Itt a vége: a Celtics győzni tudott a Warriors otthonában

54 hazai meccsnél állt meg az NBA-rekord – nyert a Cavs Atlantában, James újabb előzése – Utah, Dallas: lépés a playoff felé


A Boston Celtics szakította meg Stephen Curry-ék elképesztő sikersorozatát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali játéknapján. LeBron James megelőzött egy újabb legendát, egyúttal sikerre vezette csapatát Atlantában, a Jazz és a Mavericks hozta a kötelezőket és lépdel a PO felé, a Memphis viszont kikapott a Torontótól, nekik még meleg lehet a pite. Keleten a Hornets és a Heat is győzött, a Pistons viszont kikapott, így a Wizards megtarthatta esélyét a rájátszásra Markieff Morris phoenixi "hazalátogatása" során.

A játéknap videóit ide kattintva Visszajátszás című állandó rovatunkban tekinthetitek meg.

Charlotte Hornets – Philadelphia 76ers 100-91

Dobogón a Charlotte. Zsinórban harmadik győzelmét aratta Michael Jordan csapata, és a Hawks vereségével felléptek a 3. helyre. A két középső negyedben Kemba Walker (27 pont, 11 pattanó), Nic Batum (19 pont, 7 gólpassz), illetve a padról érkező Jefferson-Lin-Kaminsky trió segítségével lejátszották a Philly-t, a 4. negyed végén pedig, amikor ellenfelük próbált zárkózni, rendre jött egy Walker-hármas, ami lehűtötte a Philly-t.

Egy negyednyi boldogság. Jól kezdte a meccset a Sixers, de a két középső negyedben 14 pontot vert rájuk a Hornets - a vendégek szokásos módon próbáltak visszajönni a végén, de most sem sikerült fordítaniuk. A veterán Carl Landry (16 pont, 8 lepattanó) mellett Covington és Grant is jól játszott, a padról a szintén veterán Elton Brand dupla-duplázott (13 pont, 11 pattanó), de a hátvédek mintha pályán sem lettek volna, így jött az újabb vereség - amivel a Philly megtartotta esélyét, hogy beállítsa a ligatörténet legrosszabb szezonmérlegét.
 
A Hornets legjobb dobói: Walker 27/12, Batum 19/6, Jefferson 13.
A 76ers legjobb dobói: Thompson 17/15, Grant 17/3, Landry 16.
 
Detroit Pistons – Dallas Mavericks 89-98

JJ Barea lesz a playoff kulcsa? Deron Williams továbbra is maródi, így ismét a 2011-es bajnokcsapat egyik alapköve kezdett a Dallasnál – és a Denver-New York meccsekhez hasonlóan most is nyerőembernek bizonyult. Az apró hátvéd ma a pontszerzésben és a védekezésben jeleskedett, mellette Nowitzki és Matthews igyekezett a kezdőben, de egy másik dallasi veterán, Devin Harris 13 pontja is kellett a padról. Egál első negyed után a másodikban állva hagyták a Pistonst (26-11), utána pedig jól menedzselték az itt megszerzett előnyt – a győzelemmel pedig tettek egy újabb apró lépést a rájátszás felé.

Cseresor nélkül nehéz. Marcus Morris parádéja (31 pont, 12 pattanó) és Tobias Harris megbízható meccse mellett a Pistons másik három kezdője nem villogott, pedig ketten is dupla-dupláztak: Drummond (12 pont, 17 pattanó) és Jackson (11 pont, 10 gólpassz) azonban hadilábon állt a dobásokkal. Itt kellett volna érkeznie a padról a lendületnek, ez azonban elmaradt, a cseréktől összesen 6 pont jött. A Pistons ezzel a vereséggel újra ott van a sűrűjében, a Pacers-Bulls duóval kell megküzdeniük két rájátszás-helyért, és a Wizards is ott figyel még a háttérben…
 
A Pistons legjobb dobói: Morris 31/18, Caldwell-Pope 15/9, Harris 14/3.
A Mavericks legjobb dobói: Barea 29/6, Nowitzki 19/3, Matthews 17/12.
 
New York Knicks – Brooklyn Nets 105-91

Egy félidő volt a Netsben. Bojan Bogdanovic és Thaddeus Young pihenőt kapott, itt már lehetett sejteni, hogy a Nets nem fog megszakadni a győzelemért. A félidő végén még majdnem vezettek, de Galloway szerencsés kosara ezt is elvette tőlük – fordulás után pedig már csak rohantak a Knicks után. Brook Lopez nem volt rossz testvére, Robin ellen, de ő sem villogott (16 pont, 8 pattanó, 7/20 mezőnyből, 4 kapott blokk), így Thomas Robinson újabb jó meccse (14 pont, 13 pattanó, 5 szerzett labda) ismét csak a statisztika javítására volt elegendő.

A Knicks sem törte össze magát. Jose Calderon kiülte a meccset, amelynek komolyságát jelzi, hogy Sasha Vujacic ott volt a New York kezdőjében. A mérkőzés nem róla, hanem a hazaiak fiataljairól szólt: Galloway a padról beszállva 18 pontja mellé 7 gólpasszt osztott ki, Jerami Grant pedig 14 egységig jutott. Carmelo Anthony alig 25 percig volt a pályán, helyette Derrick Williams szórta a triplákat, de Kevin Seraphin (12 pont, 7 pattanó) is beszállt az össznépi statisztika-kozmetikázásba.
 
A Knicks legjobb dobói: Galloway 18/12, Williams 16/12, Grant 14/6.
A Nets legjobb dobói: Kilpatrick 17/3, Brown 16/3, B. Lopez 16.
 
Atlanta Hawks – Cleveland Cavaliers 108-110 h.u.

Ez már a rájátszást idézte. a tavalyi főcsoportdöntősök összecsapásán jobban kezdett a Cavs, a végig jól játszó James (29 pont, 16 pattanó, 9 gólpassz, 3 szerzett labda) mellett Kevin Love és JR Smith kinti dobásai is ültek, 14 ponttal állt ekkor jobban a vendéggárda. A hazaiak azonban fordulás után felzárkóztak, és itt már elfogyott a csapat James mögül: Kyrie Irving borzasztó volt (5/23 mezőnyből), Smith és Love eltűnt, a padról pedig egyedül Shumpert jelentett pluszt. A 4. negyed végén is utóbbi labdaszerzése kellett a ráadáshoz, ahol Smith és Irving megemberelte magát, utóbbi 8 pontot tett hozzá, így nyert a Cleveland. Az Oscar Robertsont lehagyó, a pont-örökranglistán már 11. James annyit nyilatkozott, hogy jó teszt volt a mai mérkőzés a playoff előtt.

A Hawks még nincs készen. A második félidőben már a tavalyi Atlantát láthattuk, kőkemény védekezés mellett kintről-bentről életveszélyesek voltak. Paul Millsap ellenállhatatlan volt (29 pont, 12 pattanó), Teague a nem túl hatékony dobások mellett 9 gólpasszt osztott ki, Korver 4 hármast tett a helyére, míg Bazemore 12 pattanóval, 6 gólpasszal és 3 blokkal zárt. A kikapó Hawkst egy dolog vigasztalhatja: még bőven van bennük, Al Horford (5/17 mezőnyből) és a kispad (16 pont, ennyit általában 1-1 játékosuk hoz össze) sem élete meccsét játszotta.
 
A Hawks legjobb dobói: Millsap 29/6, Teague 28/6, Korver 14/12, Horford 14.
A Cavaliers legjobb dobói: James 29/3, Irving 20/6, Love 15/9.
 
Memphis Grizzlies – Toronto Raptors 95-99

Élcsapathoz méltóan. A Raptors jól kezdett, a második negyedben viszont méretes pofonba (18-30) futottak bele – de nem estek kétségbe, és DeRozan-Lowry páros vezérletével visszajöttek a meccsbe. Mellettük meg kell említenünk az újonc Norman Powellt, aki rontott dobás nélkül szórt 14 egységet, valamint a padról beszálló Terrence Rosst, aki mind a négy tripláját a 4. negyedre tartogatta. A végső szót a sokáig nagyon jól fogott Valanciunas mondta ki, aki a végjátékban képtelen volt hibázni a büntetővonalról.

Melegszik a pite Memphisben. Bryce Cotton személyében idén a 28. játékos öltött Grizzlies-mezt, ezzel NBA-rekordot állított fel a franchise. A sok játékoscsere mellett a sérülések is szerepet játszottak ebben, de egy félidőig úgy tűnt, sikerül ezen úrrá lenni. Bár Zach Randolph nem élete főművét alkotta meg (16 pont, 4 pattanó, 6/18 mezőnyből), a Tony Allen-Jordan Farmar kezdőhátvéd-duóhoz felzárkóztak a cserék: négyen érték el a 10 pontos határt. Ez is kevés volt, a végén a nagyon rutinos Raptors győzött – a Memphis pedig sorozatban ötödször kapott ki, így a hatodik Portland egyetlen győzelemnyire van tőlük. De ez még a kisebbik baj, ha nem nyernek sürgősen 1-2 meccset, a playoffjuk is könnyen elúszhat.
 
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 16, Farmar, Munford 12/6-12/6, Stephenson 12.
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 27/3, Lowry 22/12, Powell 14/6.
 
Milwaukee Bucks – Orlando Magic 113-110

Megszakadt a sorozat. A Magic több rájátszásba igyekvő csapatot is megtréfált az utóbbi időben, ma viszont a playofftól szintén elbúcsúzó Bucks ellen nem voltak ott a szeren. A kezdőötös nem muzsikált annyira jól, mint szokott, Elfrid Payton jól irányított ugyan (10 gólpassz), de a gyűrűre veszélytelen volt, Dedmon helyére pedig nagyon gyorsan jött Nik Vucevic. Utóbbi jókora lendületet is hozott magával, 22 pontja mellett Hezonja, Nicholson és Jason Smith is remekelt – a padról összesen 54 egység érkezett. Ez sem volt viszont elég, a végén Vucevic büntetőt rontott, Fournier pedig támadóhibát vétett és az egyenlítőnek szánt hármasa is kimaradt.

A fiataloktól erre számítottak egész évben. Jabari Parker minimális hibával (12/14 mezőnyből) szórt 26 pontot (közte a győztes kosarat!), Giannis Antetokounmpo pedig újabb tripla-duplát szállított (18 pont, 11 pattanó, 11 assziszt), erre a jó alapra pedig rakódott a többi réteg: a kezdőből Monroe és Middleton is jól dolgozott, a padról pedig Tyler Ennis és Miles Plumlee kettesben 27 pontot tett hozzá. A hazaiak mindössze 4 triplával jutottak 110 pont fölé, ehhez 70 pontot kellett betermelniük a festékből – utóbbi szezoncsúcs.
 
A Bucks legjobb dobói: Parker 26, Middleton 18/6, Monroe, Antetokounmpo 18-18.
A Magic legjobb dobói: Vucevic 22, Oladipo 18/6, Gordon, Fournier 14/3-14/3.
 
Utah Jazz – Minnesota Timberwolves 98-85

Kötelező kipipálva. A Jazz továbbra is fenntartja a helyét a rájátszásban, a Wolves sem okozott nekik különösebb gondot. Az első félidő végén Rodney Hood buzzer hármasa adta meg a jelet, a második félidőben beindult a kőkemény védekezésük, mindössze 36 pontot engedtek ellenfelüknek. Támadásban Hayward, a sérült Favors helyén kezdő újonc Lyles, illetve a Hood-Mack hátvédpáros is jól teljesített, míg a center Rudy Gobert (10 pont, 14 pattanó, 3 blokk) hátul állt stabilan – többek között az Év Újonca Díj várományosát, Townst is alapos oktatásban részesítette.

Ehhez még kevés a Wolves. Annak ellenére, hogy már nagyon régóta nem tétmeccsek ezek a Minny-nek, becsülettel hajtanak. Ma Wiggins remekelt támadásban, Rubio kiosztott 9 gólpasszt, a padról Bjelica (15 pont, 8 pattanó), Muhammad és Greg Smith igyekezett segíteni, viszont Towns gyengébb teljesítményét (17 pont, 11 pattanó, 6/15 mezőnyből) nem tudták kompenzálni.
 
A Jazz legjobb dobói: Hayward 22/3, Lyles 18/6, Hood 17/3.
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 24/6, Towns 17/3, Bjelica 15/9.
 
Sacramento Kings – Miami Heat 106-112

Majdnem elszórakozta a Heat. DeMarcus Cousins egymeccses eltiltás miatt nem léphetett pályára, így a kisebb sérülésekkel bajlódó Dwyane Wade is pihenőt kapott a Miamiban, mondván, nélküle is kötelező a győzelem. Az első félidőben Wade helyén Gerald Green kiválóan játszott, erre építve 18 ponttal vezetett is a Heat, és ez nem nagyon változott a harmadikban sem. A negyedikbe viszont alaposan belealudt a vendégcsapat, pillanatok alatt feljött 5 pontra a Kings, végül Joe Johnson és Deng higgadtságára volt szükség a sikerhez.

Seth Curry is elkezdi? Steph Curry testvére nagyot küzdött, hogy NBA-játékos lehessen, ma pedig 21 pontot szórt be – ezzel ellensúlyozta is Rajon Rondo gyenge napját (10 gólpassz, 5 pont). A padról jött társ, Darren Collison segített Curry-nek, de dicséret illeti Kosta Koufost (12 pont, 9 pattanó) és Rudy Gay-t (20 pont, 13 pattanó), mert lelkiismeretesen kapartak még a 24 pontos hátrányt követően is. Ez a győzelemre nem volt elég, de elég éles volt a kontraszt Rondo dekoncentráltságával.
 
A Kings legjobb dobói: Collison 26/3, Curry 21/12, Gay 20.
A Heat legjobb dobói: Green 30/15, Dragic 18/3, Deng 17/9.
 
Golden State Warriors – Boston Celtics 106-109

Itt a vége. A Warriors 54 meccses győzelmi sorozata szakadt meg, nem lesz meg a hibátlan hazai mérleg 2015-16-ban, ráadásul veszélybe került a 96-os Bulls megelőzése is. A megszokottól eltérően a 20 (!) hármasig jutó Warriors ezúttal nem játszhatott kényelmesen, a vendég Boston nagyon jól kapta el a rajtot, és végig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Curry hiába pörkölt be 8 triplát, 6 gólpasszára 9 eladott labda jutott, amit ma nem bírt el a csapat. Draymond Green sokoldalúsága ma is megvolt (16 pont, 9 pattanó, 7 gólpassz, 6 szerzett labda, 2 blokk), de a csapat védekezése nem úgy működött, mint szokott, a sérült Andre Iguodala most nagyon kellett volna a padról. Így is nyerhetett volna a GSW, de Curry egyenlítőnek szánt triplája kimaradt a végjátékban.

Nagyon figyelt a Boston. A nyugati túra eddig nem volt diadalmenet a Celticsnek, de ma végig extrát nyújtottak, és ott nyerték meg a meccset, ahol a GSW szokta: nem szakadtak le az első félidőben, nem estek össze a harmadik negyed elején Curry két gyors triplájától – majd a negyedik negyed elején ők diktálták a tempót, és a cseresor vezérletével ők szereztek 10 pontos előnyt a végjátékra. Turner (21 pont, 5 pattanó, 5 gólpassz), Thomas (22 pont, 6 gólpassz) és Sullinger (20 pont, 12 pattanó) a második félidőben, és különösen az utolsó 5 percben extrát játszott, de mindenki hozzátette a magáét a történelmi győzelemhez – ami persze nekik is nagyon jól jött a keleti playoff-helyekért folyó közelharcban.
 
A Warriors legjobb dobói: Curry 29/24, Green 16/9, Thompson 15/6.
A Celtics legjobb dobói: Thomas 22/3, Turner 21/3, Sullinger 20/6.
 
Phoenix Suns – Washington Wizards 99-106
 
A Suns majdnem végig bírta. Bár a kezdő hátvédek, Ronny Price (1/8 mezőnyből) és Devin Booker (6/22) nem voltak túl hatékonyak, ráadásul a magasember Alex Len is 1/10-zel zárt, a hazaiak egál körül tartották a meccset, sőt 3 negyed után még vezettek. Teletovic ismét extra volt a padról (24 pont, 12 pattanó), Tucker és Chandler kőkeményen pattanózott (végül 56-44-re hozta ezt a Phoenix, 17 támadót kaparintottak meg), és akadt még 1-2 epizodista is a cseresorból. Ez majdnem elég volt a győzelemhez, de az utolsó játékrész már nem róluk szólt.

Markieff Morris diadalmas visszatérése. A Phoenix borzasztó szezonjában (vagy inkább az előző négy rossz évében) vastagon benne van a keze a Morris-ikrek egyik felének, aki azonban most már a Wizardsot erősíti – és tényleg erősíti, ma 21 pontjával, 9 pattanójával és 4 blokkjával kulcsszerepet játszott, nem zavarta, hogy minden labdaérintésénél pfújoltak a hazai drukkerek. Mellette hosszú idő után egyszerre csillogott John Wall (22 pont, 10 gólpassz) és Bradley Beal (21 pont, 5 gólpassz), míg Porter és Gortat jól dolgozott alájuk, így a kispadról elég volt Ramon Sessions, aki a legjobbkor tolta meg a szekeret a 4. negyed közepén. A Wizards ezzel megtartotta matematikai esélyét a rájátszásra.

A Suns legjobb dobói: Teletovic 24/6, Tucker 18/6, Booker 14/3.
A Wizards legjobb dobói: Wall 22/6, Beal 21/9, Morris 21/6.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus