Ismét kikapott Indianában a Philly, gálázott a Lakers

A második félidőben tarthatatlanok voltak LeBron Jamesék - Gilgeous-Alexander nagy napjával nyert a Thunder - Aaron Gordon hozta a Magic győzelmét - szoros mecccset húzott be a Portland - nem hibázott a Boston - hosszabbításban győzött a New Orleans.

A második félidőben tarthatatlanok voltak és 81 pontot szereztek LeBron Jamesék az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján, míg az Indiana remek utolsó két perccel fektette ismét két vállra a nagy rivális Philadelphiát. Shai Gilgeous-Alexander nagy napjával nyert a Thunder, Aaron Gordon hozta a Magic győzelmét, szoros mecccset húzott be a Portland, nem hibázott a Boston, hosszabbításban győzött a New Orleans.

A mérkőzések videós összefoglalói ezen a linken megtekinthetők!

Detroit Pistons - New Orleans Pelicans 110-117 - hosszabbítás után

Ingram nélkül is kiizzadta a Pelicans. Redick, Holiday és Favors mellett most a csapat legjobb pontszerzője, Brandon Ingram sem lépett pályára a New Orleansnál, úgyhogy alaposan felforgatott kerettel kellett megnyerni a mérkőzést, de a vendégeknél előléptek olyanok, akik éltek az adódó lehetőséggel. Az egyik ilyen Jahlil Okafor volt, akinek több labda jutott és 25 ponttal, 14 lepattanóval, 5 gólpasszal, valamint 3 blokkal zárt, a másik pedig az utóbbi időben alig játszó Nicolo Melli, aki a kezdőbe került, 37 percet töltött a parketten és kevés dobásból 20 pontot tett hozzá - az első negyedet mindjárt megnyerték kilenc ponttal, a nagyszünetben 11-gyel, később pedig 16-tal is vezettek. A negyedik negyedben azonban jött egy hullámvölgy, ami kis híján elvitte a győzelmüket, ott összesen 13 pontot tudtak szerezni és majdnem kikaptak, de megúszták, a hosszabbításra pedig összeszedték magukat: Lonzo Ball öt pontjával megléptek, Jaxson Hayes támadópattanója után pedig már csak be kellett osztaniuk az előnyüket. Ezt megtették, úgyhogy erősen tartalékosan is nyerni tudtak idegenben - továbbra is jönnek felfelé, de még mindig nem érték utol teljesen a mezőnyt...

Drummond a padra került. Három negyeden keresztül egyértelmű hátrányban volt a Detroit, aztán Dwane Casey változtatott, a negyedik játékrészre és a hosszabbításra ugyanis kiültette Andre Drummondot, egyáltalán nem küldte már pályára - ott volt viszont Christian Wood, Sekou Doumbouya, vagy Svi Mykhailiuk is. Casey erről azt mondta, hogy nem Drummondnak üzent ezzel, hanem mindenkinek, akit a padon hagyott: szerinte ilyenkor azt az öt-hat embert választja ki, aki elég keményen játszik ahhoz, hogy rá lehessen bízni a szoros meccs lezárását. Kis híján meg is nyerték egyébként, a rendes játékidő végén Derrick Rose egy újabb meccsnyerő kísérletet vállalhatott el, de kihagyta - Casey szerint ugyanezt a játékot hívták be a legutóbbi Pels elleni meccsükön és Rose akkor bedobta, most nem, ennyi a történet. A hosszabbításban már jobb volt náluk a New Orleans, úgyhogy kikaptak, következőleg pedig Bostonba látogatnak.

A Pistons legjobb dobói: Rose 23, Wood 18/6, Doumbouya 16/6
A Pelicans legjobb dobói: Okafor 25, Melli 20/6, Ball 17/9

Indiana Pacers - Philadelphia 76ers 101-95

A vége a Pacersé lett. Szorosan alakult a meccs, a második negyed a Sixersé, a harmadik a Pacersé volt, a negyedikre pedig kiegyenlítődtek az erőviszonyok, ott szinte végig egálban voltak a felek. Az utolsó két percben azonban a maga javára döntötte el a derbit az Indy, ott Josh Richardson triplájával még 95-94-re a Philly vezetett, ám innentől egy 7-0-val zárta le a találkozót a hazai csapat: Myles Turner bevert két büntetőt, majd a visszatérő Malcolm Brogdon egy támadópattanó után még egyet, közben TJ Warren bemutatott egy clutch blokkot Tobias Harrisen és következett további négy indianai büntető. A Sixers lefagyott, a Pacers pedig ezt kihasználva rövid időn belül másodszor is megverte riválisát, úgyhogy meg is előzte a tabellán - a végig kiválóan záró csapatvédekezés mellett egyénileg is mindenki hozzátette a magáét, Brogdon (21 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) mellett 21 pontot szórt Warren, sokoldalú volt Turner (14 pont, 10 lepattanó, 3 blokk), dupla-duplázott Sabonis, a padról pedig Justin Holiday tett hozzá 14 pontot és 4/6 triplát. A hazaiak végül 40% alatti mezőnymutatóval is meg tudták nyerni a rangadót, ami mindig nagyon értékes, ráadásul Brogdon visszatérése külön öröm, sőt, elvileg már Victor Oladipo (újra) bemutatkozása sincs messze...

Ennyit tud a Philly? Sorozatban hatodik idegenbeli meccsét vesztette el Brett Brown csapata, Joel Embiid ugyan az utolsó kettőt kihagyta, de ez még nem magyarázat arra, hogy ez a csapat, ez a keret jelenleg a hatodik helyen áll Keleten - január közepe van, túl sok mindenre már nem érdemes várni, vagy tartalékolni. Most sem működött a játék, Ben Simmons (24 pont, 14 lepattanó, 10/17 mezőnyből) azért igyekezett, Josh Richardson is eljutott 20 pont fölé, de Tobias Harris és Al Horford megint nem tudott érvényesülni, a többiektől pedig egy-egy kósza dobáson kívül tulajdonképpen semmi sem érkezett segítségként. A végén így is volt esélyük nyerni, de "természetesen" lefagytak a szoros végjátékban és sorra követték el a vereségüket eredményező hibákat (zsinórban négy rontott dobás, engedett támadópattanók, stb.), úgyhogy csak 7-14-re állnak idegenben, amelynél egyelőre olyan csapatok is jobbat hoztak, mint a Charlotte, a Chicago, a Portland, a Phoenix, a Minnesota, a Sacramento, vagy a New Orleans.

A Pacers legjobb dobói: Brogdon 21/9, Warren 21, Turner 14/3, J. Holiday 14/12
A 76ers legjobb dobói: Simmons 24, Richardson 23/3, Harris 15/3

Boston Celtics - Chicago Bulls 113-101

Kilőtt a rajtnál a Celtics. Az első negyedben alapozta meg ezt a sikerét a Boston, amikor elöl-hátul dominálni tudott és 14 pontos előnyt épített ki, onnantól pedig már végig ezt menedzselte - a nagyszünetben 18-cal vezetett, aztán a harmadik játékrészben a nagy chicagói roham elharmadolta ezt a távolságot, ám erre jött válaszként egy 8-2-es hazai futás és Brad Stevens alakulata végig kézben tartotta a helyzetet. Kiemelkedő egyéni extrák most nem voltak, Stevens egyébként is figyelt arra, hogy 30 percnél ne játsszon többet senki, de Marcus Smart csereként mégis átlépte ezt a határt, pedig éppen ő szenvedett kisebb sérülést a meccs közben - Jayson Tatum (21 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) lett a legjob dobó, de a Smart-Hayward páros 16 gólpassza adta meg az alapot, a palánk alatt pedig a Theis helyén kezdő Kanter is nagyon hatékonyan dolgozott. Összesen 22 másodpercig voltak hátrányban ezen az estén, egyébként gond nélkül hozták a kötelezőt, most pedig hasonló feladatot jelent majd nekik a Detroit is.

Csak szépíteni tudott a Bulls. A korai nagy hátrányt követően csak futott az eredmény után a vendégcsapat, amely a harmadik negyedben egy 17-5-tel próbálta izgalmassá tenni a helyzetet, de erre hamar válaszolt a Boston, a záró etapban pedig nem tudtak már ismét veszélyes közelségbe férkőzni a vendégek. Így maradt az, hogy kerüljék el a nagyarányú vereséget, ami a 30 pontos Zach LaVine vezetésével végül sikerült is, a gyenge triplázás (6/25) és a mindössze 16 gólpassz ellenére a második félidőben már volt fantázia a támadójátékukban és 64 pontot tettek fel a táblára a nagyszünet után - most be kellett érniük ennyivel, következőleg a Washingtont kell megverniük.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 21/6, Brown 19, Kanter 15
A Bulls legjobb dobói: LaVine 30/9, Young 17/3, Satoransky 12

Minnesota Timberwolves - Oklahoma City Thunder 104-117

Gilgeous-Alexander nagy napja. Az OKC hátvédje személyes célként tűzte ki, hogy sokoldalúbbá formálja a játékát, erre pedig ékes példát szolgáltatott ez a mérkőzés: a fiatal játékos 20 ponttal, 20 lepattanóval és 10 gólpasszal leszállította pályafutása első tripla-dupláját. A 20 lepattanó természetesen karriercsúcs, ahogy egyébként a 10 gólpassz is és ezzel ő lett a legfiatalabb az NBA történetében, aki képes volt 20-20-10-es meccset produkálni - 20-20-as tripla-duplára egyébként másodévesként csak Shaquille O'Neal, Charles Barkley és Oscar Robertson tett eddig szert, nem mellesleg az elmúlt harminc évben hátvédként csak Russell Westbrook csinálta ezt meg. Egyébként kellett is nekik Gilgeous-Alexander nagy napja, mert Chris Paul pont és gólpassz nélkül (!) zárta az első félidőt, de végül a harmadik negyedben futott 11-2-nek és az ott feljavuló védekezésnek köszönhetően hozni tudták az idegenbeli győzelmet - 50%-os mezőnymutatóval és 40%-os triplázással kerekedtek ellenfelük fölé és ha nem is simán, de behúzták a fontos sikert.

Elfogyott a Minnesota. A második félidőre kifulladt a hazai csapat, addig 60 pontot rámoltak be, utána viszont csak 44-et, Andrew Wiggins 0/6 dobást és 0 pontot tett hozzá a nagyszünetet követeően és az egész csapatot ez jellemezte - ugyan a Thunder sem parádézott, de egy ennyire szétesett ellenféllel szemben néhány perc alatt így is eldöntötte a mérkőzést. Nyilván nagyon hiányzik már nekik a sorozatban 14. meccsét kihagyó Karl-Anthony Towns, de Ryan Saunders vezetőedző szerint minden játékosától több kell a mostaninál - egy-két emberrel volt csak elégedett, a többiek teljesítményével nem. Különösebb esélyük a második félidőben nem volt a győzelemre, úgyhogy három siker után kaptak ki újra hazai pályán.

A Timberwolves legjobb dobói: Reid 20/12, Covington 18/12, Napier 16/9
A Thunder legjobb dobói: Gallinari 30/9, Gilgeous-Alexander 20/6, Ferguson 14/6, Schröder 14/6

Sacramento Kings - Orlando Magic 112-114

Két karriercsúcs sem volt elég. Két extra egyéni teljesítmény is akadt a Sacramentónál, hiszen Nemanja Bjelica 34 ponttal karriercsúcsot szórt és bevert 8/10 triplát, alig hibázott ezen az estén és az első félidőben szinte egymaga tartotta meccsben csapatát - a másik pedig De'Aaron Foxtól érkezett, aki 31 ponttal szintén karriercsúcsot termelt és volt mellé 8 lepattanója, valamint 10 gólpassza is. Mellettük a két hét után visszatérő Marvin Bagley is hozzátett 18 pontot, mégsem tudtak nyerni, az első negyedben eladtak hét labdát, utána pedig csak futottak az eredmény után - a záró etapra nagyjából utolérték ellenfelüket, a végjátékban is meg-megvillantak, de egy hiba a Magic javára döntött. Az utolsó másfél percben hétpontos hátrányt tüntettek el, Fox pedig két clutch betöréssel megfordította a meccset, 112-112-re ők vezettek - azonban egy jó védekezés végén az Orlando mégis talált megoldást, egyetlen másodperccel az órán Aaron Gordon talált be közelről, ráadásul faulttal együtt. Ezzel a Magic nyerte a meccset, a Kingsnek maradt a bosszankodás, pedig két ilyen egyéni teljesítményt illett volna győzelemre váltani...

Megmenekült az Orlando. Összességében a meccs nagy részét kontrollálni tudták a vendégek, Nik Vucsevics (26 pont, 15 lepattanó, 3 blokk) és Evan Fournier (25 pont, 6 gólpassz) volt a két főkolompos, de Aaron Gordon (19 pont, 9 lepattanó) és Markelle Fultz (16 pont, 7/11 mezőnyből) is hozzátette a magáét - az első negyed után nyolc, a nagyszünetben 13 ponttal vezettek és még a harmadik játékrész közepén is rendben voltak. Ott azonban jött egy hullámvölgyük, a Kings visszajött, majd a záró etapban is akadozott a gépezet, ám a hajrában úgy tűnt, hogy megoldották a problémáikat és amikor bő egy perccel az órán megint hét ponttal vezettek, úgy tűnt, hogy megnyerték a meccset - az érthetetlen hibáik viszont kis híján mégis elvették ezt tőlük. Amikor azonban már azt hihettük, hogy leolvadtak és nagyon fájdalmas vereséget szenvedtek, jött egy kicsit szerencsés Gordon-megoldás: Fournier nem tudta megverni az emberét, kicsit pánikmozdulattal bepasszolta a belépő erőcsatárnak, aki félfordulattal, védővel az arcában a gyűrűbe tette a labdát. Aligha ez volt felrajzolva, de bejött, megúszták a leolvadást és megnyerték a meccset, úgyhogy egálban vannak a Brooklynnal a keleti hetedik-nyolcadik helyen.

A Kings legjobb dobói: Bjelica 34/24, Fox 31/6, Bagley 18
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 26/6, Fournier 25/3, Gordon 19/3

Portland Trail Blazers - Charlotte Hornets 115-112

Mindenre szüksége volt a Blazersnek. Egy egyébként is verhető, rossz formában lévő, ráadásul back-to-back érkező ellenféllel szemben, otthon muszáj volt megnyernie ezt a meccset a Portlandnek, de egyáltalán nem jött ez könnyen a hazaiak számára, akiknek minden extrára szükségük volt ahhoz, hogy hozni tudják a kötelezőt. Egyrészt Damian Lillard (30 pont, 9 gólpassz, 10/16 mezőnyből) és CJ McCollum (27 pont, 5/8 tripla) is egyszerre játszott remekül, másrészt Camelo Anthony (17 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) jól hozta a harmadik ember szerepét, harmadrészt Lillardnak még egy félpályás buzzer is beakadt a harmadik negyed végén, negyedrészt pedig az utolsó játékrészre nagyon kellett Anthony Tolliver parádéja is, aki egymaga 16 pontot szerzett ebben az időszakban. A végén még az is kellett, hogy Devonte' Graham dudaszós hármasa ne essen be és ne küldje hosszabbításra a feleket, de ez is összejött a Blazersnek, úgyhogy nagy nehezen behúzta a meccset - ehhez most tényleg minden kellett, de az eredmények közé csak a W kerül be, úgyhogy...

Portlandben nem megy. 2008 márciusa óta nem nyert a Blazers vendégeként a Charlotte, azóta sorozatban 12 vereséget szenvedett el a gárda ebben a városban, úgyhogy abszolút papírformának számít a mostani Portland-siker is, bár ezúttal közel álltak a vendégek a széria megtöréséhez. Az első félidőben ugyan nem ment nekik és 17 ponttal elbukták a második negyedet, de a harmadikban visszavágtak és azt 43-29-re megnyerték, ott hirtelen elkezdett működni a játékuk - Devonte' Graham (27 pont, 10 gólpassz, 8/13 tripla) abszolút extrát hozott, de Terry Rozier (25 pont, 4/8 tripla) és PJ Washington (20 pont, 11 lepattanó, 3/6 tripla, 2 labdaszerzés, 2 blokk) is kiváló teljesítményt nyújtott. A végén egy jó játékra voltak minimum a hosszabbítástól, de nem tudták megoldani, úgyhogy bár a back-to-back ellenére jó meccset hoztak, ám így is kikaptak sorozatban ötödször.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 30/15, McCollum 27/15, Anthony 17/3
A Hornets legjobb dobói: Graham 27/24, Rozier 25/12, Washington 20/9

Los Angeles Lakers - Cleveland Cavaliers 128-99

Adott egy kis előnyt LeBron és a Lakers. Az első negyedet hat ponttal elvesztette a hazai csapat és a nagyszünetben is egypontos hátrányban volt még, aztán a fordulás után úgy volt vele LeBron James, hogy ebből elég: 23 pontot szerzett innentől, végül 31-gyel zárt 8 gólpassz mellett, az arany-lilák pedig egyaránt 15-15-tel nyerték meg a harmadik és negyedik negyedet. A második félidőben összesen 81 (!) pontot tett fel a táblára a Los Angeles és úgy nyert szűk 30-cal, hogy korábban égett már 14-gyel is - James mellett Dwight Howard dupla szezoncsúcsa (21 pont, 15 lepattanó) emelhető még ki, a Los Angeles pedig végül kiütéses győzelmet aratott Anthony Davis és Rajon Rondo nélkül is. Frank Vogel alakulata ezzel már zsinórban kilenc sikernél tart, 40 meccsből 33-at nyert, 5,5-lel vezeti Nyugatot, most fogadja az Orlandót, majd elmegy egy kőkemény idegenbeli túrára: Houston, Boston, New York, Brooklyn és Philadelphia lesz az öt állomás, majd január végén jön a Clippers elleni városi rangadó.

Ennyi volt a Cavsben. A vendégeket nem érheti különösebb kritika, tették a dolgukat és amíg a Lakers "csoszogott", addig ezt ki is tudták használni, ennek köszönhetően léptek meg tíz pont feletti előnnyel - Love és Thompson is dupla-duplázott, de a kezdőben mindenki eljutott legalább 15 pontig, nem lehet rájuk panasz. Azonban ahogy a Los Angeles és James sebességet váltott, már kijött a két keret közötti jelentős különbség, a Cleveland pedig nem tudott mit reagálni, változtatni, a cseresor csődöt mondott, a LAL pedig nem tette meg azt a szívességet, hogy kienged a végén - így érvényesült a papírforma és sima Cavs-vereség lett az estéből. John Beilien csapata ezzel még nem végzett a Staplesben, most marad itt, hogy a Clippersszel is megmérkőzzön, majd az idegenbeli túra ötödik-hatodik meccse egy Memphis-Chicago back-to-back lesz...

A Lakers legjobb dobói: James 31/3, Howard 21/3, Bradley 12/6
A Cavaliers legjobb dobói: Love 21/3, Thompson 17, Sexton 16, Garland 16/6

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus