Iguodala, a GSW megmentője, Marshall lehet az új Lin?

Mára virradóra igazán különleges játéknapot rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabdaligában, hiszen volt itt utolsó másodperces győztes kosár Andre Iguodalától, egy NBA-rekord tovább nyújtása forgott kockán, úgyszintén Atlantában, a Los Angeles Lakers pedig lehet, hogy a rengeteg sérülés közepette aranyra lelt Kendall Marshall személyében, a ligából már egyszer kiebrudált játékmester félelmetes produkcióval vezette győzelemre Mike D'Antoni legénységét. A Toronto már Kelet legjobbjai közt, újabb impresszív győzelmet arattak a Gay elcserélése óta szárnyaló kanadaiak, JR Smith-en pedig elment a meccs a New York számára. Sajnos a Los Angeles Clippers ásza és a New Orleans Pelicans triplagépe is komoly sérülést szenvedett, tehát messze sem csak "vidám dolgok történtek az éjjel. Jöjjenek a részletek!

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Washington Wizards - Toronto Raptors 88-101

A harmadik negyedben robbantott a Toronto. 25-8-as etappal kezdték a harmadik játékrészt a vendégek, melyben több mint húsz pontos előnyt alakítottak ki, eldöntve ezzel a találkozó sorsát. Ebben a negyedben 10 gólpasszt osztottak ki, míg az összezuhanó Varázslók mindössze csak egyet. Összességében 29-19-re nyerték ezt a statisztikai kategóriát DeRozanék.

Pazar, produktív hátvédek. Lowry dupla duplát szállított, DeRozan pedig a mérkőzés legeredményesebb játékosaként végzett, méghozzá úgy, hogy mindketten hatékonyan operáltak mezőnydobások tekintetében. Nem úgy a Beal-Wall duó, akik 10/31-es mezőnymutatóval jutottak el 23 pontig.

Rég nem látott széria a Raptoroknál. Sikerüknek köszönhetően egymást követő ötödik alkalommal hagyhatták el győztesen a parkettet Lowry-ék. Ilyen hosszúra nyúló pozitív sorozatra utoljára közel öt éve, 2009 áprilisában akadt példa náluk.

A Wizards legjobb dobói: Nené 15, Webster 12/6, Beal 12, Wall 11
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 20, Lowry 19/12, Patterson 18/6

 

Atlanta Hawks - Golden State Warriors 100-101

A lefújáskor legyen nálad az előny. Komolyan vette ezt a tézist a Golden State, mely a végjátéknak komoly hátránnyal futott neki. Ám az utolsó hét percben 16 pontot vertek a Hawksra, köszönhetően Currynek, aki addig csak szenvedett. Ám a negyedik negyedben 14 pontot és 5 gólpasszt tett a közösbe.

Egy hiba és hősből válsz bűnbakká. Pero Antic bekerült a kezdőbe, s nagy estét futhatott volna, hisz nagyon jól vette ki a játékból Bogutot, négy triplát hintett, ám kritikus szituációban hibázott. A mindent eldöntő dobás előtt besegített Curryre, lehetőséget adva Iguodala számára, hogy tisztán dobhasson.

Nagy lehetőséget szalasztott el az Atlanta. A végjátékban hét sikertelen mezőnydobás, két eladott labda kellett ahhoz, hogy rájöjjenek, baj van. Azonban a vezetés ellenére még maradt bennük hiba, melyet a Warriors kegyetlenül megbüntetett. Idén először fordult elő a vendégekkel, hogy back-to-back találkozóik közül mindkettőt sikerrel zárják.

A Hawks legjobb dobói: Antic 16/12, Mack 15/3, Teague 14
A Warriors legjobb dobói: Lee 23, Curry 22/3, Thompson 21/9

 

Houston Rockets - New York Knicks 102-100

JR Smith másolta Bargnanit. A végjátékban döntetlen állásnál, Chandler támadólepattanója után lepörgethette volna az időt a Knicks, ám Smith dobást vállalt, kihagyta a triplát -akárcsak korábban Bargnani a Bucks ellen-, így adott esélyt a Houstonnak, akik a szerencsével sem álltak hadilábon, a rendes játékidőben behúzták a meccset.

Shumpert szárnyal, de minek?! 6/6 tripla, kifogástalan játék a ma esti mérlege. Legutóbbi két mérkőzésén 70%-kal dob mezőnyből, 85%-kal a triplavonalon túlról! Ha Anthony és Smith néha passzoltak volna, akkor lehet megszakították volna azt a sorozatot, mely közel tíz éves sújtja a Nagy Alma együttesét. Ugyanis legutóbb 2004 novemberében nyertek a Rockets ellen.

Ha nincs Howard, van Harden. A Knicks centere, Chandler szépen kivette a játékból Howardot, ám még így is maradt bőven erő a hazaiakban. Parsons hatalmasat robotolt és dupla duplával zárt, míg Harden a kulcsszituációkat uralta. A negyedik negyedben 13 pontot szerzett, hibátlanul büntetőzött. Utóbbi játékelemben mutatott hatékonysági fölény hozta a győzelmet a Rockets számára.

A Rockets legjobb dobói: Harden 37/15, Parsons 17/3, Howard 15
A Knicks legjobb dobói: Shumpert 26/18, Anthony 25/6, Chandler 13

 

Boston Celtics - New Orleans Pelicans 92 - 95

Nem Sullinger napja volt. A Celtics idén nagyon produktív és hasznos fiatalja ugyan most is dupla duplázott (13 pont, 11 lepattanó), ám mezőnyből 17-ből 3-mal riogatott, ráadásul ő rontotta el a hazaiak egyik utolsó meccsmentő akcióját is.

Davis és a kispad. A 23 pontos, 9 lepattanós, 3 blokkos Anthony Davis mellett a szintén kezdő Eric Gordon (12 pont, 5 lepattanó), valamint négy(!) csereember is kétszámjegyű dobóteljesítményt tett le az asztalra a vendégeknél, nem csoda, hogy ha szűkösen is, de célba ért az NOP.

Csúnya sérülés borzolta a kedélyeket. A most is remekül beszálló Ryan Andreson (13 pont, 7 lepattanó) egy annyira szerencsétlen ütközés áldozata volt a második félidőben, hogy végül hordágyon kellett levinni.

A Celtics legjobb dobói: Bradley 22/12, J. Green 16/6, Bass 16
A Pelicans legjobb dobói: A. Davis 23, T. Evans 16, R. Anderson 13/3

 

Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers 112 - 119

A Clippers többet vesztett, mint nyert Dallasban. A W-t ugyan behúzta a két benti embere (Griffin: 25 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz, Jordan: 25 pont, 18 lepattanó, 3 blokk) főszereplésével, ám Chris Paul válla annyira szétment, hogy több, mint egy hónapra kidőlt, tehát nem igazán boldogan távozhatott a parkettről a Rivers-legénység.

Marion mérföldköve. Sokadvirágzását éli a Dallas veterán bedobója, aki ma érte el karrierje 17 000. pontját, ráadásul 20 pontos, 6 lepattanós, 2 szerzett labdás produkciójával ma sem rajta ment el a meccs.

Nagyon nem ment a Mavs centereinek. Azt már említettük, hogy Jordan és Griffin szétszedte odabenn a hazaiak védelmét, de a kezdőcenter Dalembert (9 pont, 5 lepattanó), valamint az ő cseréjeként számításba vett DeJuan Blair (6 pont, 3 lepattanó) alig tudtak valamit hozzátenni a Mavericks összteljesítményéhez, még szerencse, hogy az egy poszttal lejjebb játszó Brandan Wright (12 pont, 5 lepattanó) legalább termelt, igaz ez kevés volt a győzelemhez.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 24/12, Marion 20/6, Ellis 13
A Clippers legjobb dobói: Griffin, Jordan 25-25, D. Collison 20

 

Denver Nuggets - Memphis Grizzlies 111 - 108

Nyolcas kudarcszéria szakadt meg. A Nuggets váratlanul elég komoly hullámvölgybe került remek startját követően, de a nem rossz formában lévő Memphis szűk legyűrésével újra győzelmi ösvényre lépett a most az eltiltott Andre Miller nélkül felálló, s természetesen még a McGee, Gallinari párost is kényszerből jegelő Denver.

Randolph nem lassít. A Memphis benti embere 25 ponttal és 13 lepattanóval zárt, de a Memphis most sem bírta el Marc Gasol és Quincy Pondexter hiányát, bár tény, hogy csak egy dobáson múlt, hogy megmeneküljön a vendég gárda, ám Mike Miller elrontotta a potenciális egyenlítő triplát.

A CSAPAT. A 18 pontos, 12 gólpasszos Ty Lawson ugyan vezérként emelhető ki a coloradóiaknál, ám érdemes megjegyezni, hogy a kilenc pályára lépő hazai kosaras közül mindenki dobott minimum hat pontot!

A Nuggets legjobb dobói: Lawson 18/3, Faried, Mozgov 16-16
A Grizzlies legjobb dobói: Z. Randolph 25, Conley 23/9, Prince 13/3

 

Los Angeles Lakers - Utah Jazz 110 - 99

Linsanity, újratöltve?! Kendall Marshall olyan számokkal végzett, illetve vezette győzelemre a Lakerst, melyek után joggal remélheti mindenki, hogy itt az új "semmiből jövő" tehetség. Persze a 20 pontos, 6 lepattanós, 15 gólpasszos ifjoncot hiába tették már ki több NBA-csapattól is két éves profi karrierje során, azért ma leginkább azt bizonyította, hogy nem véletlenül volt ő lottery-pick, illetve tudni érdemes, hogy az NCAA-ben a North Carolina színeiben sztárnak számított egyetemi évei alatt.

Pau Gasol is nagyot játszott. Ki tudja, meddig viseli még a Lakers mezét, de a mai 23 pontos, 17 lepattanós, 8 gólpasszos, 3 blokkos performansza óriási volt, Marshall mellett ő volt ma a Bryant, Farmar, Nash, Blake, Henry ötösfogatot nélkülöző hazaiak legjobbja.

Burke most besült. A Jazz irányítója az egyik legfőbb várományosa az Év Újonca díjnak, de a mai 15-ből 3-as mezőnymutatója a 9 gólpassz ellenére sem mutat jól a Michael Carter-Williamsszel vívott külön csatájában.

A Lakers legjobb dobói: P. Gasol 23, Marshall 20/6, Meeks 18/9
A Jazz legjobb dobói: Hayward 22/12, R. Jefferson 16/9, Kanter 16

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus