Indiana Pacers: 17 meccsen 16 győzelem

Az Indiana Pacers nem akárhol, a Clippers otthonában is győzni tudott - de kellett is, mert a Miami Heat sem hibázott a Bobcats ellen. Kevin Durant MVP-formában oktatta a Timberwolvest, Andre Drummond, a Pistons centere pedig megidézte Charles Barkley és Hakeem Olajuwon szellemét. A Denver Nuggets hatodik meccse nem tud hibázni, a Warriors pontgazdag mérkőzést nyert meg Sacramentóban, és a Trail Blazers is győzni tudott a Lakers vendégeként. A Knicks megint kikapott, de a győztes Pelicansnél aggódhatnak, mivel Anthony Davis kéztörést szenvedett. Dwyane Wade hihetetlen rekordot döntött. 

A nap legfontosabb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Toronto Raptors - Denver Nuggets 98-112

Zsinórban a hatodik. Bár a coloradóiak játéka hagy még kívánnivalót maga után, az eredmények már jönnek, ugyanis hatodik győzelmüket aratták egyhuzamban, 10-6-os mérlegükkel pedig ott vannak nyugaton a hatodik helyen.

A padok közötti különbség döntött. A Raptors egészen kitűnően kezdte a találkozót, 27-12-re is vezettek az első negyedben, a kispadok között viszont szakadéknyi különbség volt: ezt az összevetést 72-16-ra nyerte a Nuggets. A Denver a cserejátékosoknak köszönhetően előbb egyenlített, majd a negyedik negyedben el is döntötte a mérkőzést.

Nate Robinson tavalyi önmaga. Sorozatban 10. meccsén jutott 10 pont fölé, 23 pontjával a mezőny legeredményesebbje lett, és két egymás utáni triplájával került 10 pontnál nagyobb előnybe a Nuggets a végjátékban, onnan nem volt visszaút már a Raptorsnak.

Csúcsok estéje. Bár a Nuggets cseréi által szerzett pontmennyiség 4-gyel elmarad a franchise-rekordtól, a Toronto által tőlük kapott 72 pont a kanadaiaknál negatív csúcs. Tyimofej Mozgov 16 ponttal és 15 pattanóval segítette a Denvert, utóbbi pályafutása legjobb teljesítménye.

A Raptors legjobb dobói: Gay 23, Valanciunas 18, Lowry 17/9, DeRozan 17/3.
A Nuggets legjobb dobói: Robinson 23/15, Lawson 16/3, Mozgov 16.


Los Angeles Clippers - Indiana Pacers 100-105

Nincs megállás. A Pacers 17. meccsén 16. győzelmét is learatta idén.

George, West és Hibbert. Az Indiana három legjobbja közül a kiscsatár egyértelműen az első félidőben volt jobb, ott mindent bedobott és az első két negyedben 9-9 egységet termelt. A stafétát a félidőt buzzer tempóval lezáró West a harmadik negyedben 14 ponttal vette át - Hibbert pedig 9 ponttal jelentkezett a negyedikben, és fontos támadópattanókat szedett a végén, amik biztosították az Indiana győzelmét.

Paul keze ezúttal nem sült. A Clippers 14 ponttal is le volt maradva a harmadik felvonásban, és még a negyedik derekán is tízzel égtek. Négy perc alatt egyenlítettek azonban, és ezután is végig ott loholtak a Pacers nyakán. Paulnak kétszer is lehetősége volt a végjátékban az egyenlítésre, egyébként automatikus középtávoli tempója azonban ezen az estén csődöt mondott, így a Los Angeles alulmaradt.

A Clippers legjobb dobói: Crawford 20/3, Paul 17, Griffin 16.
A Pacers legjobb dobói: George 27/12, West 24, Hibbert 19.


Detroit Pistons - Philadelphia 76ers 115-100

Lehengerlő kezdés. A Pistons 70 pontot dobott az első félidőben, ami idei legjobbjuk. Andre Drummond és Brandon Jennings is dupla-duplát jegyeztek már az első két negyed után, ráadásul a liga legrosszabbul hármasozó csapata 8/13-mal állt a triplavonal mögül ekkor. Minden bejött nekik, így nem meglepő, hogy már 24 ponttal vezettek a nagyszünetben.

Drummond Barkley és Olajuwon nyomdokain. A Detroit centere 31 ponttal, 19 pattanóval és 6 labdaszerzéssel zárt - mindegyik karriercsúcs -, ezzel Hakeem (1990) óta az első játékos, aki ilyen statokat tudott hozni egy meccsen. Barkley mellett ő a liga történetének egyetlen játékosa, aki legalább 30 pontját legalább 80%-os mezőnypontossággal hozta, leszedett mellé minimum 18 pattanót és szerzett 5 labdát is.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 31, Smith, Jennings 20/9-20/9.
A Sixers legjobb dobói: Young 24/6, Turner 20/6, Carter-Williams 15.

Sacramento Kings – Golden State Warriors 113-115

Curry és Thompson alkotott. A Warriors irányítója 10 gólpassza mellett 36 pontot szórt be, közte 5 triplát – hátvédtársa, Klay Thompson pedig 8 hárompontost termelt be. Emellett 3-3 labdaszerzést is fel tudtak mutatni. 

A cserék majdnem megmentették a Kingset. A Sacramento kezdőhátvédjei, Vasquez és McLemore nem nagyon tudtak mit kezdeni a Warriors duójával, Mike Malone vezetőedző gyorsan le is kapta őket. A cserék, Isaiah Thomas (19 pont, 8 gólpassz, 7 eladott labda) és Marcus Thornton (21 pont, 5 tripla) már felvették a kesztyűt, azonban az utolsó másodpercekben éppen Thomas kísérletét blokkolta le Andrew Bogut, a Warriors centere, így csak szorossá tudták tenni a találkozót, megnyerni nem. 

A majdnem hibátlan dobások sem voltak elegendőek. A Kingsben DeMarcus Cousins 10/13-mal dobott mezőnyből, a cseresorból érkező erőcsatár, Patrick Patterson egyenesen nem hibázott dobást (8/8), ennél nem nagyon lehet jobban játszani támadóoldalon. 

A Kings legjobb dobói: Cousins 24, Thornton 21/15, Thomas 19/3.
A Warriors legjobb dobói: Curry 36/15, Thompson 28/24, Lee, Barnes 11-11.

Miami Heat – Charlotte Bobcats 99-98

3 negyed után óriásit égett a bajnok. A Bobcats mindent kitett a pályára a mérkőzés háromnegyedében, támadásban Kemba Walker volt a vezér, védekezésben pedig az egész csapat kőkeményen játszott – ennek köszönhetően vezettek 73-61-re. 

Chris Bosh és a triplák mentették meg a Heatet. 74-83-nál LeBron James, majd Mario Chalmers hármasa hozta fel a Miamit 3 pontra, majd 84-89-nél lecsapott Bosh: az erőcsatár-center zsinórban három hárompontost dobott be, az utolsóval át is vette a vezetést a hazai csapat. Az előző bő 40 percben összesen három triplát dobtak be a Heat játékosai. 

Dwyane Wade hihetetlen rekordja. Karrierje 679. meccsén bemutatta 676. blokkját a Miami sztárja – ezzel átvette a vezetést egy különleges örökranglistán. A 6 láb 4 hüvelyk (192 cm) magasságot meg nem haladó NBA-játékosok közül ő blokkolta a legtöbbet, megelőzve a Seattle és a Boston korábbi legendáját, Dennis Johnsont. Johnson 1100 mérkőzés alatt blokkolt 675-öt, ez tovább emeli Wade számainak értékét. 

A Heat legjobb dobói: James 26/3, Bosh 22/9, Wade 17.
A Bobcats legjobb dobói: Walker 27/6, Henderson 17, Jefferson 16.

Oklahoma City Thunder – Minnesota Timberwolves 113-103

Kevin Durant MVP-formában. Bár a Thunder sztárja kifejezetten utál erről beszélni, de a mai előadása MVP-re jellemző produktum volt: 32 pont 14/21-es mezőnymutatóval, 12 gólpassz, 10 lepattanó, 4 blokk, 4 labdaszerzés, mindössze 2 eladott labda – teljesen dominálta a mérkőzést a karrierje 4. tripla-dupláját jegyző Durant.

Kevin Love rossz formában. Bár az előző meccsükön nagyon fontos triplát dobott be, az elmúlt hetekben egyre halványuló formát mutat a Wolves klasszisa. Ma beszórt ugyan 3 hárompontost, de a triplavonalon belülről 1/8-cal dobott, ami mennyiségben és minőségben is elmarad az elvárttól. 

A negyedik negyed rettenete. 83-78-ra vezetett a Wolves az utolsó játékrész kezdetén, azonban Durant és Lamb tripláival másfél perc alatt átvette a vezetést a Thunder, majd a kispadról extrát hozó Reggie Jackson szórt be zsinórban hét pontot hazai oldalon. Innen már nem tudott felállni a vendégcsapat, akiknél a kispadról lényegesebb kevesebb segítség érkezett a szükségesnél. 

A Thunder legjobb dobói: Durant 32/9, Westbrook 19/12, Jackson 18/3.
A Timberwolves legjobb dobói: Martin 24/12, Pekovic 22, Love 16/9.

New York Knicks – New Orleans Pelicans 99-103

Pirrhuszi győzelem. A Pelicans visszajött 50 százalékra (8-8) ezzel a sikerrel, azonban palánk alatti játékuk alapja, Anthony Davis egy támadóhiba kiharcolása közben kisebb törést szenvedett el a bal kezén. Vélhetően hosszú hetekre kidőlt az eddig majdnem 20 pontot és 10 lepattanót átlagoló, a liga egyik legjobb blokkolójaként számon tartott erőcsatár. 

A Knicks fokozatosan elfáradt. Nem igazán van komoly, palánk közelében konzisztens embere a New Yorknak, ezért sok esetben kénytelenek a külső dobásokra hagyatkozni. Ez a meccs első felében remekül működött, majdnem 50%-kal dobtak (11/23) – majd a hátralévő időben 2/12-vel. Anthony és Bargnani közös erővel hozott egy 1/10-et. 

A kispadok különbsége. Tim Hardaway Jr. a New York padjáról kiválót teljesített (21 pont, 5 tripla), de a Pelicans cseresorából érkező két klasszis, Ryan Anderson (31 pont, 7 tripla, 6 pattanó) és Tyreke Evans (24 pont, 7 gólpassz, 4 labdalopás) túl magas szinten tolta meg csapata szekerét. 

A Knicks legjobb dobói: Anthony 23/3, Hardaway Jr. 21/15, Bargnani 17.
A Pelicans legjobb dobói: Anderson 31/21, Evans 24, Holiday 11.

Los Angeles Lakers – Portland Trail Blazers 108-114

Csak látszólag volt szoros. Repülőrajtot vett az Aldridge és Lillard húzta Trail Blazers, 21-4-re vezettek bő hat perc után. A Lakers ebből az ütésből még felállt, vezetett is a második negyedben, de a fordulás után 41-24-re nyerte a 3. negyedet a szezonban 53%-kal triplázó Wes Matthews és Lillard remek játékára alapozva a Trail Blazers – innen már csak kozmetikázni tudtak a hazaiak. 

A Lakers kispadja fontos embert vesztett. A rohanós játékban kiválóan teljesítő irányító, Jordan Farmar alig 1 perc játék után meghúzódott, így egy klasszikus irányítója maradt a csapatnak, Steve Blake. Ez különösen a 4. negyedben okozott gondot, amikor esély nyílt a fordításra, de a periméteren remekelt a Lillard-Matthews duó, akikre D’Antoni vezetőedzőnek egyszerűen elfogytak az opciói.

A kispad remeklése komolyabb csapat ellen már nem elég. Farmar kiválása ellenére is extra teljesítmények érkeztek a hazaiak cseréitől, Xavier Henry 27 pontot szerzett, Nick Young 17-ig jutott, az eddig elsősorban kispadon bemutatott örömtáncairól ismert center, Robert Sacre is 12 pontot, 7 pattanót és 3 blokkot tudott felmutatni – hiába, mert Pau Gasol élete egyik legrosszabb meccsén (3/15) van túl. 

A Lakers legjobb dobói: Henry 27/6, Meeks 20/9, Young 17/3.
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 27, Lillard 26/12, Matthews 17/9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus