Három nap alatt harmadszor nyert a Pelicans, megszenvedett a Houston

Hosszabbításban nyert a Rockets - három nap, három Pelicans-győzelem - 61 pontos Charlotte-siker. 

Három este alatt a harmadik győzelmét gyűjtötte be a New Orleans az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Anthony Davisék ezúttal a Lakerst nyomták le, így már negyedikek Nyugaton. Rezgett a léc, de végül hosszabbításban hozta a Detroit elleni meccsét a ligaelső Houston, javított a Jazz, nem hibázott a Philly, a Hornets pedig 61 pontos győzelmet aratott a Memphis ellen. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Charlotte Hornets - Memphis Grizzlies 140-79

Ami a csövön kifért. Amellett, hogy természetesen idei NBA-csúcsot döntött a Charlotte ezzel a 61 pontos győzelemmel, a liga történetének hatodik legnagyobb különbségű sikerét könyvelhette el, ami nem kis dolog - sőt, szűk két perccel a vége előtt még 65 pont volt közte, ebből lett végül 61. Ráadásul mindezt úgy vitte véghez a társaság, hogy Dwight Howard nem lépett pályára és a back-to-back második feléről beszélünk, így természetesen a kezdők nagy része pihenőt kapott, ahogy közeledtünk az összecsapás végéhez. Ezt Kemba Walker miatt sajnálták kicsit a szurkolók, mert félelmetes estét játszott az irányító, alig 28 perc alatt berámolt 10/14 triplát és 46 pontot, majd nem sokkal a harmadik negyed vége előtt elköszönt az estétől - a hajrában a közönség szerette volna még pályán látni, de Walker saját bevallása szerint is fáradt volt már. Steve Clifford szerint ez a back-to-back elég élvezetes volt számukra előbb Howard extrájával, most pedig ezzel a mérkőzéssel, hétvégén Dallasban folytathatják a sort.

Erre nem lehet mit mondani. Sem JB Bickerstaff, sem a memphisi játékosok nem tudtak értékelhető nyilatkozatot tenni a találkozót követően, a tréner elmondta, hogy ez védhetetlen és ilyen teljesítményre senki nem lehet büszke, Tyreke Evans pedig hozzátette, hogy a Hornets játékosai nevettek a pályán, megalázó volt az egész este. Ezzel össze is lehet foglalni, hogy mi történt a Grizzlies szemszögéből, erre pedig nem lehet magyarázat az, hogy nem játszott Marc Gasol - még mindig nincs meg a huszadik győzelmük és most már "utolérték" a Sunst. 

A Hornets legjobb dobói: Walker 46/33, Williams 15/6, Bacon 15
A Grizzlies legjobb dobói: Selden 18/3, Evans 16/3, Martin 12

Orlando Magic - Philadelphia 76ers 98-118

Újabb ujjgyakorlat. Előző este is rendkívül könnyedén szállított egy kötelező győzelmet a Sixers és a back-to-back második felén is nagyon simán hozta a sikert a társaság - úgy fest, hogy megtanult nyerni Brett Brown csapata, pedig az ilyen összecsapásokkal azért sokszor volt gondja a szezon során. Ezúttal egy percig sem forgott veszélyben a vendéggyőzelem, az első negyed után kilenc, a nagyszünetben huszonegy, három játékrészt követően pedig kereken harminc pont volt a különbség, így végül mindenki pihenőt kaphatott: heten játszottak 20-27 perc között és még öten töltöttek parketten 10-17 percnyi játékidőt. Ben Simmonsnak és Dario Saricnak egyébként ennyi is elég volt egy dupla-duplához, Joel Embiid pedig egyre magasabb célokat tűz ki: az nem is kérdés, hogy meg akarják tartani a mostani negyedik helyezésüket, de a center azt mondta a meccs után, hogy az 50 győzelmet is megcélozzák, amihez azért 9-2-t kellene menniük a hátralévő tizenegy találkozón. 

Csak asszisztált a Magic. 14-12-ig voltak partiban a hazaiak, onnantól átrohant rajtuk a Philly, így Frank Vogelnek ismét hosszú estéje volt - folyamatosan cserélt, variált, néha lekapta az egész pályán lévő sorát, de nem tudott érdemi változást hozni a mérkőzésbe. A hazai kezdő abszolút energia és hit nélkül kosárlabdázott, egyedül Gordon érte el a tíz pontot és olyanokat emelhetünk ki a padról, mint az alig hét percet játszó, de tíz pontot szerző Speights, vagy éppen a 19 egységig jutó Rodney Purvis, aki mindössze öt NBA-mérkőzésen szerepelt eddig...

A Magic legjobb dobói: Purvis 19/9, Biyombo 13, Gordon 10/3, Speights 10/6
A 76ers legjobb dobói: Ilyasova 18/9, Embiid 17/3, Covington 15/9, Belinelli 15/6

Houston Rockets - Detroit Pistons 100-96 - hosszabbítás után

Rezgett a léc. Nagyon szenvedett ezen a találkozón a Houston, Chris Paul, Nené és Tarik Black nem lépett pályára, James Harden pedig idei legrosszabb meccsét produkálta: a rendes játékidőben 11 pontot szerzett 2/16-os mezőnymutatóval, egészen botrányosan dobott. Így is kis híján megnyerték a meccset a hazaiak a negyedik negyedben, mert bár az első félidőben szinte végig a Pistons vezetett, a második nagy részében már a Rockets, majd az utolsó percben mindkét csapat elrontotta a lehetőségeit, többet is, így jöhetett a hosszabbítás. A ráadásban aztán magára talált Harden, egymaga tíz pontot szerzett ebben az öt percben, míg a teljes Detroit csak nyolcat, így végül mégis ő vezette győzelemre a ligaelsőt - nagyon megizzadt a gárda, de Harden szerint van ilyen, most nem működött a támadójáték, de találtak más megoldást és sikerült nyerniük, ennyi a lényeg. Ezzel egyébként idei 58. győzelmüket aratták, amellyel beállították az 1993-1994-es franchise-rekordjukat. 

Egy kicsi hiányzott a bravúrhoz. Nem volt szerencséje a Pistonsnak, a rendes játékidő utolsó percében két dobást is elrontottak és egy támadópattanót engedélyeztek a Houstonnak, amellyel egyenlített a hazai alakulat, pedig nagyon sokáig előnyben volt Stan Van Gundy legénysége. Reggie Jackson még mindig a "visszaszoktató" fázisban volt (4 pont, 2/13 mezőnyből), Andre Drummond (17 pont, 20 lepattanó) és Blake Griffin (21 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) pedig ugyan azért hozta az extrát, de ez most kevésnek bizonyult - ahogy a Rockets ellenfeleinél mostanában megszokhattuk, ők is nagyon gyengén (6/38) dobták a hármasokat, ezt pedig a 66-52-re megnyert lepattanózás sem tudta ellensúlyozni. 

A Rockets legjobb dobói: Gordon 22/9, Harden 21, J. Johnson 11/6
A Pistons legjobb dobói: Griffin 21/3, Smith 18/6, Drummond 17

New Orleans Pelicans - Los Angeles Lakers 128-125

Nem fárad a New Orleans. Hihetetlen szériát produkált Alvin Gentry csapata, ugyanis 3-0-lal hozta le a "tripleheadert", vagyis három egymást követő estén is pályára lépett és mindhárom mérkőzést megnyerte. A hazaiak kulcsemberein viszont egyáltalán nem látszott a fáradtság, Anthony Davis (33 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk), Rajon Rondo (24 pont, 10 gólpassz) és Jrue Holiday (26 pont, 6 gólpassz) is remekelt, sőt, éppen a találkozó végén tudtak még feljebb kapcsolni: a negyedik negyedben 11 pontos hátrányt dolgozott le a Pelicans és az utolsó három és fél percben egyetlen pontot sem kapott, a kemény védekezésre is jutott erő. Rondo egyébként egymaga 12 pontot és 4 gólpasszt jegyzett a záró etapban, abszolút kulcsfaktor volt ezúttal is, a társaság pedig ezzel a sikerrel utolérte az OKC-t és jelenleg a nyugati negyedik helyen áll - hétvégén a Houstonhoz látogat, de most legalább egy pihenőnapot sikerül beiktatni...

A Lakers fogyott el a végére. Hiába volt jóval pihentebb a Los Angeles, nem bírta a tempót, ugyan az őrült pontháborút hozó első negyedet még behúzta 44-40-re és a harmadik játékrészben is fölénybe került, de ahogy közelítettünk a meccs végéhez, úgy fogyott el az erő és a kreativitás is. Hiába dobott 8/11 triplát Kentavious Caldwell-Pope, hiába jutottak négyen is húsz pont fölé náluk, a hajrában nem találták meg a jó megoldást - Lonzo Ball több clutch helyzetet is elvállalt, pedig csak 2/15-ös mezőnymutatóval és hat ponttal zárt, de Luke Walton szerint neki olyan irányítóra van szüksége, aki nem fél elvállalni a jó helyzeteket, márpedig ezek jó helyzetek voltak. Az eredmény viszont az lett, hogy Caldwell-Pope labdához sem jutott a kulcsidőszakban és eléggé lefagyott a támadójáték, az pedig, hogy az utolsó három és fél percben nem szereztek pontot, nem tette lehetővé a győzelmüket - zsinórban negyedszer kaptak ki, elvesztették a fonalat. 

A Pelicans legjobb dobói: Davis 33, Holiday 26/3, Rondo 24
A Lakers legjobb dobói: Caldwell-Pope 28/24, Lopez 23/3, Randle 23

Dallas Mavericks - Utah Jazz 112-119

Javítani tudott a Jazz. Az Atlanta elleni blamát követően most azért magabiztosan hozta ezt a mérkőzést Quin Snyder legénysége, bár a végeredmény csak közte hét lett, a záró etapot még 15 pontos előnyből kezdhették meg Gobert-ék. A védekezés most nem működött igazán jól, támadásban viszont megvolt a ritmus, Donovan Mitchell (26 pont, 11/22 mezőnyből), Joe Ingles (18 pont, 7/10 mezőnyből, 10 gólpassz) és Ricky Rubio (22 pont, 4/8 tripla, 5 labdaszerzés) is villogott, de Favors, Crowder és Gobert is tíz pont fölé jutott, szépen járt a labda (32 gólpassz) és ültek is a dobások (50% feletti mezőny- és 40% feletti triplamutató), így sikerült javítania a társaságnak - tíz mérkőzés van hátra, kettővel vezetnek Rubióék a kilencedik Denver előtt és holtversenyben állnak a Minnesotával a hetedik-nyolcadik helyen. 

Nowitzki Garnett előtt. Kiválóan dobott és ezzel nagyon sokáig partiban is volt a Mavericks, Rick Carlisle szerint pedig erre szükségük is volt, mert védekezésben nem nagyon találtak megoldást ellenfelükre - JJ Barea például már a nagyszünetben húsz pontnál járt, de később Barnes és Ferrell is elérte ezt a határt. Végig azonban nem bírták az iramot és a harmadik negyedben már komolyabb fölénybe került a Utah, innen pedig már nem volt visszaút, csak szorosabbá tudta tenni a végét a hazai csapat. Dirk Nowitzki viszont újabb mérföldkőhöz ért: megelőzt Kevin Garnettet az NBA-ben lejátszott perceket tekintve, 50.437-tel immár ő a harmadik a vonatkozó örökranglistán. 

A Mavericks legjobb dobói: Barea 23/15, Barnes 21/15, Ferrell 20/9
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 26/3, Rubio 22/12, Favors 19/3

Sacramento Kings - Atlanta Hawks 105-90

Nem csak a játék volt főszerepben. Komoly tömeg tüntetett a Golden1 Center előtt amiatt, hogy a rendőrség a jelentések szerint húsz alkalommal lőtt rá Stephon Clarkra, egy fekete férfira, aki a nagyszülei hátsó kertjében tartózkodott hétvégén. Emiatt egyrészt késett a mérkőzés kezdete, másrészt alig néhány száz nézőt engedtek be a rendőrök, így a csarnok jelentős része üres volt, egészen érdekes hangulatban zajlott a találkozó. A Kings azonban ennek ellenére érvényesítette akaratát, a hazaiak egy 14-6-os rohammal zárták le az első félidőt és az itt kiharcolt előnyükhöz még tízet hozzátettek a fordulás után is, jól védekeztek, fegyelmezettek voltak, támadásban pedig megvoltak a szükséges egyéni teljesítményeik: Justin Jackson például 7/8-as mezőnymutatóval és 4/4 triplával szórt be húsz pontot, de a kispadról is hárman jutottak el legalább 14 egységig. Külön érdemes kiemelni Frank Mason III (16 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) és főleg Kosta Koufos (14 pont, 11 lepattanó, 4 labdaszerzés, 4 blokk) estéjét, ez pedig elég is volt ahhoz, hogy hozza a gárda a még magához képest is tartalékos Hawks elleni találkozót. 

Egyre tartalékosabb az Atlanta. Most már Dennis Schröder és John Collins sem lépett pályára a vendégeknél, a Taylor-Lee-Prince-Muscala-Dedmon ötössel kezdett az együttes, ráadásul ők sem játszottak 26 percnél többet, abszolút azon volt a hangsúly, hogy mindenki a lehető legtöbb lehetőséget kapja. Ennek ellenére nem játszott alárendelt szerepet Mike Budenholzer alakulata, de mivel támadásban erősen limitáltak voltak a lehetőségei, nem nagyon tudott harcolni a győzelemért - ez volt az idei 50. vereségük Dedmonéknak, igaz, ezt korábban már a Magic, a Suns és a Grizzlies is elérte, ezen a játéknapon pedig a Mavs is "teljesítette".

A Kings legjobb dobói: Jackson 20/12, Mason 16, Hield 16/6
A Hawks legjobb dobói: Taylor 18/3, Dedmon 13/3, Lee 13

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus