Hétmeccses Clippers-Spurs, a Bulls legázolta a Bucks-ot

Blake Griffin és Chris Paul volt a mérleg nyelve – 54 pontos Bucks-zakó – Mike Dunleavy, a védekezés és a rutin döntött a Bulls javára


Két nagyon érdekes összecsapással folytatódott a NBA idei rájátszása, a Milwaukee Bucks és a Los Angeles Clippers is a hetedik mérkőzést igyekezett kiharcolni – az egyiknek sikerült, a másiknak nagyon nem. Blake Griffinék kiélezett meccsen nyertek idegenben az enerváltabb Spurs ellen, és hazai pályán próbálhatják meg a továbbjutást, a Bucks viszont majdnem történelmi méretű vereségbe futott bele és esett ki az idei playoffból. 

(A játéknap legfontosabb és legérdekesebb pillanatait ide kattintva tekinthetitek meg.)

Milwaukee Bucks – Chicago Bulls 66-120

Mike Dunleavy és a védekezés. A Bulls nagyon összekapta magát a 6. mérkőzésre, olyan szintű védekezést tettek le az asztalra, amivel teljesen szétszedték a támadóoldalon egyébként sem acélos Milwaukee-t. Félidőben 65-33 volt az állás, a hazaiak egyetlen pillanatig sem vezettek az összecsapáson, miközben a Bulls támadójátéka sziporkázott. A vendégek kezdőötöse félelmetes hatékonysággal játszott, bőven 50 százalék felett dobva termeltek 81 pontot gyakorlatilag három negyed alatt. Az egykori Bucks-spíler, Mike Dunleavy testesítette meg ma leginkább azt a nézőpontot, hogy a rutin mindennél fontosabb a playoffban: néhány keményebb megmozdulással felhergelte a fiatal ellenfeleket, akik nem is bírták cérnával – a veterán kiscsatár eközben faarccal szórt be 20 pontot. A Bulls végül is feledtette az előző két mérkőzésen mutatott gyenge játékát, egyúttal jelezte a Cavaliersnek: van mitől tartaniuk a következő körben. 

Tapasztalat. Az előző két összecsapás tündérmeséje után fájdalmas volt az ébredés a hazai oldalon, a Bulls-szal nem tudtak mit kezdeni, és fejben sem tudták feldolgozni, hogy a Chicago már az első negyed után 18 ponttal vezetett. A félidőre gyakorlatilag eldőlt a meccs, a Bucks játékosai már inkább az ellenféllel foglalkoztak, mint a saját játékukkal: Giannis Antetokounmpo flagrant 2-vel kiállíttatta magát, Carter-Williams csak technikait kapott (mindketten Dunleavy-t lökték ki a pályáról), OJ Mayo pedig a kispadról kötött bele Jimmy Butlerbe egy technikaiért. Rettentő fiatal még ez a Milwaukee, egyértelműen övék a jövő, pár év múlva már meglesz a rutinjuk, hogy a rájátszásban ne tudja őket kizökkenteni egy-egy kisebb sportszerűtlenkedés – összességében a rutinrókákkal teletűzdelt Chicago elleni párharcban rengeteget tanulhattak. A kiesés és a majdnem NBA-csúcsot jelentő vereség (mindössze 4 pontnyira voltak az 1956-os, 58 pontos zakótól, amit a Minneapolis Lakers adott fel a St. Louis Hawksra) ellenére is nagyon nagyot léptek előre az előző évadhoz képest. 

A párharc végeredménye: 4-2 a Bulls javára.

A Bucks legjobb dobói: Pachulia 8, Bayless 7/6, Iljasova 7.
A Bulls legjobb dobói: Dunleavy 20/12, Gasol 19, Butler 16/6.

San Antonio Spurs – Los Angeles Clippers 96-102

Marco Belinelli és Boris Diaw kevés volt. A Spurs úgy futott neki a párharc hatodik összecsapásának, hogy megpróbálja lezárni a sorozatot – azonban sem Kawhi Leonard (3/15, 4 labdaeladás), sem Tony Parker (4/12) nem igazán találta a gyűrűt egész meccsen. Tim Duncan és Danny Green óriási melót végzett védekezésben, támadásban már nem sokat tudtak hozzátenni, így Belinelli és Diaw extrájára volt szükség, hogy félidőben 51-51 álljon az eredményjelzőn. Fordulás után azonban már csak futottak az eredmény után, egyértelműen a Clippers irányította a meccset – a végjátékban ugyan Belinelli parádés tripláival visszakapaszkodtak, és 96-98-nál is majdnem megszerezték a labdát, de csak majdnem. A sorozatot így idegenben zárják – ami nem biztos, hogy rossz előjel, mivel az eddigi hat meccsből négyszer a vendégcsapat örülhetett. 

A két húzóember elintézte. Bár Chris Paul nem dobott jól (7/21), 15 gólpasszt osztott ki (egyetlen labdaeladás mellett!), és a negyedik negyedben egy nagyon fontos hármast is elsüllyesztett a bal sarokból - oda általában passzolni szokott, de a fordított helyzet sem zavarta meg. A Clippersre egyébként is jellemző volt ma, hogy semmi nem zökkentette ki őket, nagyon összeszedetten játszottak: mindössze 10 labdát adtak el, és a sem okozott gondot, hogy a hármasaikat (4/18) elvette a Spurs. Griffin és Jordan úr volt a palánkok alatt, ketten összesen 26 pattanóba kapaszkodtak bele, és 7 blokkot osztottak ki, Griffin emellett 6 gólpasszt is szétszortírozott. Az erőcsatár a harmadik negyed elején állt igazán a sereg élére, sorozatban dobta a kosarakat, az itt megszerzett előny kulcsfontosságú volt a meccs hátralévő részében. Már nem is lehet számon tartani, hogy a lélektani plusz éppen hányadszor kerül át egyik csapatból a másikhoz ebben a szériában, egy biztos, óriási hetedik meccs lesz vasárnap hajnali kettőkor – a Clippersnek viszont nem lesz könnyű dolga, mert egyetlen használható magasember-cseréjük, Glen Davis egy ártalmatlan szituációban bokasérülést szenvedett, és kerekesszékben távozott a csarnokból…

A párharc állása: 3-3.

A Spurs legjobb dobói: Belinelli 23/21, Diaw 17/3, Leonard 12/3, Duncan 12.
A Clippers legjob dobói: Griffin 26, Paul, Redick 19/3-19/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus