Ismét megverte a Houstont, már tíznél jár a Warriors

Parádés védekezéssel gyűrte le ellenfelét a GSW - óriási csatát nyert az OKC ellen a Spurs - most villogott a Cavs - győzött a Boston.

Egy héten belül másodszor is legyőzte a Houstont a ligaelső Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Steph Curry-ék sorozatban tizedik sikerüket könyvelhették el. Nagy csatában, komoly hátrányból felállva nyert rangadót Oklahoma City-ben a Spurs, szenvedve hozta a kötelezőt a Boston, a Cavs viszont korábbi önmagát idézve zárta le negatív szériáját. Keleten élesedik a helyzet, mert a Toronto utolérte a Washingtont, a playoffért küzdők közül pedig kikapott a Heat és a Pacers is, ellenben a Charlotte magának és a Portlandnek is szívességet tett, mivel szétdobta a Denvert – utóbbi együttes távolodik a nyugati nyolcadik helytől.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Toronto Raptors – Indiana Pacers 111-100

DeRozan megállíthatatlan. Nem lehetett mit kezdeni a Raptors dobógépével, rengeteget vállalt, de folyamatosan termelte is a pontokat – végül kereken negyvenig jutott (11/26 mezőnyből, 3/4 tripla, 15/20 büntető), leszedett kilenc lepattanót és kiosztott négy gólpasszt is. Idén már hatodszor érte el a negyvenes határt és harmincadszor jutott el harmincig, ezzel beállította Vince Carter 2000-2001-es franchise-rekordját – vezérletével a harmadik negyedben legyorsulta ellenfelét a vendéglátó és onnan már beosztotta tíz pont feletti előnyét. Mellette az Ibaka-Valanciunas magasember-párost és a Joseph-Wright irányítóduót is érdemes megemlíteni, a gárda az utóbbi tíz meccséből a nyolcadik győzelmét jegyezte.

A harmadik negyedben dőlt el. Az első félidőben még rendben volt az Indiana, a második negyedben például remek védekezéssel csak 18 ponton tartotta a Torontót, de a fordulás után érkezett egy 15-2-es hazai futás és a játékrész végén már 12 pont volt a különbség a Raptors javára. A Pacers védekezése eddigre már teljesen szétesett, a második félidőben 65 pontot kapott a gárda, de elöl is jóval pontatlanabbak voltak George-ék, mint ellenfelük – nem akadt DeRozanhoz fogható teljesítmény náluk, ráadásul a lepattanózást is elveszítették. Sorozatban harmadik vereségükkel továbbra is nyolcadikak Keleten, holnap este a Clevelandhez látogatnak.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 40/9, Valanciunas 16, Ibaka 15/9
A Pacers legjobb dobói: George 28/9, Teague 19/6, Miles 15/9

Charlotte Hornets – Denver Nuggets 122-114

Újabb charlotte-i triplaeső. Ahogy legutóbb, úgy most is káprázatos formában tüzelt kintről Steve Clifford csapata és ismét a negyedik negyedben szakadt ki igazán a zsák: összességében 17/26, a záró etapban 7/12 hármast rámolt be a hazai alakulat. Ennek köszönhetően újabb fontos mérkőzést nyert meg, hiszen az utolsó 12 percben 16 pontot vert ellenfelére és valósággal szétdobta a denveri védekezést – Kaminsky és Belinelli is 3-3 triplát süllyesztett el a kulcsfontosságú időszakban, de a 31 pontos Walker is hozzátette a magáét. A parádés támadójáték és a Heat-Pacers páros veresége miatt a gárdának továbbra is van esélye bejutni a rájátszásba, két meccs a hátránya az említett duóhoz képest, igaz, következőleg Oklahoma City-be utazik.

Védekezni is kellene. Ugyan a Denver támadójátékáról is csak felsőfokban lehet beszélni, a periméter-védekezés hiánya miatt újabb meccs úszott el az együttes számára, a sorozatban harmadik vereség után pedig egyre távolodik a rájátszás – két győzelem a hátrány a Portlandhez képest. Hiába brillírozott ismét Nikola Jokics (26 pont, 11/16 mezőnyből, 13 lepattanó, 10 gólpassz), az ő dominanciájára építve hiába nyert 52-32-re a festékből a vendégcsapat és hiába süllyesztettek el Gallinariék is 16 hármast, a negyedik negyedben simán szétdobták őket és változtatniuk kellett a játékukon – nem jártak sikerrel, képtelenek voltak lelassítani az ihletett formába lendülő Charlotte-ot.

A Hornets legjobb dobói: Walker 31/12, Kaminsky 22/15, Batum 13/3, Lamb 13/3
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 26/6, Harris 20/9, Gallinari 19/12

Cleveland Cavaliers – Philadelphia 76ers 122-105

Ez most az „igazi” Cavs volt. Ezúttal nem bízta a véletlenre az összecsapást a bajnok, a második negyedben átrohant ellenfelén – a nagyszünetig kereken hetven pontot rámolt be a gárda és 17 egységnyi előnyt épített ki. Ez maradt a tendencia a folytatásban is, a harmadik játékrészben 25 pont fölé nőtt a különbség, így a hajrában pihenhettek kicsit a kezdők – igaz, LeBron James például 30 perc alatt is remek számokat (34 pont, 9 pattanó, 6 gólpassz) hozott, de Kyrie Irving (24 pont, 9 gólpassz) és Kevin Love (18 pont, 10 pattanó) is megtette a magáét. A címvédő így 7-10-zel zárta márciust, de talán sikerült megtalálnia a „playoff-gombot” az utolsó két hétre, igaz, Jefferson és Korver továbbra is sérült, nem tudni, hogy mikor térhetnek majd vissza.

Lapozzunk. Ezen az estén nem volt esélye a Philadelphiának, tehetetlennek bizonyult a vendégcsapat a Cavs nagy hármasával, különösen Jamesszel szemben. Hiányzott a gépezetből Covington és Saric is gyengén játszott (3/12 mezőnyből, négy eladott labda), így hiába dicsérhető a Holmes-Long magasember-páros és hiába járt rájuk jellemző módon a labda, csak asszisztálhattak a címvédő produkciójához – következőleg Torontóban javíthatnak, még hat találkozójuk van hátra.

A Cavaliers legjobb dobói: James 34/9, Irving 24/3, Love 18/6
A 76ers legjobb dobói: Holmes 19/6, Luwawu-Cabarrot 19/3, Long 16/6

Boston Celtics – Orlando Magic 117-116

Nagyon közel járt a Magic. Zsinórban tizenharmadik alkalommal kapott ki Bostonban az Orlando, pedig ezúttal nem volt messze attól, hogy megtörje ezt a negatív szériát: félidőben még vezettek Rossék és a negyedik negyedben is jól tartották magukat. Szűk két perccel a vége előtt még mindig a vendégek álltak jobban egy ponttal, de innentől bedeszkázták számukra a gyűrűt, kihagytak egy alley-oopot, két triplát, majd két másodperccel az órán egy közelit is, így hiába volt rengeteg esélyük nyerni, ezúttal is vereséget szenvedtek. Egyénileg mindenképpen kiemelendő Aaron Gordon, aki 32 ponttal és 16 lepattanóval jelentkezett, de Fournier, Payton, Ross és Meeks is megtette a magáét – csak éppen amikor nagyon kellett volna, akkor nem tudott betalálni egyikük sem.

Még mindig első a Boston. Megszenvedett ezért a győzelemért a Celtics, egyáltalán nem tudott ellenfele fölé nőni, védekezésben nagyon komoly gondjai voltak a társaságnak – lehet, hogy ennyit számít Avery Bradley ismételt hiánya, mindenesetre kicsit sem volt stabil a gárda. Támadásban Isaiah Thomas húzta az együttest (35 pont, 7 gólpassz), igyekezett fellépni mellé Crowder és Horford is, de a végén volt némi szerencséjük is – a végső szót Horford büntetői jelentették, de ezt követően ők is elrontottak zsinórban három dobást, amivel újabb esélyeket adtak a Magic-nek. Most elmennek New Yorkba, majd felkészülnek a csütörtök hajnali, Cleveland elleni csúcsderbire, jó eséllyel ott fog eldőlni a keleti első hely sorsa.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 35/12, Crowder 18/6, Brown 12/6, Horford 12
A Magic legjobb dobói: Gordon 32/9, Fournier 20/6, Ross 17/9

Milwaukee Bucks – Detroit Pistons 108-105 – hosszabbítás után

Őrült meccs volt. Komoly fordulatok végén hosszabbítás döntött az összecsapáson, hiszen bár az első félidőben 18 ponttal is vezetett a Milwaukee, a negyedik negyedben már tíz egységgel a Pistons járt előrébb. Az utolsó öt percben azonban Giannis Antetokounmpo egymaga tíz pontot szerzett, amivel kiegyenlített és túlórára küldte a feleket, ahol aztán Khris Middleton triplája döntött: kosárra kosár volt a válasz ebben az időszakban, de a Bucks dobógépéhez Maker visszaütötte a labdát egy rontott hármas után, másodikra már nem hibázott, az ezt követő negyven másodpercben pedig már nem tudott válaszolni a Detroit. Az elmúlt időszakhoz képest jól játszó és nagyot küzdő Pistons így az utóbbi tíz meccséből a nyolcadikat veszítette el, míg a Bucks 14-4-gyel, a keleti ötödik helyen zárta márciust.

Thon Maker karriercsúcsa. Ugyan az újonc rendszeresen tagja a kezdőötösnek, de az is rendszeresen előfordul, hogy csak pár percet játszik – többször volt már, hogy három-öt perc után lecserélte őt Kidd és egyáltalán nem küldte már vissza. Márciusban szűk tíz percet és három pontot átlagolt a fiatal mindenes, most viszont „muszáj volt” játszatni: 23 pontos karriercsúcsát 4/7 triplával hozta és több kulcsfontosságú játékot is bemutatott. Az ő nevéhez fűződik a meccset eldöntő támadópattanó, az övé volt az utolsó kosár a rendes játékidőben és védekezésben is lehetett rá számítani – Antetokounmpo (28 pont, 14 pattanó, 9 gólpassz, 2 blokk) és Middleton (25 pont, 10 pattanó, 4/7 tripla) mellett ő is óriási szerepet vállalt a sikerből.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 28, Middleton 25/12, Maker 23/12
A Pistons legjobb dobói: Harris 23/6, Caldwell-Pope 17/6, Smith 16/6, Udrih 16

Memphis Grizzlies – Dallas Mavericks 99-90

Sok múlt a dallasi dobóformán. A találkozó alakulását a vendég tüzérek teljesítménye határozta meg, hiszen a meccs elején 1/6-tal, a második negyedben pedig 0/6-tal kezdtek Curry-ék – utóbbi már nem fért bele, a Memphis átrohant rajtuk és húsz pont feletti előnybe került. A fordulás után egy jobb időszakkal közelebb zárkózott a Mavs, aztán a záró etapban szorossá is tette a meccset egy triplaesővel – hat hármast süllyesztettek el a texasiak és feljöttek 94-90-re. Itt azonban megakadt a gépezet, nem érkezett több pont, a Grizzlies pedig lehozta az utolsó percet gond nélkül, így az összességében 40% alatt célzó Dallas begyűjtötte zsinórban negyedik vereségét is.

Megvan a playoff. Ezzel a győzelemmel és a Denver vereségével a Memphis hivatalossá tette, hogy sorozatban hetedszer is ott lesz a rájátszásban – ez a liga harmadik leghosszabb aktív sorozata a Spurs és a Hawks mögött, ráadásul az is biztos, hogy zsinórban hetedszer 50% felett zár a gárda. A Conley-Randolph páros mellé mindenesetre nagyon kellett Troy Daniels 7/12 triplája, védekezésben fegyelmezett maradt a csapat és ha nem is kiemelkedő játékkal, de hozta a kötelezőt – a baj viszont az, hogy Marc Gasol továbbra is sérült, még mindig fájdalmai vannak és nem tudni, hogy mikor térhet vissza.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 28/6, Randolph 22, Daniels 21/21
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 13/3, Matthews 13/9, Barea 13/12

New Orleans Pelicans – Sacramento Kings 117-89

Cousins bosszút állt. Nem esett túl jól a klasszis magasembernek, hogy elcserélte őt a Kings New Orleansba és volt csapata elleni első meccsén ezt rögtön jelezte is a pályán: uralkodott elöl-hátul, 37 pontig (12/21 mezőnyből, 5/8 tripla), 13 lepattanóig, 4 gólpasszig, 3 labdaszerzésig és 2 blokkig jutott. A center teljesítményét felállva tapsolta a publikum, mellette Anthony Davis is hozta magát (19 pont, 12 pattanó, 5 blokk), a kispadról is érkezett némi tűzerő, így Jrue Holiday-től elég volt a hasznos mezőnymunka – a gárda nagyon simán lelépte ellenfelét, félidőben húsz pont volt közte és ez csak nőtt a későbbiekben. Mindenképpen ki kell emelnünk a Pelicans brutális számait védekezésben, Cousinsék ugyanis 17 (!) labdát loptak el és 13 (!) blokkot osztottak ki – nagyon nehéz estével „ajándékozták meg” a Sacramentót.

Nem volt válasz. A két csapat között nyilvánvalóan nagy a különbség jelen pillanatban, a pályán mindenesetre úgy tűnt, mintha nem is egy ligában játszanának – elég csak az említett szerzett labdákra és blokkokra gondolni, vagy arra, hogy a Kings 60-38-ra kikapott a festékben, de akár arra is, hogy 36 pontot kapott leindításból. Cauley-Steinék csak asszisztálni tudtak a Pelicans gálaelőadásához, Cousins elcserélése óta 5-14-re állnak, következőleg a Minnesotához látogatnak.

A Pelicans legjobb dobói: Cousins 37/15, Davis 19, Moore 13/3
A Kings legjobb dobói: McLemore 15/3, Hield 13/3, Labissiere 13

Miami Heat – New York Knicks 94-98

Ez kellett volna a Heatnek. A hátralévő meccseket is figyelembe véve kötelező lett volna a floridaiak számára otthon megverni a Rose és Anthony nélkül érkező New Yorkot, de katasztrofális teljesítményt nyújtva végül vereséget szenvedtek. A borzalmas támadójáték a negyedik negyedben csúcsosodott ki igazán, amikor 22%-kal céloztak mezőnyből, Tyler Johnsont leszámítva a teljes csapat 1/14-et (!) hajított, az utolsó 16 triplakísérletükből 15-öt elrontottak és hiába volt így is több esélyük a sikerre, egyikkel sem tudtak élni. Könnyen lehet, hogy ezen a meccsen elmegy számukra a rájátszás, bár jelen pillanatban még hetedikek, azonos mérleggel, mint a nyolcadik Pacers és fél meccsel a sokkal jobb formában lévő Bulls előtt – következőleg a Denvert fogadják, ott rögtön nem ők lesznek az esélyesek.

Foggal-körömmel. Egyáltalán nem játszott jól, mégis szinte végig vezetett a tartalékosan felálló Knicks – küzdött-hajtott a vendégcsapat, Courtney Lee szerint csak jól akarták magukat érezni és mindent megtenni a pályán. Ez sikerült, szépen járatták a labdát, a Vujacic-Baker kettős rendre helyzetbe hozta a többieket, Porzingis és Lee felelt leginkább a befejezésekért és bár a negyedik negyedben ötször is egyenlített a Heat, mindig azonnal válaszolni tudott a New York – a végén ugyan nagyon zárkózott a Miami, megúszta a vendégcsapat. A kissé váratlan siker után három hazai meccset vív a társaság, kezdve mindjárt a keleti első Bostonnal.

A Heat legjobb dobói: Dragic 22/6, Whiteside 17, T. Johnson 15/3
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 22/6, Lee 20/6, Holiday 12

Oklahoma City Thunder – San Antonio Spurs 95-100

Nagyon mélyről állt fel a Spurs. Kicsit sem működött a vendégek kezdőötöse, Parker, Green és Dedmon is közel használhatatlannak bizonyult, a gárda pedig 21 pontos hátrányban is volt már, gyakorlatilag semmit sem csináltak jól. A cserék azonban kisegítették az együttest a bajból, Mills, Ginobili, Lee és Gasol is remekül szállt be, velük már a Leonard-Aldridge páros is sokkal jobban érezte magát, a Popovich-legénység megkeményítette a védekezését és felzárkózott – igaz, egészen az utolsó percig nem tudta átvenni a vezetést. Akkor Aldridge négy pontjával kerültek előnybe a texasiak, majd a magasember a túloldalon is villant és blokkolta Russell Westbrook győztesnek szánt dupláját – a labdával elrohant Leonard, csinált egy 2+1-et és eldöntötte az összecsapást. A San Antonio így nagy győzelmet aratott az utóbbi tíz meccséből nyolcat nyerő Thunder ellen és 2-1-re hozta az egymás elleni szériát.

Egy dobáson múlt. Nagyon közel állt a sikerhez a Taj Gibsont betegség miatt nélkülöző OKC, de végül ezúttal sem tudta megnyerni a rangadót, hiába a kezdeti tetemes előny. Russell Westbrook sorozatban ötödször, idén 39. alkalommal tripla-duplázott (32 pont, 8/22 mezőnyből, 15 lepattanó, 12 gólpassz, 8 eladott labda), de a negyedik negyedben már ő sem tudott segíteni nem tudta győzelemre vezetni csapatát – ennek ellenére ha az utolsó játékot megoldja és nem kap blokkot Aldridge-től, akkor ő lett volna a meccs hőse. Így viszont nem lett az, az OKC ismét elbukott egy komoly ellenfél ellen, következőleg a Charlotte ellen lép pályára.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 32/6, Oladipo 16/6, Adams 13
A Spurs legjobb dobói: Leonard 28/6, Gasol 17/6, Aldridge 14

Utah Jazz – Washington Wizards 95-88

A végén a Jazz örülhetett. A várt szoros küzdelmet hozta a találkozó, mindkét együttes jól védekezett és a negyedik negyedben egyikük sem vezetett négy pontnál többel, egészen az utolsó fél percig. A záró etapban villogó (19 pontjából 10-et szerzett ekkor) Gordon Hayward vezérletével aztán a hajrában stabilizálta magát a Jazz és futott egy 11-4-es rohamot, amivel 85-80-as előnybe került és Bradley Beal válaszul eladta a labdát, ezzel eldőlt az összecsapás. A hazai sikert a kőkemény védekezés alapozta meg, Rudy Gobert szenzációsan játszott és teljesen elvették a Wizards játékát – John Wall megállt 6/22 mezőnykosárnál és öt gólpassznál, így a többiek számára sem jöttek a helyzetek. A Hills, Favors és Burks nélkül kiálló Utah ezzel a sikerrel továbbra is tartja előnyét a Clippers előtt, most pedig a Spurs otthonában bizonyíthat.

Oda a harmadik hely. Bár a szezon második felében szenzációsan játszik a Wizards, az utóbbi időben kissé megakadt a csapat, az elmúlt tíz találkozóból csak ötöt nyert meg és bár nemrég még a második helyen állt a társaság, most visszacsúszott a negyedikre. Ennek oka ezen a meccsen egyértelműen a lenullázott támadójáték volt, a 40%-os mezőny- és 30% alatt triplamutató nem a győzelem receptje, több eladott labdájuk volt, mint gólpasszuk és csak Bradley Beal egy-egyeiben bízhattak – ez a Jazz otthonában kevés, bár cserébe ők is jó védekezést mutattak be. Össze kell kapniuk magukat, most elutaznak a Golden State-hez, ahol már meccshátrányba kerülhetnek a Torontóval szemben, azt követően pedig csupán öt találkozójuk lesz javítani.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 19/3, Gobert 16, Mack 15
A Wizards legjobb dobói: Beal 27/9, Wall 16/3, Oubre 10, Bogdanovic 10

Golden State Warriors – Houston Rockets 107-98

Elfáradt Harden és a Houston. A Rockets vezérén minden meccsen iszonyatos teher van és csuklósérülése sem vicc, az eset óta nem igazán találja magát – a GSW védekezése ezúttal is levette a pályáról, 18 dobásából csak négyet értékesített, nyolc gólpasszára pedig jutott hat eladott labda is. Ezzel együtt jól kezdett a Houston, uralták a lepattanózást és a festéket a back-to-backet játszó vendégek, a találkozó jelentős részében vezettek is, de a negyedik negyedre kifulladtak – ott már folyamatosan szedte a támadópattanókat a Warriors, rengeteget hibáztak Gordonék és mindössze 13 pontot tudtak szerezni. A zsinórban harmadik vereség után most már tényleg ideje lenne kicsit pihenni, mert teljesen kifacsart állapotban fognak megérkezni a rájátszásra, holott már hetek óta lehet tudni, hogy harmadikak lesznek – illetve a Jazz már csak 3,5 meccsre van, de a hátralévő hat találkozóra ez azért valószínűleg elég lesz.

Ha más nincs, van elit védekezés. A gyenge kezdés után a cserék tartották meccsben a Warriorst, előbb McGee rámolt be pillanatok alatt 11 pontot, majd Iguodala adott tartást a hazai alakulatnak – ő aztán végül kulcsszereplővé vált. Egyrészt remek védekezést mutatott be bárkin, akire ráküldték, másrészt nagyon fontos buzzer hármast süllyesztett el az első félidő végén, harmadrészt pedig parádézott a negyedik negyedben – elöl-hátul folyamatosan kulcsfontosságú játékokat produkált, végül 14 ponttal, öt-öt pattanóval és gólpasszal, két labdaszerzéssel, valamint három blokkal zárt. Mellette Livingston, Barnes és Clark is a legjobbkor szólt hozzá a negyedik negyedben, ez a sor remekül kiegészítette a Splash Brotherst, így ha nem is volt túl szép a GSW támadójátéka, a kőkemény védekezés meghozta az eredményt – egy hét alatt megverték a Memphist, a Spurst és kétszer a Houstont, zsinórban tizedik sikerüket aratták. Ez az a szint, amely már a playoffra emlékeztet, ellenfél legyen a talpán, amely ezt a védekezést egy párharcban négyszer megveri…

A Warriors legjobb dobói: Curry 24/12, Thompson 20/12, Iguodala 14/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 17/6, Gordon 15/9, Ariza 15/6

Az aktuális tabella itt elérhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus