Idegenben vágott vissza a Houstonnak a San Antonio

Houstonban nyert a Spurs - Butler és DeRozan is villogott - győzött a Clippers, a Celtics és a Hawks - menetel a Jazz és a Lakers. 

Ugyan otthon már háromszor is kikapott, idegenben továbbra is veretlen a San Antonio az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – Kawhi Leonardék ezúttal Houstonban nyertek rangadót. Nem hibázott és továbbra is vezeti a ligát a Clippers, DeMar DeRozan megint harminc pont fölé jutott, Jimmy Butler extrájával győzött a Bulls, ismét nyerni tudott a Boston és az Atlanta, tovább menetel a Lakers és a Jazz, megvan a Pistons első idegenbeli sikere, a Bucks pedig a Memphis ellen javított.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetőek! 

New Orleans Pelicans – Los Angeles Lakers 99-126

Davis kiesése eldöntötte. Az első félidőben még szorosan alakult a találkozó és a nagyszünetben egy ponttal a Pelicans vezetett, de a harmadik negyedben 62-63-nál kivált Anthony Davis – a magasember derékfájdalmak miatt ment be az öltözőbe. Csak négy percig hiányzott, ez idő alatt azonban egy 14-0-t repesztett a Lakers és állva hagyta ellenfelét, majd hiába tért vissza Davis, már lendületben maradtak a vendégek. A záró etapot 42-28-ra nyerte Luke Walton csapata, a New Orleans védekezése teljesen szétesett, így komoly pofonba szaladtak bele Buddy Hieldék és továbbra is várniuk kell az első hazai győzelemre.

Lou Williams nagy formában. Luke Walton bőven rotálja a hátvédjeit és bár a Russell-Young duó kezd, a Clarkson-Williams kettős is legalább ekkora szerepet kap – mindegyikük él is a lehetőséggel, de úgy fest, hogy utóbbi egyenesen a Legjobb Hatodik Ember díjért indulhat. A találkozó előtt 15,9 pontot átlagolt, majd már az első félidőben eljutott 14-ig, végül 21-gyel beállította szezoncsúcsát – ráadásul a többiek is termeltek, csapatszinten 55,3%-kal dobott a Lakers és 16 triplát süllyesztettek el Youngék.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 34, Hield 18/3, Galloway 12/6
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 23/12, Russell 22/12, Williams 21/6

Indiana Pacers – Boston Celtics 99-105

Thomas a végére tartogatta az erejét. A Boston vezére a harmadik negyed közepén még csak négy pontnál járt, faultgondok miatt pihent is egy ideig, a záró 14 percben azonban emelt a fordulatszámon: innentől 19 egységet rámolt be, közte csapata utolsó nyolc pontjával. A hajrában több kulcsfontosságú kosarat is elsüllyesztett, majd a büntetőknél sem remegett meg a keze, így vezérletével a Celtics megtartotta párpontos előnyét és fontos idegenbeli győzelmet aratott.

George nem játszott. Előző este, a Sixers elleni hosszabbításos vereség alatt sérült meg az ujja és végül nem tudta vállalni a játékot az Indiana legjobbja, hiányát pedig meg is érezte a támadójáték, bát Jeff Teague igyekezett vezérré előlépni. A mindössze 41,9%-os mezőnymutató, illetve a 6/22 tripla azonban nem igazán illik a Pacers idei profiljába és hiába játszott remekül Myles Turner (17 pont, 8 pattanó, 4 labdaszerzés, 3 blokk), Thomasszal nem tudtak mit kezdeni védekezésben, elöl pedig hiányzott a fordításhoz szükséges átütőerő.

A Pacers legjobb dobói: Teague 20/3, Turner 17, Ellis 15/3
A Celtics legjobb dobói: Thomas 23/3, Olynyk 16/6, Johnson 14

Toronto Raptors – New York Knicks 118-107

A Raptorsé volt az utolsó két perc. Végig nagyon szorosan alakult a találkozó, egy-két futás akadt mindkét oldalon, de látótávolságon belül maradtak a felek. Az utolsó két percnek kétpontos hazai vezetéssel vágtak neki a csapatok, de előbb jött egy dupla Lowry-tól, majd Nogueira betakarta Anthony-t, aztán Rose-t is, végül DeRozan 2+1-es játéka volt az utolsó szó – kosarat már nem tudott szerezni a Knicks. A vendégek egyébként rendre elcsúsztak védekezésben és rengeteg faultot ütöttek be, így ők 16, míg a Raptors 38 alkalommal állhatott a büntetővonalra, ráadásul Lowry-ék 20-6-ra nyertek a leindításból szerzett pontokat tekintve is – nem nagyon tudott könnyű pontokat szerezni a New York.

DeRozan Jordan nyomában. Kilencedik mérkőzésén nyolcadszor is elérte a harmincpontos határt a Raptors hátvédje, erre pedig utoljára Michael Jordan volt képes az NBA történetében – az utóbbi ötven évben DeRozan még csak a negyedik játékos, aki így kezd egy szezont. Most 33 pontig jutott (11/23 mezőnyből, 10/13 büntető) négy gólpassz mellett, de a csapat motorja Kyle Lowry (16 pont, 6-6 pattanó és gólpassz) volt, ő mozgatta remekül a gépezetet – kiemelendő még a pihenő Carrollt 19 ponttal helyettesítő Powell is. A Toronto 7-2-vel áll és szerda hajnalban a címvédő Cleveland otthonában lép majd pályára.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 33/3, Powell 19/9, Lowry 16
A Knickcs legjobb dobói: Anthony 31/9, Porzingis 21/6, Rose 21

Atlanta Hawks – Philadelphia 76ers 117-96

Tenni kellett a győzelemért. Nem kezdett jól a Hawks, az első negyedben kilenc labdát adtak el Schröderék és Mike Budenholzer finoman szólva sem volt elégedett a látottakkal. A második játékrészben váltott a csapat és azt megnyerte tizenöt ponttal, de a fordulás után ismét felzárkózott a Philly és csak a negyed legvégén, Howard és Korver vezérletével tudtak ismét meglépni a hazaiak. A záró etapban aztán már nem történt újabb fordulat, sőt, növelte az előnyét az Atlanta, így végül hozta idei hetedik győzelmét – érdekesség, hogy ezúttal a kispad hatékonyabbnak bizonyult, mint a kezdőötös.

Tartalékosan. Ben Simmons és Nerlens Noel továbbra sem bevethető, de a back-to-back miatt Joel Embiid sem játszott, sőt, a helyén kezdő Jahlil Okafor perceit is lekorlátozták 24-re a Sixersnél. Ezzel együtt nem volt reménytelen a társaság, az adódó lehetőségeket kihasználták Rodriguezék, bár az azért egyértelmű volt, hogy melyik a jobb csapat. A csoda elmaradt, egy nappal idei első győzelme után kikapott a Philly, így sorozatban 19. idegenbeli meccsét veszítette el és az utóbbi 46 meccséből 45-ödször szenvedett vereséget októberben vagy novemberben.

A Hawks legjobb dobói: Hardaway 20/15, Bazemore 17/3, Schröder 16/6
A 76ers legjobb dobói: Okafor 18, Rodriguez 13/9, Saric 12/6

Chicago Bulls – Washington Wizards 106-95

Kezdő hátvédsor nélkül. John Wall és Bradley Beal sem lépett pályára a Wizardsnál, így Satoransky, valamint McClellan kezdett és nem is játszott rosszul – utóbbi 15 ponttal, előbbi 12-vel és 9 gólpasszal jelentkezett. Partiban is voltak a vendégek az első félidőben, majd a harmadik negyedben már nem tudtak mit kezdeni Jimmy Butlerrel és az itt beszedett hátrány megmaradt a végéig – meglepően jól játszott a társaság, de a győzelemhez ez is kevés volt, így 2-7-ről folytatják majd Philadelphiában.

Butler tarthatatlan volt. A Bulls sztárjára nem volt ellenszer ezen az estén, már az első félidőben beszórt 21 pontot, majd a döntőnek bizonyuló harmadik negyedben ehhez még hozzátett 11-et – végül 37-tel zárt (11/23 mezőnyből, 14/14 büntető), megspékelve nyolc lepattanóval és kilenc gólpasszal. Ma messze kiemelkedett a mezőnyből és neki köszönheti győzelmét az egyébként gyengén dobó (40% mezőnyből, 5/15 tripla) Bulls, de negatívum Fred Hoibergék számára, hogy a negyedik negyedben agyrázkódás gyanújával hagyta el a parkettet Doug McDermott.

A Bulls legjobb dobói: Butler 37/3, Mirotic 17/9, Wade 14
A Wizards legjobb dobói: Morris 24, Gortat 18, McClellan 15/3

Houston Rockets – San Antonio Spurs 100-106

A Spurs akarata érvényesült. Tökéletesen védték a festéket (11 blokk) Aldridge-ék és jobb híján ritmustalan triplákra kényszerítették a Houstont, James Hardent pedig szintén jól lassították – ugyan tripla-duplázott a hátvéd, de nem dobott jól és hét eladott labdát is vétett. Támadásban eközben megtette a Spurs, amit kellett és végig kontrollálta is a találkozót, egy-egy jobb houstoni időszakot leszámítva nem forgott különösebb veszélyben a vendégek győzelme. A hajrában még próbálta izgalmassá tenni az összecsapást a Rockets, de hol védekezésben, hol támadásban jelentkezett egy-egy nagy játékkal a San Antonio és megőrizte előnyét.

Csak kintről nem lehet nyerni. Mivel a gyűrűig nem igazán volt út és a leváló Capelát sem igazán lehetett megjátszani, James Harden vagy dobott, vagy kilőtte a labdát a triplavonalon túlra – mindkettő változó hatékonysággal működött ezen az estén. Ő maga 7/18-at hozott mezőnyből (bár 9/11 büntetővel kompenzált), de 13 gólpasszára jutott hét eladott labda, a csapat összességében pedig 15/47 hármast tudott értékesíteni – nagyon bíztak a távoli dobásokban, de ez most nem igazán jött be. Eric Gordon remeklése mellett viszont jó hír számukra, hogy Patrick Beverley akár már a jövő héten visszatérhet, a mérkőzés előtti bemelegítésnél ott is volt a többiek között.

A Rockets legjobb dobói: Gordon 27/21, Harden 25/6, Ariza 15/12
A Spurs legjobb dobói: Leonard 20, Parker 16, Aldridge 16

Minnesota Timberwolves – Los Angeles Clippers 105-119

Végig vezetett a Clippers. Óriási iramban kezdett a vendégcsapat és 34-21-re megnyerte az első negyedet, innentől pedig nem nézett már hátra, végig őrizte az előnyét. Chris Paul szinte tökéletes estét produkált (19 pont, 4/7 mezőnyből, 3/4 tripla, 8/8 büntető, 8 gólpassz), de a többiek is hozzátették a magukét és bár a Minnesota eljutott 105 pontig, a liga legjobb védekezése most is rengeteg nehéz dobást kényszerített ki. Griffin egyébként elérte a 9000 pontot, a 4000 lepattanót és az 1500 gólpasszt, Larry Bird óta ő tette meg ezt leggyorsabban. A Clippers 9-1-re javította mérlegét, sorozatban hatodszor is nyert, kedd hajnalban a Nets ellen folytatná ezt a szériát.

Rubio visszatért. Öt kihagyott mérkőzés után léphetett ismét pályára a spanyol irányító, de ő sem tudott segíteni csapatán – Wiggins elől elszívta a levegőt a Clippers, Towns és LaVine pedig ugyan nagyon igyekezett, de védekezésben nem igazán tudtak mit kezdeni a vendégekkel. A negyedik negyedben a hack-a-Jordant is bevetette Tom Thibodeau, de a center 10/16 büntetővel zárt, ezúttal nem vezetett eredményre a stratégia – meglepetés nem történt, készülhet a Lakers ellen a Wolves.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 24/3, Wiggins 22/3, LaVine 15/3
A Clippers legjobb dobói: Griffin 20, Paul 19/9, Jordan 18, Redick 18/6

Miami Heat – Utah Jazz 91-102

Nagyon gyenge a Heat. Egyébként is elég szenvedős eddig a Miami játéka, de ma este Goran Dragic nélkül még inkább az volt – Erik Spoelstra hamar száműzte a rotációból Waiterst és Babbittet is, nem volt elégedett a játékukkal. Az első félidőben még tartották a lépést a hazaiak, de jött egy 13 rontott dobásból álló sorozatuk, ahol eldőlt a meccs – a gárdában egyáltalán nem volt meg az az erő és lendület, amellyel meg lehetett volna fordítani az állást. A záró etapban ugyan megszórta magát a Miami és berámolt 32 pontot, ez már csak kozmetikázásra volt jó, így sorozatban negyedszer is vereséget szenvedett az együttes.

Menetel a Jazz. 4-1-gyel zárta idegenbeli túráját Quin Snyder csapata és 7-4-re áll úgy, hogy eddig nyolc mérkőzést vívott meg saját pályájától távol – kedd hajnalban a Memphis ellen folytatják Hoodék. Ezen az estén is hozták, amit tudnak, Gobert vezetésével nagyon keményen védték a festéket, folyamatosan nehéz helyzetbe hozták a Miami játékosait, támadásban pedig a 25-ig jutó Gordon Haywardra építve stabilan termelték a pontokat. Negatívum, hogy Derrick Favors csak hat percet játszott, majd kivált egy sérülés miatt, többet egyelőre nem tudni az állapotáról.

A Heat legjobb dobói: Whiteside 15, Johnson 15, McGruder 14/9
A Jazz legjobb dobói: Hayward 25/3, Hood 17/3, Gobert 12, Mack 12

Milwaukee Bucks – Memphis Grizzlies 106-96

Hiányzott egy biztos kinti pont. A Grizzlies végig közel volt a Buckshoz, Marc Gasol (6 gólpassz) és a csereként beálló Randolph (3 labdaszerzés) is jól dobott és hoztak extrákat, a mezőnyjátékosok közül azonban senki nem tudott hatékonyan triplázni, innentől kezdve egyre nagyobb figyelmet kaptak a magasemberek, amiben felőrlődtek. Mike Conley és a veterán Vince Carter 2/11-et hozott kintről, de Parsons és a többiek sem nagyon találták el a berendezést, így nem volt esélyük a fordításra. A Grizzlies idegenbeli mérlege eddig 0/3…

Michael Beasley szezonrekordja nagyon kellett. Antetokounmpo ma is ellenállhatatlan volt (27 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4 blokk), de Jabari Parker rengeteg labdát használt el (5/16 mezőnyből), és hátul sem volt hasznos Gasolék ellen. Ekkor leltek rá a kispadon ülő egykori 1/2-esre, Michael Beasley-re, aki nagyszerűen dobott – az újonc Malcolm Brogdont is érdemes megemlíteni, 12 pontja mellett nagy szerepe volt abban, hogy az ellenfél perimétere szinte használhatatlan volt. A Bucks győzelmével átlendült a lélektani 50 százalékos határon. 

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 27, Beasley 19/3, Parker 16.
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 18/3, Carter 17/3, Conley 15/3.

Denver Nuggets – Detroit Pistons 95-106

Megvan az első. Öt vereség után végre nyerni tudott a Pistons idegenben – nem volt szép meccs, óriási közelharc folyt a palánkok alatt (52-46-ra nyerte a festékből szerzett pontok csatáját a Detroit). Amiben sokkal jobbak voltak a vendégek, az a gyorsindítás – 10-zel több könnyű pontot szereztek, nagyjából ezzel is nyertek. A kezdőötös minden tagja és Jon Leuer is elérte a 10 pontos határt, nem állt meg a labda (23 gólpassz), és az első negyedben megszerzett tetemes előnyt be tudták osztani. 

Ilyen kezdés nem fér bele. Alaposan meglepték a hazaiakat Drummondék, 15 ponttal vezettek az első játékrész után, ez meg is határozta a játék képét. Mivel a Pistons jól dolgozott a palánkok alatt, hárompontosokkal kellett volna zárkózni, de 25 kísérletből csak 9 kilenc akadt be. Érdekes módon a fakezűként elkönyvelt Mudiay egymaga vert be négy triplát, azonban Gallinari alig jutott kinti dobáshoz, a többiek pedig alig találtak be. A denveri közönség még mindig vár egy hazai győzelemre, eddig idén háromból semmi…

A Nuggets legjobb dobói: Mudiay 19/12, Gallinari 18/6, Harris 13.
A Pistons legjobb dobói: Harris 19/3, Morris 17/3, Caldwell-Pope 14/3, Drummond, Leuer 14-14.

Phoenix Suns – Brooklyn Nets 104-122

A hátvédek teljes csődje. Papíron a liga egyik leggyengébb hátvédsora állt fel a Netsnél, a legjobbjuk, Jeremy Lin jó pár meccse harcképtelen, ehhez képest a hazaiak jóval magasabban jegyzett triója idén már nem először kapitulált. Bledsoe, Devin Booker és Brandon Knight 8/39-es mezőnyt szállított, innentől kezdve végig ők voltak hátrányban. A harmadik negyedben 38 pont azért összejött a kiegészítőembereknek köszönhetően, és mindössze 7 pont volt közte – az utolsó játékrészben azonban ismét jött a kisemberek rövidzárlata, kaptak zsinórban 17 pontot és megalázó vereséget mért rájuk a Brooklyn. 

Kenny Atkinson eddig zseniális. A Nets vezetőedzője nagyszerűen forgatta csapatát, és úgy aratott sima győzelmet idegenben, hogy Brook Lopez csak védekezésben (5 blokk) volt jó. A pontszerzést a többiek megoldották, Hollis-Jefferson és Kilpatrick mellé felzárkózott az eddig az egész évadban nagyszerűen kosarazó Trevor Booker, a padról pedig a veterán Luis Scola és a fiatal Joe Harris szállította a pontokat. Jól járt a labda, senki nem adott 4 gólpassznál többet, de így is 22-ig jutottak, 16 triplát pörköltek be, parádésan büntetőztek (26/30), így megszerezték első idei vendéggyőzelmüket és általános meglepetésre 4-5-ös mérleggel állnak. 

A Suns legjobb dobói: Warren 18, Dudley 17/12, Chriss 16/6.
A Nets legjobb dobói: Hollis-Jefferson 20, J. Harris 19/15, Kilpatrick 19/9, T. Booker 19/3.

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus