősen tartalékos ellenféllel szemben. Az ismét kiemelkedően teljesítő Gobert (7/11 mezőnyből, 19 lepattanó, 6 blokk) és Favors (8/13, 12 lepattanó, 2 blokk) játékát nem érhette kritika, hatékony dobáskiválasztással dolgoztak és a védekezésben is odatették magukat. Öt másodperc maradt még az első hosszabbítás játékidejéből, amikor a rendkívül gyenge dobóformában játszó Burke (4/22 mezőnyből, 2/13 hárompontos, 6 gólpassz, 4 szerzett, 5 eladott labda) egy pontra hozta fel együttesét. Sőt, még két másodperc maradt az órán, amikor két pontos hátrányban a már időkérés nélkül álló Jazzből szintén ő akarta magára vállalni a hős szerepét, közel tíz méterről elengedett triplája azonban még gyűrűt sem ért, alulmaradt a hazai gárda. A hátvéd a fenti dobóforma és a mérkőzés utolsó hat percében sorozatban hat elhibázott dobás (3-3 dupla és tripla) után akart hős lenni, rajtavesztett. 

A Jazz legjobb dobói: Favors 19, Ingles 18/12, Gobert 18
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 27/15, Wiggins 22, Budinger 15/12

Golden State Warriors – Washington Wizards 107-76

Tartalék lángon is jól működik a rendszer. A liga első helyén álló Warriors nem szorult rá, hogy nagy erőket mozgósítson a találkozó megnyeréséhez. Bár a félidőben csak három egységgel vezettek a Curry (8/14 mezőnyből, 5/8 hárompontos, 6 gólpassz) által húzott hazaiak, a harmadik negyedben olyan játékot mutattak, mely bajnokesélyeshez méltó, s nem kegyelmeztek a Wizards-nak, mely mindössze 9 pontot tudott kiszenvedni magából abban a játékrészben. A lepattanók tekintetében brutális fölényt hoztak ki a mérkőzés végére Boguték (62-38), s a dobóhatékonysági mutatók jól szemléltetik (mezőnyből 41%, triplából 39%), hogy maradt bőven tartalék a hazaiakban. Steve Kerr ügyelt a játékidők arányos megoszlására, Curry-n kívül senki nem játszott többet 23 játékpercnél. Sikerével sorozatban már hat győzelemnél jár a Warriors, mely utolsó 12 fellépéséből 11-et megnyert.

Megalázó vereség. Nem azért kezd egyre biztosabbá válni a Wizards ötödik helye keleten, mert menetel az együttes, hanem azért, mert sorozatban beszedett harmadik kudarcukkal egyre csak távolodik a fővárosi gárda a Bulls-tól. A Kings után a listavezető is kiütötte a Washingtont, bár a ténynél sokkal fájdalmasabbak a részletek. Csupán 27 mezőnykosarat szereztek Bealék, mezőnyből 33%-os, távolról 27%-os hatékonysággal dobtak és annak ellenére tudtak egy negyed alatt megalázó vereségbe szaladni, hogy a félidőben három pontra voltak a hazaiaktól. A harmadik játékrészben 10 perc 58 másodpercet vártak a Wizards drukkerek, hogy mezőnykosarat lássanak övéiktől, mely az egyetlen volt abban a negyedben, ahol csak 9 egységet termelt a csapat. Vendéglátójának 25-4-es rohamot engedélyezett a Wizards, mellyel tálcán kínálta a kiütés lehetőségét.

Láttunk már ilyet. Nem kell sokat keresgélnünk, hogy mikor fordult elő utoljára, hogy a Warriors egy mezőnykosarat kapott egy negyed alatt. Február 27-én a Toronto 1/19-es mezőnymutatóval nyitotta az első negyedet, a mérkőzést pedig 113-89-re nyerte a Golden State.

A Warriors legjobb dobói: Curry 24/15, Speights 16, Green 13/9
A Wizards legjobb dobói: Beal 12/6, Sessions 12/3, Seraphin 12

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus