Idei NBA-csúcsot döntött a Rockets, Anthony Davis megsérült

Sorozatban 17 győzelemnél jár a Rockets, 10-nél a Pelicans, a Grizzlies pedig 15 vereségnél - visszavágott a Denvernek a Cavs. 

Az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) idei szezonjának eddigi leghosszabb sikerszériáját produkálja a Houston, miután Milwaukee-ban is nyerni tudott, így zsinórban tizenhetedik győzelmét is behúzta. Sorozatban tízet nyert már a New Orleans is, de a társaságnál ijedtségre is van ok, Anthony Davis ugyanis egy bokasérüléssel fejezte be a hajnali, sacramentói mérkőzést. A Cleveland visszavágott a Denvernek, a Toronto hosszabbításban nyert, a Jazz átlépett az Indianán, a Lakers pedig az utolsó másodpercben fordított az Orlando ellen egy bizarr végjátékban. 

Visszajátszás c. napi videós rovatunk ezen a linken elérhető!

Indiana Pacers - Utah Jazz 84-104

Más szintet képviselt a Jazz. Szenzációs védekezéssel érvényesítette akaratát a vendégcsapat, de az első negyedben még a támadójáték is kiválóan működött, már itt tíz pont feletti előnyt épített ki Quin Snyder legénysége, amit aztán a záró etapban tett igazán magabiztossá. Rudy Gobert dominált (23 pont, 14 lepattanó), Donovan Mitchell is hozzátett húsz pontot és Ricky Rubio is remekelt (18 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés), sőt, Joe Ingles (11 pont, 10 gólpassz) is nagyon kellett a támadójátékhoz, mindenkinek megvolt a szerepe. Gobert-ék a leindításokat szinte tökéletesen védték le, ezzel kihúzták az Indiana méregfogát és a 84 kapott pont önmagáért beszél - sorozatban kilencedik idegenbeli győzelmüket húzták be és összességében 18-4-et mentek az utóbbi 22 mérkőzésükön.

Nem működött az Indiana. Ezúttal egyáltalán nem tudta a saját játékát hozni a Pacers, három-négy kisebb futása volt a társaságnak, de összességében képtelenek voltak mit kezdeni a Jazz védekezésével Stephensonék - Victor Oladipo dobóteljesítménye (13 pont, 6/19 mezőnyből) is jól jelzi, hogy mennyire nem találtak ellenszert. Myles Turner azért dicsérhető, ő agresszíven támadta Gobert-t is és összeszedett 24 pontot, de csapatszinten ezúttal messze elmaradtak ellenfelüktől, így komoly verést kaptak saját közönségük előtt - Nate McMillan szerint szinte nem is volt jó dobóhelyzetük, minden a Jazz szájíze szerint alakult. 

A Pacers legjobb dobói: Turner 24/3, Bogdanovic 13, Oladipo 13
A Jazz legjobb dobói: Gobert 23, Mitchell 20/12, Rubio 18/3

Detroit Pistons - Toronto Raptors 119-121 - hosszabbítás után

DeRozan előkészítette, VanVleet megnyerte. Nagyot küzdött az újabb győzelemért a Toronto, a 18 ponttal elveszített második negyed után mélyről szedte össze magát a keleti listavezető, de már a harmadik játékrészben jelezte, hogy nem adja magát olcsón - azt 40-25-re húzták be Lowryék és visszavették a vezetést. Az oda-vissza hullámzó negyedik negyed végén aztán a Pistons menekült meg, Blake Griffin az utolsó másodpercben mentett hosszabbításra, de a ráadás végén már a Raptorsé volt az utolsó szó: DeMar DeRozan megszerezte a lepattanót, végigrobogott a pályán, majd odatolta Fred VanVleetnek a labdát, aki 1,1 másodperccel a vége előtt bevágta a győzelmet jelentő középtávolit. VanVleet így hős lett, de a mérkőzés legjobbja egyértelműen DeRozan volt, aki folyamatosan hozta a clutch játékokat, a rendes játélidő végén egy 2+1-gyel kis híján meg is nyerte már a meccset, összességében pedig 42 ponttal (16/28 mezőnyből, 6 gólpassz) állt csapata élére. Mellette Kyle Lowry (15 pont, 15 gólpassz) és Jonas Valanciunas (14 pont, 13 lepattanó, 3 blokk) is dicsérhető, az viszont érdekes, hogy VanVleet a győztes dobása előtt 1/9-et (!) hajított csak mezőnyből...

Ez sem jött össze. Az utóbbi időszakhoz képest jól játszott most a Detroit, küzdött, harcolt a társaság, Blake Griffin (31 pont, 12/21 mezőnyből) és Andre Drummond (10 pont, 21 lepattanó, 2 blokk) is tette, amit lehetett, de még Serge Ibaka második negyedben történt kiállítását sem tudták kihasználni a harmadik-negyedik játékrészben, ott már megint inkább a Toronto dominált. A rendes játékidő végén egy figyelmetlenség miatt már majdnem kikaptak, de akkor még Griffin megmentette őket, a hosszabbítás végét azonban elrontották, így nagy csatában ugyan, de ismét vereséget szenvedtek - az utóbbi 12 meccsükből már 10. alkalommal maradtak alul, míg a Toronto az elmúlt 14 mérkőzéséből a 13.-at nyerte meg. 

A Pistons legjobb dobói: Griffin 31/9, Bullock 21/9, Smith 14/6, Ennis 14
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 42/6, Powell 17/9, Lowry 15/9

Chicago Bulls - Memphis Grizzlies 119-110

Ilyen az, ha villognak a fiatalok. Most jól működött a Bulls fiatal triója, Lauri Markkanen (22 pont, 8/14 mezőnyből, 6 lepattanó), Kris Dunn (21 pont, 6/11 mezőnyből, 9 gólpassz) és Zach LaVine (21 pont, 8/14 mezőnyből, 5 gólpassz) egyszerre hozta magát, ez pedig ezúttal győzelmet eredményezett a hazaiak számára. Az első félidőben nagyon hatékony volt a chicagói támadójáték, ezt a 64 dobott pont és a 13 egységnyi előny is jól bizonyította, a kiharcolt fórt pedig különösebb gond nélkül tartották meg a fordulást követően is - a negyedik negyedben azért volt egy komolyabb megingásuk, amikor egyetlen pontra olvadt a különbség, de reagálni tudtak még időben és Dunn vezetésével kezelték a helyzetet. Az említett három fiatal mellett olyan extra teljesítmények is érkeztek még, mint Justin Holiday 17 perc alatt beszórt 4/4 triplája és összességében megérdemelt győzelmet aratott Fred Hoiberg alakulata. 

15-nél jár a számláló. Nem történt fordulat, sorozatban tizenötödik vereségét is elkönyvelhette a Grizzlies annak ellenére, hogy az újonc Dillon Brooks (29 pont, 10/18 mezőnyből, 5/9 tripla) vezetésével visszajöttek a meccsbe 21 pontos hátrányból. Itt meg kell említeni, hogy Marc Gasol nem volt pályán a negyedik negyedben és Deyonta Davisszel kapaszkodtak fel ebben az időszakban, JB Bickerstaff ezt azzal magyarázta, hogy jól működött az az ötös és nem akarta megtörni a ritmust, viszont nem tűnt úgy, hogy Gasol elfogadta volna ezt, nem adott interjút a meccs után és hamar bement az öltözőbe. Érdekesség: 2018-ban még nem nyert a társaság idegenben. 

A Bulls legjobb dobói: Markkanen 22/6, Dunn 21/3, LaVine 21/3
A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 29/15, Gasol 17/3, McLemore 17/9

Milwaukee Bucks - Houston Rockets 99-110

Hol lesz a vége? Kőkemény idegenbeli back-to-backet hozott le két masszív győzelemmel a Rockets, ezzel sorozatban tizenhét sikernél jár már a társaság, amivel az NBA idei szezonjának leghosszabb sikerszériáját produkálja. Nem volt ugyan sima ez a mérkőzés, de egyrészt védekezésben elvégezték a feladatukat Paulék, másrészt támadásban a legjobbkor kapták elő mindig a triplákat - amikor rohant a Bucks és csökkentette a különbséget, mindig jött valaki egy demoralizáló hármassal és megtörte az ellenfél lendületét a Houston. A fáradtság valamelyest azért érződött az együttesen, főleg az eladott labdákon, mert miután az OKC ellen is elszórták a játékszert 22-szer, itt már az első negyedben bemutattak hét ilyet, de ennek ellenére hozták az újabb győzelmet. Viszont hogy a kis címben feltett kérdésre adjunk egy válaszlehetőséget: szombat hajnalban a liga legjobb hazai pályájára, Torontóba látogatnak...

Nem volt megoldása a Milwaukee-nak. Többször próbálkoztak azzal a hazaiak, hogy Giannis Antetokounmpo játszott centert és vele egy gyorsabb, atletikusabb csapatot alkottak, amellyel megpróbáltak átrohanni a Houstonon és védekezésben is aktívabbá váltak, de Joe Prunty szerint fontos 50-50-es labdákat, lepattanókat veszítettek el, így nem tudtak igazán rohanni és megbüntetni ellenfelüket. Bár a harmadik negyedben elsősorban Antetokounmpo palánk alatti játékával jöttek vissza, de a Rockets mindenre válaszolni tudott, a Bucksnak pedig nem volt egyéb megoldása - végül 47-38-ra elveszítették a lepattanózást, de még a leindításból szerzett pontok terén is alulmaradtak 22-14-re. Ezzel a vereséggel ismét holtversenyben állnak a Heattel a keleti hetedik-nyolcadik helyen.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 30, Middleton 18/9, Bledsoe 15/6, Brown 15/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 26/9, Gordon 18/12, Paul 16/3

Sacramento Kings - New Orleans Pelicans 101-114

Franchise-rekord, de Davis megsérült. Felemás érzések lehetnek a mérkőzés után a New Orleans oldalán, hiszen egyrészt hozni tudták a kötelezőt és megnyerték sorozatban tizedik meccsüket, amellyel beállították a franchise-rekordot, másrészt viszont bokasérülés miatt elveszítették legjobbjukat, Anthony Davist. Az ezúttal is elképesztő formában játszó (23 perc, 17 pont, 2 labdaszerzés, 5 blokk) magasember egy lepattanó után rogyott össze a harmadik negyedben és bár megpróbált pályán maradni, a bokája nem bírta, bement az öltözőbe és nem tért már vissza a kispadra se - a röntgen negatív lett, ma megy MRI-re. Ezúttal a Pelicans elbírta az ő hiányát, az első félidőben kiharcolt 18 pontos előnyt be tudta osztani a társaság és Jrue Holiday (23 pont, 8 gólpassz), valamint a padról beszálló Nikola Mirotic (26 pont, 10 lepattanó, 10/12 mezőnyből, 4/6 tripla) vezetésével hozták, amit kellett, de ha Davis is kidől akár csak egy-két mecsre is, azt erősen megérezhetik a folytatásban.

A Kingsnél Fox dőlt ki. Öt perc játék után befejezte a mérkőzést a derékfájdalmakra panaszkodó De'Aaron Fox, az újonc irányító nélkül pedig természetesen a Sacramento is gyengébb volt, mint vele - ezzel együtt most nem volt esélyük a hazaiaknak. Akkor sem tudtak mihez kezdeni, amikor Davis hosszú percekig pihent a második negyedben és a sérülése után sem tudtak igazán közelebb zárkózni, csak kozmetikáztak az eredményen - összességében 15%-kal dobtak gyengébben mezőnyből ellenfelüknél, ezt nem lehetett ellensúlyozni. 

A Kings legjobb dobói: Hield 20/12, Randolph 19/3, Mason 16/3
A Pelicans legjobb dobói: Mirotic 26/12, Holiday 23/6, Davis 17/6

Denver Nuggets - Cleveland Cavaliers 108-113

Jokics félelmetes estéje sem volt elég. Az utóbbi meccseken sokszor volt halovány a Nuggets centere, Millsap visszaépítését az ő játéka sínylette meg a leginkább, ma viszont nem lehetett megállítani: 36 pontját 12/14-es mezőnymutatóval és 10/11-es büntetőzéssel hozta össze, ráadásul 13 pattanót és 6 gólpasszt is jegyzett. Az ő jó játéka csapatára is kihatott, a Harris-Murray hátvédpár jól mozgatta a csapatot, Millsap is kezd visszarázódni (12 pont, 5 pattanó), ráadásul a kispadról jött egy 6/6-os mezőnymutató Mason Plumlee-tól. Mindez azonban nem volt elég, mert az első negyedet odadobták a Cavsnek, az itt összeszedett 15 pontos hátrány alapjaiban határozta meg a meccs alakulását. 

Visszavágott a Cavs. Pár napja otthon kapott ki a Denvertől LeBron James csapata, a klasszis pedig elmondta a mai meccs után, hogy volt bennük vágy a revansra, ebből jöhetett ki az első negyed különbsége. James egyébként vezér volt, 39 pontja mellé 10 gólpasszt és 8 pattanót pakolt, a végjátékban pedig több fontos játékot is megcsinált - mellette az eddig szezonfordító igazolásnak tűnő Larry Nance Jr. villogott (13 pont, 13 pattanó, 4 szerzett labda), de a kezdőben helyet kapó Rodney Hood is segített. A padról ma nem jött igazi extra, de több megbízható teljesítmény is akadt, összességében a Love-ot és Thompsont is nélkülöző Cavs jól kezdte meg hatmeccses túráját. 

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 36/6, Harris 18/12, Millsap 12/6, Plumlee 12.
A Cavaliers legjobb dobói: James 39/15, Hood 15/3, Nance 13.

Los Angeles Lakers - Orlando Magic 108-107

Nagy csata, bohózatba illő végjátékkal. Igazi hullámvasút-meccset játszott a mostanában sorozatban vesztő Magic és sorozatban nyerő Lakers: az első negyedet a vendégek nyerték kilenc ponttal, a másodikat 14-gyel a hazaiak, a második félidőben pedig ha pár ponttal meglépett valamelyik oldal, az ellenfél hamar felzárkózott. A vendégeknél Gordon és Vucsevics remekelt támadásban, ugyanakkor a túloldalon már nem voltak ilyen hatékonyak, Lopez és Kuzma alaposan megszórta magát, és az Orlandónak azt is menedzselnie kellett, hogy Evan Fournier a második félidőben nem játszhatott térdsérülés miatt. A végjátékra is kéz a kézben érkeztek a csapatok, Lopez büntetőivel egy pontos előnybe került a hazai csapat, de maradt egy másodperc az órán. A bedobásnál azonban hibázott az órakezelő, már akkor elindította az órát, amikor senki nem ért hozzá. A játékvezetők ahelyett, hogy megismételtették volna a bedobást, elvileg a szabályok értelmében feldobást ítéltek – ezzel természetesen el is vették az esélyt a Magictől. 

A kertek alatt közeledik a Lakers. Brandon Ingram ismét hiányzott sérülés miatt, de Kyle Kuzma remekül pótolta (20 pont, 10 pattanó, 3 szerzett labda), összességében a Lakers kezdőötöse jól muzsikált: Bár Lopezzel megesett az a csúfság, hogy center létére nem szedett lepattanót (!), támadásban extra volt, Randle hozott egy jó átlagos meccset, Ball és Caldwell-Pope pedig rosszul dobott ugyan, de jól fékezték az ellenfél rohanását. A padról beszálló Isaiah Thomas plusz lendülete persze igencsak kellett, az irányító 13 ponttal és 9 gólpasszal jelentkezett, és védekezésben is jól teljesített – összességében hetedik mérkőzésén hatodik sikerét aratta a Lakers, és 5-6 meccsre van a rájátszó helyektől. Kicsi az esélyük, hogy odaérjenek, de most már egyáltalán nem lehet őket félvállról venni. 

A Lakers legjobb dobói: Lopez 27/3, Kuzma 20/3, Ball 16.
A Magic legjobb dobói: Gordon 28/12, Vucsevics 24/3, Fournier 11/3.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus