Howard újra a régi volt, az OKC idegenben verte a Spurst!

Mára virradóra 12 mérkőzést vívtak meg az észak-amerikai profi kosárlabdaligában, s a meccsdömping közepette rendeztek egy San Antonio - Oklahoma City csúcsrangadót, ahol a ligaelső folytatta menetelését, illetve egy Los Angeles Clippers - Denver Nuggets derbit is, mely simább lett, mint vártuk volna. Dwight Howard évek óta nem produkált annyira jól, mint a Detroit ellen, egyedül vezette győzelemre a Houstont Harden és Lin nélkül az all-star center. A New York újabb fájdalmas hazai vereséget szenvedett el, a Cleveland Chicagóban futott bele a késbe, a Portland viszont óriási meccset nyert a New Orleans ellen. Jöjjenek a részletek!

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

New York Knicks - Memphis Grizzlies 87 - 95

A korábbi Knick intézte el a New Yorkot. Zach Randolph nem élete legszebb időszakát töltötte anno a Nagy Almában, de most egy 25 pontos, 15 lepattanós dupla duplával vezette győzelemre az ezer sebből vérző, de legalább már Mike Conley-t (9 pont, 8 gólpassz) visszakapó Grizzlies-t régi alakulata ellen.

Semmi sem akar összejönni Mike Woodsonnak. A 30-at szóró Carmelo Anthony mellett a padról beálló Smith, Hardaway duó is 32 pontot tett a közösbe, ráadásul egy szállodában együtt aludt a meccs előtt a Knicks, de ez sem hozta meg a sikert otthon a Gasol, Prince, Pondexter trió nélkül felálló Memphis ellen.

Tony Allen volt az x-faktor. A védőspecialista most támadóoldalon is remekelt, 19 pontja, 8 lepattanója és 2 labdaszerzése önmagáért beszél. Érdekesség, hogy az egész vendég gárda csak egy triplát értékesített (kilenc kísérletből), de így is nyerni tudott.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 30/6, JR Smith, Hardaway Jr. 16/6-16/6
A Grizzlies legjobb dobói: Z. Randolph 25, T. Allen 19, Bayless 11

 

Boston Celtics - Washington Wizards 99 - 106

A Celtics túl korán ellőtte a puskaport. A 26 pontos, 18 mezőnydobásából 12-őt értékesítő Avery Bradley a harmadik etap végén és a negyedik elején mindent bedobott, a Boston pedig elhúzni igyekezett, ám viszonylag szerencsésen megúszta ezt az időszakot a John Wall (20 pont, 9 gólpassz, 6 labdaszerzés) irányította Wizards, a hajrára pedig már nem maradt lendület a hazaiaknál.

Az ok: Trevor Ariza. A Washington veteránja félelmetesen nagyot játszott ezen az estén, igazi momentumgyilkosként mindig akkor talált be, amikor éppen el tudott volna húzni a Celtics, 27 pontjából, illetve öt triplájából többet a kritikus, utolsó negyedre tartogatott, amikor egyértelmű vezére volt a fővárosiak végül sikeres fordítási kísérletének.

Jared Sullinger és a draft. Két éve egészen a Celtics pickjéig csúszott a korábbi NCAA-sztár, a lóherések pedig köszönték szépen és éltek a lehetőséggel. A most 22 pontot és 11 lepattanót felmutató magasember óriási tempóban fejlődik és már egy playoff(ba igyekvő)-csapat vezéreként tündököl.

A Celtics legjobb dobói: Bradley 26/6, Sullinger 22/3, J. Green 13
A Wizards legjobb dobói: Ariza 27/15, Wall 20/3, Gortat, Nené, Seraphin 13-13

 

Orlando Magic – Sacramento Kings 100-105

A fáradtság nem akadály. Öt este alatt a negyedik találkozóját játszotta a Kings, mégis itt szakadt meg a három meccs óta tartó vereségsorozat. Az Orlando ezzel 2-9-re süllyedt a nyugati csapatok ellen.

Thomas elkezdte, Thornton befejezte. Remekül játszott Thomas, aki rengeteg dobóhelyzetet alakított ki magának és társainak is, az ő labdáiból aztán a csereként beálló Marcus Thornton a negyedik negyedben két perc alatt három triplát is bevágott, ezzel magabiztos előnyhöz juttatta csapatát.

Kintről mindenkinek ment. A Sacramento a Thomas-Thornton-Gay triónak köszönhetően 52%-kal tüzelt a triplavonalon túlról, de az újonc McLemore is 2/2-vel zárt távolról. Az Orlandóból a húzóemberként játszó Afflalo és Nelson volt hatékony hárompontosból, csapaszinten 40%-kal céloztak.

A Magic legjobb dobói: Afflalo 26/9, Harris 21/3, Nelson 13/6
A Kings legjobb dobói: Gay-Thomas 23/9, Thornton 15/9

 

Charlotte Bobcats - Utah Jazz 85 - 88

Csak egy irányító kellett? A Utah már nyolcadik győzelmét gyűjtötte be borzasztó idénykezdete után, tette mindezt a 20 pontos, 4 gólpasszos Trey Burke vezetésével és a 12 pontos, 10 lepattanós dupla duplát felmutató Gordan Hayward hathatós segítségével. Az újonc játékmester felépülése óta teljesen más szintet képvisel ez a Jazz.

Most sikerült a korábbi vezér új csapata ellen. 24 órával korábban egy ex-Utah-játékos, Paul Millsap örülhetett volt csapata ellen, ám most Al Jefferson (19 pont, 11 lepattanó, 3 blokk) hiába oktatta korábbi váltótársait, Favorst (14 pont, 9 lepattanó) és Kantert (8 pont, 4 lepattanó), a Corbin-alakulat győztesen hagyhatta el Charlotte-ot is.

Két esély is lett volna. A végig jól küzdő, de csak 12-ből 2 triplát értékesítő és csupán 43 százalékkal mezőnyöző Bobcats a hajrában kétszer is megmenthette volna a mérkőzést, de Kemba Walker (20 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Gerald Henderson (12 pont, 5 lepattanó) is rontott.

A Bobcats legjobb dobói: Walker 20/6, Al Jefferson 19, Sessions 13/3
A Jazz legjobb dobói: Burke 20/12, Favors 14, R. Jefferson 13/6

 

Detroit Pistons – Houston Rockets 97-114

A sebzett vad esete. Az Indiana ellen elszenvedett nagy verés után kellemes ellenfelet kapott a Houston, a legutóbbi kilenc összecsapásból nyolcszor legyőzték a Detroitot, zsinórban öt győzelemnél tartottak a találkozó előtt.

Howard tarthatatlan volt. James Harden bokasérülés miatt kihagyta a találkozót, és nem léphetett pályára Jeremy Lin sem még mindig, így a centerre maradt a pontszerzés, ennek örömére szezoncsúcsnak számító 35-ig jutott. Sem pozícióból, sem leütésből nem tudták levédekezni, Greg Monroe-val azt csinált amit akart. Ez mellé leszedett 19 lepattanót és kiosztott 3 sapkát is.

Jennings borzalmas estéje. A Detroit eddig remeklő irányítója 2/11-es mezőnymutatóval dolgozott, igaz kiosztott tíz gólpasszt. De sem ő, sem társai nem voltak képesek triplát dobni, 1/12-vel zártak a vonal mögül.

A Pistons legjobb dobói: Smith 19, Singler 12, Bynum 11
A Rockets legjobb dobói: Howard 35, Parsons 20/3, Garcia 16/12

 

Chicago Bulls - Cleveland Cavaliers 100 - 84

Nincs ötös vereségszéria. Hosszú évek óta nem szenvedett el egyhuzamban négynél több kudarcot a Bulls, mely most a Butler, Deng, Hinrich, Rose négyesfogat távollétében erősen tankolni látszik, de a 11 pontos, 18 lepattanós Noah, illetve a pár napja "kikukázott" DJ Augustin (18 pont, 10 gólpassz) dupla duplájával legyűrte az ugyanolyan mérleggel rendelkező Clevelandet, így nem lett meg a zsinórban öt negatív oldalon.

Bynum is a régi volt, de ez sem segített. Dion Waiters mellett az 1/1-es Anthony Bennett nem került be a 13-as keretbe, de ezen felül minden fegyvere meg lett volna Mike Brownnak a triumfáláshoz: Andrew Bynum (19 pont, 7 lepattanó) régi önmagát idézte, s rajta kívül még négyen értek el kétszámjegyű dobóteljesítményt a vendégeknél, viszont 100 pontot engedélyezett a Cavs a tartalékos chicagóiaknak.

A Bulls legjobb dobói: Boozer 19, Augustin 18/12, Snell 17/15
A Cavaliers legjobb dobói: A. Bynum 19, Irving 14/3, Jack 11/3

 

Milwaukee Bucks - Philadelphia 76ers 116 - 106

Butler győztes visszatérése. A Bucks veteránja meglepően produktív idén - már amikor pályára tud egyáltalán lépni. Most újabb több hetes kihagyás után 22 ponttal és 11 lepattanóval szállt be, mellette az ifjú Middleton (27 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) élete meccsét játszotta, Knight (21 pont, 6 gólpassz) tartja a tempót, Miroszlav Raduljica (14 pont) pedig rövid NBA-karrierje legjobbját nyújtotta. Az eredmény? 116 dobott pont és győzelem!

Michael Carter-Williams újabb dupla duplája. Az újonc visszatérte óta megint remekel, de 19 pontja és 12 gólpassza most nem ért W-t, pedig Thad Young (30 pont, 10 lepattanó) és Spencer Hawes (25 pont, 11 lepattanó) is szépen tornázzák felfelé csereértéküket.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 27/3, C. Butler 22/6, Knight 21/6
A 76ers legjobb dobói: T. Young 30/12, Hawes 25/6, Carter-Williams 19/3

 

San Antonio Spurs – Oklahoma City Thunder 100-113

Tony Parker visszatért. A Clippers ellen megsérülő irányító 23 ponttal és 8 gólpasszal bizonyította, hogy egészséges. Viszont nem tudta semlegesíteni Russell Westbrookot, aki 31 pontjával a mezőny legeredményesebb játékosaként tündökölt.

A hajrában vérzett el a Spurs. A negyedik negyed elején még csak három ponttal vezetett a Thunder, ám jött Westbrook, valamint a padról remekül beszálló Reggie Jackson, és eldöntötték a találkozót. Utóbbi kulcspillanatban elcsípte Ginobili passzát, amiből zsákolt egyet, ezzel elvette a momentumot a hazaiaktól.

Bombaformában az Oklahoma. Ez a győzelem zsinórban a kilencediket jelenti Scott Brooks csapatának, akik ráadásul a legutóbbi 18 találkozójukból 17-et megnyertek. Fontos elem, hogy ezzel 2-0-ra vezetnek a Spurs ellen, a tiebraker szempontjából nagy jelentősége lehet az alapszakasz végén.

A Spurs legjobb dobói: Parker 23, Belinelli 17/15, Duncan 17
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 31/6, Jackson 21/6, Durant 17/6

 

Phoenix Suns - Dallas Mavericks 123 - 108

A Suns nagyon belejött. Az utóbbi két hétben egy kivétellel mindig győzött a Suns, mely ma 26 pontot és 6 gólpasszt kapott Bledsoe-tól, 22-őt a csereként beálló Greentől és egy 18 pontos, 8 lepattanós produkciót Frye-tól, ráadásul utóbbi dobta szét a Mavs védelmét a meccs legkritikusabb periódusában.

Védekezés nélkül hiába. A két vezér, Dirk Nowitzki (21 pont, 6 lepattanó) és Monta Ellis (19 pont, 9 gólpassz) mellett még Brandon Wright (19 pont, 6 lepattanó, 4 blokk) is villogott, mégsem járt sikerrel a Dallas, aminek az okait a periméter védelménél (30-ból 15 jó Suns-tripla) kell elsősorban keresni.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 25/9, G. Green 22/12, Frye 18/12
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 21/3, Ellis, B. Wright 19-19

 

Portland Trail Blazers – New Orleans Pelicans 110-107

Lillard nem akar leállni. Az utóbbi időben ellenállhatatlanul játszó másodéves irányító ezúttal is eljutott 29 pontig, közte négy triplával, melyeket jóval a vonalon túlról értékesített. A 29 egységből egyébként 13-at az utolsó negyedben szerzett. A mai meccsével Steph Curry és Kevin Durant mellett ő a harmadik olyan játékos idén, aki legalább 29 pontig és 5 gólpasszig eljutott 3 egymást követő meccsen.

Jól kezdett a Pelicans, de nem tudták megtartani az előnyt. 49-36-ra vezettek a vendégek a második negyedben, remekül tartották Lillardot és Aldridge-et is, ám ekkor egy 13-0-ás futással kiegyenlített a Blazers, Lillard pedig innentől 15 dobásából 10-et értékesített.

Davis visszatért a kezdőbe. Hét kihagyott találkozó után legutóbb már játszott csereként, ezúttal a kezdőbe kapott helyet, 21 ponttal és 9 lepattanóval köszönte meg. Ez mellett remekül fogta LaMarcus Aldridge-et, aki mindössze 8/24-es mezőnymutatóval dolgozott mellette.

A Blazers legjobb dobói: LIllard 29/12, Matthews 18/6, Aldridge 18
A Pelicans legjobb dobói: Davis-Evans 21-21, Anderson 18/12, Gordon 18

 

Golden State Warriors – Los Angeles Lakers 102-83

Bogut folytatta. Legutóbb 18, most 20 lepattanót szedett le a center, ezzel 2004 óta ő az első Warrior, aki erre képes volt két egymást követő meccsen. Bogut egyébként karrierje során kilencedik alkalommal jutott el 20 lepattanóig.

Gyengén dobott a Lakers. Mindössze 32,5%-kal dolgoztak mezőnyből az aranylilák, de talán nem kell ezen annyira meglepődni: Nash, Bryant, Blake, Farmar és Pau Gasol is hiányzott tőlük. Nick Young ugyan eljutott 20 pontig, de 5/18-as mezőnymutatója finoman szólva sem fényes.

Nem volt játéka a Los Angelesnek. A botrányos dobószázalék mellett (ami a legalacsonyabb volt a szezonban), szezoncsúcsnak számító 24 eladott labda mellett mindössze 11 gólpasszt osztottak ki – ez megint csak a legrosszabb teljesítmény tőlük idén. Ha egy gólpasszra kicsit több, mint két eladott labda jut, nehéz nyerni.

A Warriors legjobb dobói: Lee 19, Curry 18/12, Thompson 17/12
A Lakers legjobb dobói: Young 20/3, Hill 14, Meeks 13/3, Henry 13

 

Los Angeles Clippers - Denver Nuggets 112 - 91

Nem adott rangot a rangadó. A Nuggets képtelen volt tartani a tempót a Los Angeles-iekkel, Blake Griffin (24 pont, 16 lepattanó) odabenn rombolt, Jordan Crawford (27 pont, 12-ből 6 tripla) és a visszatérő Matt Barnes (13 pont, 3 tripla) távolról dobták szét a coloradói védelmet, Chris Paul (10 pont, 11 gólpassz) pedig szokásához híven kiválóan irányította a társakat.

Kárba veszett támadások. 30 hármast emelt rá a 19 pontos Wilson Chadler fémjelezte Nuggets, de csak hat alkalommal talált be a vendég együttes kintről, ez meg is pecsételte a Faried-ot sérülés miatt korán elvesztő, McGee-t és Gallinarit pedig egyébként is kényszerből jegelő Denver sorsát.

A Clippers legjobb dobói: Ja. Crawford 27/18, Griffin 24, M. Barnes 13/9, D. Collison 13/3
A Nuggets legjobb dobói: W. Chandler 19/6, Mozgov 15, Lawson 13/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus