Ismét bukott a Cavs, Love és Butler is megsérült

Bradley buzzerével verte a Boston a Cavst, Love megsérült - Denverben kapott ki a Bulls, kidőlt Butler - történelmi Spurs-siker

Avery Bradley dudaszóra gyűrűbe vágódó triplájával tudott nyerni a Boston Clevelandben az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a hazaiaknál ráadásul Kevin Love combsérülést szenvedett a találkozó folyamán. A Chicago számára is szomorú ez a játéknap, nem elég, hogy majdnem húszpontos előnyt adtak le egy negyed alatt és kikaptak Denverben, legjobb játékosuk, Jimmy Butler súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett. A Spurs egy félidő alatt rommá zúzta a Dallast, a Miami szoros meccset nyert Charlotte-ban, a Clippers az Orlandót, a Hawks Paul George extra napja ellenére az Indianát győzte le – sorozatban ötödször nyert a Jazz, a Brooklyn pedig szezoncsúcsokat döntött a Kings ellen.

Visszajátszás: a tripla-dupla korát éljük

Atlanta Hawks – Indiana Pacers 102-96

Magasemberek estéje. Alaposan meggyűlt a baja a hazaiaknak a lepattanók megszerzésével, ezzel tálcán kínálták a lehetőséget az ellenfél számára, hogy folyamatosan a nyomukban járjon, legfeljebb nyolc ponttal vezettek a mérkőzés folyamán. Mégis a magasemberek támadásbeli hatékonysága hozta meg végül a sikert a Hawks számára, ugyanis Horford (8/16, 7 lepattanó, 6 gólpassz) a pontgyártás mellett az előkészítésben is jeleskedett, Millsap (10/14, 3/6 tripla, 4 blokk) pedig fontos triplákat süllyesztett el, többek között a találkozó végéhez közeledve. Az utolsó másfél percben mutatott pontos játékkal biztosította be sikerét az Atlanta.

Kihasználatlan lehetőségek. Hiába nem volt bevethető Mahinmi, a Pacers így is tündökölt a lepattanók begyűjtésében, elsősorban a padról érkező és dupla-duplázó Allennek (6/10 mezőnyből, 14 lepattanó, 6 támadó) köszönhetően. Csapatszinten 19 támadólepattanót gyűjtött be az Indiana, s 53-32-re nyerte a lepattanócsatát, de ennek túloldalán 19 eladott labda éktelenkedett. Továbbá nem akadt, aki a parádés estét hozó, bravúrkosarakat szállító George (11/21, 7/12 hárompontos, 9 lepattanó, 6 gólpassz) mellé fel tudott volna érni, így bár folyamatosan tapadt ellenfelére a Pacers, a mérkőzés végén nem volt kellőképp pontos, s vereséggel távozott.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 24/9, Horford 21/3, Teague 16
A Pacers legjobb dobói: George 31/21, Miles 13/6, Allen 13, Turner 12

Charlotte Hornets – Miami Heat 95-98

Kapaszkodik a Heat. Kemény és szoros csatában izzadta ki a sikert a vendég alakulat, de szinte minden játékos kivette a maga részét az addig vezető út elkészítéséből. Wade lendületesen játszott (11/20 mezőnyből, 5 gólpassz), Bosh magára vállalta a felelősséget a végjátékban, s kosár jó plusz egy büntetős játéka biztosította a vendég győzelmet. Dragic szép számokat produkált (5/10, 8 lepattanó, 9 gólpassz), de a tripla-duplát Whiteside (4/8, 10 lepattanó, 10 blokk) érte el, aki blokkparádét rendezett a harmadik játékrész során, megbénítva ezzel a hazai támadókat. A korábbi rossz szériáját feledteti a Miami, ugyanis legutóbbi hét mérkőzésükből hatot megnyertek és 5. helyen állnak Wade-ék keleten.

Mit érnek a hárompontosok? A Cavs elleni sikerhez képest erősödött a csapat, visszatért Kemba Walker (7/18 mezőnyből, 4/8 tripla, 6 gólpassz, 2 eladott labda), viszont elég nagy slamasztikában volt amiatt a hazai alakulat, hogy rajta kívül csak két játékos, Batum (7/12, 4/7 tripla, 7 gólpassz) és Williams (12/17) meghatározó játékára támaszkodhatott. Rajtuk kívül senki sem tudott elérni tíz pontig, s hiába ültek a távoli dobások jó hatékonysággal (38,5%), a mezőnybeli 44%-os dobóforma nem éppen veretes hazai környezetben. Tegyük hozzá, a Heat 0/9-cel zárt a triplavonalon túlról, mégis ők bírták jobban a mérkőzés végét.

A Hornets legjobb dobói: Williams 27/6, Batum 21/12, Walker 20/12
A Heat legjobb dobói: Wade 22, Bosh 20, Dragic 12

Orlando Magic – Los Angeles Clippers 93-107

Válaszokkal felvértezve. A mérkőzés alakulását már az elejétől kezdve irányította a vendég csapat, viszont szívós ellenfélként tapadt rá, s rendre felzárkózott a Magic. Azonban hol egy Jordan-kosár (12 pont, 18 lepattanó, 3 blokk), hol egy Redick-hárompontos, vagy épp Stephenson (19 perc, 6/6 mezőnyből, 3 gólpassz) negyedik negyed elején bemutatott jó periódusa (sorozatban hét pont) lendítette újra és újra előre a vendégeket. A jóval pontosabb támadójáték (54% mezőnyből) kamatozott végül, s az utolsó játékrészt már úgy tudhatta le a Clippers, hogy győzelme nem foroghatott veszélyben.

A kapaszkodás elvitt minden erőt. Rosszul indult a találkozó a hazaiak számára, mely alapvetően befolyásolta a későbbi eseményeket. A védekezéssel akadt ugyan gondja az Orlandónak, mégis 22 eladott labdára kényszerítette Paulékat. Hihetetlen energiákat mozgósított a Magic és rendre utolérte a Clippers-t, viszont a gyenge külső dobóforma (4/20) aláásta a fordításról szőtt álmokat. A Magic akkor esett vissza végérvényesen, amikor a negyedik negyed elején Oladipo olyan szerencsétlenül ütközött Harrisszel, hogy utóbbi kivált a játékból a mérkőzés hátralévő részére. Rossz passzban van az Orlando mely legutóbbi tíz találkozójából kilencet elvesztett.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 18/3, Fournier 16/6, Harris - Vucsevics 13-13
A Clippers legjobb dobói: Paul 21/3, Redick 20/12, Crawford 20, Stephenson 13

Washington Wizards – Philadelphia 76ers 106-94

Egy negyed alatt eldőlt. Már a nyitó tizenkét percben jelezte a Washington, hogy nem viccel, 38-18-ra nyerték ezt a játékrészt Wallék és végig magabiztos előnyben játszották le a találkozót. Ugyan a Philadelphia a harmadik negyed végére megfelezte a távolságot, reális esélyük nem volt az egyenlítésre, a tripla-duplázó (18 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz) John Wall vezérletével lemenedzselték a hátralévő időt a fővárosiak – Beal és Gortat is húsz pont fölé jutott, a hazaiak gyenge tripladobó formával is tükörsimán hozták a találkozót.

Ish Smith nem ez a kategória. Az Okafor-Noel páros viszonylag kevés labdát kapott, a kettő-kettők után jól levédekezték őket Gortaték, ennek pedig az lett az eredménye, hogy a Philly támadójátéka egy személyben Ish Smith teljesítményén múlt. Az irányítónak ez most nagy falat volt, 25 rádobásból szedett össze 22 pontot és nem igazán tudta szervezni a játékot, a padról négy triplát szóró Canaanon kívül nem voltak érdemi helyzetei a többieknek – Okafor és Noel is főleg erőltetett dobásokat vállalt el. Ennek ellenére az első negyed után partiban tudtak lenni a Washingtonnal, viszont a komoly hátrányukat ledolgozni nem volt esélyük.

A Wizards legjobb dobói: Beal 22, Gortat 21, Wall 18/9
A 76ers legjobb dobói: Smith 22, Canaan 18/12

Brooklyn Nets – Sacramento Kings 128-119

Szezoncsúcsokat döntött a Nets. A Sacramento védekezésének hibáit még a liga egyik leggyengébben támadó csapata is könnyedén ki tudta használni, így a triplákkal hadilábon álló Brooklyn 18 hármast (szezoncsúcs) süllyesztett el ezen az estén. Joe Johnson az első félidőben 20 pontot szórt (végül 27-tel és 11 gólpasszal zárt), ő, Sloan és Bogdanovic pedig összesen 16/21 (!) triplát küldött a helyére – erre nem lehetett válasza a Kingsnek, főleg úgy, hogy belül Lopez is eljutott 26 pontig. A parádés támadójáték szezoncsúcsot jelentő pontot ért, a 22 eladott labda „meg sem kottyant”: az idény legjobb játékával aratott győzelmet a Nets.

Támadni kevés. A Kings védekezése továbbra is a liga leggyengébbjei között van és csak akkor tudtak sorozatban meccseket nyerni, amikor hátul összeállt a gépezet – azóta ismét csak szenvednek. Hiába tripla-duplázott Cousins (24 pont, 10 pattanó, 10 gólpassz), hiába játszott nagyot Rondo (15 pont, 15 gólpassz), Cauley-Stein (16 pont, 7/8 mezőnyből) és Collison (25 pont, 7/9 mezőnyből), a Nets simán túldobta őket: a hazaiak 55%-kal céloztak mezőnyből és 64%-kal tripláztak, főleg utóbbi jelentette a különbséget. A harmadik negyedtől már a Brooklyn kezében volt a meccs, a Kings pedig ezzel a vereséggel három és fél meccsre távolodott a playoff-helyektől.

A Nets legjobb dobói: Johnson 27/15, Lopez 26, Bodanovic 23/21
A Kings legjobb dobói: Cousins 24/12, Cauley-Stein 16, Rondo 15/3

Cleveland Cavaliers – Boston Celtics 103-104

Nagyon elrontotta a Cavs. A hazaiak már az első negyedben vezettek tizenöt ponttal, amit a második félidőre eltüntetett a Boston és innentől nagy különbségek már nem alakultak ki. Hat másodperccel a vége előtt négy ponttal vezetett a Cleveland és úgy tűnt, hogy megnyerték a meccset, ám Smith faultolta Turnert, aki ezzel együtt is bedobta a kettest – sőt, bár a büntetőt kihagyta, James és Mozgov nem tudta megfogni a labdát, így alapvonalról jöhetett a Boston. Ezt maximálisan kihasználták a vendégek, hiszen Avery Bradley a sarokból bevágta a győzelmet jelentő triplát, így a Celtics az utolsó hat másodperc alatt öt pontot szerezve drámai győzelmet aratott.

Kevin Love megsérült. Az erőcsatárnak nem igazán ment ma a játék, de ennél sokkal nagyobb baj, hogy a harmadik negyed végén egy palánk alatti harc után a földre került, le kellett cserélni és már nem tért vissza – a bal combja sérült meg. A helyére senki nem tudott fellépni, a hazai kispad összesen 21 pontot tett hozzá, míg a vendégeknél a Turner-Zeller páros 35-ot – ez döntőnek bizonyult. Hiába jutott el harminc pontig LeBron James, a clutch helyzeteknél sokat hibáztak Lue tanítványai, ez pedig megbosszulta magát – hazai vereségükkel már csak másfél meccs az előnyük a Toronto előtt. Love pedig a tavalyi playoff után ismét a Boston ellen sérült meg, aligha zárja a szívébe a Keltákat...

A Cavaliers legjobb dobói: James 30, Smith 20/15, Irving 19
A Celtics legjobb dobói: Thomas 22/3, Turner 19, Zeller 16

New York Knicks – Memphis Grizzlies 85-91

Megmenekült a Memphis. A vendégek rögtön egy 10-0-s futással kezdték a mérkőzést és később is inkább ők jártak előrébb, bár a New York innentől kezdve már partiban volt. A hajrában Afflalo triplájával meg is teremtették az esélyt a hazaiak, a Grizzlies több dobást is elrontott, ám Afflalo egyenlítőnek szánt kettese lejött, Jeff Green pedig lezárta a meccset két büntetővel. Green egyébként is fontos szereplő volt, hiszen ő lett csapata legjobb dobója a padról beszállva, az ő fontos kosarainak, Afflalo hibájának és főleg a kemény csapatvédekezésnek köszönheti a Grizzlies, hogy meg tudta nyerni ezt a mérkőzést. A történethez hozzátartozik, hogy Mario Chalmerst 16 perc játék után kiállították, mert flagrant 2-t érő módon könyökölte le Vujacicot.

Anthony nem játszott, Porzingis villogott. Carmelo Anthony térfájdalmai miatt öltönyben tekintette meg a találkozót, az újonc magasember viszont elöl-hátul igyekezett a gárda élére állni – végül 17 ponttal (3/5 tripla), 10 lepattanóval és hat kiosztott blokkal zárta a meccset. Mellette azonban csak Calderon és egy tripla erejéig Afflalo volt használható, az utolsó dobásnál hiányzott Anthony és a 37%-os mezőnymutató is jelzi, hogy a Memphis védekezése nehézzé tette az életet a hazaiak számára – hiába dobtak tíz triplát és hiába nyerték a lepattanózást, ismét vereséget szenvedtek.

A Knicks legjobb dobói: Calderon 18/9, Porzingis 17/9, Afflalo 14/6
A Grizzlies legjobb dobói: Green 16, Barnes 12/6, Gasol 10, Randolph 10

Denver Nuggets – Chicago Bulls 115-110

Az utolsó negyedben ellenállhatatlan volt a Denver. A két középső negyedet húsz ponttal nyerte meg a Chicago és úgy tűnt, hogy eldöntötték a találkozót a vendégek, ám a Nuggets ezt másképp gondolta és a záró etapban megfordította a találkozót. Az utolsó játékrészt 42-21-re húzta be a hazai csapat, a 33 pontos Gallinari, a 22-ig jutó Mudiay és a 18-at szóró Barton vezérletével ledolgozták a hátrányt, majd az utolsó percben a vezetést is átvették – Rose borzalmas kísérlete után az említett Mudiay és Faried pedig megnyerte a meccset. A Nuggets hatalmasat küzdött és bár nem dobtak különösebben jól, a büntetők rengeteget számítottak – Gallinari egymaga 18/18 (!) egypontost értékesített, az ő teljesítménye pedig döntőnek bizonyult.

Jimmy Butler megsérült. A Chicago sztárja a legutóbbi találkozót kihagyta kisebb térdsérülése miatt, most viszont pályára lépett, de a második negyed végén egy betörés után rásérült ugyanerre a testrészére – le kellett vinni a pályáról, a játékos pedig azt mondta, hogy egy pattanást érzett a térdénél, súlyosnak tűnik az eset. Alapvetően is hiányzott Noah, Dunleavy, Gasol és Mirotic is, Derrick Rose egymaga próbálta megnyerni a meccset (30 pont, 13/27 mezőnyből, 9 pattanó, 8 gólpassz), de a negyedik negyedben összeomlott a gárda – persze most ez a legkisebb baj, hiszen ha Butler hosszabb időre dől ki, akkor óriási a gond a csapatnál.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 33/3, Mudiay 22/3, Barton 18/6
A Bulls legjobb dobói: Rose 30, Butler 19, Gibson 18

Utah Jazz – Milwaukee Bucks 84-81

Az utolsó öt perc a Jazzről szólt. A mérkőzés ritmusa és képe a hazaiak szájíze szerint alakult, mégsem tudtak előnybe kerülni, nagyrészt a Milwaukee járt előrébb. Öt perccel a vége előtt azonban sebességet váltott a Jazz, Gobert zsákolásával, majd két triplával fordítottak, Hayward duplája pedig már hétpontos fórt jelentett másfél perccel a vége előtt – ez elégnek bizonyult, a Bucksban nem volt erő a fordításhoz. Ki kell emelnünk Gobert-t, aki 15 pontja (6/7 mezőnyből) és nyolc pattanója mellett elcsent öt labdát és kiosztott három blokkot, rendívül hasznosan játszott – a Utah ezzel már sorozatban ötödik sikerét aratta és egyre inkább közelít a Dallas-Houston pároshoz.

Meglepően jól védekezett a Bucks. A vendégcsapat vereségeinek fő oka általában a saját térfelükön nyújtott gyenge teljesítmény volt, ezen az estén azonban jól felkészültek a Jazzből és rendre hatástalanították Haywardék játékait. Közben viszont kevesebb erejük maradt a támadásra, összesen kilenc gólpasszt osztottak szét és eladtak húsz labdát (Middleton egymaga kilencet), a Utah hibáit nem tudták kihasználni és nem voltak hatékonyak a festékben – hiába dobtak magukhoz képest extrán kintről (7/14), végül így is vereséget szenvedtek.

A Jazz legjobb dobói: Hood 23/9, Hayward 18/9, Gobert 15
A Bucks legjobb dobói: Middleton 18/3, Bayless 15/15, Monroe 14, Antetokounmpo 14/3

Dallas Mavericks – San Antonio Spurs 90-116

Egy félidő alatt lerendezte a Spurs. Leonardék semmit sem bíztak a véletlenre, az első negyedet 27-12-re, a másodikat pedig 35-14-re nyerték meg, így 36 pontos előnyben (62-26) voltak a nagyszünetben – ez a Dallas történetének legnagyobb verése egy félidő alatt. Innentől természetesen nem volt miről beszélni, a kezdők nem is töltöttek sok időt pályán, az egészen elképesztő különbség csökkent a folytatásban, a San Antonio pedig beállította a franchise-rekordot, már ami az első ötven meccs mérlegét (42-8) jelenti.

A nagyok ellen nem megy. A Curry nélküli Golden State legyőzése óta 2-10-re áll a Dallas az 50% feletti csapatokkal szemben, ami komoly probléma a playoffra nézve, de jelenleg az alapszakaszt tekintve is – sorozatban harmadik vereségét szenvedte el Carlisle csapata, a Houston előtt fél, a Jazz előtt pedig két meccs már csak az előnye. Ezt a meccset felesleges boncolgatni (az „osztálykülönbség” nem elég erős szó a felek közti különbség leírására), de most már javulniuk kell Nowitzkiéknek és nem csak a kiscsapatokat kell megverniük, mert jelenleg nehéz őket komolyan venni.

A Mavericks legjobb dobói: Anderson 13/6, Villanueva 13/3, Nowitzki 10
A Spurs legjobb dobói: Leonard 23/6, Mills 16/6, Aldridge 14

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus