Harden újabb extra meccse, Dragic letette a névjegyét

Harden pazar meccsével nyert a Houston - Dragic és Deng villogott Miamiben - Paul hibája sokba került a Clippersnek - ismét bukott a Spurs

James Harden tripla-duplával, Goran Dragic pedig dupla-duplával vezette győzelemre csapatát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hétfői játéknapján. Chris Paul is nagyot játszott, de a legvégén hibázott a Memphis ellen, három alapembere nélkül is megverte a Pelicans a Torontót, Thomas győztesen távozott Phoenixből, ismét bukott a Spurs, de nyert a Chicago - íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei videós rovatunkban megtekinthetők!

Miami Heat – Philadelphia 76ers 119-108

Dragic letette a névjegyét. A floridaiak új karmestere legutóbb még nagyon idegenül mozgott a pályán, ma viszont bizonyította, hogy miért hozták ide: 23 ponttal és tíz gólpasszal dupla-duplázott, remekül irányította csapatát. A fő haszonélvező Luol Deng volt, aki 11/14-es mezőnymutatóval rámolt be 29 pontot – amikor ő átlépi a húszat, 8-0-ra áll a Heat. A többiek is hozzátették a magukét, végül szezoncsúcsot jelentő pontmennyiségig jutott a Miami úgy, hogy Wade csupán 22 percet játszott és Whiteside sem lépett pályára a záró etapban.

A harmadik negyed döntött. A pontszerzéssel a Philly sem állt hadilábon, a 22-t szóró Thompson (6/9 tripla) vezérletével végig partiban voltak – aztán a harmadik negyedben Dragic és Deng ketten több pontot szereztek, mint a teljes Sixers. A Heat-játékosok 55%-kal dobtak mezőnyből, 52%-kal tripláztak és 27 gólpasszt osztottak szét, ezek a számok általában győzelmet érnek – de ma a Philly-t sem érheti kritika a támadójáték miatt.

A Heat legjobb dobói: Deng 29/12, Dragic 23/6, Wade 18
A 76ers legjobb dobói: Thompson 22/18, Noel 18, Covington 16/9

Chicago Bulls – Milwaukee Bucks 87-71

Esélytelen volt a Milwaukee. Teljesen reménytelen támadójátékot adott elő ma Jason Kidd csapata, már az első negyedben meglépett a Chicago, félidőre pedig el is döntötte az érdemi kérdéseket a hazai alakulat. A 33%-os mezőnymutató és a mindössze 13 kiharcolt büntető (a Bulls 32-szer dobhatott) elég sovány, egyetlen átlagos dobóformát mutató játékosuk sem akadt ezen az estén. Ráadásul a védekezésük hiába volt rendben, a lepattanókkal meggyűlt a bajuk, Gasolék 62-41-re verték őket ebben – ez végül döntőnek bizonyult.

Ismét a cserék tolták meg a Bulls szekerét. Legutóbb Gibson és Brooks villant kulcspillanatban, és bár előbbi most nem léphetett pályára, ezúttal is a padról érkezett a segítség. A kezdőjátékosok szenvedtek a Milwaukee védekezése ellen (Rose 1/13-mal riogatott), egyedül Pau Gasol dolgozott jól, csak kevésszer jutott el hozzá a labda – viszont a második sorból beszálló Tony Snell húsz pontot rámolt be, Nikola Mirotic pedig nagy dupla-duplával (14 pont, 16 pattanó) segített. Ez és a remek lepattanózás meghozta a sikert, a Bucks nem tudott váltani a nagyszünet után sem, így a Bulls őrzi a harmadik helyét és közelít a Torontóra.

A Bulls legjobb dobói: Snell 20/12, Mirotic 16/6, Gasol 15
A Bucks legjobb dobói: Middleton 17, Iljasova 15/9, Antetokounmpo 11

Houston Rockets – Minnesota Timberwolves 113-102

A jelen MVP-je? James Harden nem csak a pontkirályi címért, de a Legértékesebb Játékos díjáért is erősen harcban van, ma pedig ismét bizonyította, hogy miért emlegetik az esélyesek között. Bár 0/7-tel kezdett mezőnyből, később beindult és meg sem állt 31 pontig – gyengébb mezőnymutatóját 12/15 büntetővel, tíz pattanóval, 11 gólpasszal és négy kiosztott blokkal igyekezett pótolni. Ő mondta ki az utolsó szót is, másfél perccel a vége előtt egy triplával eldöntötte a mérkőzést – idén ez már a 25. olyan meccse volt, amikor elérte a harminc pontot.

A jövő MVP-je? A 20. születésnapját ünneplő Andrew Wiggins sem tétlenkedett, a harmadik és negyedik negyedben jó védekezésekkel és fontos kosarakkal húzta csapatát, végül kerek harminc egységet rámolt be 50%-os hatékonysággal. Az nem kérdés, hogy idén ő lesz az Év Újonca, de ha így folytatja, a határ a csillagos ég…

Visszatérés. Terrence Jones november negyedike óta először volt kezdő (bár már csereként pályára lépett) és rögtön bizonyított: 15 ponttal, illetve 15 lepattanóval dupla-duplázott.

A Rockets legjobb dobói: Harden 31/15, Smith 17/6, Jones 15
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 30/3, Martin 21/9, Pekovics 16

New Orleans Pelicans – Toronto Raptors 100-97

Óriási hajrával nyert a Pelicans. A Toronto kezdett jobban, sőt, úgy tűnt, sima lesz a mérkőzés, hiszen már 18 ponttal is vezettek – a hazaiak cseresora azonban másképp gondolta. A Heattől megszerzett Norris Cole (15 pont, 6 gólpassz) komponálása mellett Ajinca (16 pont, 9 pattanó) és Babbitt (18 pont, 4/5 tripla) állt a csapat élére, fokozatosan ledolgozták a hátrányt, majd másfél perccel a vége előtt (a meccsen először) a vezetést is átvették. Tíz másodperccel a végső dudaszó előtt Lowry-nak még volt esélye, de Asik blokkolta a dobást, így Davis, Anderson és Holiday nélkül is nagy skalpot ejtett a New Orleans.

Nem járt a labda a Torontónál. A mérkőzés elején még Lowry vezérletével hozta a pontokat a hazai csapat, a fordulás után agresszívebbé váló Pelicans-védekezés azonban nagy falatnak bizonyult a kissé fáradtnak tűnő Raptors számára. Végül összesen csupán 13 gólpasszt osztottak szét, az utolsó negyedben már a védekezésük is szétcsúszott, ez pedig a korábban már kezükben lévő meccs elvesztését jelentette – zsinórban második vereségük miatt erősen közelít rájuk a Bulls és a Cavs is.

A Pelicans legjobb dobói: Babbitt 18/12, Ajinca 16, Cole 15/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 22/3, Valanciunas 17, J. Johnson 15/3

Denver Nuggets – Brooklyn Nets 82-110

Bejött az alacsonyabb szerkezet. Az újonc hátvéd, Markel Brown először került be a kezdőcsapatba (Williams, Anderson és Joe Johnson mellé) és rögtön tíz ponttal, tizenegy pattanóval, négy blokkal tette le a névjegyét – igazi erőcsatár nélkül is dominált a Nets. Mind az öt kezdőjátékos tíz pont fölé jutott, a padról pedig Brook Lopez és Thaddeus Young is elérte ezt a határt – még úgy is remekül működött a rendszer, hogy nem ültek a távoli dobásaik.

A festékben esélytelen volt a Denver. A teljes szezonban gondokkal küzdenek a palánkok alatt Fariedék, ma 62-38-ra nyert erről a területről a Brooklyn, ezt pedig lehetetlen volt kompenzálni. Egyedül Gallinari (22 pont, 7/12) és a padról beszálló Barton csipkedte magát, egyébként ismét csupán 33%-kal dobtak és fokozatosan távolodott el tőlük a vendégcsapat – a harmadik negyedben végleg eldőlt a találkozó. A Nuggets az utóbbi 18 meccsből 16-ot elveszített, otthon zsinórban hetedszer kaptak ki, a Brooklyn viszont jelenleg nyolcadik Keleten – igaz, a 7.-12. hely között még bárki bejuthat a rájátszásba.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 22/9, Barton 15/3, Arthur 10, Harris 10/3
A Nets legjobb dobói: Lopez 19, Williams 16, Young 15/3

Phoenix Suns – Boston Celtics 110-115

Isaiah Thomas bosszúja. 24 órával korábban felemásra sikeredett az irányító bemutatkozása a Celticsben (ponterős volt, de dupla technikaival kiállították) – ma viszont nem volt pardon, a kisember nagyon meg akarta mutatni a Sunsnak, hogy hiba volt őt (is) elcserélni a múlt héten. 21 pontja és 7 gólpassza a kispadról nagyszerű teljesítmény, ám most a többiek is kicsit jobban csipkedték magukat, mint a Lakers ellen: közel 50 százalékos pontossággal dobták a hármasokat, és majdnem kétszer annyi (30-16) büntetőt harcoltak ki, mint ellenfelük. Összesen hatan érték el a 10 pontos határt, Avery Bradley pedig 23 pontja mellett 6 labdaszerzéssel jelentkezett. Az első félidő 67 pontja után ugyan a másodikban akadt egy kis izgulnivaló is, de 100-101-es állásnál Thomas villámgyorsan berámolt hat pontot, eldöntve a meccset.

Így nem lesz playoff. A Thunderrel és a Pelicansszel van nagy versenyben a Suns a 8. playoff-helyért, de ezt lassan már csak múlt időben említhetjük – és nem csak a Thunder jó igazolásai miatt. A Suns zsinórban ötödik vereségét szenvedte el, miközben az OKC hatot nyert, ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy Dragic és Thomas elmozdításával idén is a szimpatikus vesztes szerepköre jut nekik. Egy back-to-back érkező, nem túl erős ellenféllel szemben kísérletezgetett a felállásokkal Jeff Hornacek vezetőedző, ez sok jót nem jelent a Phoenix drukkereinek. Brandon Knight és Eric Bledsoe hiába termelt be 41 pontot, Knight kipontozódott, ketten összesen pedig 10 eladott labdát vétettek. A center Alex Len viszont maradéktalanul dicsérhető, 10 pontja és 12 pattanója mellett 6 blokkot osztott ki – kevesebb, mint 32 perc alatt.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 21/6, Knight 20/12, Tucker 13.
A Celtics legjobb dobói: Bradley 23/9, Thomas 21/9, Bass 18.

Utah Jazz – San Antonio Spurs 90-81

Ez a Jazz már nem az a Jazz. Enes Kanter elcserélésével az egész franchise vehetett egy mély levegőt, és második meccsen második győzelmét aratta a csapat. Rudy Gobert kezdőbe kerülésével teljesen megváltozott a csapat védekezése – a francia nagyember ma 7 pontja mellett 14 pattanóval, 3 blokkal és 2 labdalopással jelentkezett, a végén már igyekeztek őt elkerülni a labdával a Spurs játékosai. Mellette Trey Burke is egyre jobban belejön a 6. ember szerepébe, 23 ponttal sziporkázott a padról. Az erőcsatár Favors dupla-duplázott Tim Duncan mellett, Gordon Hayward 11 büntetőt harcolt ki – mindig volt valaki, aki a hátára vette a Utah-t.

Ez a Spurs már nem az a Spurs? Messze még az alapszakasz vége, és jó pár nyerhető meccset adott le a San Antonio, amivel előrébb állhatnának a jelenlegi nyugati 7. helynél – de korábban ezeket az összecsapásokat valahogy behúzták. A Jazz teljesen szétszedte a bajnok támadójátékát, ami igaz volt az egyik oldalon (valaki mindig előlépett), az itt nem – Tim Duncan 14 ponttal a legeredményesebb lehetett, ha nincs az utóbbi időben gyengén játszó Diaw 13 pontja, sokkal hamarabb eldőlhetett volna a mérkőzés. A Spursnek lassan el kell kezdenie figyelni hátra, mert a Thunder már csak három meccsnyire van tőlük – bár az igaz, hogy Ginobiliék éppen nyakig vannak az idegenbeli túrájukban, és márciustól rengeteget játszanak majd otthon.

A Jazz legjobb dobói: Burke 23/3, Hayward 18, Favors 14.
A Spurs legjobb dobói: Duncan 14, Diaw 13/9, Joseph 10.

Los Angeles Clippers – Memphis Grizzlies 87-90

Chris Paul önmagában kevés. A Clippers játékmestere 30 pontot és 10 gólpasszt szorgoskodott össze (és kiosztott 2 blokkot!), a nagyszünet előtt alaposan megtolta csapata szekerét, zsinórban 11 ponttal. A második félidőben azonban ő is szépen lassan elfogyott, a csapat pedig kiszorult a periméterre – a palánk alatt ezúttal nem nagyon tudták megtalálni DeAndre Jordant, a kinti dobásaiknak is mindössze 33 százaléka ült. A végjátékban volt ugyan egy fellángolásuk, 80-88-ról 87-88-ra felzárkóztak – ekkor azonban előbb Paul, majd Barnes adott el egy labdát, így szakítva meg csapatuk négymeccses győzelmi sorozatát.

Back-to-back sincs gond. 24 órával korábban a Grizzlies egy másik playoff-csapat, a Portland otthonában gyűjtött be nagy győzelmet, ma pedig egy újabb rivális csarnokában örülhettek. Mike Conley ugyan védekezésben nem volt az igazi, de támadásban kompenzált (18 pont, 7 gólpassz), a végén pedig higgadtan büntetőzött. A magasemberek inkább védekezésben jeleskedtek ma, Gasol 14 pontja mellett 3 blokkal jelentkezett, a fáradtan mozgó Randolph pedig pattanózásban igyekezett segíteni. Akit még meg kell említeni, az a pár hete a csapatnál lévő Jeff Green – a kezdő kiscsatár ma is 16 pontot dobott, vele a Grizzlies mérlege igen impresszív: 15-3.

A Clippers legjobb dobói: Paul 30/6, Crawford 15/9, Hawes 9/3, Jordan 9.
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 18/3, Green 16/9, Gasol 14.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus