Houstonon is átment a GSW-henger, súlyos sérülés LA-ben

A Rocketsnek is visszavágott a Warriors - Russell kidőlt a Lakersnél - megint nyert a Philly, de megsérült Embiid.

A Cleveland és az OKC után a Houston ellen is győzött a nagy formában lévő Golden State, a ligaelső 17 pontos győzelmet aratott a gyengén dobó Rockets otthonában. Tovább folytatta sorozatát a Philadelphia, de megsérült legjobbja, Joel Embiid és a Lakers sikere is sokba került a Pacers ellen, ugyanis súlyos sérülést szenvedett D'Angelo Russell. A Jazz Rudy Gobert hatalmas meccsével hosszabbításban nyert Dallasban, hozta a kötelezőt a Memphis, szörnyű vereségbe futott bele a Pelicans és a Bulls, a Charlotte pedig a Torontót játszotta le a pályáról. Nézzük, hogy mi történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában ma hajnalban!

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói itt megtekinthetők!

Philadelphia 76ers - Portland Trail Blazers 93-92

Drága győzelem? Továbbra is megállíthatatlan a Philadelphia, az utóbbi tíz mérkőzéséből már a nyolcadikat húzta be a gárda, igaz, ezúttal nagyon kiélezett végjátékban. Az első félidő még nem sikerült jól a hazaiak számára, tíz pont feletti hátrányt halmoztak fel és innen igyekeztek felállni, de a negyedik játékrészben is nagyrészt végig a Portland vezetett. Negyven másodperccel a vége előtt azonban érkezett a remekül játszó Covington és berámolt egy kulcsfontosságú triplát, majd bár erre válaszolni tudott a Blazers, négy másodperccel a vége előtt Covington még egyszer villant - ez a hármas már a győzelmet jelentette a Sixers számára. Rossz hír viszont, hogy a harmadik negyedben megsérült Joel Embiid, aki ugyan pár percre még visszatért, de végül inkább lehozta őt edzője - az utolsó kilenc percet nélküle játszotta le és nyerte meg csapata.

Ezt elrontotta a Portland. Az első negyed nagyon jól alakult a vendégek számára, Damian Lillard már ebben a játékrészben beszórt 16 pontot, Plumlee pedig nagyon megfogta Embiidet, így hamar megléptek ellenfelük elől. A folytatásban azonban egyre inkább a Sixers kedve szerint alakult a játék, kevéspontos, küzdelmes meccs lett belőle, ahol fej-fej mellett haladtak a felek, igaz, egy kicsivel mindig a Blazers járt előrébb. Embiid kiválása után úgy tűnt, hogy meg is nyerhetik a derbit McCollumék, de az utolsó három percben csak négy pontot tudtak szerezni, a két bekapott Covington-tripla pedig pont annyira volt sok, hogy kicsússzon a kezükből a győzelem - egy jó védekezésre voltak a sikertől. Érdekesség, hogy a volt Sixers-játékost, Evan Turnert folyamatosan pfújolta a hazai publikum, illetve hogy hiába Terry Stotts változtatásai (Turner és Vonleh a kezdőben Aminu és Harkless helyett), ezek sem hoztak eredményt.

A 76ers legjobb dobói: Ilyasova 24/15, Covington 22/15, Embiid 18
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 30/6, McCollum 16/6, Plumlee 14

Charlotte Hornets - Toronto Raptors 113-78

Idei legjobbját hozta a Charlotte. Már a meccs elején is magas fordulatszámon pörögtek a hazaiak, a Walker-Zeller kettő-kettőket nem igazán tudta levédeni a Toronto, az irányító pedig alaposan meg is szórta magát ezekből a helyzetekből. Az első félidőben is tíz pont feletti előnyben játszott a Hornets, de a fordulás után végleg eldőltek a kérdések: ekkor már védekezésben is extrát hozott a társaság és 18 egységet vert ellenfelére a harmadik negyedben. A záró etapban Walker már nem is lépett pályára (32 ponttal, 11/16-os mezőny- ill. 6/9-es triplamutatóval zárt), így is tükörsimán hozták idei első keleti rangadójukat, a találkozó előtt ugyanis 0/7-tel álltak a Cavs-Raptors-Celtics trióval szemben. Az idegenbeli gyengélkedések mellett érdemes kiemelni, hogy az utóbbi kilenc hazai meccsükből csak egyet, a Cavs ellenit veszítették el és ott vannak a hetedik helyen.

Gondban a Raptors. A hét korábbi szakaszában a Sixers ellen is kikapott a Toronto és az utóbbi tíz meccséből csak ötöt tudott megnyerni, ráadásul azokat is nehezen - elöl-hátul problémákkal küszködnek DeRozanék. Amellett, hogy a ligaelit támadójátékuk most csúnyán cserben hagyta őket (33,7% mezőnyből, 10 gólpassz, a második félidőben 30 pont), Dwane Casey vezetőedző szerint ilyenkor kellene a védekezéssel nyerniük, de erre jelenleg képtelenek - másfél meccs az előnyük a Boston előtt, de folyamatosan közelít hozzájuk a mezőny. A negatív szezoncsúcsot jelentő 78 pont jelzi (főleg az előző találkozókkal összekapcsolva), hogy van megoldandó feladat, holnap Phoenixben javíthat a társaság.

A Hornets legjobb dobói: Walker 32/18, Kaminsky 16/6, Batum 13/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 24/9, DeRozan 23/3, Valanciunas 11

Orlando Magic - Milwaukee Bucks 112-96

Most minden összeállt. Fournier és Meeks nélkül is remekül működött a hazaiak támadójátéka, ugyan magas szerkezetben kezdtek (Gordon-Ibaka-Vucsevics), elég sokat small-balloztak Greennel, valamint Augustinnal - főleg a második félidőben tudtak meglépni, de a meccs nagy részében az ő akaratuk érvényesült. Elfrid Payton (20 pont, 6/11 mezőnyből, 6 gólpassz) nagyszerűen diktálta az iramot, sokat tett hozzá a kispad és külön ki kell emelnünk Aaron Gordont, aki 17 pontja mellett hatalmas munkát végzett Antetokounmpón is. Azzal, hogy lassítani, limitálni tudta a Bucks vezérét, tálcán kínálta a győzelmet csapata számára, emellett 46%-kal dobtak mezőnyből, kiosztottak 25 gólpasszt és simán nyerték a lepattanózást is - ezzel hozták a kulcsfontosságú győzelmet.

Nincs más opció. Antetokounmpo az első perctől kezdve izzadt Gordon ellen, végül 6/17-es mezőnymutatóval és öt gólpasszal zárt, valamint rövid időn belül másodszor is kipontozódott - ez már elég is volt ahhoz, hogy visszaessen a Bucks támadójátéka. Az igazi gondot azonban a Magic small-ballja jelentette számukra, amelyben Green lassítani tudta az első félidőben 19, utána viszont már csak hat pontot szerző Jabari Parkert is, itt pedig elfogyott a tudomány - senki máshoz nem tudtak nyúlni a vendégek, Dellavedova kosár nélkül zárt, egyedül az újonc Brogdonra lehetett még számítani. A győzelmi sorozat után most már komoly bukószériában van a gárda és zsinórban negyedszer kapott ki, most ráadásul back-to-backet játszik Miamiban.

A Magic legjobb dobói: Payton 20/6, Green 18/3, Gordon 17
A Bucks legjobb dobói: Parker 25/9, Antetokounmpo 17/3, Brogdon 16/12

Memphis Grizzlies - Sacramento Kings 107-91

Büntetett a Gasol-Randolph páros. Az első negyedben még nem igazán vette fel a ritmust a hazai alakulat, de a két középső játékrészben nem volt kérdés, a záró etapot már 19 pontos előnnyel kezdhette meg a Memphis. Ebben a remekül játszó és a 29 pont mellett 18 lepattanót (!) is begyűjtő Conley-Allen hátvédpár mellett főleg a két magasember, Marc Gasol és Zach Randolph vállalt nagy szerepet, akikre nem volt ellenszer a túloldalon - ketten együtt 5/9 hármast is berámoltak amellett, hogy uralták a palánk alatti területet. Gasol csak a harmadik negyedben 16 pontot és három triplát tett hozzá, a játékrész végén pedig be is fejezték a meccset a Kings kezdői - a Grizzlies könnyed sikerrel törte meg vereségszériáját és készülhet a Rockets elleni mai összecsapásra. Rossz hír viszont számukra, hogy a második negyedben megsérült Troy Daniels, a cserepad egyik fontos láncszeme, a térdével voltak gondok és nem is tudott visszatérni a pályára.

Egyre mélyebben a Sacramento. Az utóbbi nyolc meccséből már hetedszer kapott ki a Kings, méghozzá most elég simán, gyakorlatilag csak az első negyedben reménykedhettek győzelemben. Cousins ugyan dupla-duplázott, de összességében sem védekezésben, sem támadásban nem voltak szalonképesek Rudy Gay nélkül - ráadásul ha nem lenne elég gondjuk, egy brutális, nyolcmeccses idegenbeli túrát kezdtek meg ezzel a találkozóval. Jelenleg jó esély van rá, hogy mire ennek végére érnek, lemondhatnak a rájátszásról, egyelőre ugyanis nem látni, hogy mi rángathatná ki őket ebből a most már nagyon mély gödörből - következőleg Chicagóban léphetnek pályára. Érdekesség, hogy Cousins idei 21. dupla-duplája mellett a 14. technikaiját is begyűjtötte.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 28/9, Randolph 20/6, Conley 16/6
A Kings legjobb dobói: Cousins 19/6, Temple 14/6, Lawson 13

New Orleans Pelicans - Brooklyn Nets 114-143

Borzalom. Ez kérdés nélküli kötelező volt a Pelicans számára, ehhez képest kaptak 143 pontot és teljesen esélytelenül veszítettek az idegenben eddig 1-18-ra álló Brooklyn ellen - a totális mélyütést Anthony Davis szokásos sérülése teszi még fájdalmasabbá. A magasember a harmadik negyedben vált ki ismét, de addigra már elveszett a találkozó, húsz pont körüli hátrányban volt a társaság - a közönség elhűlve nézte a történéseket. Azok után, hogy most lett volna esély közelebb kapaszkodni a rájátszást érő helyekhez, egy tükörsima kötelezőből sikerült kiütéses vereséget kerekíteni - ugyan még mindig csak másfél meccsre van a nyolcadik hely, ezek után nem sok jóra lehet számítani.

Mi történt a Brooklynnal? A liga legjobb támadócsapatainak legjobb napjait idéző módon rombolták szét a Pelicans "védekezését" a vendégek, extra kinti dobóformájuk (15/30 tripla) mellett közelebbről is azt csináltak, amit akartak - kiharcoltak 35 büntetőt, de mezőnyből is 57,8%-kal céloztak. Akárkihez került a labda, jó döntést hozott vele, akármilyen helyzetet kellett elvállalni, megoldották, egyénileg pedig jó pár játékost ki lehetne emelni - a kissé megmagyarázhatatlan győzelemhez tartozik, hogy a 143 pont 16-tal, a 29 pontos siker pedig 11-gyel több az eddigi szezoncsúcsnál, de a 43 pontos harmadik negyed is rekordnak számít a Netsnél. Kérdés. hogy ez a lendület mire lesz elég ma este a Charlotte ellen, akiket december végén egyszer már le tudtak győzni Kilpatrickék.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 22, Cunningham 14/12, Jones 13
A Nets legjobb dobói: Lopez 23/3, Bogdanovic 23/6, LeVert 17/9

Houston Rockets - Golden State Warriors 108-125

Beindult a henger. A ligaelső néhány napon belül kiütötte a Clevelandet, lejátszotta az OKC-t, most pedig a Houston sem okozott különösebb problémát, igaz, az első félidőben még tartotta magát a hazai csapat. Steve Kerr legénysége azonban parádésan védekezett a periméteren, kizökkentette a Rockets dobógépeit és a harmadik negyedben egy 12-4-es futással meg is lépett - a játékrész közepén már 17 pont volt közte, innentől nem volt kérdés. Kevin Durantre megint nem érkezett válasz (32 pont, 12/19 mezőnyből, 7 gólpassz), de Curry és Green is hozzátette a magáét, így a Golden State zsinórban hatodik győzelmével őrzi előnyét a táblázat élén.

Elmaradó triplák. A GSW védekezése elsősorban James Harden megállítására és a leosztásaiból érkező hármasok megzavarására épült, ez pedig sikerrel is járt - sem Harden, sem Gordon, sem a visszatérő (bár csak kilenc percet játszó) Ryan Anderson nem talált be kintről. Nagyon sok dobásra odaértek a Warriors védői, de amire nem, azok nagy részét is elrontotta a Rockets, nem volt meg a ritmus - ezt a festékből (összesen 64 pont) azért ellensúlyozni tudták az első félidőben, de a fordulás után elszaladtak a meccsel a vendégek. A texasiak nagyon botladoznak mostanság és a sorsolásuk sem kedvező, most rögtön back-to-backre utaznak Memphisbe, ez pedig egy ötmeccses idegenbeli túrát indít el - ez előtt legalább örömteli hír, hogy Clint Capela már tényleg 100%-os, most 22 pontos, 12 pattanós dupla-duplával jelentkezett.

A Rockets legjobb dobói: Capela 22, Harden 17, Dekker 17/3
A Warriors legjobb dobói: Durant 32/6, Curry 24/15, Thompson 16/6

Atlanta Hawks - Chicago Bulls 102-93

Végül elmaradt a kiütés. Más szintet képviseltek most a csapatok, már az első negyedben eldőlt a mérkőzés sorsa, amikor 22 pontos előnyt hozott össze az Atlanta - félidőben 29, a harmadik negyed végén 30 egység volt a különbség. Schröderék azt csináltak, amit akartak, védekezésben pedig szinte esélyt sem adtak a Chicagónak, így 34 pontos előnynél leültek a kezdők és ekkor senki sem gondolta, hogy később vissza kell majd térniük. A cserék azonban nem éltek a lehetőséggel, sőt, 37-8-ra kikaptak a hátralévő időben, így az utolsó percben, 95-90-nél mégis visszajött Millsap után Schröder is - az irányító rögtön dobott egy duplát és végül lehozták a találkozót. A kiütés így elmaradt, de a chicagói kezdőötösben alighanem ott van a nyoma...

Elnézést kértek Butlerék. Vállalhatatlan produkciót nyújtott a Chicago, akkora zakót kaptak három negyed alatt, hogy ezt a cserék (Grant-Valentine-Zipser-Mirotic-Portis) nagy rohama és a szoros végeredmény sem tudja feledtetni. Egyedül Jimmy Butler nyújtott elfogadhatót, mégis ő nyilatkozta azt a találkozó után, hogy belefáradtak már ebbe, a négy pontot szerző Dwyane Wade pedig bocsánatot kért a szurkolóktól a tragikus játékért - még így is nyolcadikak azonban Keleten és a Kings a következő ellenfél, amely semmivel sincs jobb állapotban.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 25/6, Millsap 14/6, Howard 11
A Bulls legjobb dobói: Butler 19/6, Grant 12/3, Lopez 10, Portis 10, Zipser 10/3

Dallas Mavericks - Utah Jazz 107-112 - hosszabbítás után

Szívszaggató vereség. A Dallas jól kezdett, de a második negyedben volt egy rövidzárlatuk, onanntól kezdve nekik kellett kapaszkodniuk, amit jó pár tényező hátráltatott: az előző esti, Miami elleni meccs fáradtsága mellett Dirk Nowitzki borzasztó dobóformát fogott ki (1/13), egyszerűen képtelenek voltak mit kezdeni Rudy Gobert-rel a palánkok alatt - ráadásul mire visszakapaszkodtak, egyik legjobbjuk, JJ Barea meghúzódott a negyedik negyed végén. A rendes játékidő végére mégis odaértek, mert összességében heten elérték a tízpontos határt, Seth Curry pedig a családi hagyományoknak megfelelően beszórta az egyenlítő triplát. A ráadás viszont már nem róluk szólt: 107-104-nél hagytak visszaszedni egy támadópattanót, amiből Joe Johnson egyenlített - a Jazz ezzel átlendült a holtponton, náluk viszont Deron Williams, Wes Matthews, végül Nowitzki is hibázott, így 0-8-as "futással" zárta a mérkőzést a Mavs. 

Nagyon fontos győzelem. A Jazznél is vannak gondok, hiszen a periméter védekezés alapja, Rodney Hood sérült, George Hill pedig 31 perc alatt kipontozódott, így a végén már a kiscsatár Hayward igyekezett szortírozni a labdákat. A csapatszinten kiosztott 17 gólpassz jelzi, hogy ez nem ment valami fényesen, ugyanakkor egyénileg jól oldották meg a feladatukat a kulcsjátékosok. Haywardban volt pont, Gobert masszív, 27 pontos, 25 pattanós dupla-duplát szállított, a hosszabbításban mindkét palánk alatt nagyszerűen szedte össze a labdákat, Favors kiválóan vette le a pályáról Nowitzkit, a padról pedig Joe Johnson talált be a legjobb pillanatokban. Meg kell még említenünk Boris Diaw-t, aki a ráadásban Johnson mellett hozzáadta a szükséges rutint a győzelemhez - ahhoz a sikerhez, amivel újabb lépést tett a Jazz a nyugati negyedik hely felé, már csak egy meccsre vannak a Clipperstől. 

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 19/3, Williams 16/3, Curry 15/6.
A Jazz legjobb dobói: Gobert 27, Hayward 26/9, Johnson 15/3.

Los Angeles Lakers - Indiana Pacers 108-96

Brandon Ingram villogott. D'Angelo Russell már az első percben súlyosnak tűnő vádli- és térdsérülést szenvedett, egy időre Nick Youngnak is el kellett hagynia a pályát, mindez kissé megzavarta a Lakerst, az első félidőben inkább a vendégek akarata érvényesült. A nagyszünetben azonban Luke Walton rendezte a sorokat, az újonc Ingram pedig teljesen elhomályosította Paul George-ot a harmadik negyedben, labdákat szerzett, dobott 10 pontot és szépen osztogatta a passzokat is, gyakorlatilag neki köszönhető, hogy el tudott húzni ellenfelétől a hazai csapat. A negyedik negyedben aztán jött a Williams-Young show, a két veterán dobógép megsorozta a kissé hitehagyott vendégeket, 20 pont körül is járt a differencia. A vége így tükörsima Lakers-győzelem lett, ami egyébként egy ötmeccses bukószéria végét jelenti. 

Enervált volt a Pacers. Sorozatban játssza (és nyeri) az idegenbeli meccseket az Indiana, de a mai nem az ő napjuk volt. Az első félidőben még ki tudták használni a Lakers problémáit, de már akkor is csak a 20 pontot szóró Al Jefferson miatt vezettek. A veterán erőcsatár-center aztán a második félidőben teljesen eltűnt, a többiek pedig nem tudtak előlépni. Paul George a jó számai ellenére (21 pont, 6 pattanó) súlytalan volt, Jeff Teague 7 gólpasszára 6 eladott labda jutott, ráadásul a 24 pattanót leszedő Black-Mozgov duó vezetésével agyonverte őket pattanózásban a Los Angeles. 
 
A Lakers legjobb dobói: Williams 27/12, Randle 16, Young 15/15, Ingram 15/9.
A Pacers legjobb dobói: George 21/9, Jefferson 20, Turner 15.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus