Hihetetlen: a Lakers verte meg a Warriorst!

Clarksonék simán verték Curry-éket - Harden tarthatatlan volt - idegenben győzött az OKC - húsz pontot vert a Portlandre a Pistons

A botrányosan dobó Golden State óriási meglepetésre elszenvedte idei hatodik vereségét az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Steph Curry-ék a nyugati sereghajtó Los Angeles Lakers otthonában kaptak ki gyakorlatilag simán. James Harden őrült meccsével Torontóban győzött a Houston, zsinórban ötödik sikerét aratta a Miami, a Milwaukee-t nyomta le az OKC, a Phoenix pedig másodjára is megverte a Memphist. A parádésan játszó Detroit húsz pontot vert a Portlandre, a Denver-Dallas viszont drámai végjátékban, hosszabbításban dőlt el – íme a részletek!

Visszajátszás c. napi videós rovatunk ide kattintva elérhető!

Milwaukee Bucks – Oklahoma City Thunder 96-104

A Durant-Westbrook páros sok volt a Milwaukee-nak. Az OKC már az első negyedben megadta az alaphangot, a két sztár tizenegy gólpasszt osztott ki ebben a játékrészben, a vendégcsapat pedig kereken húszpontos előnyt épített ki. Innentől kicsit lazábbra vette a figurát a gárda, a remekül játszó Bucks felzárkózott és szorossá tette a meccset, de a hajrában ismét jött Durant (32 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz), valamint Westbrook (15 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz), néhány szép kosárral és egy-két gólpasszal megint meglépett a Thunder, ez pedig már döntőnek bizonyult.

Antetokounmpo bombaformában. A fiatal görög mindenes az utóbbi hetekben egészen parádés dolgokat művel és az OKC ellen is megmutatta oroszlánkörmeit – 26 ponttal, 12 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, emellett kiosztott négy blokkot és ellopott három labdát is. Mellette Jabari Parker is nagyon agresszív volt és bár a felzárkózáshoz kellett Khris Middleton nagy szériája is, a két fiatal abszolút átvette a vezérszerepet az elmúlt meccseken – ez most nem ért győzelmet, de a jövőre nézve mindenképpen pozitív jel.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 26, Parker 26, Middleton 18/6
A Thunder legjobb dobói: Durant 32/12, Kanter 18, Westbrook 15/3

Los Angeles Lakers – Golden State Warriors 112-95

Ilyen rosszul még nem játszott a Golden State. A húsz eladott labda nem meglepő, a címvédő többször is vigyázatlanul bánt a játékszerrel, de ez nem szokott nekik gondot okozni – ellenben ilyen gyengén idén még nem dobott a gárda. Steph Curry 1/10-es, Klay Thompson 0/8-as, a GSW csapatszinten 4/30-as triplamutatóval zárt, gyakorlatilag mindenki borzasztóan játszott és a második negyedben beszedett hátrányt nem volt esélyük ledolgozni – bombameglepetésre elszenvedték idei hatodik vereségüket.

Hihetetlen győzelem. A Lakers remekül használta ki a Warriors „mindenmellé” napját, ráadásul a Russell-Clarkson duó vezetésével jól működött a támadójátékuk is – emellett elloptak tizenkét labdát is, amelyekből szintén sorra szerezték a pontokat. Félidőben hatvan egységnél jártak a hazaiak és később sem törtek meg, a padról Huertas, Nick Young és Brandon Bass is hozzá tudott tenni, így talán a szezon meglepetését okozta az arany-lila gárda.

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 25/12, Russell 21/9, Bass 13, Young 13/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 18/3, K. Thompson 15, Green 9/3

Memphis Grizzlies – Phoenix Suns 100-109

Belendült a Phoenix. A gárda bő egy hete hazai pályán is megverte a Memphist, azóta nyert már még egy meccset, most pedig nagyon összeszedett és kontrollált játékot bemutatva ismét győzni tudott – gyakorlatilag december óta nem beszélhettünk ilyen pozitívan a Sunsról. Ezúttal a harmadik negyedben robbantottak Lenék, extra dobóformával és jó védekezéssel 20-4-es etapot futottak, majd a záró játékrészben Booker (27 pont, 9 gólpassz) és Teletovics (18 pont, 4/7 tripla) vezetésével meg is tartották az előnyt – magasabb fordulatszámon pörögtek, mint a hazaiak.

Andersen megsérült. A Grizzlies másodszor is kikapott a Sunstól, ráadásul most hazai pályán és megsérült a nem rég igazolt, majd kezdő centerré avanzsáló Chris Andersen válla is – egyelőre nem tudni, hogy mennyire súlyos. A palánk alatti erő mindenesetre hiányzott, mert Zach Randolph használhatatlannak bizonyult, így hiába tripláztak 45,5%-kal, csak a periméterről nem tudták tartani a lépést a nagyon kiegyensúlyozott és hatékony játékot játszó Phoenix-szel. A gyengébb forma ellenére nagy gond azért nincs, hiszen a Dallas semmivel sincs jobb passzban (sőt) és az előnyük is 4,5 meccs Nowitzkiék előtt.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 22/9, Barnes 17/12, Green 17
A Suns legjobb dobói: Booker 27/12, Len 19, Teletovics 18/12

Denver Nuggets – Dallas Mavericks 116-114 – hosszabbítás után

Augustin nyerte meg. A Denver hátvédje ugyan csak 12 pontig jutott, de ebből nyolc a 10-8-ra megnyert hosszabbításban született – egy nagy triplával egalizált fél perccel a vége előtt, majd az utolsó másodpercben kiharcolt és bedobott két büntetőt. Ezzel megnyerte a meccset csapatának, de hozzá kell tennünk, hogy a rendes játékidő végén a Mavs kezében volt már a siker, akkor egy nagy védekezéssel és labdaszerzéssel mentett túlórára a hazai gárda. Augustin mellett mindenképpen ki kell emelnünk a húsz pontig jutó Will Bartont, illetve a 25 pontos, 20 lepattanós „szörny” estét produkáló Kenneth Fariedet is.

Kétszer vesztette el a Dallas. A rendes játékidő vége előtt nyolc másodperccel még két ponttal vezetett a Mavs, ám Chandler Parsons nem tudta elvégezni az oldalbedobást, a Nuggets pedig egy labdaszerzéssel és ziccerrel egyenlített. A ráadásban 114-114-nél támadhatott a Denver, de Augustin nehéz helyzetben próbált meg dobást, Feltonra viszont faultot fújtak – talán feleslegesen ütött oda, mindenesetre 0,9 mp volt az órán…

A Nuggets legjobb dobói: Faried 25, Barton 20, Harris 16/3, Mudiay 16/9
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 30/15, Lee 18, Williams 17/9

Detroit Pistons – Portland Trail Blazers 123-103

Tökéletesen működő kezdő ötös. Az egy nappal korábban nagyon gyenge játékkal elszenvedett vereség után ezúttal rendkívül hatékonyan funkcionált a Detroit kezdője. Reggie Jackson 30 ponttal és 9 gólpasszal állt csapata élére, Andre Drummond leszedett 18 lepattanót, a többiek pedig „csak” legalább 16 pontot dobtak – emellé még jött Bullock 3/3 triplája a padról, ami pont elég volt a sikerhez. Az első negyedben már 14 ponttal megléptek a hazaiak, majd a záró etapban még sebességet váltottak egyszer és magabiztossá tették a győzelmüket.

Elfáradt a Portland. Zsinórban hatodik idegenbeli meccsét játszotta le a Blazers és a 3-0-s rajt után a harmadik vereségét szenvedte el a gárda – igaz, mindhárom csapat ellen „vállalható” a bukás. Ezúttal nem a támadójátékkal volt gond (bár az is lehetett volna pontosabb), hanem a védekezéssel, azt csinált velük a Pistons, amit akart, arról a posztról dobott pontot a hazai csapat, ahonnan jól esett neki – a vendégek egy pillanatra sem vezettek a találkozó folyamán.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 30/3, Morris 19/6, Harris 16/6, Caldwell-Pope 16/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 26/6, McCollum 22/6, Aminu 16/12

Miami Heat – Philadelphia 76ers 103-98

Kiizzadt győzelem. Az erősen tartalékos ligautolsó ellen a vártnál jobban megszenvedett a Miami, félidőben még a Philly vezetett és a harmadik negyed végén is egál volt az állás. A záró etapban aztán összekapta magát Wade, Dragic és Whiteside (14 pont, 13 lepattanó, 7 blokk), jöttek a könnyű kosarak, a két említett hátvéd tűzereje pedig végül elégnek bizonyult a sikerhez – a Heat ezzel zsinórban ötödik, az utóbbi tíz mérkőzésén pedig a nyolcadik győzelmét aratta és fél meccsre megközelítette a Bostont.

Ismét nagyot küzdött a Sixers. Noel, Okafor, Stauskas és Marshall is kihagyta a derbit sérülés miatt, ám a vendégcsapat ennek ellenére az utolsó percig partiban volt. Ish Smith nagyon koncentrált játékot mutatott, Carl Landry termelt a palánk alatt, a Covington-Canaan duó pedig a kinti tűzerőt jelentette – a kissé harmatos Heat-védekezés hibáit rendre megbüntette az együttes. A hajrában azonban már nem tudták tartani a floridaiak tempóját, így sorozatban 12. vereségüket szenvedték el.

A Heat legjobb dobói: Wade 23, Dragic 23/9, Whiteside 14, Johnson 14/6
A Sixers legjobb dobói: Smith 21/6, Landry 18, Canaan 17/12

Toronto Raptors – Houston Rockets 107-113

James Harden hatalmas estéje most győzelmet ért. A Rockets dobóhátvédje ezúttal teljességgel tarthatatlan volt, azt csinált a pályán, amit akart: 40 pontig jutott (11/20 mezőnyből, 15/19 büntető), emellé kiosztott 14 gólpasszt is, ráadásul csak egyetlen eladott labdát vétett. Most Brewer és Howard is fel tudott nőni a feladathoz, a gárda pedig a negyedik negyedben megfordította a meccset: itt már sokkal gyorsabban játszottak, mint a Raptors, így nagyon fontos győzelmet arattak idegenben. Érdekesség, hogy Hardennek ez már a negyedik 40/10-es meccse volt idén, rajta kívül az egész ligának van négy ilyen ebben a szezonban…

Megtört a széria. Január 3-án kapott ki utoljára hazai pályán a Raptors és három negyeden keresztül úgy tűnt, hogy ezúttal is hozza a győzelmet a gárda. A záró etapban azonban képtelenek voltak lelassítani Hardent és bár Scola 21 pontja szép, a hatékonyan dolgozó, ám kevésbé agresszív Lowry-DeRozan duótól nem érkezett a megszokott „megőrülés” a végén – illetve minden kosarukra válaszolt ekkor már a Rockets. A Toronto keleti második helye ennek ellenére nincs veszélyben, a listavezető Clevelandtől pedig három meccs választja el az együttest.

A Raptors legjobb dobói: Scola 21/6, DeRozan 19, Lowry 17/12
A Rockets legjobb dobói: Harden 40/9, Brewer 23/15, Howard 21

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus