Irving karriercsúccsal pótolta LeBront

Több rekordot is felállított a Cavs irányítója, a Rockets nyerte a texasi derbit, a Knicks elkapta a Thundert, Davis megsérült

A Cavaliers irányítója 55 pontjával több rekordot is megdöntve, óriási meccsel vezette győzelemre csapatát, a Houston viszont kiegyensúlyozott csapatjátékkal verte a Dallast az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szerdai játéknapján. A New York belendült, most a Thundert is elkapták Anthony-ék, Kevin Martin győzelemmel tért vissza, 17. sikerét húzta be az Atlanta, Anthony Davis megsérült - íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei és legnagyobb teljesítményei videós rovatunkban megtekinthetők!

Cleveland Cavaliers – Portland Trail Blazers 99-94

Az idény legnagyobb teljesítménye. LeBron James végül kihagyta az összecsapást kisebb csuklósérülése miatt, Kyrie Irving viszont bőséggel pótolta társát. Ugyan az első hét dobását elrontotta, ez után gyakorlatilag nem tudott hibázni, ő dobta csapata utolsó 11 pontját az első, utolsó nyolc pontját a második és harmadik negyedben. A Cavs húsz egységet szerzett a záró etapban, ebből 16-ot ő egymaga, végül 6 mp-cel a vége előtt bedobta a győzelmet jelentő hárompontost is. És akkor jöjjenek a rekordok:  55 pontig jutott, ami egyrészt karriercsúcs, másrészt arénacsúcs, harmadrészt idei NBA-csúcs, negyedrészt a 11 beemelt tripla csapatrekord – nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy egyedül nyerte meg a mérkőzést.

Aldridge is extrát hozott. Irving elképesztő estéje elhomályosította a Portland erőcsatárát is, pedig hasonlóan óriási számokat hozott. Végül 38 pontig jutott (13/23 mezőnyből, 2/3 tripla, 10/10 büntető), de mellé senki nem tudott fellépni – ahogy egyébként Irving mellé sem, csapatszinten 40%-kal dobott a Cavs, Kevin Love 3/15-tel zárt. Irving hármasa után Lillardnak még nyílt esélye egyenlíteni, de a triplakísérlet lejött (3/10 hármassal zárt), így a Cavs sorozatban nyolcadik győzelmét is megszerezte.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 55/33, Mozgov 12, Smith 11/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 38/6, Lillard 14/9, Matthews 11/9

Philadelphia 76ers – Detroit Pistons 89-69

Sima Philly-győzelem. 22-4-gyel kezdték a meccset a hazaiak és bár a második negyedben egy 8-0-s etappal tízen belülre jött a Pistons, végig magabiztosan tartották az előnyt. Nagy meglepetésre 48-38-ra meg tudták nyerni a pattanócsatát, McDaniels 19 pontot szórt, Carter-Williams pedig egy gólpasszra volt a tripla-duplától – de a legnagyobb dicséret a védekezésüket illeti. Amellett, hogy Noel vezetésével jól védték a festéket (40-36-ra nyertek innen), főleg a periméteren voltak aktívak, elloptak 12 labdát és 2/20-as triplamutatón tartották a vendégeket – ezzel idei legkevesebb pontjukat kapták és megszakították hatmeccses vereségsorozatukat.

Ezt gyorsan el kell felejteni. Zsinórban negyedszer kapott ki idegenben a Pistons, de nem mindegy, hogy hol és mennyivel – Philadelphiában 69 pontot dobva hússzal megégni nem túl önbizalom-növelő. Nem működött a védekezésük, de főleg a támadójátékkal voltak gondok, Drummond súlytalan volt, Augustin 0/7-tel zárt mezőnyből, egyedül Monroe (20 pont, 11 pattanó) dicsérhető, Jodie Meeks is csak 4/16-cal célzott. A 30,7%-os mezőnymutató mindent elárul róluk, ennyivel nem lehet meccset nyerni.

A 76ers legjobb dobói: Covington 19/12, Carter-Williams 14/3, Sampson 13/6
A Pistons legjobb dobói: Monroe 20, Meeks 19/3, Jerebko 10/3

Toronto Raptors – Sacramento Kings 119-102

A triplaeső meghozta a győzelmet. Pár ponttal vezetett a Raptors a harmadik negyed hajrájáig, amikor Cousins megkapta negyedik személyijét – ahogy leült, szétesett a Kings. A játékrészt egy 29-10-es rohanással zárták le a hazaiak, ezzel eldöntötték a mérkőzést, méghozzá a sorozatos hárompontosaiknak köszönhetően. Végül 17 triplát hintettek be 50%-kal, ebből Vasquez és Williams 4-4-gyel vette ki a részét, de hét különböző hazai játékos dobott hármast – végül mezőnyből 50% felett célozva szerezték meg sorozatban negyedik győzelmüket.

Cousins és védekezés. Ennyiben lehet összefoglalni, hogy miért kapott ki zsinórban hetedszer is a Sacramento, a center 13 ponttal, 4 lepattanóval és 9 eladott labdával zárt, faultgondokba keveredett, közel sem azt hozta, amit megszoktak és elvártak tőle társai. Ugyan a Gay-McLemore-Collison trió támadásban pótolta a kieső pontokat, a védekezésre már nem figyeltek, ezért átjáróház volt a Kings perimétere – a rengeteg üres hármast pedig be is dobálták a Raptors tüzérei.

A Raptors legjobb dobói: Williams 27/12, Vasquez 18/12, Valanciunas 15
A Kings legjobb dobói: Gay 22/6, McLemore 17/9, Landry 14

Atlanta Hawks – Brooklyn Nets 113-102

17. Kicsit nehezen indult az Atlanta, hat eladott labdát vétettek az első hét percben, de aztán ezek a passzok pontosabbá váltak és ismét sorjáztak a gólpasszok – a félidőt egy 21-9-es rohammal zárták le és innentől nem engedték ki a kezükből a győzelmet. A Millsap-Horford páros nagyot játszott, előbbi 28 pontot szórt mindössze hat mezőnykísérletből (5/6 mezőnyből, 3/5 tripla, 15/16 büntető) és leszedett 15 pattanót, a center pedig 20 egységig jutott (10/13 mezőnyből) 10 pattanó és öt gólpassz mellett. 38 kosarukra 29 gólpassz jutott és bár most nem dobtak 50% felett mezőnyből, ezt 25/26 büntetővel pótolták.

Elöl most megvolt a Nets. Úgy tűnt, hogy kimászott a nagyon mély mentális gödörből a Brooklyn, jól kezdtek, de a pontszerzéssel utána sem akadt gondjuk. Az idén teljesen maga alatt játszó Joe Johnson 26 pontot szórt, de a Lopez-Plumlee páros is hozta az elvártat elöl, sőt az Anderson-Jack duóra sem lehetett panasz – 26 gólpasszt osztottak szét mindössze nyolc eladott labdával. Védekezésben viszont nem tudtak mit kezdeni Millsappel és a sokat passzoló Atlantával, sorra kapták a faultokat és a triplákat, így bár becsülettel, de vereséget szenvedtek.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 28/9, Horford 20, Korver 17/15
A Nets legjobb dobói: Johnson 26/9, Lopez 18, Anderson 15/6

Houston Rockets – Dallas Mavericks 99-94

Megvolt a Dallas esélye a végén. Három ponttal vezetett a Houston 15,9 mp-cel a vége előtt, amikor Harden kemény faultjára flagrantet fújtak – viszont Tyson Chandler mindkét büntetőjét elrontotta. A labdát megkapta a Mavs, de Jones betakarta Ellist – újra jöhetett a Dallas. Az oldalbedobást azonban Parsons elrontotta, Harden pedig két büntetővel lezárta a meccset, így sorozatban negyedszer is bukott Carlisle csapata.

Kiegyensúlyozott volt a Houston. Howard nem léphetett pályára, visszatért viszont Jones, aki tíz ponttal és öt pattanóval szállt be a kispadról. Rajta kívül még öten érték el a tízet a hazaiaknál, a húszat viszont senki, ugyan nem dobtak jól mezőnyből, a tripláik ültek, kulcspillanatban pedig megoldották a védekezést. A Dallasnál Monta Ellis vitte a prímet, 33 egységével húzta csapatát, de rajta és az ex-houstoni Parsonson (21 pont, 8/13 mezőnyből, 5/8 tripla) kívül mást nem lehet kiemelni, Nowitzki ezúttal sem tudott dominálni, Rondo pont nélkül, 0/7-tel zárt – a fizikális Rockets-védekezés jelentősen lelassította a vendégek játékát.

A Rockets legjobb dobói: Smith 18/12, Harden 17/3, Motiejunas 16/6
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 33/3, Parsons 21/15, Nowitzki 14/6

Minnesota Timberwolves – Boston Celtics 110-98

Kevin Martin visszatért. A dobóhátvéd több, mint két hónapja nem lépett pályára és nem sokáig vesztegette az idejét: a padról beszállva rögtön 21 pontot szórt, amivel csapata legjobb dobójaként zárt. Mellette remekelt a Dieng-Pekovics páros, utóbbi sorozatosan találta meg társait a duplázások után és dominálták a Bostont a festékben – most egyébként is kiegyensúlyozott volt a Minny, majdnem 50%-kal dobtak és heten érték el a tíz pontot. A hírek szerint a jövő héten már akár Rubio is visszatérhet…

Fáradt volt a Boston. Hatmeccses túrát zárt le ma a Celtics és bár arattak szép győzelmeket, végül nem sikerült jól zárni a kirándulást. Ugyan a második negyedet megnyerték, a nagyszünet után már egyértelműen jobb volt a Minny, nem volt meg a lábuk és az erejük a védekezéshez, így 62 pontot kaptak az utolsó 24 percben – ezt nem tudták ellensúlyozni. Ugyan náluk is heten érték el a tízet, a végén hiányzott valaki, aki kicsit felrázta volna a társaságot, szerkezetbeli hátrányukat nem tudták leküzdeni, így végül vereséget szenvedtek.

A Timberwolves legjobb dobói: Martin 21/6, LaVine 17/3, Dieng 16
A Celtics legjobb dobói: Sullinger 16/3, Thornton 15/3, Bradley 13/3

New Orleans Pelicans – Denver Nuggets 85-93

Ma jól hajrázott a Denver. Hétfő este a végjátékban engedte ki kezéből a mérkőzést a Nuggets a Clippers ellen, ma viszont épp fordítva zajlottak az események - az utolsó negyedben fordította a maga javára a találkozót a Denver. Az első játékrészt magabiztosan hozták, több mint tíz ponttal léptek el Lawsonék, de a harmadikban jött a szokásos megingás. A záró negyedben azonban Gallinari (4/8 mezőnyből, 3/5 hárompontos) és Afflalo (7/13, 4/7 hárompontos, 4 gólpassz) padlóra küldték a hazai csapatot, mely az utolsó három percben képtelen volt pontot szerezni.

Anthony Davis sérülése volt a kulcs. Hazai pályán is nehéz úgy mérkőzést nyerni, hogy csupán két játékos nyújt meghatározó teljesítményt - Davis (8/15, 12 lepattanó) és Evans (11/22, 6 lepattanó) mellé senki nem ért fel a társak közül, sőt még a közelükbe sem. A Pelicans hiába lepattanózott jól (48-39), csak 39%-kal dobott mezőnyből és 19 gólpasszt osztottak ki játékosai, ezzel szemben a vendégek 39 mezőnykosarára 30 (!) gólpassz jutott, s a 46%-os mezőnymutató mellett 58%-os triplamutatóval emelkedtek a hazaiak fölé. De még így is nyerhetett volna a Pelicans, Anthony Davis azonban a harmadik negyed végén rosszul fogott talajt egy ütközés után, a vezérüket vesztő hazaiak pedig ezt már nem bírták el.

A Pelicans legjobb dobói: Evans 25/3, Davis 24, Gordon 11/6
A Nuggets legjobb dobói: Afflalo 20/12, Nurkic 15, Faried 14

New York Knicks – Oklahoma City Thunder 100-92

Az esélytelenek nyugalma. Ha már a festékben nem uralkodhatott a Knicks, akkor úgy gondolták Fisher játékosai, hogy a távolabbi dobásokkal fogják meg a vendégeket. Bejött a tervük. A remeklő Anthony (12/28 mezőnyből, 10 lepattanó) mellett a korábbi csapata ellen nagyot játszó Lance Thomas (8/13) és Galloway (7/15, 4 gólpassz) is önmagához képest kiemelkedően teljesített, hozzájuk társult a hasznos Jason Smith (11 pont, 11 pattanó, 6 gólpassz), valamint az utolsó negyedben három rendkívül fontos triplát értékesítő Hardaway Jr. (4/6 hárompontos). Akkor játszott legokosabban a Knicks, amikor a fontos kérdések eldőltek, az utolsó negyedben. A megszerzett siker azt jelenti, hogy a New York utolsó öt mérkőzéséből már négy győzelmet számolhat.

Az egyetlen. A Durant nélkül kiálló Thunderben egyszemélyes támadóarzenálként működött a mai estén Westbrook, aki a csapat ponttermésének közel felét hozta. Igaz, vállalkozott bátran a hátvéd (13/30 mezőnyből, 2/8 tripla, 12/12 büntető), társa azonban nem akadt, így szinte minden teher rá hárult. Ibaka és Waiters is halovány volt támadásban, Jackson (6/11, 7 lepattanó, 4 gólpassz) hozott némi pontot a padról, az OKC játékáról pedig sokat elmond, hogy a kimagasló Westbrookon kívül csak a spanyol magasember és Jackson jutott tíz pont fölé. További magyarázatot ad a kudarcra a 40%-os mezőny-, 22%-os triplamutató, valamint a 10 gólpassz, amit a gárda kiszenvedett magából. Legutóbbi négy meccséből hármat bukott az OKC.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 31/3, Galloway 18/9, Thomas 17
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 40/6, Jackson 13/3, Ibaka 10

San Antonio Spurs – Charlotte Hornets 95-86

Ki fog itt pontot dobni? Korábban Kemba Walker ki-kihúzta a bajból a Charlotte együttesét, ám ő hosszú hetekre (lehet, hogy a teljes idényre) kidőlt – helyettese pedig nincs. Az első félidőben 55-38-ra vezetett a Spurs, és bár a harmadik negyedben 12 pontot faragott a hátrányából a Hornets és végig remekül védekezett, a túloldalon a kritikus pillanatokban nagyon hiányzott Walker higgadtsága és klasszisa. Al Jefferson lehetett volna a nyerőember, mert komoly pusztítást rendezett a palánkok alatt (17 pont, 16 pattanó) – de hiába dobott ihletett formában, egyszerűen nem tudták folyamatosan megjátszani.

Ma van a szülinapom. Gregg Popovich nem akarta reklámozni, hogy 66. születésnapját ünnepli, de persze ezt Amerikában nem lehet titokban tartani, így megünnepelték a mestert. A harmadik negyedben ugyan pár ősz hajszála kihullhatott, de utána összerántotta a címvédőt, és újabb lépéssel került közelebb egy nagy mérföldkőhöz: jelenleg 997 alapszakasz-győzelemnél jár edzőként.

A Spurs legjobb dobói: Parker 17, Green 16/12, Duncan 12.
A Hornets legjobb dobói: Henderson 18/3, Jefferson 17, Kidd-Gilchrist 14.

Utah Jazz – Los Angeles Clippers 89-94

Jól kezdődött a sorozat. Bár JJ Redick sérülése miatt meg kellett bolygatni a rotációt a Clippersnél, ez végül jól sült el. Jamal Crawford 21 pontot szerzett, az ő játékidejét megkapó Austin Rivers pedig 12-ig jutott – apró szépséghiba, hogy más cserejátékos képtelen volt betalálni. A Jazz vezetett is 83-81-re, ekkor azonban Chris Paul és Blake Griffin megrázta magát, a csapat futott egy 9-2-es szériát, így hozta nyolcmeccses idegenbeli túrája első összecsapását.

Folytatódott a sorozat. Igazi mumussá vált az utóbbi időben a Clippers, zsinórban 13. győzelmüket aratták a Jazz ellen. Ma megszakadhatott volna a vesszőfutás, Favors és Kanter jól dobott, jól védekezett a palánkok alatt (20 pattanó és 3 blokk) - mezőnyben viszont nagyon gyengék voltak, Joe Ingles-t kivéve (10 pont, 7 gólpassz, 5 pattanó) senki nem volt dicsérhető. Annak örülhetnek Utah-ban, hogy a fiataljaik fejlődnek: három játékosukat (Exum, Gobert, Burke) is meghívták az All-Star Gála újoncokat és másodéveseket felvonultató Rising Stars Challenge összecsapására.

A Jazz legjobb dobói: Kanter 21, Favors 18, Burke 11/6, Hayward 11.
A Clippers legjobb dobói: Crawford 21/12, Paul 21/3, Griffin 17.

Phoenix Suns – Washington Wizards 106-98

Goran Dragic magára talált. Az elmúlt időszakban nem a szlovén játékmesterről szólt a Suns, de ma ő volt a legeredményesebb, emellett védekezésben is hasznos volt. A háromhátvédes rendszerben ezúttal Eric Bledsoe gyengélkedett, a padról jövő Isaiah Thomas viszont extra volt. Már a nagyszünetben 13 ponttal vezetett az otthon nagyon jó Phoenix – a végjátékban kétszer is visszazárkózott pár pontra a Wizards, de az erőcsatár Markieff Morris mindkétszer megtörte a lendületet.

Nem Nené hiánya volt a döntő. A brazil nagyember helyén Kris Humphries dupla-duplával (11 pont, 15 pattanó) jelentkezett, és a két center, Gortat (14 pont, 8 pattanó) és Seraphin (9 pont) is jól dolgozott a palánkok alatt. Periméteren viszont megfojtották a Washington játékát, Wall, Beal és Pierce rengeteg dobást rontott el, és a trió 10 eladott labdát vétett. A csere-kiscsatár, Otto Porter dicsérhető, a végjátékban zsinórban 8 pontot dobva hozta vissza a meccsbe csapatát – de sajnos senki nem nőtt fel mellé.

A Suns legjobb dobói: Dragic 20/6, Thomas 18/12, Mark. Morris 16.
A Wizards legjobb dobói: Porter 14/9, Gortat 14, Beal 13/9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus